beQpress
Pressmeddelanden
beQuoted nyheter: Micro Holding expanderar via Preem och Vianor 
beQuoted nyhetsbrev 17 april 2008
Micro Holding expanderar via Preem och Vianor
-
Satsningen hittills framgångsrik och kan ge break-even under 2009

Micro Holdings samarbete med Preem och Vianor utvecklas väl. Genom att etablera fler "shop-in-shop"-lösningar kan Micro Bildelar på ett kostnadseffektivt sätt snabbt etablera fler säljpunkter. Förhoppningen är att nå break-even mot slutet av 2009.

Kostnadseffektiv expansion
Samarbetet med Preem och Vianor har blivit lyckat. För Micro Holding är det ett kostnadseffektivt sätt att få fler säljpunkter.

- Genom Preem och Vianor kan vi nå många fler kunder utan att behöva binda upp kapital i egna nyetablerade butiker, berättar Micro Holdings vd Kristina Jarring för beQuoted.

Shop-in-shop på många orter
Mot slutet av förra året 2007 fanns shop-in-shop-lösningar hos 16 av Vianors verkstäder. Totalt har företaget 70 enheter i Sverige. Beslut har tagits att samarbetet skall expandera till samtliga dessa.

- I en butik "shop-in-shop" blir sortimentet av naturliga skäl begränsat jämfört med en fullskalig Micro-butik, fortsätter Kristina Jarring.

- Men de produkter som rör på sig mest, som torkarblad och spolarvätska, får vi ut i mycket större skala genom det här samarbetet.

Dessutom kommer shop-in-shop-lösningar för reservdelar att etableras hos Preem. Bensinmacksföretaget har 120 butiker på ett 80-tal orter i Sverige.

Samarbete kan ge Vianor ett lyft
Vianor ägs av finländska Nokian Tyres och är ett klart lönsamt företag. Men lönsamheten kan höjas ytterligare genom synergieffekter från samarbetet med Micro Bildelar.

Däckföretag som Vianor får lejonparten av sin omsättning under några få månader om året, då folk byter till sommar- eller vinterdäck. Men även resten av året får man betala lön till personalen, som då har litet att göra.

Genom att även göra enkla reparationer som byte av avgassystem, kan man få ett täckningsbidrag även under lågsäsong. Därför passar det bra att få tillgång till kvalitetsreservdelar från Micro Bildelar.

- I den e-handelslösning som vi håller på att utveckla kommer vi att lägga till en modul som riktar sig mot Vianor, förklarar Kristina Jarring. Personalen skall enkelt kunna beställa hem reservdelar som de kan montera åt kunderna.

Förra året gav svagt resultat
Så här blev siffrorna för fjolåret 2007:

      • Omsättning: 153,2 Mkr (146,2), +5%
      • Resultat efter finansnetto: -27,8 Mkr (-6,9)
      • Vinst per aktie: -0,16 kr (-0,07)

Att jämföra resultaten åren emellan är inte relevant, eftersom Micro Holding har löst upp stora reserver under 2006. För 2007 har 2,5 miljoner kronor lösts upp under första kvartalet.

För fjärde kvartalet isolerat blev siffrorna enligt följande:

      • Omsättning: 38,0 Mkr (37,4), +2%
      • Resultat efter finansnetto: -7,5 Mkr (-3,3)
      • Vinst per aktie: -0,04 öre (-0,03)

Utvecklingen i butikerna går åt rätt håll, men det går ganska långsamt. Ökningen under 2007 blev knappt fem procent, så en hel del återstår innan man når målet om en fördubblad omsättning i befintliga butiker.

Ökad omsättning skall stärka resultatet
Tittar man på nyckeltal så blev rörelsemarginalen minus 19 procent under 2007. För en butikskedja är det naturligtvis svaga siffror och beQuoted undrar hur resultatet skall kunna vändas?

