beQpress
Pressmeddelanden
beQuoted nyheter: Fortsatt fokus på utveckling i helikoptertillverkaren CybAero 
beQuoted nyhetsbrev 25 februari 2008
Fortsatt fokus på utveckling i helikoptertillverkaren CybAero
- beQuoted förutspår nyemission inom kort

Linköpingsföretaget CybAero meddelade nyligen att provflygningar genomförts inom ramen för ett nytt samarbete, den här gången på den viktiga amerikanska marknaden. Bokslutet för 2007 pekade på fortsatt fokus på utveckling och vi drar slutsatsen att en nyemission är att vänta inom kort.

Helikoptrar som styrs från marken
CybAero med 20 anställda har sitt säte i Linköping, Sveriges flyghuvudstad. Bolaget grundades 2003 med rötter i forskning, inledd i början av 90-talet. Projektet var ett samarbete mellan Linköpings Tekniska Högskola och FOA. 

Affärsidén är att utveckla, tillverka och sälja kundanpassade obemannade luftburna system, så kallade UAS (Unmanned Aerial Systems). I CybAeros fall innebär det en förarlös, autonom helikopter som dirigeras via ett förprogrammerat styrsystem, övervakad av en kontrollstation på marken. 

Fördelarna är många jämfört med den traditionella helikoptern, både civilt och militärt. Säkerhetsbevakning av oljeledningar, mätning av radioaktivitet och fotografering av stridsområden är bara några exempel på när det finns fördelar att flyga autonomt. ”Dull, dirty and dangerous” kallas ofta de lämpligaste situationerna för användning av UAS:er.

Två helikoptersystem
Idag marknadsför bolaget två produkter, APID 55 och Vantage. APID 55 är i grunden en egenutvecklad produkt, men CybAero hade i slutfasen nytta av närheten till Saab. 2005 var bolaget för litet och hade inte rätt resurser för att få ut produkten tillräckligt snabbt på marknaden.

- Att Saab och CybAero ligger så nära varandra, både geografiskt och kundmässigt, kommer vi förhoppningsvis kunna dra nytta av även i framtiden, berättar CybAeros vd Mikael Hult för beQuoted.

CybAero har rätten att sälja APID 55 i 24 länder i Mellanöstern. Som ett resultat av samarbetet äger Saab rättigheterna till övriga världen. Saab säljer helikoptern under namnet Skeldar.

Öppning i Mellanöstern
APID 55 såldes första gången 2004. Ordern kom från Förenade Arabemiratens försvarsmakt och omfattade 7 enheter om totalt 3,6 miljoner euro. Enheterna började levereras under 2005. I maj 2005 skedde ett haveri vid en testflygning, varpå leveranserna stoppades. 
I samarbete med kunden tog ett förbättringsarbete vid. 

Av ordern kvarstår tre enheter för leverans, till ett värde om cirka 11 miljoner kronor. I februari 2007 meddelades att Förenade Arabemiraten inrättat en separat enhet för materialinköp, som också kommit att överta hanteringen av CybAeros order. 

Bolaget meddelar i bokslutskommunikén för 2007 att ordern kommer att slutlevereras under 2008. Sannolikheten för ytterligare beställningar bedömer Mikael Hult som god. Han nämner vidare att bolaget fått inbjudningar att genomföra demonstrationsflygningar och lämna offert i ytterligare ett land.

- Det är lättare att komma in i de länderna som ett litet nytt företag med vår typ av produkt. Barriärerna är lägre, de har gott om pengar och de vill gärna visa omvärlden att de tar till sig ny teknik.

Vantage, dörröppnare till den amerikanska marknaden
Under våren 2007 inledde CybAero ett samarbete med den amerikanska forskningsinstitutionen NRL, Naval Research Laboratory. 
Samarbetet avser kommersialiseringen av den av NRL utvecklade obemannade helikopterplattformen Vantage.

Vantage är utvecklad på uppdrag av amerikanska marinkåren och finansierad av marinen. Den är storleksmässigt som APID 55, men har andra prestanda och egenskaper. CybAero har efter avtalet med NRL de exklusiva säljrättigheterna för Vantage över hela världen.

NRL är ungefär tio gånger större än hela svenska FOI (Totalförsvarets Forskningsinstitut) och utgör en liten del av hela det amerikanska försvarets forsknings- och utvecklingsverksamhet.

- Att NRL valde oss är mycket hedrande och bekräftar vår position som ett av de ledande företagen i världen inom obemannade helikoptrar. Avtalet ger oss en realistisk chans att etablera oss på den annars så svårtillgängliga amerikanska marknaden, världens onekligen största för obemannade farkoster, säger Mikael Hult.

En växande men svårbedömd marknad
Enligt oberoende marknadsanalysföretag som Frost & Sullivan, Visiongain och Teal Group, har världsmarknaden för obemannade flygande farkoster vuxit kraftigt den senaste femårsperioden.

