beQpress
Pressmeddelanden
beQuoted nyheter: Vita Nova Ventures har lagt grunden för ett bättre resultat 2008 
beQuoted nyhetsbrev 4 mars 2008
Vita Nova Ventures har lagt grunden för ett bättre resultat 2008
- Fokus på sälj i A+Science skall ge resultatlyft

För Vita Nova Ventures dotterbolag A+Science, som utför kliniska prövningar, blev 2007 ett mellanår resultatmässigt. Men grunden är lagd för ett bättre 2008. Nyemissionerna i projektbolagen I-Tech och Vicore Pharma är ännu inte tecknade, men utvecklingen ser bra ut.

Fokus på sälj i A+Science skall ge resultatlyft
A+Science har haft ett resultatmässigt svagt år. Rörelseresultatet blev 3,6 miljoner kronor på en omsättning på drygt 100 miljoner kronor. Därmed ligger marginalen på hälften av målet på 7 procent.

Olika orsaker ligger bakom. Resultatet belastas med kostnader för förvärv och integration av A+Science Stockholm (före detta Sedoc). Dessutom har verksamhetens största uppdrag under året haft ett lägre utfall då färre patienter än planerat inkluderas i studien.

- A+Science resultat för 2007 ligger under vårt resultatmål, men vi har stora förhoppningar om att vi skall kunna nå en klar förbättring under 2008, förklarar vd Göran Wessman.

- Särskilt har A+Science förstärkt sin säljfunktion mot slutet av året och det räknar jag med skall ge en uppgång i omsättningen.

beQuoted är positiva till förstärkningen av säljfunktionen, som av tradition brukar ge god avkastning. Åtminstone om bolaget har bra tjänster och produkter, vilket vi tror att A+Science har.

Fundament för omsättningsdubbling
Som beQuoted berättade om i nyhetsbrev nr 45 2007 har förvärvet av A+Science Stockholm medfört en stor fördel för A+Science.

Det sammanslagna bolaget har kunnat nå en kritisk omsättningsvolym som tillåter uppbyggnad av egna stabsfunktioner på centrala områden, såsom kvalitet, marknadsföring och ekonomi.

beQuoteds tolkar detta som att fundament lagts för att göra A+Science till ett klart större bolag. Göran Wessman bekräftar att så är fallet:

- Den infrastruktur som vi nu har i stabsfunktioner tål nästan en fördubbling av antalet fakturerade timmar utan att behöva byggas ut.

beQuoted tror att detta kan ge ett klart bättre resultat, om man bara kan få upp omsättningen.

- Vår målsättning om att fördubbla affärsvolymen över en 36-månadersperiod ligger kvar, även om tillväxten kommer att bli ryckig sett över enskilda kvartal, fortsätter Göran Wessman.

Kapitalanskaffning kvarstår till I-Tech och Vicore Pharma
Vita Nova Ventures arbetar med att göra riktade nyemissioner i I-Tech, som utvecklar ekologiska båtbottenfärger, och i Vicore Pharma som utvecklar ett nytt läkemedel inom hjärta / kärl, men nyemissionerna är ännu inte tecknade.

Den finansiella turbulensen har slagit igenom och Göran Wessman medger att det går trögare än förväntat. Därför kommer man att ändra målgrupp av investerare mot mer branschorienterade riskkapitalbolag.

- Positivt är att projektbolagen utvecklas väl, berättar Göran Wessman. För ekologiska båtbottenfärgsprojektet I-Tech börjar samarbeten med industrin att ta form. I Vicore Pharma har vi fått bekräftat i djurförsök att våra antaganden stämmer.

- När det gäller kapitalanskaffningen har vi kommit in i en andra andning. Vi har mer aktivitet än någon gång tidigare under processen.

Resultatmässigt mellanår
Vita Novas rapport för helåret 2007 visade följande resultat:

      • Omsättning: 103,2 Mkr (92,2)
      • Resultat efter finansnetto: -4,0 Mkr (2,4)
      • Vinst per aktie: -0,34 kr (0,35)

För fjärde kvartalet isolerat blev motsvarande siffror:

      • Omsättning: 34,6 Mkr (29,7)
      • Resultat efter finansnetto: -1,8 Mkr (0,8)
      • Vinst per aktie: -0,15 kr (-0,05)

Som synes blev 2007 ett resultatmässigt mellanår, men beQuoted tror på en klar förbättring under 2008. Då kan också aktiekursen komma att följa med. Vi tror att Vita Nova kan slå index sett på ett års sikt.

CHRISTER JÖNSSON
[email protected]

Tidigare publicerade artiklar om Vita Nova:
» Lyckat förvärv stärker A+Science rejält
» Vita Nova förvärvar Sedoc
» Vita Nova bjuder in investerare till båtfärgsprojekt
» Vita Nova förbereder för fortsatt tillväxt
» Life Science för hela slanten i Vita Nova

 
 
Marknadsplats
AktieTorget
 
 
 


Göran Wessman
VD Vita Nova Ventures

 
 
 
- Den infrastruktur som A+Science nu har i stabsfunktioner tål nästan en fördubbling av antalet fakturerade timmar utan att behöva byggas ut.
 
 
- Vår målsättning
om att fördubbla affärsvolymen över en 36-månadersperiod ligger kvar, även om tillväxten kommer att bli ryckig sett över enskilda kvartal. 
 

 
 
 

 
 
 
CRO-delen inom Vita Nova Ventures har stärkts efter förvärv av Sedoc, med kontor i Solna och Lund. 
 
 
Målsättningen inom A+Science är att ligga på en rörelsemarginal på 7 procent.
 
 
 

 
Riktad nyemission på 20 miljoner kronor till externa investerare planeras att göras i Vicore Pharma.
 
 
 
Nyemission på maximalt 22 miljoner kronor till externa investerare planeras i I-Tech.
 
 
 
 
Nästa händelse
2008-04-18
Årsredovisning 2007

Mer info
Läs mer på beQuoted

Hemsida
  
Om beQuoted

beQuoted publicerar nyheter och bolagsfakta för journalister och investerare.

Uppdragsgivarna är noterade företag som vill att allmänheten ska få mer och bättre information om den egna verksamheten.

Målgrupperna är nyhetsbyråer, finansiell press, aktiemäklare, riskkapitalister, institutionella och privata investerare.

beQuoted väljer självständigt vad som skrivs och publiceras och garanterar att nyheter, analyser, bedömningar och slutsatser alltid görs oberoende av erhållen ersättning.

beQuoted AB
Sveavägen 31
111 34 Stockholm
Tel 08-692 21 90
Fax 08-506 533 99
[email protected]
www.beQuoted.com
Prenumeration

Om du vill prenumerera på beQuoteds nyhetsbrev klicka här

Om du vill avsluta din prenumeration klicka här

E-postadresser hanteras omsorgsfullt genom vår Privacy policy

Synpunkter och kommentarer uppskattas
Om du har synpunkter på innehåll, tips eller andra kommentarer att ge - hör då gärna av dig