beQpress
Pressmeddelanden
beQuoted nyheter: Nu startar Avstamp 2008 för Midelfart Sonesson 
beQuoted nyhetsbrev 4 februari 2008
Nu startar Avstamp 2008 för Midelfart Sonesson
- beQuoted tar pulsen på nye vd:n Peter Åsberg

Midelfart Sonesson gör förlust för andra året i rad. beQuoted har tagit pulsen på bolagets nye vd Peter Åsberg, som lär ha ett digert arbete framför sig för att vända den svaga resultatutvecklingen i koncernen. Ett åtgärdsprogram med namnet Avstamp 2008 är dock på gång.

Nystart inför 2008
Midelfart Sonesson gjorde ett resultatmässigt svagt 2007. Totalt blev det indikerade resultatet minus 340 miljoner kronor på en omsättning på 1.660 miljoner kronor.

Resultatet före skatt hamnade på minus 40 miljoner kronor. Då ingår dock diverse kostnader av engångskaraktär, där den förlorade skiljedomen mot Semper från våren 2007 på 17 miljoner kronor utmärker sig mest.

Men även andra halvåret var svagt och resultatet blev klart sämre än den prognos på plus 25 miljoner kronor som beQuoted trodde på efter halvårsrapporten (se nyhetsbrev nr 34 2007).

- Resultatet för 2007 är naturligtvis en stor besvikelse, sammanfattar Peter Åsberg, nytillträdd vd för Midelfart Sonesson sedan december 2007.

Nedskrivning av goodwill
Till detta kommer nedskrivning av goodwill på 250 miljoner kronor. Därtill engångskostnader på 50 miljoner kronor för ett åtgärdsprogram som sjösätts inom kort och som skall vända resultattrenden.

- På kort sikt kommer vårt arbete att fokusera på hur vi redan under 2008 skall kunna nå en anständig resultatnivå i Midelfart Sonesson, fortsätter Peter Åsberg.

- Långsiktigt är ledningsgruppen i en analysfas. Vi skall ta fram ett åtgärdsprogram för hur vi skall kunna realisera den stora potential som bolaget har på den nordiska marknaden.

Ser möjligheter i Midelfart Sonesson
Ty även om resultatet för 2007 är en besvikelse ser Peter Åsberg att det finns stora värden i Midelfart Sonesson.

- Bolaget har klara styrkor i en mycket kompetent personal, en stark varumärkesportfölj och bra marknadsposition på våra hemmamarknader i främst Sverige och Norge, förklarar Peter Åsberg.

- Dessutom ser jag stora möjligheter i att vi verkar i hälsosektorn, som är en mycket intressant framtidsbransch.

beQuoted noterar att Peter Åsberg nämner den kompetenta personalen som en styrka och ber honom utveckla detta.

- Att jag nämner kompetent personal kan låta som en floskel, men jag är verkligen imponerad av vad jag hittills har sett.

- Vi har otroligt kompetenta medarbetare med en väldig vilja att göra något åt det här och förbättra företagets resultat väsentligt.

Starkare samordning nödvändigt
Men kompetent personal är bara en förutsättning för att åstadkomma en förändring. Frågan är vad som konkret måste göras för att nå en varaktig resultatförbättring i företaget.

- Faktiskt har koncernen flera starka portföljbolag som går väldigt bra, men tendensen har hela tiden varit att ett eller flera bolag fallit ur ramen och dragit ner helheten.

beQuoted håller med och undrar om inte Midelfart Sonesson blivit lite väl mycket av ett konglomerat av ganska fristående dotterbolag.

- De tendenser till konglomerat som finns måste vi komma till rätta med. Vi måste tydligare samordna bolaget. Det finns stora synergier att få ut, både på intäkts- och kostnadssidan, fortsätter Peter Åsberg.

Han berättar att ledningskonferensen som nyligen avhållits har visat att det finns många beröringspunkter mellan dotterbolagen, i form av gemensam kärnkompetens och kunder. Möjligheterna till fördjupad integration är goda.

Ökad resultatmedvetenhet
Peter Åsberg tar själv upp att Midelfart Sonesson har haft en väldigt svag lönsamhet generellt sett.

beQuoted konstaterar att det underliggande resultatet för 2007 var väldigt svagt. Men koncernen gjorde förlust även 2006, då rörelseresultatet blev minus 24 miljoner på en omsättning på en dryg miljard.

- Jag ser ett stort behov av en ökad resultatmedvetenhet i bolaget. Vi måste bli bättre på att förstå vilka kostnader som hjälper till att bygga affären och vilka som inte gör det, säger Peter Åsberg.

Fler produktinnovationer
Nedskärningar allena räcker dock inte för ett företag som verkar i en bransch med snabba konsumentprodukter. Produktinnovationer är en nyckelfaktor för att behålla ett marknadsledarskap.

