beQpress
Pressmeddelanden
beQuoted nyheter: West Internationals orderbok en diger lunta 
beQuoted nyhetsbrev 25 april 2008
West Internationals orderbok en diger lunta
- Efterlängtat genombrott på den svenska bankmarknaden och ny stor order till Sydafrika

I beQuoted nyhetsbrev nr 52 2007 introducerade vi Järfällabolaget West International, som med smarta hårdvarulösningar skapar konsumentnära teknik kring betalkort. Den här gången har vi tittat närmare på ett annat av bolagets affärsområden.

Många år i bankbranschen
West startade i Uppsala som importör och distributör av artiklar för PC- och kassasystem. Under 1990-talet kom verksamheten att specialiseras alltmer mot kassasystem. 

Det efterföljande året tog företaget över Banqits globala försäljning av teknisk kringutrustning till banker. Bankartiklarna utgör alltjämt ryggraden i bolagets omsättning med drygt 50 procent. 

Sortimentet av bankprodukter består huvudsakligen av betalterminaler, programmerbara tangentbord, specialiserade skrivare och olika maskiner för att hantera bankböcker.

West köper in standardkomponenter från tillverkare i bortre Asien, lokalanpassar dem och sköter sedan mjukvaruintegreringen mot bankernas mjukvarusystem.

- Samtliga produkter innehåller firmware som måste anpassas till respektive kunds system. Därför är varje installation en process där mjukvaran ska certifieras. Det brukar ta ungefär ett år, berättar vd Göran Sparrdal. 

Det tidskrävande certifieringsarbetet innebär som regel att banken inte är lika benägen att byta leverantör. Därtill kommer bankernas produktlivscykel. Vart femte år byts utrustningen ut, oavsett skick. Göran Sparrdal sätter därför mycket stort värde på Wests integrationskompetens.

Försäljningen inom affärsområdet bankterminaler sker genom ett inarbetat internationellt nätverk av partners och distributörer. Bland kunderna återfinns några av världens stora multinationella företag. 

Genombrott i Sverige
En av dessa referenskunder är Fujitsu, till vilken West sålt kassautrustning för butiksinstallationer under ett flertal år. Härom veckan kommunicerade West en större order på bankskrivare till svenska Fujitsu. Ordern innebär ett efterlängtat genombrott. 

- Äntligen har vi fått in en fot på den svenska bankmarknaden. Min förhoppning är att det här kommer att leda till fler order på hemmaplan, säger vd Göran Sparrdal. 

Ordern avser 2.000 bankskrivare och en prognos om ytterligare 1.000 enheter. Ordern ska levereras under en tvåårsperiod och ordervärdet uppgår till minst 10 miljoner kronor. 

Väl förankrade i Sydafrika
Under hösten 2007 kommunicerade West en order om 4 miljoner kronor på betalterminaler och programmerbara tangentbord till sydafrikanska Absa Bank.

Den order på över 10 miljoner kronor som offentliggjordes i början av april avser ytterligare 1.760 betalterminaler och 2.200 programmerbara tangentbord. Ordern kommer att börja levereras under innevarande kvartal. Men ordern omfattar även en prognos för bankens behov av nästa generations utrustning.

- Vi har haft en lång och bra relation till Absa Bank och vi är givetvis oerhört glada att de valt att fortsätta arbeta med oss. Den ordern vi nu fick är på den äldre generationens betalterminaler och tangentbord. Beställningen täcker bankens behov fram tills dess att vi kan leverera nästa generations utrustning. 

Enligt Göran Sparrdal kommer tillverkningen av den nya generationens enheter påbörjas under sommaren. 

Ny branschstandard på väg
Senast vid utgången av 2010 måste alla kredit- och betalkort, liksom terminaler och kassasystem, vara EMV-uppgraderade. EMV (Europay, MasterCard och Visa, beQuoteds anm) är en ny chipbaserad teknik som ska ersätta den äldre magnetremsan.

Den nya standarden har utvecklats av MasterCard och Visa i syfte att minska kortbedrägerier och på sikt även addera olika tjänster i korten. EU har formaliserat standarden inom ramen för SEPA (Single European Payment Area). 

För banker världen över innebär det här en nödvändig förnyelse av maskinparken. För Wests del innebär det leveranser av nya betalterminaler.

Bankboken mer vital än man kan tro
I stora delar av världen är bankböcker fortfarande vanligt förekommande. West säljer bankboksskrivare och bankboksuppdaterare men också kiosklösningar för bankbokshantering. I dagsläget levererar bolaget bankboksrelaterade produkter till flera länder i Europa och Asien. 

