beQpress
Pressmeddelanden
beQuoted nyheter: Unlimited Travel Group fyller på reskassan 
beQuoted nyhetsbrev nr 5 2008
beQuoted nyhetsbrev 14 februari 2008
Unlimited Travel Group fyller på reskassan
- Förvärvet av PolarQuest gör bolaget till en av Sveriges största researrangörer

Igår meddelade Unlimited Travel Groups (UTG) styrelse att man gör en nyemission om 900.000 aktier. Emissionen är fulltecknad och stärker bolagets kassa med 21 miljoner kronor. Bolagets institutionella ägarbas breddas. Samtidigt delfinansierar kapitaltillskottet det senaste förvärvet och skapar förutsättningar för framtida företagsförvärv.

Prognoser med korta bäst föredatum
UTG listades på First North i december 2006, och omsatte då cirka 100 miljoner kronor. Inför noteringen uttalade bolaget ett mål om att nå en rullande omsättning på 300 miljoner kronor under räkenskapsåret 2008 / 2009. Målet uppnåddes redan i september 2007 samtidigt som prognosen justerats upp vid ett flertal tillfällen de senaste månaderna.

Senast in i sfären är Göteborgsföretaget PolarQuest. Företaget anordnar resor till polartrakterna, Svalbard och Afrika. Expeditionerna har svensk färdledning och företaget är marknadsledande i Sverige på det här området.

Såväl geografiskt som tematiskt kompletterar förvärvet UTG:s sortiment och ligger i linje med de planer vd kommunicerat tidigare, se beQuoted nyhetsbrev nr 48 2007.

I och med förvärvet av 75 procent av aktierna i PolarQuest justerades omsättningsmålet upp ytterligare, till 425 miljoner kronor med ett EBITA (rörelseresultat exklusive goodwillavskrivningar) på 24 miljoner kronor. Prognosen var en uppjustering från tidigare 325 respektive 16 miljoner kronor, se beQuoted nyhetsbrev nr 3 2008.

En köpandets connoisseur
Sedan börsintroduktionen har UTG förvärvat fem bolag, till snittpris fem gånger rörelseresultaten. Koncernen har på kort tid växt från att ha varit en liten och relativt okänd aktör på resemarknaden till att bli en av Sveriges största researrangörer.

- Vi är nu på topp tio, kanske bland de fem största, berättar Johan Schilow för beQuoted.

Med förvärven utvecklas koncernen alltmer mot att bli en helhetsleverantör inom researrangörsledet. Upplevelsesortimentet är brett och växande samtidigt som bolaget kan erbjuda ett större djup på sina befintliga produkter. Och beQuoted blir inte förvånade om det kommer fler förvärv under året.

- Grundinställningen är att vi kommer att fortsätta förvärva bolag, försiktigt och selektivt, bekräftar Johan Schilow.

UTG:s förvärvsmodell
UTG har identifierat en växande grupp resenärer med allt högre krav på sina reseupplevelser. Traditionella charterbolag och egen bokning över internet kan oftast inte tillgodose dessa krav. Det finns emellertid en mängd mindre, specialiserade reseföretag som försöker möta dessa behov.

De små reseföretagens styrka är en hög grad av specialisering, men de saknar resurser och kunskap för att kunna skapa en stor marknadsnärvaro på nationell nivå.

UTG ser här möjligheter till konsolidering genom att bedriva en aktiv förvärvsstrategi. Vinsten är att man kan erbjuda företagen system för att dela kunskap, utbildning och finansiellt stöd.

Dotterbolagen är samtliga väletablerade inom sina respektive nischer, med starka ledningar och organisationer. UTG har behållit deras varumärken och inte gjort några ansträngningar att totalintegrera dem i koncernen.

- Vi gör tvärt emot det vanliga inom resebranschen. Vi låter dotterbolagen vara kvar som de är, men de ska öppna dörrar för varandra, menar Johan Schilow.

Tanken är att bibehålla dotterbolagens anda och identitet samtidigt som koncernen skapar förutsättningar för korsförsäljning och samordningsfördelar. Som exempel berättar Johan Schilow att dotterbolagen redan idag förhandlar tillsammans mot flygbolagen.

Förutsättningar för fortsatt tillväxt
UTG befinner sig i en tillväxtfas. Den genomsnittliga årliga tillväxttakten har legat runt 40 procent de senaste tre åren. beQuoted ser flera faktorer som spelar bolaget i händerna:
  • Större pensionsavgångar är att vänta med personer med god disponibel inkomst
     
  • Fritidsresandet ökar stadigt och det ställs högre krav på researrangörer att kunna erbjuda exotiska resemål med hög upplevelsefaktor och uppfinningsrikedom

Därtill menar UTG att internet inte visat sig vara det hot som förespeglats. Enligt bolaget värderar kunderna en personlig relation med hög servicegrad och högt kunskapsinnehåll i produkterna, något som inte rimmar väl med avpersonifierade internetlösningar.

