beQpress
Pressmeddelanden
beQuoted nyheter: Enaco kan se fram emot ett starkt 2008 
beQuoted nyhetsbrev 13 februari 2008
Enaco kan se fram emot ett starkt 2008
- God orderingång på nybyggda datorhallar

Enaco har börjat året med en osedvanligt god orderingång inom nybyggnation av datorhallar. beQuoted har pratat med vd Lena Boman om framgångarna. Vi har även fått en uppdatering av hur den nya satsningen på installations- och klimatkonceptet Intech går.

Lägre energikostnader hos nya datorhallar
Normalt sett brukar Enaco ha sitt bästa kvartal mot slutet av året och sedan brukar det vara lite trögt efter jul.

Men i år ser det annorlunda ut. Affärsområde Entreprenader har fullt med uppdrag efter en god orderingång mot slutet av 2007.

Lena Boman, nytillträdd vd i Enaco sedan ett knappt halvår, bekräftar att försäljningen gått bra. Orsaken är att ny datorutrustning med allt högre prestanda ställer ökade effekt- och kylkrav som äldre hallar inte kan matcha. En annan orsak är de ökande energikostnaderna.

- Allt högre energikostnader gör att driftskostnaderna stiger för äldre datorhallar. Genom att uppgradera till modernare utrustning sänker man driftskostnaderna och det skapar ett ökat intresse för att göra investeringar, förklarar Lena Boman.

Satsning på Intech går enligt plan
I höstas presenterades en ny satsning på installationskonceptet Intech, som Enaco gjort stora utvecklingssatsningar på.

- När det gäller Intech känner vi att vår målsättning om en installationsvolym på 30.000 kvadratmeter och en betydligt högre omsättning för 2009 är realistisk, fortsätter Lena Boman.

beQuoted konstaterar att det i så fall rör sig om en kraftig ökning. Sedan 2003 har Enaco ackumulerat sålt och installerat 15.000 kvadratmeter för 45 miljoner kronor.

Konservativ byggbransch kan bli hinder
Dock kan en begränsande faktor för försäljningen vara motstånd i byggbranschen, som är känd för att vara en konservativ bransch.

Det tar tid att få accept för nya lösningar, eller så går det inte alls. NCC:s nedlagda fabrik för industriellt byggda flerbostadshus i Hallstahammar är ett exempel.

Lena Boman befarar att det kan ta tid att få accept för Intech.

- Våra lösningar är klart billigare, men byggentreprenören vinner inget på att välja en billigare lösning åt slutkunden, eftersom den i allmänhet arbetar med procentpåslag. Byggherren däremot betalar mindre för entreprenaden och får dessutom fastigheter med lägre driftskostnader. Det är en utmaning för oss.

Stora besparingar med Intech
Men förutsättningarna för att Enaco skall kunna nå sina högt uppställda mål för Intech måste ändå anses vara goda.

Sebastian Wrethagen, divisionsansvarig för Intech, förklarar att systemet blir klart billigare för slutkunden, även om besparingarna nås på flera olika sätt.

- Intech ger ett lägre pris eftersom kunden får ett komplett system med el, kyla, ventilation, belysning, väggar och golv i en lösning. Alternativet är att handla upp varje del för sig.

Han berättar att investeringskostnaden för Intech totalt sett blir minst 20 procent lägre för kunden, jämfört med en konventionell lösning.

Lägre hyresanpassningskostnader
Så långt investeringskostnaderna, men kunden når även besparingar på driftskostnaderna när fastigheten är färdigbyggd.

- Det som verkligen sticker ut är att fastighetsägaren får mycket lägre hyresanpassningskostnader, när första hyresgästen flyttar ut och nästa hyresgäst skall in, fortsätter Sebastian Wrethagen.

Han förklarar att det rör sig om en reduktion med 85 procent. Fördelen med Intech är nämligen dess flexibilitet, med väggar som är enkla att flytta och med andra fördelar.

Lägre energikostnader största fördelen
Men hyresanpassningskostnader är ändå en liten post i den totala kostnadsportföljen för fastighetsägaren. Dessa läggs ofta på hyresgästerna som borde vara angelägna att hålla kostnaderna nere.

Lägre energikostnader är nog det tyngsta skälen till att välja Intech. I klimatförändringarnas spår blir det allt mer uppenbart att man måste få ner energiförbrukningen.

