beQpress
Pressmeddelanden
beQuoted nyheter: Ingen rädsla för konjunkturen hos Rejlers 
beQuoted nyhetsbrev 6 februari 2008
Ingen rädsla för konjunkturen hos Rejlers
- Vår orderingång är god och vi ser inga moln för 2008, vd Peter Rejler

Rejlers märker inte av någon konjunkturförsvagning. Istället tror bolagets vd Peter Rejler på en fortsatt god tillväxt på 10 - 15 procent per år fram till 2010, då bolaget skall omsätta minst en miljard med 1.000 medarbetare. beQuoteds prognos ger en årsvinst för 2008 på 5,25 kronor per aktie. Därmed handlas aktien till p/e på 9 för 2008.

Ett år på Stockholmsbörsen för Rejlers
Ett drygt år har gått sedan Rejlers tog steget in på Stockholmsbörsen. beQuoted frågade Peter Rejler om noteringen har inneburit några märkbara effekter för bolaget.

- Vi har haft lättare att rekrytera folk och även fått in fler affärer. Våra kunder ser det som en kvalitetsstämpel att vi är noterade, med det regelverk och den insyn som följer med en notering, och ser oss därför som en trygg leverantör.

Få förvärv trots notering
Ett vanligt skäl till att gå till börsen är att få möjlighet att göra förvärv, där man betalar med en marknadsnoterad aktie.

Men förvärven under 2007 har varit få, trots att Peter Rejler tidigare berättat om att det har varit fler förvärvsprocesser igång än vanligt.

- Mycket skall stämma när man köper ett konsultbolag. Tillgångarna i balansräkningen är personalen och den är inte livegen på något sätt. Magkänslan måste vara helt rätt, förklarar Peter Rejler.

Men även om magkänslan är rätt måste även priset vara rätt. Peter Rejler berättar att under 2007 har priserna på bolagen stigit rejält.

- I flera fall har vi hamnat i budgivningar och då har vi valt att stiga av, fortsätter Peter Rejler. Det är viktigt att inte ryckas med av den goda konjunkturen och riskera att betala för mycket som man sedan får ångra.

Lugnare aktiemarknad ger ej lägre priser
Att aktiemarknaden nu går ner är dock ingen orsak till att bolagen skulle bli billigare att förvärva framöver.

- Bara för att aktiemarknaden går ner betyder det inte att bolagen blir billigare. Förvärvsobjekten är onoterade och man betalar på bolagens resultat. Det är därför priserna har gått upp. De som vill sälja har ingen anledning att gå ner i pris, förklarar Peter Rejler.

Grundtipset är ändå att förvärvstakten kommer att öka framöver.

- Trots de höjda priserna tror jag att vi kommer att göra fler förvärv under 2008. Vi har en bra balansräkning och vill vara lite aktivare på marknaden. Vi känner att vi kan ta på oss lite mer, säger Peter Rejler.

Fortsatt god tillväxt under 2008
Rejlers har haft en mycket god omsättningstillväxt under flera år. Företagets mål är som sagt att nå en omsättning på en miljard kronor och 1.000 medarbetare under 2010. Man tror på en fortsatt god tillväxt under 2008.

- Personalmässigt kommer vi nog att behöva rekrytera 150 medarbetare för att täcka ökningen i volym och viss personalomsättning, säger Peter Rejler.

Konjunkturbedömare har de senaste veckorna sänkt sina prognoser för Sveriges tillväxt. För Rejlers ser det dock oförändrat bra ut.

- Vår orderingång är god och vi ser inga moln för 2008, fortsätter Peter Rejler.

- Skall jag nämna något litet undantag får det bli byggbranschen, men där kan amerikanska räntesänkningar kan få fart på marknaden igen. Det finns ett underliggande stort byggbehov och det ligger stora projekt i pipeline.

