beQpress
Pressmeddelanden
beQuoted nyheter: Esoteric Golf säljer med god marginal 
beQuoted nyhetsbrev 11 mars 2008
Esoteric Golf säljer med god marginal
- Har etablerat en bas att bygga vidare på

Esoteric Golf Technologies säkrade under den stora golfmässan i Orlando, Florida ett avtal på elva miljoner kronor till Yes! Golf. Bolaget har även fått ett prestigeuppdrag på att leverera träningsredskap till Annika Academy i Florida.

Avropsorder på en miljon i månaden
Avtalet som slutits med Yes! Golf avser distribution och innebär ett garanterat avrop på knappt en miljon kronor i månaden, räknat i dagens dollarkurs. 

Vd Tomas Dahl är hemkommen från USA och påtagligt nöjd med resan.

- Det har varit en mycket givande vistelse i USA, inte minst därför att vi nu fått en order som visar på att Yes! Golf och deras återförsäljare vill satsa på våra produkter.

Europa och Japan på tur
Trots att vd Tomas Dahl nyligen återvänt från USA har han redan planerat in nästa resa.

- Vi kommer under våren besöka Yes! Golfs japanska återförsäljarnätverk för att diskutera hur samarbetet kan se ut där.

Därutöver har Esoteric Golf skrivit en avsiktsförklaring med Approach Golf som distribuerar ett flertal olika golfmärken runt om i Europa. Approach Golf är även huvuddistributör för Yes! Golf. beQuoted väntar med spänning på vad resultatet av avsiktsförklaringen kan leda till.

Test av Path Finder
beQuoted har testat bolagets produkt Path Finder System och tycker sig se ett positivt resultat efter vinterns inomhusträning. Det är helt klart en produkt vi kan rekommendera till den som vill briljera på greenen i sommar.

Men det är inte bara beQuoted som gillar produkterna. Nyligen levererades en uppsättning av Putting Guide Pro Training System till Annika Academy i Florida, USA. Golfakademin ägs av golfstjärnan Annika Sörenstam.

Yes! bra marginal på avtalet
Esoteric Golfs bokslut innehöll ungefär vad som förväntades av bolaget. Vid noteringen på Nordic MTF i maj 2007 lämnade bolaget prognoser fram till 2009. Prognosen för 2007 var en omsättning på 4,8 miljoner kronor med ett resultat efter finansnetto på -6 miljoner kronor. 

Att omsättningen landade under prognosen var väntat då avtalet med Yes! Golf tecknades i september. Den första ordern kommunicerades under slutet av månaden och bolaget hann bara göra en leverans innan årets utgång. 

Resultatutfallet var emellertid något bättre än väntat, vilket beror på att bolaget varit generöst i sin prognos för kostnadsutvecklingen. 

För helåret 2007 ökade omsättningen med drygt 100 procent:

      • Omsättning: 2,08 Mkr (1,02) 
      • Resultat efter finansnetto: -4,99 Mkr (-2,51) 
      • Vinst per aktie: -1,71 kr (-7,01) 

Siffrorna för andra halvåret 2007 blev:

      • Omsättning: 1,56 Mkr (0,77) 
      • Resultat efter finansnetto: -3,19 Mkr (-1,06) 
      • Vinst per aktie: -0,94 kr (-2,20) 

beQuoted noterar den goda bruttomarginalen om närmare 65 procent under andra halvåret 2007 och anser att siffran bör vara relativt konstant eller något högre framöver.

Med en bruttomarginal om 65 procent har bolaget säkrat en kostnadstäckning på drygt 7 miljoner kronor i och med avropsordern till Yes! Golf. Det motsvarar lite drygt bolagets årskostnad för 2008, beräknat på utfallet från andra halvåret 2007.

Svarta siffror 2008
Esoteric Golfs omsättningsprognos för 2008 ligger på 17 miljoner kronor, med ett resultat efter finansnetto på 0,1 miljoner kronor. 

