beQpress
Pressmeddelanden
beQuoted nyheter: Vinnare i Acromed Invests portfölj 
beQuoted nyhetsbrev 9 maj 2008
Vinnare i Acromed Invests portfölj
- Intressebolag erhåller pris från Vinnova

Igår meddelade Vinnova att Lundaföretaget Anaxcess är ett av de sju företag som får finansiering i VINN NU våren 2008. Företaget ingår i investmentbolaget Acromed Invests portfölj. beQuoted tog kontakt med Acromeds vd tillika Anaxcess styrelseordförande för att höra mer om det prisade projektet.

Säkrare och enklare spårning av alkoholmissbruk
Acromeds portföljbolag Anaxcess har utvecklat en metod som via ett enkelt blodprov kan spåra fosfatidyletanol, ett ämne i blodet som bara bildas när man konsumerar alkohol.

Metoden kan upptäcka överkonsumtion som ligger några veckor tillbaka i tiden. Testet tar några minuter, medan andra på marknaden förekommande metoder kan ta över en timme. Den nya metoden har även en högre träffsäkerhet och tillförlitlighet än befintliga test.

Metoden är avsedd att bli ett mobilt test som kan användas vid stickprovskontroller av personal med ansvar för andra människors liv och hälsa. Berörda yrkeskategorier kan exempelvis vara piloter, poliser och sjukvårdspersonal. Inom sjukvården kan metoden användas för att särskilja alkoholrelaterade sjukdomar från andra sjukdomar. 

Vinnova anser att projektet möter kraven på god affärsplan och produkt med stor marknadspotential och väljer därför att belöna projektet med en prispeng på 300.000 kronor.

Masoud Khayyami beskriver Acromeds roll i Anaxcess likt inkubatorns:

- Vi startade bolaget tillsammans med entreprenörerna. Vi har synpunkter på forskningen men vår tyngdpunkt ligger på management-frågorna och att se till så att bolaget kan fokusera på sin forskning, inte drunkna i det administrativa eller jaga forskningsmedel.

Acromed innehar 20 procent av röster och kapital i Anaxcess. En färdigutvecklad industriell prototyp ligger en eller ett par år bort. 

Investmentbolag inom life science
Acromed är ett investmentbolag med fokus på  medicin- och bioteknik. Bolagets affärsidé är att investera i tidiga uppfinningar, bistå projekten med management och kontaktyta under den tidiga utvecklingsfasen, för att när projekten når färdig industriell prototyp avyttra dem.   

Masoud Khayyami menar att en tidshorisont på 2 -3 år per projekt är en rimlig tid för Acromeds åtagande. Långsiktigt ska Acromeds verksamhet vara självfinansierad genom en balans mellan investeringar i nya och befintliga projekt och avyttringar i portföljen.

- Man får räkna med att projektets väg till marknaden är en resa på sju till tio år. Vi har valt att bistå projekten under deras tidiga utveckling. Det är viktigt för vår roll att vi kan se att vi ger dem en positiv input. När projekten bolagiseras och expertisen är knuten till dem, kan de stå på egna ben. Då lämnar vi över till någon som kan ta dem till marknaden.

Fler bubblare i portföljen
Ett annat bolag i Acromeds portfölj är Lundaföretaget Biosynth. Bolaget har utvecklat en miljövänligare och mer kostnadseffektiv tillverkningsmetod för att framställa en delkomponent till hudcancerpreparat.

Delkomponenten har visat sig ha en alternativ tillämpning som jordbruksgödsel. Biosynth räknar med att kunna ta gödselprodukten till marknaden under 2008. Acromed innehar 28 procent av röster och kapital i Biosynth.

Styrkan sitter i styrelsen
Styrelsen är genom sin samlade kompetens, erfarenhet och kontaktnät Acromeds huvudsakliga tillgång. Den består av ett antal individer med lång erfarenhet av forskning, utveckling och industrialiseringsprojekt inom life science-området.

På ägarsidan återfinns den framgångsrike entreprenören Christer Fåhraeus, upphovsman till den digitala pennan, C-Pen. Fåhraeus sitter i bland annat Anotos styrelse och bidrar till Acromed med sin erfarenhet av att starta och driva utvecklingsprojekt. 

JOHAN NYGREN
[email protected]

 
 
Marknadsplats
Onoterat
 
 
 
 


Masoud Khayyami
VD Acromed Invest


Masoud Khayyami är störste ägare i Acromed. Han är styrelseordförande i flera av Acromeds portföljinnehav.
 
 
 
 
 

Ingemar Kihlström

Ordf Acromed Invest


Ingemar Kihlström är styrelseordförande i Artimplant och styrelseledamot i ett tiotal life science-bolag. Han har tidigare arbetat som läkemedelsanalytiker på bland annat Astra och Pharmacia.
 
 
 
 
 
  
Nästa händelse
2008-08-26
Bokslutskommuniké
2007 / 2008

Mer info
Läs mer på beQuoted

Hemsida
  
  
Om beQuoted

beQuoted publicerar nyheter och bolagsfakta för journalister och investerare.

Uppdragsgivarna är noterade företag som vill att allmänheten ska få mer och bättre information om den egna verksamheten.

Målgrupperna är nyhetsbyråer, finansiell press, aktiemäklare, riskkapitalister, institutionella och privata investerare.

beQuoted väljer självständigt vad som skrivs och publiceras och garanterar att nyheter, analyser, bedömningar och slutsatser alltid görs oberoende av erhållen ersättning.

beQuoted AB
Sveavägen 31
111 34 Stockholm
Tel 08-692 21 90
Fax 08-506 533 99
[email protected]
www.beQuoted.com
Prenumeration

Om du vill prenumerera på beQuoteds nyhetsbrev klicka här

Om du vill avsluta din prenumeration klicka här

E-postadresser hanteras omsorgsfullt genom vår Privacy policy

Synpunkter och kommentarer uppskattas
Om du har synpunkter på innehåll, tips eller andra kommentarer att ge - hör då gärna av dig