beQpress
Pressmeddelanden
beQuoted nyheter: Björn Borg en vinstmaskin bortom Sveriges gränser 
beQuoted nyhetsbrev 26 mars 2008
Björn Borg en vinstmaskin bortom Sveriges gränser
- Stor del av kakan sporrar de internationella återförsäljarna

Björn Borg hade ett fantastiskt år 2007 med en tillväxt långt över de förväntningar vi hade i början av året. Den kraftiga tillväxten trissade samtidigt upp förväntningarna på bolaget. Därför kom den kraftiga avmattningen under årets sista kvartal som en överraskning för marknaden.

Tillväxten planar ut
Tillväxttakten för det sista kvartalet 2007 bromsades in kraftigt, vilket fick aktiekursen att leta sig ned mot 2006 års nivåer. beQuoted överraskades av den kraftiga avmattningen, men tycker att marknaden överreagerat. 

Under andra halvåret 2007 nådde tillväxten 43 procent, vilket var strax under beQuoteds förväntning på 45 - 50 procents tillväxt (se nyhetsbrev nr 31 2007). Vi justerade emellertid upp prognosen efter det starka tredje kvartalet, vilket ledde till att förväntningarna på det sista kvartalet blev för höga.

Bolaget har tidigare påtalat att den kraftiga tillväxten inte är uthållig utan kommer att övergå i en mer normal tillväxtfas. Den danska distributören har i en tidigare intervju med beQuoted nämnt en tillväxt runt 25 procent under första halvåret 2008 (se nyhetsbrev nr 41 2007), vilket kan ge en fingervisning.

I korthet blev fjärde kvartalets siffror följande:

     • Omsättning - Varumärket: 651 Mkr (483), +35%
     • Omsättning - Företaget: 139,8 Mkr (108,5), +29%
     • Resultat efter finansnetto: 42,3 Mkr (35,0)
     • Vinst per aktie: 1,22 kr (1,04) (genomsnittligt antal aktier)

För helåret 2007 blev motsvarande siffror:

     • Omsättning - Varumärket: 2237 Mkr (1404), +59%
     • Omsättning - Företaget: 494,9 Mkr (324,6), +53%
     • Resultat efter finansnetto: 142,2 Mkr (81,4)
     • Vinst per aktie, genomsnittligt antal aktier: 4,17 kr (2,53)
     • Vinst per aktie, efter full utspädning: 4,08 kr (2,53)

Björn Borg en vinstmaskin bortom Sveriges gränser 
Under 2007 nådde den globala konsumentförsäljningen av Björn Borg-produkter 2,2 miljarder kronor, varav 1,7 miljarder kom från bolagets distributörer och återförsäljare utanför Sverige. 

Av Björn Borgs egen omsättning på 500 miljoner kronor utgör ungefär hälften direktförsäljning via egna butiker och återförsäljare i Sverige. Verksamheten hade ett rörelseresultat på drygt 75 miljoner kronor. Resterande del utgörs av försäljning till bolagets distributörer och licensintäkter.

Sverige står för en fjärdedel av den totala varumärkesförsäljningen. Det innebär att bolagets distributörer bör omsätta ungefär 650 miljoner kronor med en rörelseresultat på runt 150 miljoner kronor. 

Hög lönsamhet bidrar till framgången
Att utvecklingen på marknaderna utanför Sverige gått så starkt tror beQuoted till stor del beror på att Björn Borg ger distributörerna en betydande del av vinsten. Det är en viktig drivkraft för de lokala distributörerna. Vi tror att det kommer ge resultat på de nya marknaderna, på sikt.

Den engelska distributören stod under det sista kvartalet för en procent av den totala försäljningen, motsvarande 6,5 miljoner kronor. Det motsvarar drygt 30.000 underkläder.

- Personerna bakom den engelska distributörer har en gedigen erfarenhet från branschen och vi börjar nu se resultat av deras arbete, berättar vd Nils Vinberg. 

Hur ser distributörernas framtid ut?
I Holland, Danmark och Norge har Björn Borg hittat tre duktiga och drivande distributörer. De fortsätter att utveckla verksamheterna trots att de enligt våra beräkningar redan skapat sig stora egna förmögenheter på varumärket Björn Borg.

beQuoted har frågat Nils Vinberg hur han ser på framtiden för distributörerna:

- Vi har enormt duktiga och drivande distributörer som kommer fortsätta utveckla varumärket Björn Borg på sina hemmamarknader.

