beQpress
Pressmeddelanden
beQuoted nyheter: Utökad vaccination i USA gynnsam för Eurocine Vaccines 
beQuoted nyhetsbrev 16 april 2008
Utökad vaccination i USA gynnsam för Eurocine Vaccines
- Ökar den potentiella marknaden om influensaprojektet blir framgångsrikt

Eurocine Vaccines mest intressanta produkt under utveckling är ett nasalt influensavaccin. I USA finns ett förslag att rekommendera nästan alla barn i åldersgruppen 6 månader - 18 år att vaccinera sig. Det ökar värdet på Eurocines projekt.

Myndighet i USA vill att fler får influensavaccin
En rådgivande kommitté till CDC (Centers for Disease Control and Prevention) föreslog den 27 februari att även barn i åldrarna 6 månader - 18 år ska rekommenderas att vaccinera sig mot influensa. Rekommendationen ska följas senast för influensasäsongen 2009 - 2010.

I USA innebär detta att antalet personer som rekommenderas vaccinering ökar med cirka 30 miljoner. Det kan jämföras med de totalt cirka 130 miljoner doser som tillverkades av vaccinproducenter inför innevarande influensasäsong.

beQuoted tolkar amerikanska media som att vaccinet kommer att erbjudas barnen gratis, men vaccinering kommer inte att vara obligatoriskt. Vi bedömer att 80 procent i den gruppen, alltså 24 miljoner barn, kommer att vaccineras år 2011.

Antalet personer som vaccinerar sig mot influensa ökar från år till år. Så av ovanstående 24 miljoner kan man räkna med att ett antal skulle vaccinera sig även utan någon myndighetsrekommendation.

CDC har ännu ej tagit ställning till den rådgivande kommitténs förslag, men vanligtvis följs deras förslag, som i det här fallet synes vara okontroversiellt. Och hur många av barnen som i så fall blir vaccinerade återstår att se.

beQuoted har märkt en allmän trend mot att satsa mer på förebyggande vård, där vaccinationer är en viktig del. Vaccinering mot influensa tror vi kommer att få ökad omfattning i fler länder än USA.

Det bör noteras att marknaden för influensavaccin ökar med ovanstående förslag, men det krävs att  Eurocine går iland med sin kliniska studie för att bolaget ska ha någon glädje av ökningen.

Verksamheten rullar på
Det har varit ovanligt tyst från Eurocine hittills i år.

- Vi jobbar på enligt plan, och det har inte hänt något speciellt att berätta om, förklarar Hans Arwidsson, vd i Eurocine Vaccines.

Bolaget förbereder två kliniska studier, båda är kombinerade fas I / II-studier. Den ena gäller ett nasalt influensavaccin och den andra ett nasalt vaccin mot lunginflammation. Den förra väntas komma igång runt årsskiftet, den senare under 2009.

Dessutom finns ett projekt tillsammans med norska Bionor Immuno med ett nasalt terapeutiskt HIV-vaccin. Bionor Immuno utvecklar på egen hand motsvarande injicerade vaccin, och de bägge projekten väntas löpa parallellt.

- Det ser fortsatt bra ut. Medimmune, den stora konkurrenten på nasalt influensavaccin, verkar främst satsa på barn. Men för den största gruppen, åldrarna 50+, är deras FluMist inte godkänt, säger Hans Arwidsson.

Resultatet för första halvåret 2007 / 2008 kom in som väntat
Bolagets kvartalsrapporter brukar inte innehålla några direkta nyheter förutom hur mycket pengar som gått åt. Man kan dock inte dra några större slutsatser utifrån ett enstaka kvartal, eftersom kostnaderna inte alltid är jämnt fördelade i tiden.

Kostnaderna har ökat jämfört med förra året beroende på att man först vid årsskiftet 2006 / 2007, då en nyemission nyligen genomförts, kunde öka tempot på verksamheten. Siffrorna från det  första halvåret (1 juli - 31 december) under det brutna räkenskapsåret 2007 / 2008 blev:

      • Omsättning: 0,0 Mkr (0,0)
      • Resultat efter finansnetto: -5,4 Mkr (-1,4)
      • Vinst per aktie: -0,64 kr (-0,23)

Olika faktorer påverkar aktiens värde
Vi ansåg i höstas att en motiverad aktiekurs var 46 kronor, se beQuoted nyhetsbrev nr 33 2007. Vad som påverkat värderingen av bolaget sedan dess är i huvudsak följande faktorer:

- Ett års senareläggning av influensaprojektet
- Fler aktier på grund av större nyemission än väntat i höstas
+ Ökad sannolikhet för godkänt influensavaccin
+ Längre patenttid för det katjoniska adjuvanset än det anjoniska

  
+
 
Uppskattningsvis 90 procents chans till utökad influensavaccinering av barn i USA

Beträffande den tredje punkten ovan, så förorsakas ju den senarelagda studien av att Eurocine funnit, att ett annat (katjoniskt) adjuvans än det först tänkta (anjoniskt) ger en bredare immunologisk respons. Därför väljer man att låta båda vara med parallellt i den kliniska studien.

Det måste ha varit ett tufft beslut att senarelägga studien ett år. Det indikerar att det katjoniska adjuvanset har en större chans än det anjoniska att bli godkänt. Att testa bägge parallellt ökar som vi tidigare skrivit sannolikheten för en godkänd fas I / II-studie betydligt.

