beQpress
Pressmeddelanden
beQuoted nyheter: Snart sunda affärer i Scandinavian Healthy Brands 
beQuoted nyhetsbrev 8 april 2008
Snart sunda affärer i Scandinavian Healthy Brands
- 2007 var ett uppbyggnadsår, expansionen kommer 2008, vd Claes Julin

Scandinavian Healthy Brands hade ett motigt år 2007. Flera planerade förvärv försenades varför målen missades. Men ljusglimtarna fanns och nu börjar vi se tecken på en ny ordning i bolaget. beQuoted tog kontakt med vd Claes Julin för att uppdatera sig om läget i bolaget.

Liten men växande aktör på hälsokostmarknaden
Scandinavian Healthy Brands (SHEB) är en svensk leverantör av kosttillskott och naturläkemedel. Bolagets målsättning är att bygga upp en av de ledande e-handelsaktörerna för hälsoprodukter, med starka egna varumärken. 

SHEB äger ReVigör men också bolagen Alocost, Skip och Hälsokostgrossisten. Alocost är nischat mot terapeuter medan Skip fokuserar på träning och idrott. E-handelsbutiken Hälsokostgrossisten har ett brett sortiment, lägsta prisgaranti och kända affischnamn som produktambassadörer.

Förvärvsstrategi och nya produkter
SHEB ska växa dels genom organisk tillväxt i existerande dotterbolag, dels genom strategiska bolagsförvärv. Under 2007 förvärvades Alocost, naturläkemedlet Ginkgo Biloba Vitalas och Hälsokostgrossisten. Skip förvärvades på den här sidan av årsskiftet.

Utgångspunkten för SHEB:s förvärvsstrategi är att det idag finns ett flertal små hälsokostföretag med god tillväxtpotential, samtidigt som hälsobranschen står inför en konsolidering. Många mindre aktörer kommer att få svårt att överleva och kan därför dra nytta av att ha SHEB som ägare, menar bolaget.

En ny hälsokostgrossist
Sedan SHEB tog över Hälsokostgrossisten har e-handelsbutiken fått ett rejält ansiktslyft. Därtill har bolaget knutit gympingpionjären Susan Lanefelt och sportprofilerna Johan Wissman och Mathias Fredriksson till sig. Syftet är att på ett folkligt sätt skapa uppmärksamhet kring produkterna och butiken. 

- Vi har kontinuerligt investerat kapital i uppbyggnad av bolaget. Målet är att nå en omsättning på 7 - 8 miljoner kronor med positivt kassaflöde under 2008, säger vd Claes Julin till beQuoted. 

Han menar att butiken tar rygg på en efterfrågeboom som råder på marknaden. Vägen till målet går via mediasamarbeten, ett noga utvalt sortiment och hög servicenivå. 

- E-handel och postorder är de kanaler inom hälsokost som växer snabbast. Tillväxten är närmare 60 procent per år. Hälsokostgrossisten har växt med över 900 procent sedan nylanseringen i oktober 2007. Tillväxten i SHEB kommer att komma här. 

E-handelsbutiken fungerar även som en plattform för att introducera Alocosts produkter till en bredare publik. Kosttillskottsleverantören är i dag en stor leverantör till terapeuter i landet, ett viktigt men mycket smalt segment. 

- Alocost är en sund affär med ett positivt kassaflöde. Utöver den lönsamma affären på terapeutmarknaden ser vi stora möjligheter att etablera flera existerande produkter i hälsokostfackhandeln under 2008.

Hälsokostgrossisten fungerar även som kanal för Skips produkter och det nya, egna varumärket Inre. Bolaget menar att dessa, tillsammans med Alocosts produkter, kommer att garantera Hälsokostgrossisten goda marginaler.

Kraftinjektion förvärvad men suget består
Skip förvärvades i slutet av februari. Bolaget har försett elitidrottare och motionärer med kosttillskott sedan början av 1970-talet. Idag har det ett 40-tal produkter och försäljning i delar av Europa. 

Under kalenderåret 2007 hade Skip en proforma-omsättning på 6,4 miljoner kronor och ett EBITDA-resultat på 1,1 miljoner kronor. För 2008 räknar SHEB med en omsättning på cirka 7,5 miljoner kronor och positivt kassaflöde.

- Genom förvärvet av Skip har vi fått tillgång till ett par unika produkter. Protexin är en patenterad magprodukt med ett internationellt varumärke. Mucosa, också det en magprodukt, omsätter en miljon kronor per år med begränsad marknadsföring. Vi ser goda möjligheter att bredda distributionen och öka marknadsföringen för ge försäljningen ytterligare skjuts.

Som i fallet med Hälsokostgrossisten genomförs förvärvet av Skip i form av ett inkråmsförvärv. Enligt Claes Julin har bolaget varken kassa eller skulder värda att nämna.