- Att ägarna någon dag kommer vilja dra sig tillbaka är dock naturligt, och då finns det knappas någon naturligare köpare än vi själva, det vill säga Björn Borg AB.

Kraftig nedgång i aktien
Det senaste halvåret har Björn Borg-aktien utvecklats sämre än börsen som helhet. Från aktiens toppnotering på 160 kronor har aktiekursen mer än halverats.

beQuoted har gjort en tillbakablick till början av 2007 (se nyhetsbrev nr 7 2007). Då låg vår prognos på en omsättning på 450 miljoner kronor med ett rörelseresultat på runt 130 miljoner kronor.

Den faktiska omsättningen och resultatet visade sig slå vår prognos med råge. Samtidigt har aktien backat från 90 kronor, vilket var kursen vid vårt prognostillfälle, till dagens 65 kronor.

Aktieutvecklingen tyder på stora vinsthemtagningar och att marknaden förväntar sig en fortsatt sjunkande tillväxt framöver. beQuoted väljer att lägga förväntningarna för 2008 på en tillväxt på 20 procent, vilket borde innebära en vinst per aktie på 5,20 kronor.

beQuoted tror att tillväxten kan vara något starkare under första halvåret 2008, och framförallt att det under samma period finns möjlighet till hävstång i resultatet. På vår prognos handlas aktien till p/e 11 justerat för kassan.

JOHAN SKÅRBRATT
[email protected]

Tidigare publicerade artiklar om Björn Borg:
» Två miljarder kronor milstolpe för Björn Borg
» Stark tillväxt i Danmark för Björn Borg
» Björn Borg expanderar på tre nya marknader
» Björn Borg fortsätter att leverera bra kvartalsresultat
» Björn Borg noteras på Stockholmsbörsen
» Björn Borg tar marknaden med storm
» Björn Borg en bra affär för WBM



Marknadsplats
Stockholmsbörsen


Nils Vinberg
VD Björn Borg

 
 
 
 
 

Omsättning och resultat per kvartal

(klicka bilden för större bild)

 
 
 
  

Försäljning av Björn Borg-produkter i konsumentledet per land

Sverige 25% (32)
Holland 37% (32)
Danmark 17% (16)
Norge 17% (16)
Övriga 4% (4)

 
 
 
 

Försäljning av Björn Borg-produkter i konsumentledet per produktområde

Kläder 83% (78)
Skor 6% (9)
Väskor 7% (9)
Glasögon och parfym 4% (4) 

 

 
 
 
 

 
Top paparazzi exposed där Björn Borg uppdrar svenska komiker att busringa till kända paparazzifotografer.

- Paparazzifotograferna skyr inga medel för att fånga kända personer på bild. Nu är det dags att vända på steken och på ett roligt sätt ge tillbaks med samma mynt.
 
Busringningarna kan avnjutas på Björn Borgs hemsida.
  
 
 
 
Nästa händelse
2008-04-10
Årsstämma 2008

Mer info
Läs mer på beQuoted

Hemsida
  
Om beQuoted

beQuoted publicerar nyheter och bolagsfakta för journalister och investerare.

Uppdragsgivarna är noterade företag som vill att allmänheten ska få mer och bättre information om den egna verksamheten.

Målgrupperna är nyhetsbyråer, finansiell press, aktiemäklare, riskkapitalister, institutionella och privata investerare.

beQuoted väljer självständigt vad som skrivs och publiceras och garanterar att nyheter, analyser, bedömningar och slutsatser alltid görs oberoende av erhållen ersättning.

beQuoted AB
Sveavägen 31
111 34 Stockholm
Tel 08-692 21 90
Fax 08-506 533 99
[email protected]
www.beQuoted.com
Prenumeration

Om du vill prenumerera på beQuoteds nyhetsbrev klicka här

Om du vill avsluta din prenumeration klicka här

E-postadresser hanteras omsorgsfullt genom vår Privacy policy

Synpunkter och kommentarer uppskattas
Om du har synpunkter på innehåll, tips eller andra kommentarer att ge - hör då gärna av dig