beQpress
Pressmeddelanden
beQuoted nyheter: Viktkontroll allt viktigare för Scandinavian Clinical Nutrition 
beQuoted nyhetsbrev 28 april 2008
Viktkontroll allt viktigare för Scandinavian Clinical Nutrition
- Inleder samarbete kring virusrelaterad fetma

Scandinavian Clinical Nutrition (SCN) inleder ett intressant samarbete i syfte att utveckla ett diagnosiskt test som skall avgöra om en person är smittad av fetmavirus. Sedan tidigare har SCN rättigheterna till ett möjligt botemedel mot viruset.

Presstopp: Idag meddelas att styrelsen för Scandinavian Clinical Nutrition föreslår att extra bolagsstämma beslutar om företrädesemission om 37 miljoner kronor med övertilldelningsoption om 10 miljoner kronor. Syftet med emissionen är att säkerställa en förväntad kapitalbindning med anledning av ökad efterfrågan på bolagets produkter, bland annat på grund av OTC-registreringen av troxerutin (Coldizin). 

Samarbete med amerikansk expertis
SCN inleder ett intressant samarbete med den amerikanske forskaren och professorn i näringslära Richard L Atkinson. För säkerhets skull ska påpekas att han inte ligger bakom den med tiden allt mer populära Atkins-dieten. 

Resultat från ett flertal studier stöder hypotesen att ett vanligt förkylningsvirus, AD36, kan påverka stamceller till att utmogna till fettceller och fettceller till att lagra mer fett.

En amerikansk studie från Atkinsons forskargrupp visar att 30 procent av överviktiga personer bär spår (antikroppar) av att vara smittade av fetmaviruset. Det är en betydligt högre andel än de 11 procent bland normalviktiga som också utsatts för smitta. 

Ekonomisk potential i effektiva behandlingar
Därmed finns misstankar om att viruset kan spela en betydande roll i den kraftiga framväxt av en allt större andel överviktiga personer i stora delar av världen.

Överviktsrelaterade sjukdomar är redan idag en stor belastning för sjukvården och tar en ökande andel av dess resurser. Det gör att effektiva behandlingar mot övervikt blir ekonomiskt allt intressantare.

Utveckling av diagnostiskt test
Samarbetet går i ett första skede ut på att utveckla ett diagnostiskt test som skall kunna avgöra om en person är smittad av viruset eller inte.

Utvecklingsarbetet kommer att bedrivas i samarbete med Karolinska Institutet (KI) inom ramen för ett nytt forskningssamarbete. Det nya samarbetet tillkommer utöver det långsiktiga forskningssamarbete som SCN och KI har sedan snart ett par år.

Se beQuoted nyhetsbrev nr 33 2006 för en närmare beskrivning av det sistnämnda samarbetet.

Avtalet mellan SCN och professor Atkinson innebär att utvecklingsarbetet skall bedrivas i det nyetablerade dotterbolaget Scandivir AB. SCN skall äga 70 procent och professor Atkinson 25 procent. Resterande andel ägs av mindre aktieägare.

Förhoppningen är att de första diagnostiska testerna skall kunna vara färdigutvecklade inom sex till tolv månader.

Möjlig behandling mot viruset
Ett första steg till effektiv behandling mot fetmaviruset är naturligtvis att diagnostisera viruset. Men därefter måste motmedel sättas in mot viruset för att eventuell virusrelaterad fetma skall kunna motverkas.

Sedan tidigare har SCN ett samarbete med norska Life Capitol. Det ger SCN rätt att exklusivt över hela världen marknadsföra en patentsökt naturlig biomarin substans, kallad N5G, med antiviral effekt.

Tanken är att N5G skall kunna förebygga virusinfektioner av AD36. Rättigheterna till substansen löper i 20 år för SCN.

