beQpress
Pressmeddelanden
beQuoted nyheter: ICT Fastigheter tjänar en femtedel av börsvärdet på tre försäljningar 
beQuoted nyhetsbrev 19 mars 2008
ICT Fastigheter tjänar en femtedel av börsvärdet på tre försäljningar
- Reavinst 10,6 miljoner kronor för tre sålda fastigheter i Örebro

ICT Norden Fastigheter, eller bara ICT Fastigheter som bolaget brukar kallas, har nyligen i separata affärer sålt tre av de Örebrofastigheter som köptes i december 2007. Försäljningssumman uppgick till 73,4 miljoner kronor.

Försäljningar ger stöd för bolagets fastighetsvärderingar
Den 22 december 2007 förvärvade ICT Fastigheter ett större fastighetsbestånd i Örebro. Matti Lilljegren, vd i ICT Fastigheter, sa då att han trodde att priset skulle vara högre om fastigheterna sålts en och en, se beQuoted nyhetsbrev nr 1 2008.

Tre av dessa fastigheter har nu sålts för totalt 73,4 miljoner kronor. Reavinsten på över 10 miljoner kronor ger stöd för detta uttalande.

- Vi tror att det även finns övervärden i den resterande delen av Örebroförvärvet, påpekar Matti Lilljegren.

De sålda fastigheterna avträds samma dag som de tillträds, den 1 april. Realisationsvinsten påverkar resultatet för det andra kvartalet.

Prognosen om en vinst efter finansnetto för 2008 på 35 - 40 miljoner kronor kvarstår, liksom målet att i slutet på året uppnå ett fastighetsvärde på cirka 640 - 660 miljoner kronor. Vid årsskiftet var värdet ungefär 255 miljoner kronor om Örebrofastigheterna inkluderas.

Vinstprognosen, liksom förra årets vinst, grundas till stor del på värdeökningar i fastighetsbeståndet. De nu gjorda reavinsterna indikerar att det finns fog för bolagets tidigare uppskrivningar av värdet på beståndet.

Rörelseresultatet för 2007 överträffar prognosen

Bokslutsrapporten för 2007 visade på följande siffror:

      • Omsättning: 5,7 Mkr (jämförelsesiffror saknas)
      • Resultat efter finansnetto: 12,2 Mkr
      • Vinst per aktie: 25,4 öre

Bolagets senaste prognos från november 2007 var ett rörelseresultat på 12 miljoner kronor. Prognosen har löpande höjts under året, och det faktiska resultatet blev 14,1 miljoner kronor.

Vinsten per aktie är beräknad på antalet aktier i slutet av året, inklusive den då pågående nyemissionen. Styrelsen föreslår en utdelning på 4 öre per aktie.

- Vår policy är att utdelningen ska uppgå till cirka 30 procent av det kassaflödespåverkande resultatet. 2007 blev detta negativt, men med tanke på bolagets mycket goda framtidsutsikter föreslår styrelsen i alla fall att aktieägarna ska få en slant, berättar Matti Lilljegren.

- Och nästa år kan jag nästan lova att utdelningen kommer att bli väsentligt högre.

beQuoted tror inte det blir svårt att uppfylla. Bara reavinsterna från försäljningarna i Örebro motsvarar en utdelning på nära 6 öre per aktie, utifrån utdelningspolicyn och räknat på befintligt antal aktier.

Fortsatt full fart på affärerna
ICT Fastigheter kommer löpande att göra mindre köp och försäljningar för att optimera fastighetsbeståndet. Förhandlingar pågår dessutom om ett förvärv på cirka 4.000 kvadratmeter. I april räknar Matti Lilljegren med att affären ska vara klar.

Sedan ska diskussionerna om två större förvärv återupptas. Planen är att genomföra dessa under tredje respektive fjärde kvartalet.

- För att kunna genomföra större förvärv och kunna expandera som vi tänkt behöver vi ompröva vår modell att betala 25 procent av köpen med egna aktier. Det skulle annars bli en väldigt stor utspädning för befintliga aktieägare, menar Matti Lilljegren.

- Och med den låga kurs som aktien har i nuläget är det dessutom inte heller aktuellt att betala med egna aktier när det gäller mindre köp, poängterar Matti Lilljegren.

