beQpress
Pressmeddelanden
beQuoted nyheter: Annehem säljer skånsk bostadsportfölj 
beQuoted nyhetsbrev 5 mars 2008
Annehem säljer skånsk bostadsportfölj
- Ger kassa på 330 miljoner kronor

Det Malmöbaserade fastighetsbolaget Annehem säljer de flesta fastigheterna till danska Property Group. Försäljningen ger en kassa på 26 kronor per aktie. Men innehavet i Landskrona behålls då bolaget ser potential till värdestegring. Point Hyllie bedöms ha ett halvår till byggstart.

Avyttring av färdigutvecklade fastigheter
Annehem har sålt merparten av sina fastigheter i Malmö, Lund, Hässleholm och Hörby till danska Property Group. Bakgrunden är att Annehem är ett projektutvecklingsbolag och att de avyttrade fastigheterna bedöms ha varit färdigutvecklade.

Aktiekurserna i de noterade fastighetsbolagen har fallit med bortåt 40 procent på mindre än ett år. Trots denna nedgång på fastighetsfronten har Annehem fått ett bra pris för innehavet.

- Vi har dels gjort en extern, dels en intern och mer konservativ värdering av vårt fastighetsinnehav. Den konservativa har vi använt i vår redovisning, berättar vd Peter Strand för beQuoted när vi hälsar på i bolagets nya kontor i centrala Malmö.

- När vi nu sålde vårt innehav av färdigutvecklade fastigheter fick vi ut ett pris som låg något över den interna värderingen, trots en viss nedgång i fastighetspriserna och en lite osäker konjunktur. Totalt sett känner vi oss därför nöjda med affären.

Byggstart för Point Hyllie
För prestigeprojektet Point Hyllie i Malmö är nästa steg att till sommaren ta fram program- och systemhandlingar, med detaljerade ritningar och planering över de fastigheter som skall byggas.

Därefter följer ett antal veckors remisstid. Då kan kringboende och andra intressenter inkomma med invändningar, innan detaljplanen förväntas vinna laga kraft strax efter halvårsskiftet.

- Byggstart av de första två etapperna med kontors- och butiksfastigheter räknar vi med skall ske under hösten 2008. Vi tar emot intresseanmälningar för butikerna och intresset är mycket stort. Hela projektet beräknas stå klart våren 2011.

Upphandlingen av själva byggnationen för den första etappen står alltså på tur. Här konstaterar Peter Strand att byggkonjunkturen tycks ha lugnat ner sig något.

- Fler entreprenörer hör av sig till oss på jakt efter uppdrag. Jag räknar med att byggkostnaderna kommer att bli lägre idag än vad de hade blivit om vi skulle ha gjort upphandlingen för ett halvår sedan.

God utveckling i Landskrona
Landskrona har som stad länge haft omfattande sociala problem som försämrat dess attraktivitet och hållit tillbaka fastighetspriserna. Detta trots ett gynnsamt geografiskt läge mitt i Öresund mellan Malmö, Lund och Helsingborg.

Men Annehem bedömde i en analys att trenden kunde vända. Utbyggd lokal tågtrafik och etablering av stormarknaden City Gross i centrum var några av de faktorer som bidrog till att man vågade köpa in sig.

Satsningen har hittills fallit väl ut och centrumhandeln har upplevt något av en renässans. Nyrekrytering av kedjor som H&M och Gina Tricot sticker ut som särskilt positiva inslag.

- De nya butikerna har faktiskt överträffat sina förväntningar när det gäller omsättning och "klirr i kassan", berättar Peter Strand.

- Vår satsning utvecklas därför gynnsamt och ser stabil ut. Vi ser en fortsatt potential till hyreshöjningar och värdestegring och vi behåller centrumfastigheterna tills vidare.

Ingen värdeuppskrivning fjärde kvartalet
Annehem har, som en del i en konservativ värderingsstrategi, inte gjort någon uppskrivning av fastighetsvärdena under fjärde kvartalet 2007. Därför är utfallet något blygsammare jämfört med tidigare under året.

