beQpress
Pressmeddelanden
beQuoted nyheter: Empire fortsatt bra, trots osäkerheten i detaljhandeln 
beQuoted nyhetsbrev 17 mars 2008
Empire fortsatt bra, trots osäkerheten i detaljhandeln
- Utsikterna förblir goda under 2008

Empire utvecklades strålande under 2007, mycket tack vare SodaStream. På Småbolagsdagen berättade vd Johan Kalling att aktieägarna kan förvänta sig en omsättning över 400 miljoner kronor för 2008, i så fall en drygt 20-procentig ökning.

Småbolagsdagen arrangeras av Financial Hearings i samarbete med Börsveckan. beQuoted var givetvis där.

2007 året då resultatet tog fart
SodaStream har fortsatt att utvecklats utomordentligt. Med goda resultat även från företagets övriga produkter kunde Empire fyrdubbla sin vinst per aktie under 2007.

      • Omsättning: 327,7 Mkr*
      • Resultat efter finansnetto: 29,2 Mkr (7,8)
      • Vinst per aktie: 2,48 kr (0,62)

* Not: I maj 2007 blev Empire distributör för SodaStream, istället för agent. Det innebär att SodaStream-försäljning nu ingår i omsättningen, vilket för med sig en högre omsättningssiffra, allt annat lika. Om vi för jämförbarhetens skull räknar med SodaStream-försäljningen i både 2007 och 2006 års helårsomsättning hamnar omsättningen på 339 Mkr respektive 211 Mkr.

År 2006 drogs fjärde kvartalet visserligen ner av engångskostnader på 5,7 miljoner kronor (40 öre per aktie). Men underliggande vinst per aktie har alltså ändå ökat påtagligt.

Soliditeten var blott 24 procent vid årsskiftet, även om den siffran är reducerad av att bolaget har stora kundfordringar efter julhandeln. Tillräckligt för verksamheten men inte tillräckligt för kontantförvärv. Vill företaget göra förvärv behöver man antingen göra en nyemission eller betala med egna aktier.

Ökad tillväxt under fjärde kvartalet
beQuoted skrev redan efter företagets rapport för tredje kvartalet 2007 att tillväxten såg ut att vara på väg upp. Särskilt ökade försäljningen av SodaStream, delvis som en följd av flaskvattens miljöpåverkan.

Men fjärde kvartalet har ändå slagit rekord. Siffrorna blev följande:

      • Omsättning: 147,2 Mkr*
      • Resultat efter finansnetto: 14,1 Mkr (2,2)
      • Vinst per aktie: 1,29 kr (0,17)

* Not: Samma not som ovan. Om SodaStream-försäljningen hade ingått i omsättningen fjärde kvartalet 2006 hade kvartalets omsättning hamnat på 83 Mkr.

beQuoted trodde på en försäljning på 130 miljoner kronor och en vinst per aktie på 1,10 kronor. Vi låg alltså ganska långt ifrån, även om vi låg närmast av de analytiker som följer bolaget.

Goda utsikter 2008
Tittar vi på utsikterna för 2008 så ser det fortsatt bra ut trots osäkerheten i detaljhandeln. Företaget bekräftar att försäljningen av SodaStream utvecklas väl i början av det nya året.

Tidigare har meddelats att 15 - 20 procent av hushållen kan ha en SodaStream på sikt. Så ser det i alla fall ut i Tyskland och Schweiz där produkten funnits under längre tid.

Översatt till siffror blir det 700.000 - 900.000 maskiner i Sverige och totalt 1,5 - 2 miljoner maskiner i Norden. Marknaden i Baltikum kommer därtill.

Johan Kalling berättar att det sålts totalt 400.000 SodaStream-apparater till de svenska hemmen. I Finland har det under 2007 sålts 15.000 maskiner. Mesta möjligheterna till tillväxt finns alltså kvar innan marknaden är mättad.

Bred satsning i hela Norden
Under 2008 kommer Empire att fortsätta satsningen i Finland, som börjat bra under 2007 under landschefen Marcus Lassilas ledning.

Man kommer även att gå in i Danmark med samma etableringsmodell som i Finland, med en nyckelrekryterad landschef.