Förutom att kunna användas som kosttillskott för att förebygga virusinfektioner har SCN tidigare sagt att det inte är osannolikt att substansen N5G kan utvecklas till läkemedel. Men en hel del utvecklingsarbete bland annat på Karolinska Institutet återstår.

Eftersläpad marknadslansering i USA
I beQuoted nyhetsbrev nr 1 2007 berättade vi om arbetet med att lansera viktkontrollpreparatet CUUR på bred front i USA.

Från början var målet att lansera preparatet under 2007. Men lanseringen sköts till årsskiftet 2007/2008 och starten för viktminskningssäsongen. I gengäld har lanseringen breddats.

Ulf Söderberg, vd för SCN, säger till beQuoted att lanseringsarbetet i USA av CUUR är i full gång och går enligt plan.

Aktiva ingrediensen i Coldizin kan bli receptfritt läkemedel
SCN är mer än viktminskningspreparat. Vi berättade om förvärvet av danska Nordic Phytopharma (NPP) i beQuoted nyhetsbrev nr 34 2007.

Då ingick bland annat preparatet Coldizin, med en patenterad bioaktiv flavonoid som verkar mot förkylningssymptom, i förvärvet.

Möjligheterna bedöms nu goda att få substansen registrerad som receptfritt läkemedel i EU och USA. Dessutom med måttliga investeringar och framför allt så snart som inom två år.

Effektivare marknadsföring
Ulf Söderberg berättar för beQuoted att fördelarna med en registrering som receptfritt läkemedel framför finns inom marknadsföringen av preparatet.

Det är tillåtet att använda betydligt mer långtgående påståenden i marknadsföringen av receptfria läkemedel jämfört med kosttillskott.

Såväl Coldizin som det andra viktiga preparatet från förvärvet av NPP, Immulina som stärker immunförsvaret, kommer att marknadsföras på ett betydande antal nya marknader efter nya distributionsavtal.

Klinisk studie av Ledactin med Timrå IK
SCN har även tagit sig in på högsta nivå inom idrottsvärlden. I samarbete med elithockeylaget Timrå IK genomförs en öppen klinisk pilotstudie av Ledactin.

Syftet med studien är att verifiera att preparatet har positiva effekter på ledernas smidighet och kroppens återhämtning efter intensiv ansträngning. Resultat beräknas vara klara efter hockeysäsongens avslut.

Tunga marknadsinvesteringar under 2007
I prognosen som fanns i prospektet inför introduktionen på NGM i slutet av 2006 prognostiserades en omsättning på 75 - 85 miljoner kronor under 2007, med en vinst efter skatt på 10 miljoner kronor.

Som tidigare nämnts har det skett ett strategiskifte för lanseringen av CUUR på den amerikanska marknaden. Från en tidig försiktig lansering till en senarelagd bredare lansering, uppbackad av betydligt större marknadsinvesteringar.

Det är ett viktigt skäl till att resultatet för helåret inte alls motsvarar vad som prognostiserades i prospektet från sent 2006.

      • Omsättning: 16,2 Mkr (2,6)
      • Resultat efter finansnetto: -63,5 Mkr (-21,2)
      • Vinst per aktie: -6,05 kr (-4,06)

Marknadsinvesteringarna har intensifierats under fjärde kvartalet. Resultatet har också belastats av kostnader för noteringen på Oslo Axess och NGM Equity på ca 9 miljoner kronor.

      • Omsättning: 10,3 Mkr (0,8)
      • Resultat efter finansnetto: -31,4 Mkr (-7,0)
      • Vinst per aktie: -2,32 kr (-1,08)

Stor potential men hög risk
beQuoted bedömer att ett viktigt skäl till att äga aktier i SCN är samarbetet med Karolinska Institutet.

SCN:s mening är att det kommer att bli svårare för företag att lansera preparat som inte är vetenskapligt testade. Folk vill veta att de preparat som de köper har den effekt som utlovas.