SHEB betalar 5 miljoner kronor kontant mot en revers för Skip, samt en tilläggsköpeskilling baserad på EBITDA för 2008 och 2009. Köpet kommer att finansieras genom en nyemission under 2008. Och fler förvärv är sannolikt på väg.

- Vi letar ständigt efter intressanta e-handelsbolag, vanliga produktbolag samt media- och marknadsföringföretag inom kosttillskott och egenvårdsprodukter.

Nödvändiga investeringar tagna
SHEB:s prognos för 2007 var en omsättning på 13,2 miljoner kronor med ett resultat på 0,95 miljoner kronor. Utfallet blev en omsättning på 5,23 miljoner kronor med ett negativt resultat om -8,63 miljoner kronor.

Det avvikande resultatet hänför bolaget främst till planerade förvärv som försenades, den massiva marknadsföringen av ReVigör och nylanseringen av Hälsokostgrossisten. 

Därtill togs betydande kostnader för produktutveckling under 2007. Bolaget knöt då även sin medicinska expertis till sig, professor Per-Arne Öckerman och MD Olle Haglund.

Enligt Claes Julin kommer inga ytterligare produktutvecklingskostnader belasta 2008 års resultat. 

- 2007 var ett uppbyggnadsår, expansionen kommer 2008. 

Lägre ribba 2008
Den tidigare omsättningsprognosen för 2008 var 30 miljoner kronor med ett resultat efter skatt på 3,7 miljoner kronor. I samband med förvärvet av Skip justerades prognosen ned till en omsättning om 22 miljoner kronor med ett resultat efter skatt på cirka 0,8 miljoner kronor.

Uppdelat på dotterbolag, SHEB:s prognos för 2008 (i miljoner kronor):

2007 2008p
SHEB 3,1 2,5
Hälsokostgrossisten 0,5 8
Alocost 1,4 4
Skip 6,5 7,5
Summa 11,5 22

Utestående aktier är 8.677.876. Aktiekursen ligger på 1,50 kronor, vilket ger ett börsvärde om 13 miljoner kronor.

Räknat på SHEB:s prognos för 2008 handlas aktien nu till p/s 0,6 och p/e 16,7. Prognosen vilar tungt på utvecklingen i Hälsokostgrossisten, men beQuoted tror att SHEB gör rätt som satsar på e-handeln som ett komplement till lansering i fackhandeln. 

Vi är därför benägna att hålla med Claes Julin om att 2007 var ett uppbyggnadsår och vi förhåller oss försiktigt positiva till 2008. Den 29 augusti får vi veta hur det första halvåret har gått. 

PETER NYGREN
[email protected]

Tidigare publicerade artiklar om Scandinavian Healthy Brands:
» Börsentré för uppmärksammat Scandinavian Healthy Brands
» Scandinavian Healthy Brands gör nyemission för att förvärva fler företag



Marknadsplats
Nordic MTF
 
 
 
 


Claes Julin
VD Scandinavian Healthy Brands

 
 
 
 
 

 
Skip, internationell leverantör av kosttillskott med försäljning i delar av Europa, förvärvades i slutet av februari.

 
 
 
 
 

 

 
Hälsokostgrossisten har fått ett rejält ansiktslyft. 

- Hälsokostgrossisten har växt med över 900 procent sedan nylanseringen i oktober 2007.

 
 
 
 
 

 
Alocosts produkter riktar sig mot terapeuter. Under 2008 kommer produkterna att lanseras till en bredare publik.
 
 
 
 
 

 
ReVigör
, ett kosttillskott som ska minska alkoholrelaterade dagen-efter-besvär.

 
 
 
 
 

 
Johan Wissman och Mathias Fredriksson, idrottsmän på elitnivå och ambassadörer för Hälsokostgrossisten.
 
 
 
 
 

 
Susan Lanefelt, tv-profil, produktambassadör och flitig användare av SHEB:s produkter.
 
 
 
 
 
Nästa händelse
2008-05-30
Årsstämma 2008

Mer info
Läs mer på beQuoted

Hemsida
  
Om beQuoted

beQuoted publicerar nyheter och bolagsfakta för journalister och investerare.

Uppdragsgivarna är noterade företag som vill att allmänheten ska få mer och bättre information om den egna verksamheten.

Målgrupperna är nyhetsbyråer, finansiell press, aktiemäklare, riskkapitalister, institutionella och privata investerare.

beQuoted väljer självständigt vad som skrivs och publiceras och garanterar att nyheter, analyser, bedömningar och slutsatser alltid görs oberoende av erhållen ersättning.

beQuoted AB
Sveavägen 31
111 34 Stockholm
Tel 08-692 21 90
Fax 08-506 533 99
[email protected]
www.beQuoted.com
Prenumeration

Om du vill prenumerera på beQuoteds nyhetsbrev klicka här

Om du vill avsluta din prenumeration klicka här

E-postadresser hanteras omsorgsfullt genom vår Privacy policy

Synpunkter och kommentarer uppskattas
Om du har synpunkter på innehåll, tips eller andra kommentarer att ge - hör då gärna av dig