- Som vi tidigare sagt tittar vi på en annan finansieringslösning. Jag räknar med att kunna lämna besked om denna före sommaren, säger Matti Lilljegren, utan att närmare vilja gå in på hur lösningen kan se ut.

- Vi har i alla fall goda bankförbindelser. Vidare är det viktigt att våra förvärv ger ett bra kassaflöde; förutom den direkta fördelen gör det också att risken för värdefall i fastigheterna hålls låg.

- Jag vill även framhålla den stora hjälp i arbetet jag har av styrelsen, bestående förutom mig själv av Peter Asp, Jan Wilhelmsson och Nils Lilljegren, säger Matti Lilljegren.

Aktien är ett fynd
I år förutspås resultatet efter finansnetto bli 35 - 40 miljoner kronor. Efter schablonskatt motsvarar det 25,2 - 28,8 miljoner kronor. Räknat på nuvarande antalet aktier, knappt 39 miljoner, och senaste börskursen på 1,51 kronor, ger det ett p/e-tal på 2,0 - 2,3.

beQuoted tror inte att den låga kursen beror på bristande förtroende. ICT Fastigheter höjde vinstprognosen för 2007 flera gånger, och ändå blev resultatet ännu bättre än utlovat. Med försäljningarna i Örebro har bolaget dessutom visat att man gör bra affärer.

Matti Lilljegren verkar väldigt positiv och ser många möjligheter till goda affärer, främst köp. Han kan naturligtvis inte avslöja några detaljer, men optimismen går inte att ta fel på.

Därför tror vi att vinsten även i år kommer att överträffa den givna prognosen, och att p/e-talet kan ligga under 2. När fler placerare upptäcker det kommer det att märkas på kursen. beQuoted utfärdar en stark köprekommendation.

GÖRAN OFSÉN
[email protected]

Tidigare publicerade artiklar om ICT Sweden Holding:
» ICT Fastigheter gör storförvärv i Örebro
» ICT Sweden Holding fördubblar vinstprognosen för 2007
» ICT Sweden Holding är ett fastighetsbolag i en attraktiv nisch

 
 
Marknadsplats
AktieTorget
 
 
 

 
Matti Lilljegren
VD ICT Fastigheter

 
 
 
9 - 13 procents direktavkastning har tidigare varit kraven vid fastighetsförvärv.
 
Egna aktier har utgjort cirka 25 procent av köpeskillingen.
 
I och med att storleken på förvärven ökar minskar också möjligheten att få hög direktavkastning.
 
 
 

 
Jan Wilhelmsson valdes in i styrelsen i höstas. Han har stor erfarenhet av fastighetsskötsel och tillhör bolagets största ägare. 
 
 
 
Aktien i ICT Fastigheter har gått mycket starkt sedan introduktionen på AktieTorget.
 
Kursen var 45 öre vid nyemissionen och aktiespridningen i april 2007.
 
65 öre var stängningskursen den 31 maj, den första handelsdagen förra året.
 
2,06 kronor var kursen vid årsskiftet 2007 / 2008.
 
1,51 kronor var senaste kursen i skrivande stund.
 
 
 

 
Bolagets fastigheter ligger i Örebro län, men planer finns på en geografisk utvidgning.
 
 
 
 
Nästa händelse
2008-05-27
Delårsrapport Q1 2008
 
Läs mer på beQuoted
 
Hemsida
  
Om beQuoted

beQuoted publicerar nyheter och bolagsfakta för journalister och investerare.

Uppdragsgivarna är noterade företag som vill att allmänheten ska få mer och bättre information om den egna verksamheten.

Målgrupperna är nyhetsbyråer, finansiell press, aktiemäklare, riskkapitalister, institutionella och privata investerare.

beQuoted väljer självständigt vad som skrivs och publiceras och garanterar att nyheter, analyser, bedömningar och slutsatser alltid görs oberoende av erhållen ersättning.

beQuoted AB
Sveavägen 31
111 34 Stockholm
Tel 08-692 21 90
Fax 08-506 533 99
[email protected]
www.beQuoted.com
Prenumeration

Om du vill prenumerera på beQuoteds nyhetsbrev klicka här

Om du vill avsluta din prenumeration klicka här

E-postadresser hanteras omsorgsfullt genom vår Privacy policy

Synpunkter och kommentarer uppskattas
Om du har synpunkter på innehåll, tips eller andra kommentarer att ge - hör då gärna av dig