Leveranser till ett femtiotal COOP Forum-butiker i Danmark är i startfasen. Målet är att C3 och SodaStream skall finnas i 100 danska butiker innan året är slut.

Därtill kommer man att göra en nysatsning på Norge. Där har det hittills gått trögt, med ett nedlagt lokalbolag under 2006. Men SodaStream säljer allt bättre även i Norge.

- I Norge vill vi se till att ha med oss en stor kedja när vi återstartar vårt representationskontor, säger Johan Kalling.

Totalt bedömer beQuoted att försäljningen av SodaStream bör kunna fortsätta att utvecklas väl under 2008. Antalet maskiner bör kunna öka i samtliga länder.

Stark eftermarknad
Lika viktigt är dock att folk verkligen använder sina maskiner. beQuoted har fortsatt att vandra runt i butikerna som säljer SodaStream.

Personalen bekräftar att inbytestakten på gaspatroner för återfyllning är hög och ökande. Försäljningen av smaker är också hög.

- Folk konsumerar cirka 180 - 240 liter kolsyrad dryck per maskin och år, bekräftar Johan Kalling.

250 kronor per maskin och år
Räknar vi med en hushållsstorlek på genomsnitt två personer blir det en daglig konsumtion av tre deciliter kolsyrad dryck, vilket låter rimligt.

Om vi antar att en fjärdedel av detta inte bara kolsyras utan också smaksätts blir det en årlig återköpsförsäljning av gas och smaker på uppemot 250 kronor per maskin.

- Numera är 45 procent av försäljningen för SodaStream eftermarknad, avslöjade Johan Kalling på Småbolagsdagen i Stockholm.

Enda smolket i glädjebägaren är att vissa konkurrenter har haft ganska stor framgång. Men i Tyskland, där både SodaStream och konkurrenter funnits längre, har SodaStream enligt Johan Kalling en marknadsandel kring 70 procent.

Kaffemaskiner ökar
Försäljningen av kaffemaskiner ökar likaledes. Allt fler nordbor tar efter kontinentala vanor och byter ut sitt vanliga kaffe mot en espresso eller caffe latte.

I beQuoted nyhetsbrev nr 35 2006 gjorde vi en beräkning av marknadspotentialen. Om antalet kaffemaskiner i Norden skulle nå kontinentala nivåer skulle det bli över 200 miljoner kronor per år.

Empires försäljning av Saeco och egna varumärket C3 Coffee Center ökar. beQuoted tror att tillväxtpotentialen är mycket god.

Men konkurrensen inom kaffemaskiner är hård från andra varumärken. Mycket större än för kolsyremaskiner.

Dubblad export av C3
Exporten av egna varumärket C3 har utvecklats väl under 2007. Totalt blev det en fördubbling jämfört med 2006, om än från en låg nivå.

Perkolatorer och kaffemaskiner har gått bäst bland de enskilda produkterna. Ryssland och Spanien är de länder som utvecklas bäst.

Nya varumärken
Empire har slutit partneravtal med amerikanska Jarden Corporation. Företaget är med på tidskriften Fortunes lista över de 500 största bolagen i USA.

Till att börja med kommer man att överta distributionsrättigheterna för Bionaire. De tillverkar luftreningsprodukter, till glädje för bland annat allergiker.

För 2008 tror Empire på en försäljning av Bionaire på 6 - 10 miljoner kronor. Enligt Johan Kalling är potentialen på sikt 20 miljoner kronor per år.

Jarden Corporation har många andra varumärken under sitt tak. Johan Kalling bekräftar att fler kan bli aktuella för Empire.

Dryckesmaskiner viktigast
För 2007 har omsättningen fördelat sig enligt följande för de olika produktområdena:

      • Dryckesmaskiner: 216 Mkr, 66%
      • Hushållsprodukter: 34 Mkr, 10%
      • Hårvårdsprodukter: 72 Mkr, 24%

Till två tredjedelar är alltså Empire ett dryckesmaskinföretag. Det är också här som beQuoted tror att tillväxten kommer att vara högst under 2008.

Vinstmarginalen kan hålla i sig
För 2008 tror beQuoted att 2007 års vinstmarginal på 9 procent kan hålla i sig.

