beQpress
Pressmeddelanden
beQuoted nyheter: Högtrafik på Mediaproviders nischade portaler 
beQuoted nyhetsbrev 29 februari 2008
Högtrafik på Mediaproviders nischade portaler
- Ökad tyngd på digitalt innehåll ska vässa portföljen

Mediaprovider växer och renodlar verksamheten. Koncernen omfattar idag en bred flora av nischade online-varumärken. Bolaget har under 2007 förvärvat danska Ncom Publications och samtidigt intensifierat satsningarna på webb-TV, ett media i stark tillväxt. 

beQuoted har hälsat på de svenska prylgalningarnas Graal för att lära oss mer om konsten att göra det roliga roligare, och samtidigt tjäna pengar på det. 

Bredd och djup
Mediaprovider är en koncern med sju papperstidningar och 16 online-varumärken i sin portfölj. Bolaget är förlängningen av tidningen Mobil som startades i mitten av 1990-talet. Det som idag är Mediaproviders identitet antog sin form 2005. Aktien noterades på First North året därpå.

Bolaget har drygt 70 anställda i Sverige och Danmark. Merparten av det redaktionella materialet produceras i egen regi, såväl artiklar som inslag och reportage för webb-TV. Det samlade utbudet är brett. Det täcker allt från fototips till tv-reportage från prylmässor i USA. 

Nischerna omfattar mobil, hemelektronik, film och foto. I och med förvärvet av danska Ncom Publications 2007 utökade koncernen sitt innehåll med bland annat platsannonser och den tredimensionella chattsajten Netstationen.

Innehållet är allt
Mediaproviders affärsidé är att skapa internettrafik på sina webbsajter, för att sedan sälja den till annonsörer i form av annonsvisningar. Trafiken skapas och upprätthålls genom att erbjuda läsarna kvalitativt redaktionellt innehåll.

- Läsarna måste känna att de lär sig något nytt varje gång de besöker våra sajter. Konkurrenterna är bara ett klick bort, berättar Patrik Mellin för beQuoted. 

Och innehållet är centralt för intjäningsförmågan. Utan läsare har bolaget ingen trafik och därmed inget att sälja till annonsörerna. Patrik Mellin är påtagligt medveten om vikten av att ständigt vässa det redaktionella innehållet för att behålla greppet om läsarna och understryker att "content is king".

Tydligare målgrupper ger högre annonsintäkter 
Mediaproviders modell för att skapa trogna läsarkretsar bygger på att tillgodose specialintressen. Samtidigt som specialisering utgör grunden för läsarvärdet skapas också väldefinierade och tydliga målgrupper som bolaget kan erbjuda annonsörerna. 

Den nischade trafiken betingar ett avsevärt högre pris i annonsörsledet än trafik i massmarknadsmedier gör, något som också påverkar valet av nya nischer.

Bolaget söker hela tiden nya områden att positionera sig inom. Patrik Mellin nämner motor, hus & hem och sajter med tydligt fokus på kvinnor som tänkbara framtida satsningar. Men för att en nisch ska vara intressant måste den också åtföljas av starka annonsörer.

- Vi ska bli det naturliga valet bland företagen med stora annonskassor, säger Patrik Mellin.

Annonsering på internet ökar på bekostnad av tidningar
Koncernen har reducerat antalet tryckta medier successivt. Under 2007 såldes den danska tidningen ComOn till IDG. Det kan ses som att Mediaprovider följer reklaminvesteringarnas rörelser. 

Annonseringen i tryckta medier sjunker på bekostnad av reklaminvesteringar på internet, samtidigt som den totala kakan växer marginellt. Och bortom reklam- och lösnummersintäkter tjänar Mediaproviders papperstidningar ett annat syfte:

- Långvariga relationer till tidningsannonsörer gör det enklare att sälja in annonsplatser på internet till dem, förklarar Patrik Mellin.

Enligt statistik från IRM (Institutet för reklam- och mediestatistik) har reklaminvesteringarna på internet växt med över 30 procent per år de senaste åren. Trots det utgör de bara 10 procent av de totala reklaminvesteringarna.

Många företag står alltjämt vid sidan av internets kommersialisering och hänger därmed inte med de lättfotade mediekonsumenterna. Bara TV har högre penetration än internet bland konsumenterna idag. Detta avspeglas inte i reklaminvesteringarna, än. Men det är något som Mediaprovider tagit till sig.

- Vi satsar stenhårt på online. Vi ska växa organiskt snabbare än marknaden på internetannonser i år igen. Det är vårt mantra, säger Patrik Mellin med eftertryck.

Webb-TV på frammarsch
Parallellt med en tilltagande diversifiering har paketeringen kommit att få stor betydelse för skapandet av trafik på internet. Datorernas utveckling och bredbandsnätens utbredning har medfört praktiska förutsättningar att kunna leverera rörliga bilder av mycket hög kvalitet. 

Dagens webb-TV kan såväl tekniskt som innehållsmässigt mäta sig med den traditionella televisionen. Tittarna har nappat, lagt fjärrkontrollerna åt sidan och bänkat sig framför sina datorer. Konsultföretaget Mediavision uppskattar att varannan svensk kommer att konsumera webb-TV under 2008. 

Tidningen Mobil var bland de första i Sverige att erbjuda webb-TV, redan 2003. Mediaprovider har således en längre erfarenhet av att skapa redaktionellt material och produktioner för formatet. 