Midelfart Sonesson har dock lyckats väl med produktinnovationer, i dotterbolagen Friggs, Miwana och Bioglan.

- Allmänt har vi varit väldigt framgångsrika med de innovationer som vi har haft. Vi måste dock öka innovationstakten och driva många fler nya produkter till marknaden, säger Peter Åsberg.

- Vi har definitivt kompetensen och resurserna i bolaget för detta. Genom att sätta fokus på det här och samordna våra resurser bättre skall vi kunna få ut många fler nya produkter.

Fokus på hemmamarknaderna
beQuoted undrar om de nya produkterna skall lanseras på en bredare marknad, det vill säga även utanför Norden. Men Peter Åberg menar att det i så fall är ett steg som ligger längre fram i tiden.

- Sverige och Norge är våra hemmamarknader och de måste vi först se till att få bra ordning på, det är vårt definitiva fokus.

- På sikt kan en väl fungerande hemmamarknad vara ett stark tillgång för att enkelt få ut och testa nya produkter, som även kan lanseras på en bredare marknad. Men det kommer i så fall i ett senare steg, förklarar Peter Åsberg.

beQuoted håller med Peter Åsberg i analysen av vad som måste göras, men tror samtidigt att arbetet kommer att ta flera år. Vi vågar oss inte på en prognos för 2008, mer än att bolaget bör kunna göra vinst igen.

CHRISTER JÖNSSON
[email protected] 

Tidigare publicerade artiklar om Midelfart Sonesson:
» Förlorad process mot Semper drog ned Midelfart Sonessons resultat
» Framgångsrikt fusionsarbete stärker Midelfart Sonesson
» Midelfart Sonesson köper Vitalas
» Trist avslutning för gamla Wilh. Sonesson
» Säker nyemission i Wilh. Sonesson för att förvärva norska Midelfart
» Midelfart bästa tänkbara partner för Wilh. Sonesson
» Lagerrensning gav oväntad förlust i Wilh. Sonesson
» Wilh. Sonesson ökar med 50 miljoner kronor
» Wilh. Sonesson med näsa för affärer



Marknadsplats
Stockholmsbörsen
 
 
 


Peter Åsberg
Ny VD Midelfart Sonesson

 
 
Peter Åsberg har utsetts till ny vd efter Lennart Nylander.
 
 
Han är 40 år och var tidigare vd för Cloetta Sverige. Dessutom har han varit Skandinavien-chef för Cloetta Fazer-koncernen.
 
 
Han har även arbetat på Coca-Cola och Procter & Gamble Scandinavia.
 

  

 
Vidar Eskelund blir ny vd för Midelfart Sonesson A/S. Han ingår sedan 2007 i koncernens styrelse.
 
 
Han har
tidigare arbetat som divisionsdirektör på Midelfart under 2003 - 2004, men närmast från Komplett A/S.
 
 
 

 
Daniel Juhlin blir ny vd för Friggs.
 
 
Han kommer
precis som Peter Åsberg från Cloetta Fazer, där han varit innovationsdirektör. Han har också arbetat på McKinsey.
 
 
 

 
Fler innovativa produkter utlovas. Midelfart Sonesson har lyckats väl med nya produkter inom dotterbolagen, men takten i nylanseringarna måste skruvas upp.
 
 
 

 
Renässans Plus+ är en ny produkt från dotterbolaget Miwana.
 
 
Den mildrar nästäppa, men utan den risk för biverkningar i form av kronisk nästäppa som andra produkter kan ha.
 
 
 
 

Nästa händelse
2007-02-20
Bokslutskommuniké 2007

Mer info
Läs mer på beQuoted

Hemsida

  
Om beQuoted

beQuoted publicerar nyheter och bolagsfakta för journalister och investerare.

Uppdragsgivarna är noterade företag som vill att allmänheten ska få mer och bättre information om den egna verksamheten.

Målgrupperna är nyhetsbyråer, finansiell press, aktiemäklare, riskkapitalister, institutionella och privata investerare.

beQuoted väljer självständigt vad som skrivs och publiceras och garanterar att nyheter, analyser, bedömningar och slutsatser alltid görs oberoende av erhållen ersättning.

beQuoted AB
Sveavägen 31
111 34 Stockholm
Tel 08-692 21 90
Fax 08-506 533 99
[email protected]
www.beQuoted.com
Prenumeration

Om du vill prenumerera på beQuoteds nyhetsbrev klicka här

Om du vill avsluta din prenumeration klicka här

E-postadresser hanteras omsorgsfullt genom vår Privacy policy

Synpunkter och kommentarer uppskattas
Om du har synpunkter på innehåll, tips eller andra kommentarer att ge - hör då gärna av dig