beQpress
Pressmeddelanden
beQuoted nyheter: ICM förvärvar inrikestrafiken från Kungsholms Express 
beQuoted nyhetsbrev nr 4 2008
beQuoted nyhetsbrev 12 februari 2008
ICM förvärvar inrikestrafiken från Kungsholms Express
- Innehåller varumärkena Kungsholms, Freys och All-Express

ICM Logistik övertar den nationella flyttverksamheten från landets mest kända flyttföretag, Kungsholms Express & Spedition AB. Tillskottet i omsättning uppskattas till 40 miljoner kronor. För 2008 tror beQuoted på en vinst på 4 kronor per aktie, motsvarande ett p/e-tal på 6.

Omsättningstillskott på 40 miljoner kronor
Genom förvärvet av den svenska flyttverksamheten i Kungsholms Express & Spedition AB byter man varumärket till ICM Kungsholms.

Förvärvet beräknas ge ett omsättningstillskott som kan uppskattas till 40 miljoner kronor. Av detta ligger 60 procent inom bohagsflytt och resterande 40 procent inom företagsflyttar.

I och med övertagandet växer ICM på marknaden för företagsflyttjänster och bedöms nu vara störst i Sverige.

- Vår marknadsandel är svår att uppskatta eftersom det sker mycket dubbelräkning via underleverantörer, säger Thomas Hanbo, vd i ICM Logistik.

- Min bedömning är dock att vi kan ligga på 25 - 30 procent av företagsflyttarna, som mest förekommer i storstäderna och vi är ju verksamma i alla storstadsområdena.

Men omsättningsökningen sker inte per automatik.

- Även om vi tror på en omsättningsökning kring 40 miljoner kronor, så måste vi ändå övertyga Kungsholms kunder om att de skall fortsätta att köpa av oss, fortsätter Thomas Hanbo.

Osäker fördelning mellan varumärke och goodwill
beQuoted undrar om förvärvet av Kungsholms kommer att leda till någon goodwillpost i balansräkningen.

- Vi har både betalat för hårda tillgångar som flyttbilar och för varumärket Kungsholms. När det gäller goodwill beror allt på hur varumärket skall värderas, förklarar Thomas Hanbo.

- Vi menar att namnet Kungsholms har ett så stort värde att vi inte skall behöva få någon goodwillpost i balansräkningen. Men det kommer att avgöras av externa värderingsmän.

De immateriella tillgångar som kommer uppstå i balansräkningen, kommer således att antingen bokas in som varumärke eller som goodwill, alternativt som en kombination av båda. Den enda praktiska skillnaden som beQuoted kan se är att goodwill inte behöver skrivas av jämfört med varumärket, i och med att bolaget tillämpar IFRS-reglerna.

Förlorat avtal inom transporttjänster
Samtidigt som en del omsättning tillkommer, tappar ICM på annat håll. Nyligen meddelade man ett förlorat upphandlingsavtal på IT-transporttjänster, som man tidigare haft.

- Vi hade gärna behållit avtalet med IT-transporter på 15 miljoner kronor i omsättning, eftersom vi arbetat upp en bra hantering av det och därför nått bra marginaler.

Enligt ICM låg konkurrentens anbud ungefär två tredjedelar lägre i pris. Det visar hur enskilda aktörer inte sällan köper marknadsandelar på transportmarknaden via prisdumpning.

Företag som vill hålla marginalerna uppe kan periodvis tvingas acceptera en lägre omsättning. Det är viktigt att ha i åtanke när man bedömer ICM.

Nytt statligt avtal på gång
Å andra sidan ser det ut som att ICM kommer att bli en av tre slutliga leverantörer som blir godkända att leverera flyttjänster till statliga myndigheter i storstadsregionerna Stockholm, Göteborg och Skåne.

- Det statliga avtalet är svårt att veta hur mycket det kommer att ge i slutändan eftersom hela upplägget är nytt från upphandlarnas sida, säger Thomas Hanbo.

-  Min bedömning är att det för vår del kan bli fråga om 20 miljoner kronor per år, alltså totalt 60 miljoner kronor över en treårsperiod.

Tror på 225 miljoner kronor för 2008
beQuoted har tidigare gjort en prognos för omsättningen för 2007 på 195 - 200 miljoner kronor.

En uppdaterad prognos från beQuoted för 2008 kan fås genom att addera nettoeffekterna av Kungsholmsförvärvet (+40 Mkr), förlorade transporttjänster (-15 Mkr) och nytt statligt avtal (+20 Mkr). 2008 års omsättning skulle då komma upp till 240 miljoner kronor.