Vi står fast vid 45 procents chans för ett godkänt anjoniskt adjuvans och tror på 50 procent för det katjoniska. Det gör att sannolikheten att minst ett av dem (i praktiken bara ett) godkänns blir 72,5 procent.

Med beQuoteds antaganden i övrigt (i stort sett samma som för ett halvår sedan), där vi bara värderar de tre längst gångna projekten, ger detta en teoretiskt beräknad kurs i dagsläget på 65 kronor.

beQuoted har ingen kristallkula. Det framräknade värdet bygger på ett antal mer eller mindre osäkra antaganden, vilka vi redovisat ganska detaljerat. Med andra antaganden kan man få helt andra resultat.

Vid värderingen är speciellt följande faktorer värda att beakta:


 
 
Valet av diskonteringsränta, som är en betydelsefull faktor, är ingalunda självklart. Vi står fast vid 16 procent.
 

 
 
 
Intresset, och därmed priset som läkemedelsföretag är villiga att betala för utvecklingsprojekt, tenderar att variera över tiden. I nuläget verkar intresset för vaccinprojekt vara mycket stort.
 

 
 
Antalet vaccinutvecklare är stort och utvecklingstiden är för många vacciner kortare än för läkemedel. Ledande vacciner kan relativt snabbt bli omsprungna av nya produkter.

Det beräknade värdet är ett vägt medelvärde utifrån olika scenarier. Det faktiska utfallet kommer troligen att avvika från medelvärdet. Skillnaden blir sannolikt stor, vare sig den blir uppåt eller nedåt.

Som placerare måste man vara medveten om att det finns en risk att samtliga av Eurocine Vaccines projekt kan bli värdelösa. Risken i aktien är således hög.

Kursen i forskningsbolag brukar gå upp inför publiceringen av viktiga studieresultat. Ett sätt för placerare att minimera risken är således att sälja vid dessa tillfällen, i Eurocines fall om cirka ett år. Med beaktande av detta och risker med forskningsbolag generellt, står vi kvar vid vår positiva uppfattning om aktien.

GÖRAN OFSÉN
[email protected]

Tidigare publicerade artiklar om Eurocine Vaccines:
» Eurocine Vaccines utökar den kliniska studien av influensavaccinet
» Eurocine Vaccines har förutsättningar för en kraftig uppvärdering
» Eurocine Vaccines vill vara med och förändra vaccinindustrin

 
 
 
Marknadsplats
AktieTorget
 
 
 


Hans Arwidsson
VD Eurocine Vaccines

 
 
  
Drug delivery är företagets huvudinriktning. Eurocine Vaccines utgår ifrån väl beprövade injicerade vacciner, som ska kunna ges nasalt med hjälp av bolagets patenterade adjuvans.
 
Ovanstående affärsidé  
minimerar risken för Eurocine. Samtidigt är möjligheterna stora, då nasala vacciner kan ge betydande fördelar, bland annat korsimmunitet.
 
 
 
Att uppnå korsimmunitet i sitt influensavaccin är Eurocines mål. Vaccinet ska skydda mot flera olika virusstammar.
 
FluMist från
konkurrenten Medimmune har visat sig ge korsskydd. På grund av de kliniska studiernas upplägg får Medimmune dock inte ange detta i  marknadsföringen.  
 
 
 
 

 
Pipetter ger
en bekväm och säker vaccinering 
 
 
 
Eurocine Vaccines har bytt redovisningsprincip till IFRS.
 
 
  
I nuläget utvecklar Eurocine nasala vacciner mot influensa, lunginflammation och HIV. Det senare kan jämföras med en bromsmedicin och utvecklas i samarbete med Bionor Immuno.
 
Därutöver finns flera vilande projekt.
 
 
 
Mortaliteten och komplikationerna för influensa är störst för barn i åldrarna 0 - 6 månader. Dessa barn kan dock ej vaccineras. 
 
I djurförsök har Eurocine visat att musungar utvecklar en immunologisk reaktion mot HIV om deras mammor vaccinerats nasalt.
 
Motsvarande vaccin  i injicerad form ger dock inte någon effekt i musungarna.
 
 
  

(klicka bilden för större bild)
  

Diagram över dödsfall på grund av influensa eller lunginflammation. Vaccinering mot influensa var obligatorisk för barn under den markerade perioden i mitten.
 
 
 
 
Nästa händelse
2008-05-06
Delårsrapport
2007-07-01 till 2008-03-30
 
Mer info
Läs mer på beQuoted
 
Hemsida
  
Om beQuoted

beQuoted publicerar nyheter och bolagsfakta för journalister och investerare.

Uppdragsgivarna är noterade företag som vill att allmänheten ska få mer och bättre information om den egna verksamheten.

Målgrupperna är nyhetsbyråer, finansiell press, aktiemäklare, riskkapitalister, institutionella och privata investerare.

beQuoted väljer självständigt vad som skrivs och publiceras och garanterar att nyheter, analyser, bedömningar och slutsatser alltid görs oberoende av erhållen ersättning.

beQuoted AB
Sveavägen 31
111 34 Stockholm
Tel 08-692 21 90
Fax 08-506 533 99
[email protected]
www.beQuoted.com
Prenumeration

Om du vill prenumerera på beQuoteds nyhetsbrev klicka här

Om du vill avsluta din prenumeration klicka här

E-postadresser hanteras omsorgsfullt genom vår Privacy policy

Synpunkter och kommentarer uppskattas
Om du har synpunkter på innehåll, tips eller andra kommentarer att ge - hör då gärna av dig