Prognos 5,25 kronor i vinst per aktie under 2008
För året 2007 har beQuoted en omsättningsprognos på 660 miljoner kronor. Lägger vi på 10 procent i organisk volymtillväxt och prishöjningar på 3 - 4 procent, eller väl i nivå med inflationen, kan vi nå en omsättning för 2008 på 750 miljoner kronor.

beQuoted har prognostiserat rörelsemarginalen för helåret 2007 till 10,3 procent. Peter Rejler har tidigare flaggat för att lönsamheten i branschen borde genomgå en strukturell höjning. Vi dristar oss därför till att höja rörelsemarginalen för 2008 till 10,5 procent.

Med ett finansnetto runt nollan blir vinsten per aktie 5,25 kronor. Till dagens kurs på 46,50 kronor handlas Rejlers därmed till ett p/e-tal om 9 på 2008 års vinst, om beQuoteds prognos blir verklighet.

Rejlers en köpvärd aktie
Till detta kommer förvärv, där volymerna dock är osäkra. Vi kan räkna med allt mellan 50 till 200 miljoner i möjligt omsättningstillskott.

Blir det förvärv bör de kunna öka vinsten per aktie något, men vi vill inte spekulera i hur mycket det kan komma att röra sig om.

beQuoted har sedan länge ansett att Rejlers är en långsiktigt trygg och köpvärd aktie. Den senaste kursnedgången i samband med börsraset har förstärkt den slutsatsen.

CHRISTER JÖNSSON
[email protected]

Tidigare publicerade artiklar om Rejlers:
» Automation och IT allt viktigare för Rejlers
» Rejlers fortsatt bra köp till p/e 12 för 2007
» Rejlers spänner bågen för högre marginaler
» På östfronten en hel del nytt för Rejlers
» Stockholmsbörsen en kvalitetsstämpel för Rejlers
» Rejlers marginaler imponerar
» Ingen avmattning för Rejlers
» Rejlers spår fortsatt goda tider för branschen
» Enastående kvartalsvinst för Rejlers
» Lyckade förvärv stärker Rejlers tillväxt

 
 
Marknadsplats
Stockholmsbörsen
 
 
 


Peter Rejler
VD Rejlerkoncernen

 
 
- Vi har haft lättare att rekrytera folk och även fått in fler affärer sedan noteringen på Stockholmsbörsen för ett drygt år sedan.
 
 
- Våra kunder
ser det som en kvalitetsstämpel att vi är noterade, med det regelverk och den insyn som följer, och ser oss därför som en trygg leverantör.
 

 
 

 
In i Norge.
Med förvärvet av 15 procent av aktierna i APAS tar Rejlers ett första steg in i Norge.
 
 
APAS arbetar med energistyrning av industriella processer och har fem anställda.
 
 
Företaget ägs förutom av Rejlers till 35 procent av grundaren Arne Palm och till 50 procent av Statoil. 
 

 
 

 
Nytt kärnkraftverk i Finland slukar stora mängder tekniska konsulter. Rejlers är en av leverantörerna.
 
 
beQuoted tror att Rejlers kan tjäna 5,25 kronor per aktie under 2008.
 
Till dagens aktiekurs på 46,50 kronor ger det ett p/e-tal på 9.
 
 
 
Nästa händelse
2008-02-20
Bokslutskommuniké 2007

Mer info
Läs mer på beQuoted

Hemsida
  
Om beQuoted

beQuoted publicerar nyheter och bolagsfakta för journalister och investerare.

Uppdragsgivarna är noterade företag som vill att allmänheten ska få mer och bättre information om den egna verksamheten.

Målgrupperna är nyhetsbyråer, finansiell press, aktiemäklare, riskkapitalister, institutionella och privata investerare.

beQuoted väljer självständigt vad som skrivs och publiceras och garanterar att nyheter, analyser, bedömningar och slutsatser alltid görs oberoende av erhållen ersättning.

beQuoted AB
Sveavägen 31
111 34 Stockholm
Tel 08-692 21 90
Fax 08-506 533 99
[email protected]
www.beQuoted.com
Prenumeration

Om du vill prenumerera på beQuoteds nyhetsbrev klicka här

Om du vill avsluta din prenumeration klicka här

E-postadresser hanteras omsorgsfullt genom vår Privacy policy

Synpunkter och kommentarer uppskattas
Om du har synpunkter på innehåll, tips eller andra kommentarer att ge - hör då gärna av dig