- Intech är en energisnålare lösning jämfört med konventionella sätt att installera ventilation och kyla. Det är något som håller på att gå upp för folk i branschen, berättar Sebastian Wrethagen.

Enligt honom finns det forskningsresultat som tydligt visar att denna typen av lösningar reducerar energikostnaderna med 15 - 20 procent. I energisammanhang är det en mycket stor besparing.

Målsättning 10.000 - 15.000 kvadratmeter 2008
Sebastian Wrethagen tror på framgång för Intech redan under 2008.

- Vi har en väldigt stor prospektstock och vi har lämnat många offerter. Nackdelen är att projektledtiderna är långa och att det tar tid att få acceptans för nya lösningar.

Fastighetsägarna är positiva till det nya systemet, men de stora byggentreprenörerna brukar vara mindre positiva. Här finns alltså en intressekonflikt som naturligtvis kan påverka hur lång tid det tar för den nya ventilations- och kyltekniken att få sitt definitiva genombrott.

- Min förhoppning är dock att vi skall teckna order på 10.000 - 15.000 kvadratmeter till halvårsskiftet (motsvarar cirka 40 miljoner kronor, beQuoteds anm), säger Sebastian Wrethagen.

beQuoted konstaterar att det i så fall kommer att innebära ett rejält tillskott till omsättningen, som vi för 2007 har prognostiserat till cirka 190 miljoner kronor. Intech kan göra Enaco till ett tillväxtföretag. 

CHRISTER JÖNSSON
[email protected]

Tidigare publicerade artiklar om Enaco:
» Lena Boman ny VD för Enaco
» Enaco till p/e 9 på 2007-års vinst
» Lönsam service ny prioritet för Enaco
» Bättre marginaler i Enaco
» Stororder på Office System visar vilken marknadspotential som finns i Enaco
» ENACO förvärvar höglönsamt Sonika
» Fortsätter att växa och byter namn till ENACO

 
 
Marknadsplats
NGM
 
 
 

Lena Boman
Ny VD Enaco
 
 
- För Intech är en realistisk målsättning en installationsvolym på 30.000 kvadratmeter och en betydligt högre omsättning för 2009.

 
 

 
Intech (Indoor Technology) hette tidigare Office och innebär att all kanalisation för luft, el och data dras under kontorsgolvet, i ett luftfyllt mellanrum ovan bjälklaget.
 
Systemet möjliggör en flexibel installation av efterföljande tekniska installationer, inklusive utformning av kontorsutrymmena.
 
 
 

 
Skillnaden mellan Intech och traditionella ventilations- och kyllösningar är att traditionella lösningar för in ny luft och kyla i taket.
 
Intech däremot för in ny luft och kyla via golvet och tar ut den gamla luften i taket.
 
 
Forskningsresultat visar att Intech kan ge en besparing av energikostnaderna på 15 - 20 procent per år.
 
 
I USA går den teknik som Intech är baserad på under namnet "Underfloor Air Distribution Systems", förkortat UFAD. Tekniken har varit en stor framgång i USA.
 
 
 

 
Enaco Intech har två affärsområden:
 
 • Intech Office
 • Intech Retail

Enaco Intechs hemsida
 
 
 
 
 

Nästa händelse
2008-02-25
Bokslutskommuniké 2007

Mer info
Läs mer på beQuoted

Hemsida
  
Om beQuoted

beQuoted publicerar nyheter och bolagsfakta för journalister och investerare.

Uppdragsgivarna är noterade företag som vill att allmänheten ska få mer och bättre information om den egna verksamheten.

Målgrupperna är nyhetsbyråer, finansiell press, aktiemäklare, riskkapitalister, institutionella och privata investerare.

beQuoted väljer självständigt vad som skrivs och publiceras och garanterar att nyheter, analyser, bedömningar och slutsatser alltid görs oberoende av erhållen ersättning.

beQuoted AB
Sveavägen 31
111 34 Stockholm
Tel 08-692 21 90
Fax 08-506 533 99
[email protected]
www.beQuoted.com
Prenumeration

Om du vill prenumerera på beQuoteds nyhetsbrev klicka här

Om du vill avsluta din prenumeration klicka här

E-postadresser hanteras omsorgsfullt genom vår Privacy policy

Synpunkter och kommentarer uppskattas
Om du har synpunkter på innehåll, tips eller andra kommentarer att ge - hör då gärna av dig