beQpress
Pressmeddelanden
beQuoted nyheter: Portfölj med skärpa hos Amago 
beQuoted nyhetsbrev 8 februari 2008
Portfölj med skärpa hos Amago
- Åtgärdsprogram ska vända det portugisiska innehavet till positivt resultat

För att vända den negativa resultattrenden i det helägda Fotosport sjösätter Amago ett nytt åtgärdsprogram. Dessutom skruvar Fotosport upp tempot i det pågående franchiseprogrammet. beQuoted har kikat närmare på en portfölj med tydligt fokus och stor geografisk spridning.

Ett fokuserat innehav
Amago är ett holdingbolag som äger och förvaltar företag inom bild- och fotobranschen. Affärsidén är att förvalta företag som verkar i branscher under förändring. Marknaden för digitaltryck spås växa kraftigt de kommande åren.

Amagos portfölj består idag av följande innehav:

      • Fotosport, ägarandel 100 procent
      • Eirikuva, ägarandel 57 procent
      • Önskefoto, ägarandel 48 procent
      • MyScoop, ägarandel 12 procent

Fotosport, onoterat Portugal
Fotosport är ett väletablerat varumärke inom den portugisiska fotobranschen. Bolaget har 65 fotobutiker i utvalda shoppingcenters och ett centrallabb i Porto. Samtliga butiker erbjuder digital framkallning. 

Som komplement till den ordinarie butiksverksamheten erbjuder bolaget tjänster inom studio- och eventfotografering samt fotoboksproduktioner kring bröllop, högtider och företagsevenemang. En lovande onlineverksamhet är under utveckling. 

Fotosport driver en kontinuerlig förändring av sitt butiksnät och ökar under 2008 takten i det franchiseprogram som inleddes förra året. Till dags dato har 5 butiker lagts ut på franchise och under året kommer ytterligare 13 butiker att läggas ut.

Fotosport omsätter cirka 16 miljoner euro årligen, men har sedan en längre tid dragits med negativa resultat. Nyligen meddelades att Amago strukturerar om Fotosport genom ett nytt åtgärdsprogram. 

Åtgärdsprogrammet omfattar en ackordsuppgörelse med Kodak. Fotosport har sedan en tid förhandlat med Kodak om fordringar om totalt 1,3 miljoner euro. En uppgörelse har träffats i vilken Kodak betalar 0,5 miljoner euro, varav merparten kontant. I gengäld skrivs resterande fordran av.

I åtgärdsprogrammet ingår även att Fotosport lånar 400.000 euro i form av ett konvertibelt lån. Lånet utges av Digital Image SA och bolagets tidigare vd Ernesto Granja.  Det löper under 24 månader med avtalad ränta om 15 procent och medger vardera part rätt att konvertera sitt lån till aktier motsvarande 33 procent av aktierna i Fotosport. 

Fotosport är ett helägt dotterbolag och Amagos exponering för Fotosports finansiering begränsas efter åtgärdsprogrammet till 0,5 miljoner euro i säkerhetsförbindelser. Enligt rapporten för det tredje kvartalet 2007 är det bokförda värdet på aktierna i Fotosport 2,2 miljoner kronor. beQuoted gör emellertid bedömningen att Amago kommer att skriva ned det bokförda värdet till noll. 

Eirikuva Digital Image, First North Finland
Eirikuva är Finlands ledande leverantör av digitala bildprodukter. Verksamheten är fokuserad på framkallning av bilder och produktion av anpassade bildprodukter. Försäljning sker genom ett nät av 300 detaljister. Bolaget har grossistförsäljning av foto- och bildrelaterade produkter.

Eirikuvas omsättning förväntas nå 6,4 miljoner euro under 2007. Bolaget har idag en kassa på 482.000 euro, efter en nyligen genomförd nyemission. Syftet med emission var att säkra finansieringen av en fortsatt expansion i Sverige och Finland.

Bolaget är noterat på First North i Finland. Det värderas idag till cirka 10,6 miljoner kronor. Amago äger 57 procent av aktierna i bolaget.

Önskefoto, First North Sverige
Önskefoto är Sveriges ledande aktör inom försäljning av personifierade bildprodukter baserade på digital tryckteknik. Företaget breddar sitt produktutbud kontinuerligt. Affärskonceptet testas för närvarande i Storbritannien, Holland och Frankrike. Etableringarna har låg risk eftersom allt sker över internet.

Bolagets försäljning påvisar kraftiga säsongsvariationer där det fjärde kvartalet står för cirka 70 procent av omsättningen. De största produkterna fotokalendrar och fotoböcker säljs under sista kvartalet. Det gör det svårt för aktieägare att prognostisera utvecklingen i början av året. Något som företaget försöker ändra på genom att introducera nya produkter.

Nyligen kommunicerade bolaget att årsomsättningen för 2007 landade på 46,1 miljoner kronor, med ett rörelseresultat på 6,2 miljoner kronor. Bolaget räknar med en årlig tillväxt på mellan 15 och 20 procent de tre nästkommande åren. Önskefoto har idag en kassa på 20 miljoner kronor. 