Idag producerar bolaget ett tv-inslag per dag vid sina anläggningar i Stockholm och Köpenhamn. Inslagen distribueras via Mediaproviders eget nätverk och säljs till bland andra danska Börsen. 

Mediaprovider har under 2007 satsat stort på webb-TV med målet att kunna erbjuda intervjuer, reportage och underhållning inom koncernens samtliga nischer.

Bokslutet i sammandrag
Bokslutskommunikén för 2007 visade följande siffror:

     • Omsättning: 68,1 Mkr (35,3), +92,8%
     • EBITDA: 2,2 Mkr (1,2)
     • Resultat efter finansnetto: -2,4 Mkr (0,8)
     • Vinst per aktie: -0,29 kr (0,60)

Trafiken i bolagets nät ökade med nästan 140 procent. Bolaget anger att trafiken av webb-TV hade en mycket kraftig tillväxt under året där den danska delen ökade med 600 procent. Annonsförsäljningen ökade med mer än 40 procent. Snittet för marknaden var strax under 30 procent på jämförbara siffror. 

En betydande del av omsättningsökningen på dryga 90 procent förklaras av förvärvet av Ncom Publications. Det negativa resultatet efter finansnetto beror på avskrivning av immateriella tillgångar, hänförliga till den goodwillpost som uppstod i samband med förvärvet. 

Nya vägar till trafiken
Nytt för 2008 är ett antal sajter med inriktning och fördjupning i redan befintliga nischer. Prylportalen kompletteras med Prylforum där läsarna kan ställa frågor och utbyta tips och tankar sinsemellan. 

Satsningen innebär ett tydligt steg mot att bygga trafik kring användargenererat innehåll. Bolaget räknar med att tjänsten kommer generera besökare och intäkter från start.

Ytterligare ett nytt grepp är det avtal om licensiering som ingicks under hösten 2007. Avtalet innebär att en norsk partner publicerar en norsk utgåva av tidningen Mobil. Mediaprovider ser licensieringsförfarandet som ett attraktivt sätt att expandera sina varumärken utomlands. 

Kvicka bolag med fingertoppskänsla brukar belönas
beQuoted anser att Mediaprovider är ett piggt bolag med portaler och publikationer som ligger rätt i tiden. Nischer är på modet och internet är under ständig förändring. Kvicka bolag med fingertoppskänsla för publikens preferenser brukar belönas på föränderliga marknader.

Sättet att bygga nya trafikgenererande sajter på befintliga plattformar (se exemplet Prylforum) ser vi som mycket intressant eftersom bolaget då kan öka sin trafik till låg kostnad och dra ytterligare växlar på redan inarbetade varumärken. 

Bolaget har genomfört en rad förvärv som vi uppfattar har bidragit positivt till varumärkesportföljen, såväl geografiskt som tematiskt. Men beQuoted tycker att bolaget måste bevisa att det kan växa under lönsamhet för att aktien ska kännas riktigt attraktiv. 

Mot bakgrund av de växande reklaminvesteringarna på internet och Mediaproviders inneboende tillväxtmöjligheter pekar mycket på att bolaget ska kunna möta våra förväntningar under året.

JOHAN NYGREN
[email protected]



Marknadsplats
First North
 
 
 


Patrik Mellin
VD Mediaprovider Scandinavia

 
 
 
 
 
 
Mediaproviders varumärken, ett axplock:
 

 
 
 
 
 
 
  

 
I Netstationens 3D-värld
kan ungdomar chatta genom sina virtuella karaktärer, så kallade avatarer. 
 
 
 
 
 
 
 


Gear lockar
.
Visningarna på bolagets danska webb-TV ökade under 2007 från 50.000 visningar per månad till 300.000. 
 
 
 
 
 
 
 

 
Danska Børsen, ägt av Bonnierkoncernen, är en av Mediaproviders kunder inom webb-TV.
 
 
 
 
 
 
 


Prylforum.nu
bygger på användargenererat innehåll och exemplifierar hur Mediaprovider vidareutvecklar inarbetade varumärken. 
 
 
 
 
 
 
 
 

Nästa händelse
2008-04-14
Årsredovisning 2007

Mer info
Mer från beQuoted

Hemsida

  
Om beQuoted

beQuoted publicerar nyheter och bolagsfakta för journalister och investerare.

Uppdragsgivarna är noterade företag som vill att allmänheten ska få mer och bättre information om den egna verksamheten.

Målgrupperna är nyhetsbyråer, finansiell press, aktiemäklare, riskkapitalister, institutionella och privata investerare.

beQuoted väljer självständigt vad som skrivs och publiceras och garanterar att nyheter, analyser, bedömningar och slutsatser alltid görs oberoende av erhållen ersättning.

beQuoted AB
Sveavägen 31
111 34 Stockholm
Tel 08-692 21 90
Fax 08-506 533 99
[email protected]
www.beQuoted.com
Prenumeration

Om du vill prenumerera på beQuoteds nyhetsbrev klicka här

Om du vill avsluta din prenumeration klicka här

E-postadresser hanteras omsorgsfullt genom vår Privacy policy

Synpunkter och kommentarer uppskattas
Om du har synpunkter på innehåll, tips eller andra kommentarer att ge - hör då gärna av dig