- Vi ser idag ingen orsak till att vi inte ska nå vår prognos, berättar Tomas Dahl för beQuoted.

Bolaget säljer sina produkter i dollar, men säger att en svag växelkurs inte ska påverka resultatet.

- Vi har i ett tidigt skede tagit hänsyn till detta och räknat in det i våra prognoser.

Enligt beQuoteds beräkningar, baserade på en bruttomarginal om minst 65 procent och att årskostnaderna inte överstiger 7 miljoner kronor, behöver bolaget bara sälja för ytterligare en miljon kronor under året för att nå ett nollresultat 2008.

En etablerad bas att bygga vidare från
Vi efterlyser en löpande rapportering kring leveranserna till Yes! Golf och vill samtidigt betona att bolaget alltjämt är beroende av en enda distributör. 

Men mot bakgrund av avsiktsförklaringen med Approach Golf och en eventuell öppning i Yes! Golfs japanska återförsäljarnätverk ser ett positivt årsresultat inte ut att vara ett avlägset mål. Och mer därtill kan komma.

Enligt bolagets uppskattningar finns det 15 miljoner aktiva golfare i Japan, att jämföras med 27 miljoner i USA. Även en mindre genombrottsorder till den japanska marknaden bör kunna få bra genomslag på resultatet. 

Marknaden värderar idag Esoteric Golf till drygt 33 miljoner kronor. Med nu kända parametrar anser vi värderingen rimlig, under förutsättning att bolaget inte avviker alltför mycket från sina prognoser. Ytterligare ett avtal i samma storleksordning som det som slutits med Yes! Golf skulle ge oss goda skäl att revidera upp värdet på aktien.

JOHAN SKÅRBRATT
[email protected]

Tidigare publicerade artiklar om Esoteric Golf:
» Yes! Esoteric Golf lyfter på order
» Potential i Esoteric Golf
» Esoteric Golf Technology ska tjäna pengar på bättre golfresultat

 
 
Marknadsplats
Nordic MTF
 
 
 

 
Tomas Dahl
VD Esoteric Golf

 
 
 
 
 
 

 
Yes! Golf är en av världens största tillverkare och försäljare av avancerade putters.

 
 
 
 
 
 
 


Path Finder
hjälper golfspelaren att hitta en bättre puttingstroke, bättre bollträff och ett bättre sikte.
 
 
 
 
 
 
  

 
Putting Guide bygger på tre faktorer som avgör utgångsriktningen för bollen: pendelrörelsen, klubbvinkeln vid bollträffen samt träffpunkten på klubbhuvudet. 
 
 
 
 
 
 
 

 
Annika Sörenstams Annika Academy har nyligen beställt en uppsättning av Esoteric Golfs avancerade produkt Putting Guide Pro Training System.
 
 
 
 
 
 
   
Nästa händelse
2008-04-25
Årsredovisning 2007

Läs mer på beQuoted

Hemsida
  
Om beQuoted

beQuoted publicerar nyheter och bolagsfakta för journalister och investerare.

Uppdragsgivarna är noterade företag som vill att allmänheten ska få mer och bättre information om den egna verksamheten.

Målgrupperna är nyhetsbyråer, finansiell press, aktiemäklare, riskkapitalister, institutionella och privata investerare.

beQuoted väljer självständigt vad som skrivs och publiceras och garanterar att nyheter, analyser, bedömningar och slutsatser alltid görs oberoende av erhållen ersättning.

beQuoted AB
Sveavägen 31
111 34 Stockholm
Tel 08-692 21 90
Fax 08-506 533 99
[email protected]
www.beQuoted.com
Prenumeration

Om du vill prenumerera på beQuoteds nyhetsbrev klicka här

Om du vill avsluta din prenumeration klicka här

E-postadresser hanteras omsorgsfullt genom vår Privacy policy

Synpunkter och kommentarer uppskattas
Om du har synpunkter på innehåll, tips eller andra kommentarer att ge - hör då gärna av dig