Så här blev helårssiffrorna för 2007:

      • Hyresintäkter: 73,6 Mkr (19,4*)
      • Realiserad värdeförändring: 1,5 Mkr (21,2*)
      • Orealiserad värdeförändring: 93,0 Mkr (138,3*)
      • Resultat efter finansnetto: 124,8 Mkr (161,6*)
      • Vinst per aktie: 7,06 kr (9,62*)

* Not: Annehem hade föregående år ett förlängt räkenskapsår som löpte från juli 2005 till december 2006.

För fjärde kvartalet isolerat blev motsvarande siffror:

      • Hyresintäkter: 21,9 Mkr (10,3)
      • Realiserad värdeförändring: 1,5 Mkr (0,9)
      • Orealiserad värdeförändring: -1,3 Mkr (61,2)
      • Resultat efter finansnetto: -0,8 Mkr (60,3)
      • Vinst per aktie: 0,03 kr (3,59)

Eget kapital ligger på 40 kronor per aktie. Aktien värderas till 32 kronor, vilket är lågt. I synnerhet när det finns 26 kronor per aktie i kassan.

CHRISTER JÖNSSON
[email protected]

Tidigare publicerade artiklar om Annehem:
» Substansen i Annehem motiverar dubbel börskurs
» Victoria Park knoppas av från Annehem
» Annehem skapar aktieägarvärde i Landskrona
» Annehem exploaterar expansivt Malmö



Marknadsplats
First North
 
 
 


Peter Strand
VD Annehem

 
 
 
Annehem har sålt den absoluta merparten av sitt fastighetsbestånd i Hässleholm, Hörby, Lund och Malmö.  
 
Försäljningen ger
en kassa på 330 miljoner kronor, eller 26 kronor per aktie.
 
 
- För vårt innehav av färdigutvecklade fastigheter fick vi ut ett pris som låg något över vår interna värdering, trots en viss nedgång i fastighetspriserna och en lite osäker konjunktur.
 
- Totalt sett
känner vi oss därför nöjda med affären.
känner vi oss därför nöjda med affären.
 
 
  

Point Hyllie i Malmö (skiss)

 
 
Fyra huskroppar skall byggas i Point Hyllie i Malmö.
 
Högsta huskroppen kommer att bli 95 meter hög och därmed Sveriges näst högsta bostadshus, efter Turning Torso.
 
 
 

Utsikt över Öresund. Snabbväxande region.

 
 
Fastighetsinnehavet i Landskrona behålls eftersom centrumhandeln utvecklas väl. Därmed finns det en potential till fortsatt värdestegring.  
 
 
 
 

Nästa händelse
Årsredovisning 2007 kommer under april 2008

Mer info
Läs mer på beQuoted

Hemsida

  
Om beQuoted

beQuoted publicerar nyheter och bolagsfakta för journalister och investerare.

Uppdragsgivarna är noterade företag som vill att allmänheten ska få mer och bättre information om den egna verksamheten.

Målgrupperna är nyhetsbyråer, finansiell press, aktiemäklare, riskkapitalister, institutionella och privata investerare.

beQuoted väljer självständigt vad som skrivs och publiceras och garanterar att nyheter, analyser, bedömningar och slutsatser alltid görs oberoende av erhållen ersättning.

beQuoted AB
Sveavägen 31
111 34 Stockholm
Tel 08-692 21 90
Fax 08-506 533 99
[email protected]
www.beQuoted.com
Prenumeration

Om du vill prenumerera på beQuoteds nyhetsbrev klicka här

Om du vill avsluta din prenumeration klicka här

E-postadresser hanteras omsorgsfullt genom vår Privacy policy

Synpunkter och kommentarer uppskattas
Om du har synpunkter på innehåll, tips eller andra kommentarer att ge - hör då gärna av dig