beQpress
Pressmeddelanden
beQuoted nyheter: MetroMark Hotels bygger första hotell i egen regi 
beQuoted nyhetsbrev 11 april 2008
MetroMark Hotels bygger första hotell i egen regi
-
Samarbete med fastighetsaktör kan ge etableringsmöjligheter i Europa

MetroMark Hotels vill bli en ny internationell kedja för centralt belägna hotell. Konceptet sammanfattas i hög komfort till lågt pris. Nu väljer man att bygga sitt första hotell i centrala Malmö. beQuoted har varit på besök på Adelgatan 5, där det nya hotellet skall inrättas.

Affärsidé: Bra och billiga rum
MetroMark Hotels affärsidé är att erbjuda centralt belägna hotellrum till låga priser. Priserna kan hållas lägre än för konkurrenterna genom att rummen är klart mindre och endast rymmer det viktigaste.

De består i allt väsentligt av en säng av hög kvalitet och ett litet men fräscht badrum. Platt-TV och bredband ingår alltid.

Kringutrymmen som en stor reception, egen frukostmatsal, skrivbord på rummet och dylikt tas bort helt. På så sätt utnyttjas ytorna bättre, vilket leder till lägre hyreskostnader för hotellet och lägre rumspriser.

Första hotellet i egen regi
MetroMark Hotels noterades på Nordic MTF under våren 2007. I samband med detta gjorde företaget en nyemission på 2,2 miljoner kronor.

Sedan dess har man provat olika sätt att utveckla konceptet, bland annat i direkt samarbete med hotellkedjor. Men nu väljer man att gå vidare genom att bygga det första hotellet i egen regi.

beQuoted har hälsat på i lokaliteterna och intervjuat MetroMark Hotels vd Joakim Lundeborg och marknadschef Fredrik Ivarsson. Båda är födda 1980, men erfarna entreprenörer sedan gymnasietiden.

Demohotell behövs för etablering
MetroMark Hotels ursprungliga plan var att etablera konceptet via franchisetagare. För mer information om detta se beQuoted nyhetsbrev nr 26 2007.

Istället väljer man nu att inrätta ett eget hotell. beQuoted undrar naturligtvis varför man har ändrat strategi?

- Vi har inte ändrat på vår plan att expandera via franchisetagare, berättar Joakim Lundeborg. Men vi har märkt att för att fullt ut kunna förklara vår affärsmodell och attrahera franchisetagare behöver vi en demoanläggning.

- Det är knappast lätt att som ny aktör komma till internationella hotellkedjor och förklara för dem hur de skall bygga hotell. Vi måste visa att vårt koncept fungerar innan vi kan få med oss större aktörer, eller för den delen fristående franchisetagare.

27 + 28 rum i första hotellet
Hotellet skall byggas i vackra sekelskifteslokaler i centrala Malmö. I ett första steg skall 27 rum inredas på två våningar. I ett andra steg skall ytterligare 28 rum inredas, på ytterligare två våningar.

MetroMark Hotels balansräkning inbjuder dock inte till några större extravaganser. beQuoted undrar hur hela hotellet skall finansieras.

- Vi har hittat en fantastisk lokal som ägs av en internationell fastighetsaktör, säger Joakim Lundeborg. De hjälper oss indirekt med finansieringen genom att bygga om till hotell i egen regi. Sedan läggs det på våra löpande hyreskostnader.

Internationella möjligheter
Joakim Lundeborg berättar att det finns fler fördelar med denna internationella fastighetsaktör.

- Det bästa är att de har liknande lämpliga centralt belägna lokaler i flera andra städer i olika länder. Det gör att slår detta väl ut kan det bli mycket lättare att expandera internationellt.

Fler lediga centrala kontorslokaler
Ofta stupar många etableringar som behöver finnas i cityläge på att det inte går att hitta lokaler på tillräckligt bra lägen.

Men Joakim Lundeborg menar att det finns en strukturell förändring på marknaden för centrala kontorslokaler. Därför kan fler lämpliga lokaler komma att frigöras i olika städer i Europa.

- Här i Malmö till exempel väljer många företag att etablera sig i Västra Hamnen istället för i centrum. Vi kan se liknande tendenser i andra europeiska storstäder, till exempel i Hamburg.

- Detta frigör centrala kontorslokaler som kan vara svåra att hyra ut. Med vårt flexibla koncept kan vi ta över dessa och bygga lågprishotell i centrum, där vanliga resenärer ändå vill bo.

Flexibelt koncept
Joakim Lundeborg betonar att MetroMark Hotels koncept är mycket flexibelt. Man har bytt design bakom konceptet och samarbetar nu med danske hotelldesignern Bjarne Pedersen.

