beQpress
Pressmeddelanden
beQuoted nyheter: Hävstång i FormPipe Software 
beQuoted nyhetsbrev 19 mars 2008
Hävstång i FormPipe Software
- Välpositionerad inför statens övergång till elektronisk fakturahantering

FormPipe avslutade 2007 mycket starkt och kunde redovisa ett bokslut som fick aktien att lyfta kraftigt. Under sista kvartalet tydliggjordes den hävstång vi skrivit om tidigare. beQuoted har träffat bolagets ledning för att prata förvärv, repetitiva intäkter och listbyte.

Flera steg närmare ett helhetserbjudande
Under året som gick slutförde FormPipe integreringen av det tidigare förvärvet ALP Data samtidigt som man förvärvade det danska programvarubolaget EFS Technology. FormPipe menar att köpen varit kompletterande både vad gäller teknologi och intäktsmodell.

Christian Sundin säger att förvärven tagit FormPipe flera steg närmare en heltäckande produktsvit för elektronisk informationshantering (Enterprise Content Management, på fackspråk ECM).

- Huvudsyftet med våra förvärv är att hitta bolag som förstärker vår position som ECM-leverantör och EFS var ett sådant. Med förvärvet breddar vi vårt erbjudande till befintliga kunder samtidigt som vi kan erbjuda potentiella kunder ett mer komplett erbjudande. LaserNet ger tydliga produktsynergier.

Sverige står nu inför samma övergång till elektronisk fakturahantering som Danmark gjorde för några år sedan, se beQuoted nyhetsbrev nr 52 2007. Förvärvet av EFS och integreringen av dess teknologi LaserNet gör att FormPipe är väl positionerat inför den svenska övergången.

Repetitiva intäkter om minst 32 miljoner kronor
FormPipes verksamhet bygger huvudsakligen på att utveckla och sälja ECM-produkter som genererar repetitiva intäkter. Intäkterna genereras via användarlicenser, support- och underhållsavtal.  

Sista kvartalet 2007 redovisades repetitiva intäkter om 8 miljoner kronor, vilket skulle innebära drygt 32 miljoner kronor under 2008. FormPipe vill inte lämna någon prognos för 2008, men Christian Sundin förklarar att de repetitiva intäkterna kan variera något över kvartalen. 

Initialt väljer vissa kunder att hyra en standardlösning som innebär en repetitiv licensintäkt per användare. Flertalet kunder väljer sedan att köpa W3D3 och utforma efter sina behov. Då uppkommer en större licensintäkt samt en repetitiv intäkt via support- och underhållsavtalet som baseras på licenssumman. 

Dessa support- och underhållsintäkter är lägre än motsvarande hyresintäkter. Teoretiskt kan de repetitiva intäkterna sjunka när en kund går från att hyra till att köpa licenserna. Men ser man de repetitiva intäkterna över en länge period pekar de uppåt, och Christian Sundin har inte märkt av något trendbrott: 

- Så länge ingen kund väljer att säga upp en licens ser jag ingen orsak till lägre repetitiva intäkter. Uppsägning avseende W3D3 har bara skett vid två tillfällen. Båda till följd av myndighetsnedläggningar.

Stark avslutning 2007
Som utlovat levererade FormPipe ett starkt sista kvartal med en rörelsemarginal på över 30 procent. 

Fjärde kvartalets siffror i korthet:

      • Nettoomsättning: 24,3 Mkr (16,2) 
      • Rörelsemarginal: 35% (18)
      • Resultat efter finansnetto: 7,3 Mkr (2,5) 
      • Vinst per aktie: 0,53 kr (0,28) 

Siffrorna för helåret 2007 blev:

      • Nettoomsättning: 67,6 Mkr (43,6)
      • Rörelsemarginal: 21% (21)
      • Resultat efter finansnetto: 12,4 Mkr (8,3) 
      • Vinst per aktie: 0,99 kr (0,80)

Bolaget har börjat rapportera i enlighet med IFRS-standarden. Förändringen är en del av förberedelserna inför en ansökan om notering på Stockholmsbörsens Small Cap-lista. Förberedelserna pågår, men det finns enligt Christian Sundin ingen fastslagen tidplan för listbytet. 

- Vi fortsätter vårt arbete med att förbereda oss för en ansökan om notering vid OMX Small Cap. Det är dock ett antal parametrar som skall beaktas, exempelvis börsklimat och våra egna förvärvsplaner.

Bolaget har valt att inte ge någon utdelning under året. Anledningen är att man vill skapa största möjliga handlingsutrymme vid ett eventuellt framtida förvärv.

Vinsten per aktie över 1 krona 2008
Vinsten per aktie landade på 99 öre för helåret 2007 och det bör påpekas att förvärvet av EFS bara ingår med fyra månader. 

beQuoted uppskattar att vinsten per aktie proformajusterat sannolikt uppgick till ungefär 1,10 kr för 2007. Med befintlig tillväxt uppskattar vi vinsten per aktie för 2008 till 1,25 kronor.

Alltsedan vi började följa bolaget har vi varit övertygade om att affärsmodellen och hävstången i FormPipe har stor potential. Det är vad vi nu börjat se i bolaget och vi ser fram mot att följa utvecklingen under 2008.

JOHAN SKÅRBRATT
[email protected]

Tidigare publicerade artiklar om FormPipe Software:
» Regeringen öppnar dörrar åt FormPipe Software
» Danskt förvärv breddar FormPipes marknad
» FormPipe Software öppnar året starkare än någonsin
» FormPipe en framgångssaga utan ände



Marknadsplats
First North


Christian Sundin
VD FormPipe Software

 
 
 
 
 

 
LaserNet är en produkt för så kallat input/output management. 

I praktiken kan det innebära att formatera, hantera och distribuera data som skapas av bakomliggande system. Behovet av att kunna sprida anpassade dokument i olika format automatiskt driver efterfrågan.


Teknologin bakom LaserNet har utvecklats av det danska mjukvarubolaget EFS Technology, som förvärvades under 2007. 

 
 

(klicka bilden för större bild)

 
FormPipes ECM-erbjudande
med integrationen av LaserNet.

 
 
 

Repetitiva intäkter rullande 12 månader
 

(klicka bilden för större bild)

 
 
 

Omsättning och rörelsemarginal
 

(klicka bilden för större bild)

 
 
 
 
  
Nästa händelse
2008-04-23
Delårsrapport Q1 2008

Mer info
Läs mer på beQuoted

Hemsida
  
Om beQuoted

beQuoted publicerar nyheter och bolagsfakta för journalister och investerare.

Uppdragsgivarna är noterade företag som vill att allmänheten ska få mer och bättre information om den egna verksamheten.

Målgrupperna är nyhetsbyråer, finansiell press, aktiemäklare, riskkapitalister, institutionella och privata investerare.

beQuoted väljer självständigt vad som skrivs och publiceras och garanterar att nyheter, analyser, bedömningar och slutsatser alltid görs oberoende av erhållen ersättning.

beQuoted AB
Sveavägen 31
111 34 Stockholm
Tel 08-692 21 90
Fax 08-506 533 99
[email protected]
www.beQuoted.com
Prenumeration

Om du vill prenumerera på beQuoteds nyhetsbrev klicka här

Om du vill avsluta din prenumeration klicka här

E-postadresser hanteras omsorgsfullt genom vår Privacy policy

Synpunkter och kommentarer uppskattas
Om du har synpunkter på innehåll, tips eller andra kommentarer att ge - hör då gärna av dig