beQpress
Pressmeddelanden
beQuoted nyheter: Nya finansiella mål för ICMKungsholms 
beQuoted nyhetsbrev 12 mars 2008
Nya finansiella mål för ICMKungsholms
- Rörelsemarginal på minst 7 procent och en tillväxt på 20 procent per år

Sista kvartalet 2007 blev svagt för ICMKungsholms, men för helåret är resultatet ändå fullt tillfredsställande. I år höjs utdelningen till en krona per aktie, en direktavkastning kring 4 procent. På sikt kan utdelningen öka ytterligare, om inte pengarna behövs för tillväxt.

Överavskrivningar skapar reserver
ICMKungsholms gör ett bra resultat för 2007. Ett svagt fjärde kvartal gör dock att vinsten per aktie hamnar under beQuoteds prognos för 2007, som låg på 3,60 kronor för helåret.

      • Omsättning: 191,8 Mkr (181,8), +5,5%
      • Resultat efter finansnetto: 12,2 Mkr (9,7)
      • Vinst per aktie: 2,58 kr (2,53)

Vinstmarginalen hamnade på 6,4 procent (5,3).

Vinst per aktie påverkas av att bolaget har gjort bokslutsdispositioner på 2,2 miljoner kronor (0,5). Av dessa härrör 1,7 miljoner kronor från överavskrivningar på varumärket Kungsholms.

Överavskrivningar medför att obeskattade reserver byggs upp och att företaget blir finansiellt starkare.

När man räknar ut underliggande vinst bör dock överavskrivningar läggas tillbaka. Gör vi det, och drar av för skatt, stiger vinsten till 3,15 kronor per aktie. Eller drygt 10 procent under vår prognos.

Svagt fjärde kvartal
För fjärde kvartalet 2007 isolerat blev siffrorna enligt följande:

      • Omsättning: 50,0 Mkr (48,5)
      • Resultat efter finansnetto: 1,7 Mkr (2,7)
      • Vinst per aktie: -0,12 kr (0,60)

Även före bokslutsdispositioner är det alltså ett svagt fjärde kvartal. Men dels bör förvärvet av Kungsholms Express ha kostat en del rent operationellt att genomföra, dels har företaget rekryterat inom sälj.

Tillväxtmål 20 procent per år
ICMKungsholms har de senaste åren prioriterat vinst före tillväxt, vilket har varit en framgångsrik strategi. I de nya finansiella målen vill man kombinera en rörelsemarginal på 7 procent per år över en konjunkturcykel (5 - 7 år) med ett tillväxtmål på 20 procent per år.

beQuoted tycker att särskilt tillväxtmålet är ambitiöst. Företaget har till exempel redan i nuläget 25 - 30 procent marknadsandel på sin huvudmarknad företagsflyttar (se beQuoted nyhetsbrev nr 4 2008).

En tillväxt på 20 procent per år gör att företaget skall tredubbla sin omsättning till 570 miljoner kronor fram till 2013. Flyttmarknaden bör växa i takt med allmän BNP-utveckling. I löpande priser bör det bli på sin höjd 40 procent under samma tidsperiod.

Tillväxtmålet är ambitiöst. Kanske krävs det en etablering utomlands för att lyckas, vilket så klart kan vara både möjligt och framgångsrikt. Samtidigt kan det medföra ökad risk och kostnader som kan pressa marginalerna.

beQuoted tror att tillväxten kommer att bli lägre än 20 procent per år, men att det inte gör så mycket. ICMKungsholms är ändå ett lågt värderat företag med ett p/e på cirka 8 för 2007 års vinst.

Chefsutbildningsprogram
Positivt för målet är dock att ICMKungsholms bedriver ett internt ledarutbildningsprogram sedan 2006. Ett antal anställda deltar.

Sådant är inte helt vanligt i flyttbranschen, där marginalerna är låga och personalomsättningen ofta stor. Företagen vill inte ta risken att investera i att utbilda personal som kanske sedan byter arbetsgivare.

beQuoted bedömer dock att ICMKungsholms här gör en framsynt satsning. Många bedömare tror att det rent generellt kommer att bli brist på kompetent personal i många branscher. Samtidigt ökar kraven.