Visserligen kan konkurrensen inom kolsyremaskiner öka. Till detta kommer etableringskostnader i Danmark och Norge. Men företaget har haft etableringskostnader även under 2007, så det är inget nytt.

Positivt är att SodaStream både har högre marginal än övriga produkter och växer snabbare. Det kan bidra till att stärka snittmarginalen. Dessutom bör ganska tunga finansiella kostnader successivt avta.

Med en vinstmarginal på 9 procent skulle vinsten bli 2,70 kronor per aktie efter schablonskatt. Då har vi räknat med 9,55 miljoner aktier efter konvertering. Med en börskurs på 21 kronor handlas Empire kring p/e 8 för 2008. beQuoted tror att om börsen bara blir på lite bättre humör så bör också aktien ha en fortsatt uppgångspotential.

CHRISTER JÖNSSON
[email protected]

Tidigare publicerade artiklar om Empire:
» The Empire ökar vinsten i snabb takt
» The Empire till p/e 9 på 2007 års vinst
» Stark start på 2007 för The Empire
» Svag avslutning på 2006 för The Empire
» Export av C3 kan ge ytterligare lyft i The Empire
» Egna varumärket C3 ska ge bättre marginaler i The Empire

 
 
Marknadsplats
AktieTorget
 
 
 


Johan Kalling
VD Empire

 
 
- Folk konsumerar mellan 180 - 240 liter kolsyrad dryck per maskin och år.
 
 - Numera är 45 procent
av försäljningen för SodaStream eftermarknad.

 
 
 


 

 
I Danmark
kommer COOP Forum att börja sälja SodaStream i ett femtiotal butiker.  
 
 
I Finland
har lanseringen blivit lyckad och även i Norge ökar försäljningen.
 
 


SodaStream Pure

 
Miljödebatten
har drivit på försäljningen av SodaStream.
 
 
Beräkningar visar att det mineralvatten på flaska som dricks i Sverige ger upphov till utsläpp av 34.000 ton koldioxid, motsvarande 8.500 oljeeldade villor.
 
 


Kaffemaskin från La Pavoni

 
Kaffemaskiner
säljer allt bättre. Allt fler nordbor dricker espresso och caffe latte och vill ha en egen kaffemaskin. 
 
Saeco och La Pavoni
är varumärken som Empire är distributör för.
 
 

 
Dessutom säljer
man egna varumärket C3 Coffee Center.
 
 

 
C3 Kaffeperkulator
är Sveriges mest sålda perkulator.
  
 
 

 
Empire har
blivit återförsäljare för Bionaire via ett partneravtal med amerikanska företaget Jarden Corporation.
 
För år 2008
beräknas försäljningen av Bionaire till mellan 6 - 10 miljoner kronor.
 
 


Bionaire Luftfuktare

 
Luftfuktare
från Bionaire mot torr luft, som hjälper allergiker att andas bättre.
 
 
Med en luftfuktare
kan man lättare undvika sprickor i parkettgolv som ofta beror på för torrt inomhusklimat.
 
 
 
 
 
Nästa händelse
2008-03-31
Årsstämma 2008

Mer info
Läs mer på beQuoted

Hemsida
  
Om beQuoted

beQuoted publicerar nyheter och bolagsfakta för journalister och investerare.

Uppdragsgivarna är noterade företag som vill att allmänheten ska få mer och bättre information om den egna verksamheten.

Målgrupperna är nyhetsbyråer, finansiell press, aktiemäklare, riskkapitalister, institutionella och privata investerare.

beQuoted väljer självständigt vad som skrivs och publiceras och garanterar att nyheter, analyser, bedömningar och slutsatser alltid görs oberoende av erhållen ersättning.

beQuoted AB
Sveavägen 31
111 34 Stockholm
Tel 08-692 21 90
Fax 08-506 533 99
[email protected]
www.beQuoted.com
Prenumeration

Om du vill prenumerera på beQuoteds nyhetsbrev klicka här

Om du vill avsluta din prenumeration klicka här

E-postadresser hanteras omsorgsfullt genom vår Privacy policy

Synpunkter och kommentarer uppskattas
Om du har synpunkter på innehåll, tips eller andra kommentarer att ge - hör då gärna av dig