beQpress
Pressmeddelanden
beQuoted nyheter: "Vi är duktiga på att ta över den här typen av kundstockar", AllTeles vd Ola Norberg 
beQuoted nyhetsbrev 6 maj 2008
"Vi är duktiga på att ta över den här typen av kundstockar"
- Intervju med AllTeles vd Ola Norberg

I förra veckan meddelade AllTele att bolaget låg i slutförhandling om en kundstock på 48.000 telefoni- och bredbandskunder från Vattenfalls Infocom-verksamhet. AllTele betalar knappt 30 miljoner kronor för kundstocken som omsätter 100 miljoner kronor per år. Nu är avtalet i hamn. 

Affären innebär att bolagets egen kundstock fördubblas på ett bräde. beQuoted fick en pratstund med en påtagligt nöjd vd Ola Norberg.

En operatör på frammarsch
AllTeles affärsidé är att leverera konkurrenskraftiga telefoni- och interneterbjudanden till privatpersoner och företag. Bolaget har ingen egen "hård" infrastruktur utan hyr in sig i stadsnät och annan rikstäckande fiberinfrastruktur. 

Att hyra in sig i befintlig infrastruktur innebär att bolaget betalar en procentuell avgift på månadsintäkterna till stadsnätsägaren, normalt cirka 10 procent av bruttointäkten för den fasta delen av abonnemanget. Samarbetet med de lokala stadsnätsoperatörerna innebär ett mervärde för deras tagna investeringar.

Förvärvsstrategi
AllTele avser att växa såväl organiskt som genom förvärv. I slutet av september 2007 förvärvades en stock bredbandskunder av TDC Song Networks. Kort därefter påbörjades samtal med en annan stor aktör kring ett övertagande av en kundstock. Vd Ola Norberg berättar att AllTele fick en inbjudan från Vattenfall i oktober:
 
- Vi fann varandra när det visade sig att vi låg driftsmässigt med samma samarbetspartner i infrastrukturledet. Det skulle vid en affär innebära minimal störning för Vattenfalls Infocom-kunder, där de flesta av kunderna i stocken även är elkunder till Vattenfall. Och så kunde vi påvisa för Vattenfall att vi är duktiga på att ta över den här typen av kundstockar. Affären med Skellefteå Kraft om 11.000 kunder från i oktober var ett utmärkt exempel på hur vi hanterar situationen.

- Med det här förvärvet kompletteras vår produktportfölj med ett stort insteg i den kopparbaserade TAB:en (fasta abonnemang, beQuoted anm) och förvalsmarknaden. Den är en av Post- och Telestyrelsen helt reglerad produkt, där marknaden börjar stabiliseras runt ett antal större operatörer. 

beQuoted: - Hur påverkas AllTeles overheadkostnader av köpet?

- Väldigt positivt. Vi har i överenskommelsen med Vattenfall säkrat ett par nyckelpersoner från Infocom-ledningen för att garantera kontinuiteten. Utslaget på totalvolymen sjunker overheaden i bolaget dramatiskt. Effekten på stödsystem och kundtjänst är dessutom direkt positiv. När man går från 50.000 till 100.000 kunder händer det saker i kostnadsbilden. 

- I vår bransch betalas exempelvis billingsystem och fakturaproduktion alltid per kund och månad, med kraftiga volymrabatter. Vi räknar med att sänka fakturakostnaden med några kronor per kund på hela stocken men alla andra produktionskostnader, mätt per kund, kommer givetvis också att påverkas i rätt riktning. 

beQuoted: - Kommer ni att behöva nyanställa med anledning av köpet?

- Vattenfall har en otrolig bra ordning i sin affär. Dom har presenterat ett komplett statistikunderlag så kostnadsmässigt vet vi exakt hur affären kommer att belasta vår befintliga organisation. Vi kommer naturligtvis att förstärka kundtjänsten, men enligt våra beräkningar räcker det med tre till fem tjänster. Den går således från 25 till 30 personer samtidigt som vi dubblar kundstocken. 

beQuoted: - Och kundstocken som sådan? 

- Kundstocken är bra för den är relativt ”utchurnad” (andel förlorade kunder under en viss tidsperiod, beQuoted anm). Vattenfall har inte haft några stora kampanjer det senaste året. Därför är det de nöjda och trögrörliga kunderna vi tar över. Jag ser förvalet i kombination med TAB som särskilt stabilt. Bredbandskunderna i stadsnäten och ADSL-kunderna har vi ju redan full koll på i vår nuvarande verksamhet.

beQuoted: - Prislapp?

- Vi betalar i runda slängar en dryg kvartalsfakturering. Knappt 30 miljoner eller motsvarande 575 kronor per kund. Vi tycker att det är ett väldigt bra pris för en kundstock med en omsättning på 100 miljoner kronor och en stabil TB1-nivå* som vi dessutom förväntar oss kunna förbättra ytterligare med våra volymavtal i botten.