I skrivande stund är West i full färd med att certifiera sin bankboksuppdaterare för den spanska bankmarknaden. Arbetet ska vara slutfört i maj och därefter ska ett tiotal pilotenheter levereras. 

- Spanjorerna håller fast vid sina bankböcker och vi har en teknisk lösning för dem. Vi har tidigare varit inne i Portugal och jag anser att vi har en bra position på marknaden.

Göran Sparrdal uppskattar att 15.000 spanska bankboksuppdaterare kommer att behöva bytas ut de närmsta åren. Styckpriset för en basmodell ligger på cirka 20.000 kronor. Marknaden kan således vara värd runt 300 miljoner kronor. 

Vi blickar framåt
Styrelsen har ett uttalat mål om en omsättningstillväxt på 30 procent per år. Siffran ska ställas i relation till de 10 - 15 procents tillväxt uppvisat under sin korta period på börsen. 

Så här blev siffrorna för delåret juli till december 2007:

      • Omsättning: 26,4 Mkr (23,3)
      • Resultat efter finansnetto: 1,1 Mkr (1,3)
      • Vinst per aktie: 0,13 kr (0,19 omräknat för split)

För andra kvartalet oktober - december isolerat blev siffrorna:

      • Omsättning: 15,2 Mkr (13,2)
      • Resultat efter finansnetto: 195 Tkr (638)
      • Vinst per aktie: 0,02 kr (0,09 omräknat för split)

I nuläget handlas aktien till 4,10 kronor, vilket ger ett börsvärde om drygt 32 miljoner kronor.

Rapporten för det tredje kvartalet kommer den 22 maj. beQuoted förväntar sig en omsättningstillväxt i linje med de senaste kvartalens. 

Vid sidan av utvecklingen inom affärsområdet bankterminaler ligger samarbetsavtalet med Kuponginlösen och pyr. beQuoted väntar med spänning på utfallet av Post- och telestyrelsens beslut i frågan om ersättningslösningar när Svensk Kassaservice går ur tiden.

beQuoted befarar emellertid att kostnaderna knutna till upphandlingen kommer att göra avtryck på den kommande kvartalsrapporten. Vi förväntar oss ett lägre men positivt resultat för perioden och väljer därför att blicka framåt mot bokslutskommunikén som kommer i slutet av augusti. 

JOHAN NYGREN
[email protected]

Tidigare publicerade artiklar om West International:
» Julvanor förändras genom betallösningar från West international

 
 
Marknadsplats
First North
 
 
 


Göran Sparrdal
VD West International

 
 
 
 

 
Bankskrivare, importeras från Japan och lokalanpassas av West. Ordern till Fujitsu omfattar 2.000 enheter med en prognos om ytterligare 1.000 enheter.
 
 
 
 


Fujitsu är stor leverantör av kassalösningar till svenska banker och svensk detaljhandel. 

 
 
 
 


Absa Bank är med sina 9 miljoner kunder Sydafrikas största bank.

 
 
 
  


Coput-80, en bankboksuppdaterare som kan vända blad och således själv hitta posten i bankboken som ska uppdateras. 

 
 
 
  

 
Bankboksautomat, en kiosklösning West erbjuder spanska banker.
 
 
 
 


Ett axplock av Wests kunder inom affärsområdet bankterminaler.
 
 
 
 
 
Nästa händelse
2008-05-22
Delårsrapport
2007-07-01 till 2008-03-31

Mer info
Läs mer på beQuoted

Hemsida
  
  
Om beQuoted

beQuoted publicerar nyheter och bolagsfakta för journalister och investerare.

Uppdragsgivarna är noterade företag som vill att allmänheten ska få mer och bättre information om den egna verksamheten.

Målgrupperna är nyhetsbyråer, finansiell press, aktiemäklare, riskkapitalister, institutionella och privata investerare.

beQuoted väljer självständigt vad som skrivs och publiceras och garanterar att nyheter, analyser, bedömningar och slutsatser alltid görs oberoende av erhållen ersättning.

beQuoted AB
Sveavägen 31
111 34 Stockholm
Tel 08-692 21 90
Fax 08-506 533 99
[email protected]
www.beQuoted.com
Prenumeration

Om du vill prenumerera på beQuoteds nyhetsbrev klicka här

Om du vill avsluta din prenumeration klicka här

E-postadresser hanteras omsorgsfullt genom vår Privacy policy

Synpunkter och kommentarer uppskattas
Om du har synpunkter på innehåll, tips eller andra kommentarer att ge - hör då gärna av dig