Leder trenden

Resebranschen är starkt fragmenterad och för närvarande inne i en konsolidering där UTG på ett tydligt sätt tagit taktpinnen. Företaget har med sina förvärv sedan börsintroduktionen visat att de är kapabla att genomföra sin aktiva förvärvsstrategi och förstår sin marknad.

- Vi följer inte trenden, vi leder den, avslutar Johan Schilow.

Värdering
Som tidigare nämnts justerades prognosen för EBITA upp till 24 miljoner kronor i och med att det senaste förvärvet kommunicerades.

beQuoted uppskattar räntenettot till plus minus noll, trots att de senaste förvärven delfinansierats genom lån. Förklaringen är att UTG är välkapitaliserat tack vare kundernas förskottsbetalningar. Vi erfar till exempel att PolarQuests resor är helt eller delvis förskottsbetalade för hela 2008 och en bit in på 2009.

Med hänsyn till minoritetens intresse, som vi uppskattat till 4 miljoner kronor, landar resultatet efter finansnetto på 20 miljoner kronor. Vinsten per aktie med hänsyn till nyemissionen blir då 3,35 kronor. I beräkningen har vi lagt tillbaka beräknade avskrivningar av goodwill, för att få jämförelse med andra börsnoterade bolag som rapporterar enligt IFRS-reglerna.

Vid dagens kurs 26,50 kronor ger det ett p/e-tal på 7,9. Oskäligt lågt, anser beQuoted, med tanke på bolagets starka tillväxt och fina marginaler. Det genomsnittliga p/e-talet på börsen ligger på 12,6 vilket motsvarar en kurs om 42 kronor. Fortsätter bolaget på den inslagna vägen – att leverera det man lovar – ser vi en betydande uppsida i aktien.

JOHAN NYGREN
[email protected]

Tidigare publicerade artiklar om Unlimited Travel Group:
» Unlimited Travel Group justerar upp prognosen efter förvärv
» Unlimited Travel Group ser nya attraktiva segment
» Unlimited Travel Group genomför en spännande resa

 
 
Marknadsplats
First North
 
 
 
 

 
Johan Schilow
VD Unlimited Travel Group

 
 
 
Unlimited Travel Group äger arrangörerna:
 
 • Birdie Golf Tours
 • Eventyr
 • JB Travel
 • PolarQuest
 • Ski Unlimited
 • Travel Beyond
 • Världens Resor
 • Västindienspecialisten
 • WI-Resor
 
 
 

 
PolarQuest arrangerar expeditioner till polartrakterna under svensk färdledning.
 
 
 

Goda marginaler erhålls genom hög personlig service och ett högt kunskapsinnehåll.

 
 
UTG:s kunder är främst upplevelsefokuserade resenärer med krav på leverans och hög servicenivå.
 
 
 
 

Prognostiserad omsättning per segment
juli 2007 - juni 2008.

Privatresor 51%
Grupp och konferens 39%
Affärsresor 10%

 
 
 
 

 

Anders Kjäll
VD Davegårdh & Kjäll Fonder

 
Aktiefonden Davegårdh & Kjäll Sverige tecknar sig för 213.000 aktier i den aktuella nyemissionen.
 
Vid emissionens utgång kommer fonden att inneha fem procent av bolaget.
 
- UTG är ett bolag med bra styrelse, bra ledning och eftertraktade produkter som ligger rätt i tiden, säger Anders Kjäll till beQuoted.
 
- Bolaget har lyckats väldigt väl med expansionen och varje förvärv har höjt vinsten per aktie. 
 
 
 
 
Nästa händelse
2008-02-22
Delårsrapport
 
Läs mer på beQuoted
 
Hemsida
  
Om beQuoted

beQuoted publicerar nyheter och bolagsfakta för journalister och investerare.

Uppdragsgivarna är noterade företag som vill att allmänheten ska få mer och bättre information om den egna verksamheten.

Målgrupperna är nyhetsbyråer, finansiell press, aktiemäklare, riskkapitalister, institutionella och privata investerare.

beQuoted väljer självständigt vad som skrivs och publiceras och garanterar att nyheter, analyser, bedömningar och slutsatser alltid görs oberoende av erhållen ersättning.

beQuoted AB
Sveavägen 31
111 34 Stockholm
Tel 08-692 21 90
Fax 08-506 533 99
[email protected]
www.beQuoted.com
Prenumeration

Om du vill prenumerera på beQuoteds nyhetsbrev klicka här

Om du vill avsluta din prenumeration klicka här

E-postadresser hanteras omsorgsfullt genom vår Privacy policy

Synpunkter och kommentarer uppskattas
Om du har synpunkter på innehåll, tips eller andra kommentarer att ge - hör då gärna av dig