beQpress
Pressmeddelanden
beQuoted nyheter: Relativt förutsägbart Önskefoto 
beQuoted nyhetsbrev 7 maj 2008
Relativt förutsägbart Önskefoto
- Säsongsvariationerna fortfarande aktiens hämsko

Säsongsmönstret håller i sig men Önskefotos rapport för det första kvartalet 2008 kom in lägre än väntat. Aktien bjuder på en god direktavkastning. Årets utdelning är satt till 26 öre, vilket i nuläget ger en direktavkastning på över 10 procent. 

Stor på distans
Önskefoto är en av Sveriges ledande aktörer inom försäljning av individualiserade bildprodukter, baserade på digital tryckteknik. 70 procent av försäljningen sker idag över internet. Övrig försäljning sker via postorderverksamhet.

Önskefotos kärnverksamhet består av försäljning av så kallade premiumprodukter. Det handlar om olika typer av fotoprodukter som kunden delvis kan utforma själv men inte producera själv, med egen skrivare. Och det är i fokuset på individualiserade fotoprodukter som Önskefoto skiljer sig från sina konkurrenter.

Företagets sortiment omfattar produkter såsom fotokalendrar, fotoböcker, canvastavlor, planeringskalendrar, fototapeter, fotohäften, studentplakat med mera. Fotokalendrar och fotoböcker stod för den största delen av omsättningen 2007. 

Besvärande säsongsvariationer
Önskefoto dras med stora säsongsvariationer i sina beställningar. Fotokalendrar och fotoböcker tillhör bolaget storsäljare. Dessa produkter säljs nästan uteslutande under året sista kvartal och letar sig in under många julgranar.

I dagsläget dominerar de digitala trycken Önskefotos verksamhet. Övergången från analog framkallning till digital framställning har varit relativt friktionsfri. Men det krympande framkallningssegmentet lämnar efter sig ett hål i orderingången. Högsäsongen för framkallningar är enligt Peter Norrhede maj till september. 

Det sista kvartalet 2007 illustrerar problematiken väl. Det stod för nästan tre fjärdedelar av årsomsättningen. Resultatet efter skatt för perioden uppgick till 14,7 miljoner kronor, vilket är dubbelt så mycket som resultatet för helåret. Följaktligen dras de övriga kvartalen med låg omsättning och negativa resultat.

Nya marknader ska bryta mönstret
Enligt vd Peter Norrhede ska utlandsetableringar och satsningar på fler premiumprodukter jämna ut säsongsvariationerna, på sikt. Exporten står i dagsläget för knappt 6 procent av omsättningen men väntas öka i och med att bolaget etablerar sig på fler av de marknader man utvärderat.

Bortom Sverige finns bolaget representerat i Norge, Storbritannien och Holland. Frankrike kommer att utvärderas ytterligare och närmast på tur som ny testmarknad står Tyskland. Peter Norrhede säger att satsningar i östra Europa också kan bli aktuellt.

Nya produkter
Under 2008 räknar Önskefoto med ett antal nya produktlanseringar. Bolaget har redan lanserat canvastavlor och nu senast Andy Warhol-inspirerade studentplakat. En försiktig, fortsatt produktutrullning är att vänta under året.

- Vår produktutveckling utgår från att vi skall sälja mer till våra befintliga kunder som vi når via vår kunddatabas, säger Peter Norrhede.

Inga överraskningar i första kvartalet
Årets första kvartal brukar vara Önskefotos svagaste under året. Så även i år. Men det första kvartalet 2008 kom in lägre än motsvarande period 2007. 

      • Omsättning: 2,5 Mkr (3,2)
      • Resultat efter finansnetto: -3,6 Mkr (-2,4)
      • Vinst per aktie: -0,25 kr (-0,24)

Önskefoto hänför siffrorna till en lägre efterfrågan på analoga produkter och en något lägre försäljning genom partners. Resultatet för perioden tyngs av investeringar i ny teknik, bland annat en ny hemsida som kommer att lanseras under andra kvartalet 2008.

Tryggt men relativt förutsägbart
Önskefoto värderas idag till drygt 38 miljoner kronor. Kassan uppgick vid första kvartalets slut till 18,7 miljoner kronor. 3,75 miljoner kronor kommer att delas ut och direktavkastningen överstiger därmed 10 procent. 

Aktien handlas idag till p/e strax över 4 på 2007 års resultat. Med hänsyn till säsongsmönstret anser beQuoted att värderingen är lite snål. 

Bolaget har flaggat för ökad intensitet i utlandssatsningarna samtidigt som ytterligare produkter ska lanseras under 2008. Studenten står för dörren, vilket ger förhoppningar om ett bättre andra kvartal med ökad försäljning av studentplakat. 

beQuoted hoppas att bolagets ansträngningar får ett snart genomslag på siffrorna och behåller bolaget på önskelistan, i väntan på delårsrapporten den 20 augusti.

PETER NYGREN
[email protected]

Tidigare publicerade artiklar om Önskefoto:
» Önskefoto på önskelistan



Marknadsplats
First North
 
 
 
 

Peter Norrhede
VD Önskefoto
 
 
 
 
 
 

 
Önskefoto blev medlem i Svensk Distanshandel 2008.

 
 
 
 
 
 
En stark säsongsvariation präglar Önskefotos verksamhet.
 
 
Sista kvartalet står för 65 - 75 procent av försäljningen.
 
 

Omsättning per kvartal

(klicka bilden för större bild)

 
 
 
 
 
 

Pop-art, Andy Warhol-inspirerat studentplakat. Önskefotos senaste tillskott i produktfloran.
 
 
 
 
 
 

Nästa händelse
2008-08-20
Delårsrapport Q2 2008

Mer info
Läs mer på beQuoted

Hemsida

  
  
Om beQuoted

beQuoted publicerar nyheter och bolagsfakta för journalister och investerare.

Uppdragsgivarna är noterade företag som vill att allmänheten ska få mer och bättre information om den egna verksamheten.

Målgrupperna är nyhetsbyråer, finansiell press, aktiemäklare, riskkapitalister, institutionella och privata investerare.

beQuoted väljer självständigt vad som skrivs och publiceras och garanterar att nyheter, analyser, bedömningar och slutsatser alltid görs oberoende av erhållen ersättning.

beQuoted AB
Sveavägen 31
111 34 Stockholm
Tel 08-692 21 90
Fax 08-506 533 99
[email protected]
www.beQuoted.com
Prenumeration

Om du vill prenumerera på beQuoteds nyhetsbrev klicka här

Om du vill avsluta din prenumeration klicka här

E-postadresser hanteras omsorgsfullt genom vår Privacy policy

Synpunkter och kommentarer uppskattas
Om du har synpunkter på innehåll, tips eller andra kommentarer att ge - hör då gärna av dig