Lägger vi på en skopa inflation och normal organisk tillväxt hamnar vi på 250 miljoner kronor. Men Thomas Hanbo tror inte på det.

- Vi måste ställa det mot vårt mål att nå en rörelsemarginal på 7 procent även i lite sämre tider. En omsättning på 250 miljoner låter väldigt tufft. Jag tror att 220 - 230 miljoner kronor är realistiskt.

Thomas Hanbo tycker sig alltså ana att lite sämre tider kan vara i antågande.

- Vi har själva mycket att göra genom att vi skall integrera våra nya förvärv, men vi märker att våra konkurrenter börjar få lite mindre att göra.

Han befarar att den amerikanska bolånekrisen kommer att spilla över på Sverige, med framför allt färre bohagsflyttar, men att det kommer att dröja till andra halvåret innan det märks av.

P/e-tal på 6 för 2008
beQuoted väljer att räkna med en omsättning på 225 miljoner kronor, en rörelsemarginal på 7 procent och ett finansnetto runt nollan. Då hamnar vi på en vinst per aktie på 4 kronor jämnt för 2008.

Utgår vi från dagens kurs kring 24 kronor per aktie blir p/e-talet för 2008 omkring 6, vilket får sägas vara väldigt lågt. Men det är med en rörelsemarginal på tuffa 7 procent.

Tidigare har ICM Logistik haft ett mål för rörelsemarginalen på likaledes goda 5 procent.

Det skulle kunna ses som ett rimligt mål över en konjunkturcykel, och innebär en vinst på 2,90 kronor per aktie. P/e-talet stiger då till 8,4, vilket likaledes får sägas vara lågt.

CHRISTER JÖNSSON
[email protected]

Tidigare publicerade artiklar om ICM Logistik:
» ICM Logistik letar efter förvärv i Östergötland
» ICM rullar mot ännu högre vinst, p/e 6,3 för 2007
» ICM Logistik börjar nya året strålande
» ICM överträffar egen prognos med råge
» ICM flyttar upp tillväxttakten till 30 procent
» ICMs flytt tillbaka mot flyttjänster kan bli fynd
» Hälsosamma marginaler i ICM Logistik
» Tullverket certifierar ICM
» Orderingången bättre än väntat i Uppsala
» ICM åter till Uppsala



Marknadsplats
AktieTorget
 
 
 


Thomas Hanbo
VD ICM Logistik

 
 
 
 

 
 
Förvärvet av den svenska delen av Kungsholms Express & Spedition AB gör att ICM nu antagligen är det största flyttföretaget i på den svenska marknaden.
 

- Vår marknadsandel är svår att uppskatta eftersom det sker dubbelräkning via underleverantörer. Jag bedömer att vi kan ligga på 25 - 30 procent marknadsandel.
 
 
 
 

 
 
ICM Logistik växer via förvärv, men tuffare tider och integrationen av Kungsholms gör att den organiska tillväxten blir lägre.
 
 
Omsättningen bedöms kunna nå 220 - 230 miljoner kronor för 2008. Målet är en rörelsemarginal på 7 procent. 
 
 
 
 

 
 
Mer att flytta. ICM har som en av tre leverantörer blivit godkända i en statlig upphandling.
 
 
Ramavtalet bedöms kunna ge ett volymtillskott på 20 miljoner kronor.
 
 
 
 

 
 
beQuoteds prognos är att ICM Kungsholms skall kunna tjäna 4 kronor per aktie för 2008.
 
 
 
Nästa händelse
2008-02-20
Bokslutskommuniké 2007

Mer info
Läs mer på beQuoted

Hemsida
  
Om beQuoted

beQuoted publicerar nyheter och bolagsfakta för journalister och investerare.

Uppdragsgivarna är noterade företag som vill att allmänheten ska få mer och bättre information om den egna verksamheten.

Målgrupperna är nyhetsbyråer, finansiell press, aktiemäklare, riskkapitalister, institutionella och privata investerare.

beQuoted väljer självständigt vad som skrivs och publiceras och garanterar att nyheter, analyser, bedömningar och slutsatser alltid görs oberoende av erhållen ersättning.

beQuoted AB
Sveavägen 31
111 34 Stockholm
Tel 08-692 21 90
Fax 08-506 533 99
[email protected]
www.beQuoted.com
Prenumeration

Om du vill prenumerera på beQuoteds nyhetsbrev klicka här

Om du vill avsluta din prenumeration klicka här

E-postadresser hanteras omsorgsfullt genom vår Privacy policy

Synpunkter och kommentarer uppskattas
Om du har synpunkter på innehåll, tips eller andra kommentarer att ge - hör då gärna av dig