* Not: Täckningsbidrag. Kalkylen omfattar direkta produktkostnader, rörelsekostnaderna är exkluderade.

beQuoted: - Finansiering?

- Köpet finansieras via en företrädesemission till befintliga ägare på 23 miljoner. Emissionen är garanterad till 90 procent av våra större ägare och Erik Penser Fondkommission. Resterande del tar vi upp i ett kort lån via Pensers Yggdrasil. Vi räknar med att amortera lånet direkt ur kassaflödet i affären. 

Reviderad prognos för 2008
Prognosen som AllTele kommunicerat för 2008 är en omsättning på över 120 miljoner kronor, med ett EBITDA på 15 procent eller 18 miljoner kronor. beQuoted frågar Ola Norberg hur Vattenfallsaffären påverkar bolagets prognos:

- Jag tror att vi ligger rätt stabilt på prognosen som procent av omsättningen. Vattenfallsaffären tillför 100 miljoner på helår, vilket ger totalt 220 miljoner kronor på rullande 12 månader. Men eftersom vi får tillträde först den 1 juli hamnar bara hälften av Vattenfallstillskottet på 2008. 

beQuoted: - Målet för 2010 är redan uppfyllt. Har ni ett nytt mål?

- Inom möjligheternas gräns ligger att nå 150.000 till 200.000 unika kunder senast under 2012. Dit ska vi nå genom att kombinera generisk tillväxt med eventuella ytterligare förvärv, främst då mindre men kanske ytterligare något halvstort. Vi kommer hur som helst att fortsätta hålla oss nära stadsnäten som står inför stora förändringar i sina affärsstrategier. Då kan det falla ut en eller annan godbit, avslutar Ola Norberg.

Första kvartalets delårsrapport har tidigarelagts till den 12 maj 2008.

JOHAN NYGREN
[email protected]

Tidigare publicerade artiklar om AllTele:
» AllTele vill öka korsförsäljningen
» Minst 20.000 nya telefonikunder målet för AllTele
» IP-telefoni med hög kvalitet i fokus för AllTele

 
 
Marknadsplats
First North
 
 
 


Ola Norberg
VD AllTele

 
 
 
 
 
 

AllTele hyr in sig i stadsnät 

 
 
 
 
 
  

Statistiken visar att ett genomsnittligt hushåll ringer 122 samtal i månaden.
 
 
 
 
 
 
AllTele hävdar att vid byte från en normalprisleverantör kan ett genomsnittligt hushåll sänka sina telefonkostnader med 1.600 - 1.800 kronor om året, med bibehållna tjänster och kvalitet.
 
 
 
 
 
 
Vid byte från en lågprisleverantör till AllTele kan ett genomsnittligt hushåll sänka sina telefonkostnader med 900 - 1.500 kronor om året.
 
 
 
 
 
 
 

Ny styrelse. Till årsstämman som hålls den 30 maj, föreslås Björn Wolrath och Camilla Koebe som nya styrelseledamöter. 

Björn Wolrath har en lång erfarenhet av svenskt näringsliv och har varit vd i Skandia och vice ordförande i Telia.

Camilla Koebe arbetar idag som kommunikationschef på Kungliga Ingenjörsvetenskaps-
akademin. Hon har ett flutet inom Ericsson och har även arbetat inom företag med verksamhet inom billingföretag för teleoperatörer.




 
 
 
 
 
 
Nästa händelse
2008-05-12
Delårsrapport Q1 2008


Mer info
Läs mer på beQuoted

Hemsida
  
  
Om beQuoted

beQuoted publicerar nyheter och bolagsfakta för journalister och investerare.

Uppdragsgivarna är noterade företag som vill att allmänheten ska få mer och bättre information om den egna verksamheten.

Målgrupperna är nyhetsbyråer, finansiell press, aktiemäklare, riskkapitalister, institutionella och privata investerare.

beQuoted väljer självständigt vad som skrivs och publiceras och garanterar att nyheter, analyser, bedömningar och slutsatser alltid görs oberoende av erhållen ersättning.

beQuoted AB
Sveavägen 31
111 34 Stockholm
Tel 08-692 21 90
Fax 08-506 533 99
[email protected]
www.beQuoted.com
Prenumeration

Om du vill prenumerera på beQuoteds nyhetsbrev klicka här

Om du vill avsluta din prenumeration klicka här

E-postadresser hanteras omsorgsfullt genom vår Privacy policy

Synpunkter och kommentarer uppskattas
Om du har synpunkter på innehåll, tips eller andra kommentarer att ge - hör då gärna av dig