År 2000 uppgick omsättningen på världsmarknaden enligt uppskattningar till 2.400 miljoner dollar. Och denna siffra förväntas öka med över 400 procent det kommande årtiondet. Visiongain prognostiserar att marknaden för UAV:er kommer att vara drygt 15 miljarder dollar år 2016.

- Nu ser vi att marknaden blivit mogen och börjar växa snabbt. Vi ser att behoven av obemannade helikopterlösningar ökar dramatiskt, säger Mikael Hult.

Men i de flesta länder har lagstiftningen inte hängt med den tekniska utvecklingen. Bristande lagstiftning innebär som regel flygförbud för autonoma flygplan och helikoptrar i kontrollerat luftrum. 

I Sverige får autonoma helikoptrar inte färdas "utom synhåll", trots tillstånd att beträda luftrummet. Luftfartstyrelsen meddelar att ändringar i befintlig lagstiftning är under behandling men att det här är något som görs i samråd med EU och organisationer på europeisk nivå. 

Därmed får den huvudsakliga marknaden bedömas vara den militära. Med det generella förbud mot vapenexport och ISP:s (Inspektionen för strategiska produkter) individuella prövning av artiklar med dubbel tillämpning (det vill säga både civil och militär sådan) ter sig marknaden i dagsläget begränsad. Det oroar emellertid inte bolaget: 

- Vi ser att den tillgängliga marknaden ändå är betydande och snabbt växande, med mycket begränsad konkurrens, säger Mikael Hult.

Nyemission väntas
CybAero har satt ett mål om en omsättning på 500 miljoner kronor 2012, med 10 procent i vinstmarginal. Siffrorna bör sättas i relation till ordervärdet för ett helikoptersystem på ungefär 10 miljoner kronor exklusive den viktiga eftermarknaden. 

beQuoted anser det svårt att bedöma rimligheten i bolagets mål, men bokslutet för 2007 visar att det har en lång väg kvar till målet.

Börsvärdet på drygt 22 miljoner kronor är mindre än hälften av den förväntade vinsten om fem år. Bolaget värderas med andra ord med en rejäl riskpremie. Men kommer CybAero i närheten av sin prognos är utvecklingen på börsen en given succé. 

Bolaget tog in drygt 23 miljoner kronor i nyemissioner under 2007. Vid årsskiftet fanns bara 500.000 kronor kvar i kassan. Bolaget har kreditutfästelser som säkerställer likviden till och med maj månad. Därför väntar vi oss att bolaget kommer att påannonsera en nyemission inom kort. 

Sammanfattningsvis anser beQuoted att CybAero är ett företag med en spännande produkt men med en finansiellt ansträngd situation som i dagsläget inte går att bortse från. 

ANDERS WRIGHT
[email protected]



Marknadsplats
First North
 
 
 
 


Mikael Hult
VD CybAero

 
 
 
 
 
 

Affärsidén är att utveckla, tillverka och sälja kundanpassade obemannade luftburna system, så kallade UAS (Unmanned Aerial Systems)
 
 
 
 
 
 
 

Marknaden för obemannade farkoster kommer år 2016 vara värd 15 miljarder dollar enligt analysföretaget Visiongain. 
 
 
 
 
 
 
 

 

 
APID 55 väger drygt 100 kg och drivs av en tvåtaktsmotor på 55 hästkrafter.


  
 
 
 
 
 

 
Vantage har utvecklats av den amerikanska marinen. CybAero har de exklusiva, globala säljrättigheterna för systemet.
 
 
 
 
 
 
 


Praktiska tillämpningar är exempelvis bevakning, fotografering och mätning i utsatta miljöer.
 
 
 
 
 
 
 

 
Sveriges television uppmärksammade CybAeros flyguppvisning på Gärdet nyligen. 

 
 

 
  
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Nästa händelse
2008-04-08
Årsstämma 2008
 
Mer info
Läs mer på beQuoted

Hemsida
 
Om beQuoted

beQuoted publicerar nyheter och bolagsfakta för journalister och investerare.

Uppdragsgivarna är noterade företag som vill att allmänheten ska få mer och bättre information om den egna verksamheten.

Målgrupperna är nyhetsbyråer, finansiell press, aktiemäklare, riskkapitalister, institutionella och privata investerare.

beQuoted väljer självständigt vad som skrivs och publiceras och garanterar att nyheter, analyser, bedömningar och slutsatser alltid görs oberoende av erhållen ersättning.

beQuoted AB
Sveavägen 31
111 34 Stockholm
Tel 08-692 21 90
Fax 08-506 533 99
[email protected]
www.beQuoted.com
Prenumeration

Om du vill prenumerera på beQuoteds nyhetsbrev klicka här

Om du vill avsluta din prenumeration klicka här

E-postadresser hanteras omsorgsfullt genom vår Privacy policy

Synpunkter och kommentarer uppskattas
Om du har synpunkter på innehåll, tips eller andra kommentarer att ge - hör då gärna av dig