Därför är tanken att en kvalitetshöjning för kosttillskott kommer att drivas fram genom allt mer medvetna konsumenter. I den processen är SCN mycket väl positionerade genom samarbetet med KI.

beQuoted bedömer sammantaget att SCN är ett intressant företag med stor potential via flera intressanta uppslag. Men risken är också hög. I synnerhet till vilka kostnader och hur lång tid det kommer att ta att få ut produkterna på marknaden på ett lönsamt sätt.

CHRISTER JÖNSSON
[email protected]

Tidigare publicerade artiklar om Scandinavian Clinical Nutrition:
» Försening men ingen försämring för Scandinavian Clinical Nutrition
» Scandinavian Clinical Nutrition lanserar CUUR i varuhuskedjor i USA
» Norrmän investerar i Scandinavian Clinical Nutrition
» Viktminskningspreparatet CUUR uppmärksammas i USA
» Scandinavian Clinical Nutrition i samarbete med Karolinska Institutet



Marknadsplats
NGM Equity
 
 
 


Ulf Söderberg
VD Scandinavian
Clinical Nutrition

 
  
Nutraceuticals är ett centralt begrepp för SCN.
 
 
Nutraceuticals är en produktkategori som definieras som kosttillskott med vetenskapligt dokumenterad effekt.
 
  


Professor Richard L Atkinson och Martin Schalling, professor på Karolinska Institutet

 
 
  
Fetmaviruset AD36 misstänks spela en betydande roll bakom den ökade förekomsten av kraftig övervikt i många länder.
 
 
Nya bolaget Scandivir AB etableras för att utveckla ett diagnostiskt test för att testa förekomsten av fetmaviruset AD36.
 
 
Scandivir AB kommer att till 70 procent ägas av SCN och till 25 procent av professor Richard L Atkinson.
 
 
  

 
Karolinska Institutet är ett av världens högst ansedda medicinska forskningsinstitut och en viktig partner till SCN.
 
 
SCN har tillgång till forskningsmiljöer för produktutveckling samt experimentell och klinisk forskning.
 
 
Kliniska studier kan därmed bedrivas kring SCN:s och andras produkter och även utveckling av helt nya nutraceuticals.
 
 
Målet är att skapa god vetenskaplig dokumentation kring dessa produkter men med kortare tidshorisont till lönsamhet än för läkemedel.
 
 
 

  
 
CUUR är ett kosttillskott för viktnedgång som bygger på naturliga ingredienser
 
 
CUUR minskar fettupptaget och ökar förbränningen om man samtidigt ändrar sin livsföring.
 
 
 

 
Ledactin påverkar ledfunktionen och kan minska tillfälliga ledsmärtor.
 
 
En klinisk studie av Ledactin genomförs i samarbete med ishockeylaget Timrå IK.
 
 
 
 
 
 
 
Nästa händelse
2008-05-09
Delårsrapport Q1 2008

Mer info
Läs mer på beQuoted

Hemsida
  
  
Om beQuoted

beQuoted publicerar nyheter och bolagsfakta för journalister och investerare.

Uppdragsgivarna är noterade företag som vill att allmänheten ska få mer och bättre information om den egna verksamheten.

Målgrupperna är nyhetsbyråer, finansiell press, aktiemäklare, riskkapitalister, institutionella och privata investerare.

beQuoted väljer självständigt vad som skrivs och publiceras och garanterar att nyheter, analyser, bedömningar och slutsatser alltid görs oberoende av erhållen ersättning.

beQuoted AB
Sveavägen 31
111 34 Stockholm
Tel 08-692 21 90
Fax 08-506 533 99
[email protected]
www.beQuoted.com
Prenumeration

Om du vill prenumerera på beQuoteds nyhetsbrev klicka här

Om du vill avsluta din prenumeration klicka här

E-postadresser hanteras omsorgsfullt genom vår Privacy policy

Synpunkter och kommentarer uppskattas
Om du har synpunkter på innehåll, tips eller andra kommentarer att ge - hör då gärna av dig