Genom att ta detta steg bygger företaget för framtiden på ett positivt sätt. Det ökar sannolikheten att man skall lyckas långsiktigt som företag.

Ökad utdelningskapacitet
Företaget anger i sina nya finansiella mål att eget kapital i balansräkningen skall vara 15 procent av omsättningen. Men utdelningspolicyn är oförändrat att dela ut en tredjedel av resultatet efter skatt.

Utgår vi från beQuoteds prognos för 2008 på en omsättning på 225 miljoner kronor så blir erforderligt eget kapital 34 miljoner kronor.

Samtidigt har företaget redan 35 miljoner kronor i eget kapital. Följaktligen borde en högre andel än 30 - 35 procent kunna delas ut.

- Vi kommer att lägga ut cirka 12 miljoner kronor på färdigställandet av vår fastighet i Spånga till sommaren, säger vd Thomas Hanbo.

- Därtill vill vi ha en fortsatt hög beredskap för att kunna göra förvärv, om vi skall klara vårt årliga tillväxtmål på 20 procent.

Därför är utdelningspolicyn oförändrad tills vidare.

Men samtidigt erkänner han att en omprövning mycket väl kan bli aktuell, under 2009 eller 2010. Allt under förutsättning att företaget har medel att klara sin nya tillväxtstrategi.

CHRISTER JÖNSSON
[email protected]

Tidigare publicerade artiklar om ICMKungsholms:
» ICM förvärvar inrikestrafiken från Kungsholms Express
» ICM Logistik letar efter förvärv i Östergötland
» ICM rullar mot ännu högre vinst, p/e 6,3 för 2007
» ICM Logistik börjar nya året strålande
» ICM överträffar egen prognos med råge
» ICM flyttar upp tillväxttakten till 30 procent
» ICMs flytt tillbaka mot flyttjänster kan bli fynd



Marknadsplats
AktieTorget
 
 
 


Thomas Hanbo
VD ICMKungsholms

 
 
 

 
 
Förvärvet av den svenska delen av Kungsholms Express & Spedition AB gör att ICM nu antagligen är det största flyttföretaget i på den svenska marknaden för företagsflyttar.
 

- Vår marknadsandel är svår att uppskatta eftersom det sker dubbelräkning via underleverantörer. Jag bedömer att vi kan ligga på 25 - 30 procent marknadsandel inom företagsflyttar.
 
 
 

 
 
ICMKungsholms har antagit nya finansiella mål.
 
Målet är att över en konjunkturcykel växa med 20 procent per år och nå en rörelsemarginal på 7 procent.
 
För 2008 bedöms omsättningen kunna nå 220 - 230 miljoner kronor. En tillväxt på 15 - 20 procent. 
 
 
 

 
 
beQuoteds prognos är att ICMKungsholms skall kunna tjäna 3,50 - 4 kronor per aktie för 2008.
 
Med dagens aktiekurs kring 25 kronor blir p/e-talet knappt 7. Det är lågt för ett bra företag.
 
Utdelningspolicyn är fortfarande att dela ut en tredjedel av resultatet efter skatt. I år blir det 1 krona per aktie.
 
 
 
 
Nästa händelse
2008-04-22
Delårsrapport Q1 2008

Mer info
Läs mer på beQuoted

Hemsida
  
Om beQuoted

beQuoted publicerar nyheter och bolagsfakta för journalister och investerare.

Uppdragsgivarna är noterade företag som vill att allmänheten ska få mer och bättre information om den egna verksamheten.

Målgrupperna är nyhetsbyråer, finansiell press, aktiemäklare, riskkapitalister, institutionella och privata investerare.

beQuoted väljer självständigt vad som skrivs och publiceras och garanterar att nyheter, analyser, bedömningar och slutsatser alltid görs oberoende av erhållen ersättning.

beQuoted AB
Sveavägen 31
111 34 Stockholm
Tel 08-692 21 90
Fax 08-506 533 99
[email protected]
www.beQuoted.com
Prenumeration

Om du vill prenumerera på beQuoteds nyhetsbrev klicka här

Om du vill avsluta din prenumeration klicka här

E-postadresser hanteras omsorgsfullt genom vår Privacy policy

Synpunkter och kommentarer uppskattas
Om du har synpunkter på innehåll, tips eller andra kommentarer att ge - hör då gärna av dig