- Design är lika viktigt som tidigare. Genom att utveckla vårt rumskoncept har vi förutom en bra design även kunnat reducera kostnaderna ytterligare.

- Till exempel har vi bara ett knappt tiotal leverantörer för all inredning i de modulbaserade hotellrummen. Det ger väldigt låga kostnader och möjliggör snabb etablering av nya hotell.

Låga kostnader 2007
MetroMark Hotels visar i sin bokslutskommuniké för 2007 att både intäkter och kostnader varit låga hittills. Till exempel tar ingen av de personer som arbetar i bolaget ut någon lön.

      • Omsättning: 0 Mkr
      • Resultat efter finansnetto: -1,4 Mkr
      • Vinst per aktie: -0,02 öre

Det finns 60 miljoner aktier i bolaget. Med dagens aktiekurs om 37 öre värderas bolaget till drygt 22 miljoner kronor. Eget kapital uppgår till en miljon kronor och nettoskulden är noll.

Hotell klart efter sommaren
Nästa steg är att bygga klart första hotellet i Malmö. Ombyggnaden av lokalerna har påbörjats i slutet av mars 2008. Någon gång efter sommaren planeras portarna att slås upp. Snabbt marscherat för ett nytt hotell får man säga.

På sikt är strategin att få kontakt med franchisetagare som vill starta hotell enligt MetroMark Hotels automatiserade koncept. Det kan vara både hotellkedjor och fristående aktörer. Eller fastighetsbolag.

Aktiekursen har den mesta tiden legat stilla, sedan noteringen på Nordic MTF.

- Vi har medvetet legat lågt med pressmeddelanden och annan kontakt med aktiemarknaden och istället fokuserat på att utveckla konceptet, säger Joakim Lundeborg.

Men den senaste tiden har kursen dock följt med upp i den allmänna återhämtningen på börsen. beQuoted tycker att det skall bli intressant att följa fortsättningen.

CHRISTER JÖNSSON
[email protected]

Tidigare publicerade artiklar om MetroMark Hotels:
» MetroMark Hotels lanserar nytt hotellkoncept



Marknadsplats
Nordic MTF
 
 
 
 


Joakim Lundeborg
VD MetroMark Hotels

 
 
- För att fullt ut kunna förklara vår affärsmodell och attrahera franchisetagare behöver vi ett demohotell.
 
 
- Vi måste visa att vårt koncept fungerar innan vi kan få med oss större aktörer, eller för den delen fristående franchisetagare.

 
 
 

 
 
MetroMark Hotels skall bygga sitt första hotell i centrala Malmö, på Adelgatan.
 
 
Byggstart skedde i slutet av mars. Öppningen beräknas ske efter sommaren.
 
 


En skiss över ett rum
(Klicka bilden för större bild)

 
 
Affärsidén bygger på att många storstadsbesökare kan acceptera lite mindre rumsyta, mot ett i gengäld klart lägre pris.
 
 
Rummet behöver till exempel inte vara mycket större än att det får plats för en stor säng.
 
 


Samma rum, men ny vinkel
(Klicka bilden för större bild)

 
 
Hotellkonceptet har designats av danske arkitekten Bjarne Pedersen.
 
 
 

 
 
Ett hotell kan inhysas på ett våningsplan i en befintlig byggnad och behöver alltså inte ha en egen fastighet.
 
 
Även byggnader som industrifastigheter kan komma ifråga. 
 
 
Nästa händelse
2008-04-30
Årsredovisning 2008

Mer info
Läs mer på beQuoted

Hemsida
  
Om beQuoted

beQuoted publicerar nyheter och bolagsfakta för journalister och investerare.

Uppdragsgivarna är noterade företag som vill att allmänheten ska få mer och bättre information om den egna verksamheten.

Målgrupperna är nyhetsbyråer, finansiell press, aktiemäklare, riskkapitalister, institutionella och privata investerare.

beQuoted väljer självständigt vad som skrivs och publiceras och garanterar att nyheter, analyser, bedömningar och slutsatser alltid görs oberoende av erhållen ersättning.

beQuoted AB
Sveavägen 31
111 34 Stockholm
Tel 08-692 21 90
Fax 08-506 533 99
[email protected]
www.beQuoted.com
Prenumeration

Om du vill prenumerera på beQuoteds nyhetsbrev klicka här

Om du vill avsluta din prenumeration klicka här

E-postadresser hanteras omsorgsfullt genom vår Privacy policy

Synpunkter och kommentarer uppskattas
Om du har synpunkter på innehåll, tips eller andra kommentarer att ge - hör då gärna av dig