- Målet är att dubbla omsättningen i existerande butiker. Då får vi ner personalkostnaderna som andel av omsättningen med 6 procentenheter och hyreskostnaderna med 5 procentenheter.

- Därtill skall vi så småningom även expandera antalet butiker till totalt 25 stycken, vilket skall ge ytterligare utrymme för förbättrade marginaler, förklarar Kristina Jarring.

Overhead halverad på fyra år
Då skulle man onekligen nå en betydligt bättre situation. Som vi tidigare berättat om skall dessutom inköpsfunktionen centraliseras, vilket skall ge lägre inköpskostnader.

Kristina Jarring konstaterar att overhead inte kan skäras ner mer än vad som redan har gjorts.

- Vi har minskat personalen på huvudkontoret från tjugo personer till tio på fyra år. I dessa kvarvarande tio personer är hela inköpsfunktionen inkluderad, så vi kan omöjligt reducera mer.

- Men i takt med att vi når en ökad försäljning kommer även våra overhead-kostnader att minska som andel av omsättningen.

Mål om break-even under 2009
Samarbetena med Vianor och Preem skall ge ett omsättningstillskott. Till detta kommer den nya e-butiken sommaren 2008. Förhoppningen är att detta skall räcka till break-even mot slutet av 2009.

beQuoted håller tummarna, men väljer att se tiden an innan vi tar ställning till aktien. Tills vidare blir rekommendationen att avvakta.

CHRISTER JÖNSSON
[email protected]

Tidigare publicerade artiklar om Micro Holding:
» Micro Bildelar och Motormännen startar samarbete
» Micro Bildelar startar samarbete med Preem
» Micro Bildelar i nisch mellan Biltema och Mekonomen
» Micro Bildelar satsar på turnaround från svaga år

 
 
Marknadsplats
First North
 
 
 
 


Kristina Jarring
VD Micro Holding

 
 
- Tillsammans är Micro Bildelar, Preem, Vianor och Motormännen en väldigt bra kombination.
 
 

 
 
 
 
Motormännens Riksförbund är Sveriges största motororganisation med 115.000 medlemmar.
 
 
Medlemmar
i Motormännen får 10 procent rabatt på hela sortimentet hos Micro Bildelar. 
 
 
 

 
Preems 400.000 kortkunder kan betala med sitt Preem-kort i Micro Bildelars butiker.
 
 
Privatkunder får fakturan från Micro Bildelar på sitt Preem-kort och får dessutom 5 procent rabatt.
 
 
Företagskunder med Preem-kort får 10 procent rabatt. 
 
 
 

 
Tillsammans med Vianor har Micro Bildelar startat samarbetet shop-in-shop Vianor.
 
 
Testförsäljningen har fallit väl ut och konceptet kommer att expanderas till samtliga Vianors 70 enheter i Sverige.
 
 
 
Nästa händelse
2008-05-08
Årsstämma
2008 

Mer info
Läs mer på beQuoted

Hemsida
  
  
Om beQuoted

beQuoted publicerar nyheter och bolagsfakta för journalister och investerare.

Uppdragsgivarna är noterade företag som vill att allmänheten ska få mer och bättre information om den egna verksamheten.

Målgrupperna är nyhetsbyråer, finansiell press, aktiemäklare, riskkapitalister, institutionella och privata investerare.

beQuoted väljer självständigt vad som skrivs och publiceras och garanterar att nyheter, analyser, bedömningar och slutsatser alltid görs oberoende av erhållen ersättning.

beQuoted AB
Sveavägen 31
111 34 Stockholm
Tel 08-692 21 90
Fax 08-506 533 99
[email protected]
www.beQuoted.com
Prenumeration

Om du vill prenumerera på beQuoteds nyhetsbrev klicka här

Om du vill avsluta din prenumeration klicka här

E-postadresser hanteras omsorgsfullt genom vår Privacy policy

Synpunkter och kommentarer uppskattas
Om du har synpunkter på innehåll, tips eller andra kommentarer att ge - hör då gärna av dig