Önskefoto är noterat på First North och har vid dagens kurs ett marknadsvärde på 38,7 miljoner kronor. Bolaget kommer i år dela ut 0,26 kronor per aktie vilket motsvarar en direktavkastning på 9,6 procent. 

Amago minskade nyligen sitt innehav i Önskefoto från 70 till 48 procent. Likviden för aktierna har oavkortat använts till amortering av Amagos skulder. Avyttringen tjänade även syftet att öka synligheten för Önskefotos aktie, något som kan inverka positivt på dess likviditet.

För ytterligare information om Önskefoto, se beQuoted nyhetsbrev nr 48 2007.

MyScoop International, AktieTorget
MyScoop är Amagos senaste innehav och tillkom under 2007. Bolaget erbjuder mobila och internetbaserade mediatjänster till konsumenter och företag. Tjänsterna omfattar allt från lagring av foto och film, till framkallning och försäljning av användarproducerad media.

MyScoop meddelade nyligen att företaget tecknat avtal med Telenor Sverige om leverans av system för foto- och videohanteringstjänster. Avtalet omfattar Telenor Sverige samt Mobilstart och Telenors Flashcast-projekt. Det löper under två år.

MyScoop är noterat på AktieTorget och värderas idag till cirka 3,5 miljoner kronor. Amago äger 12 procent av aktierna i bolaget.

Skuldminskning prioriterad
De noterade innehaven uppbär tillsammans ett värde på nästan 25 miljoner kronor, medan Amago värderas till drygt 6 miljoner kronor. En möjlig förklaring till substansrabatten är att marknaden oroas av koncernens skuldsättning. 

beQuoted noterar att bolaget gjort betydande ansträngningar för att reducera den och att jakten på kostnadsbesparingar fortsätter: 

- Under 2008 planerar vi att reducera förvaltningsavgifterna för att få en mer anpassad förvaltningsavgift för portföljvärdet, säger Amagos vd Robert Ejermark till beQuoted.

Portfölj med potential
I och med möjligheten för långivarna att konvertera sina lån mot aktier i Fotosport öppnar sig möjligheten till ökad ägarspridning i det förlusttyngda innehavet, något beQuoted ser som positivt. Vi vill även betona att Amagos chanser till uppsida i Fotosport ökar om vårt antagande om nedskrivningen materialiseras. 

Sammanfattningsvis tolkar beQuoted sjösättandet av åtgärdsprogrammet som att Amago har visioner för Fotosport. Vi ser fram mot att följa upp pågående aktiviteter och portföljen efter bokslutet.

PETER NYGREN
[email protected]



Marknadsplats
First North
 
 
 
 


Robert Ejermark
VD Amago Capital

 
 
 

 

 
Fotosport
är ett stort varumärke inom den portugisiska fotobranschen.
 

Fotosports hemsida
(portugisiska)
 
 
 
 
 

 
Laboratorios Kodak
förvärvades av Fotoquick 2005, vilket var Amagos dåvarande namn.
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

 
Eirikuva bedriver sin verksamhet i Finland och Sverige. Produkterna säljs genom ett nät av detaljister.
 

Eirikuvas hemsida
(finska)
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

 
Önskefoto är marknadsledande på individualiserade fotokalendrar i Sverige och Norge.
 

Önskefotos hemsida
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

 
MyScoop erbjuder mobila och internetbaserade media tjänster till konsumenter och företag.
 

MyScoops hemsida
 
 
 
 
 
 
  

Styrelsen i Amago Capital består av följande personer: 
 
 • Göran Nordlund (ordf.)
 • Gustaf Öhrn
 • Katarina Wådell
 • Peter Westring
 
 
 
 
 
 

Nästa händelse
2008-02-27
Bokslutskommuniké 2007

Mer info
Läs mer på beQuoted

Hemsida

  
Om beQuoted

beQuoted publicerar nyheter och bolagsfakta för journalister och investerare.

Uppdragsgivarna är noterade företag som vill att allmänheten ska få mer och bättre information om den egna verksamheten.

Målgrupperna är nyhetsbyråer, finansiell press, aktiemäklare, riskkapitalister, institutionella och privata investerare.

beQuoted väljer självständigt vad som skrivs och publiceras och garanterar att nyheter, analyser, bedömningar och slutsatser alltid görs oberoende av erhållen ersättning.

beQuoted AB
Sveavägen 31
111 34 Stockholm
Tel 08-692 21 90
Fax 08-506 533 99
[email protected]
www.beQuoted.com
Prenumeration

Om du vill prenumerera på beQuoteds nyhetsbrev klicka här

Om du vill avsluta din prenumeration klicka här

E-postadresser hanteras omsorgsfullt genom vår Privacy policy

Synpunkter och kommentarer uppskattas
Om du har synpunkter på innehåll, tips eller andra kommentarer att ge - hör då gärna av dig