beQpress
Pressmeddelanden
beQuoted nyheter: Digital PS vill bredda ägandet inför notering 
beQuoted nyhetsbrev 31 januari 2008
Digital PS vill bredda ägandet inför notering
- Siktar på att bli ett nytt YouTube inom webbspel och mobilsignaler

It-företaget Digital PS är just nu aktuella med en nyemission och har tagit sikte på AktieTorget. beQuoted har tittat närmare på företaget som vill bli en ledande aktör inom användardrivna webbplatser för bland annat webbspel och mobilsignaler.

Vill bli en ledande aktör i branschens konsolidering
Digital PS driver idag tre olika webbplatser men siktet är högre ställt än så. Tanken är att leda en konsolidering av mindre aktörer i liknande nischer på nätet och genom effektiv administration skapa stordriftsfördelar och god avkastning.

Dessutom ska de konsoliderade aktörerna lanseras mot en global marknad, då många koncept som fungerar i Sverige har samma potential utomlands. Det är just konsolideringen som den drivande anledningen till noteringen.

- En av de främsta anledningarna till noteringen är att i framtiden kunna betala med egna aktier vid förvärv, berättar vd Christian Lövstedt för beQuoted.

- Vi ser att det finns många bra mindre webbsatsningar som vi kan förvärva och utveckla mot en global marknad i stället för bara på hemmaplan.

I samband med noteringen skall man även genomföra en nyemission som huvudsakligen skall användas till att genomföra ett redan avtalat förvärv samt till att marknadsföra Digital PS befintliga webbplatser.

Tre webbplatser som ska bli fler
I dagsläget driver Digital PS de tre webbplatserna Kontantkort.se, Multigames.com och Scorehunt.com. Den första har ett stadigt men inte häpnadsväckande kassaflöde. De andra två är båda i startskedet där en användarbas byggs upp. Det är bland annat därför man behöver ett kapitaltillskott.

Scorehunt.com som nyligen förvärvades är en webbplats där användarna kan tävla om vinster genom att spela webbspel. Här finns ingen reklam ännu och således inga intäkter. Förvärvet består alltså av webbplatsen samt en kundstock på cirka 10.000 registrerade användare.

- Vi har planer på en ny affärsmodell för Scorehunt och vill marknadsföra webbplatsen i flera länder utanför Sverige, förklarar Christian Lövstedt.

När det kommer till Multigames är affärsområdet liknande. Den baseras kring webbspel men här finns även mobilsignaler. Det som är intressant med denna sajt är det användardrivna gränssnittet som gör att Digital PS jämför den med YouTube.

Då webbspel är mer tekniskt avancerade än de filmer som finns på YouTube frågade vi Christian Lövstedt om det inte kan vara för avancerat för de flesta användarna:

- Visst är tröskeln något högre för att göra webbspel än när det gäller att spela in filmer. Däremot finns det en stor publik av duktiga och kreativa programmerare som vill nå ut med sitt material och inte har de kontakter eller det kapital som behövs för att bli etablerade.

- Det finns även en stor växande skara spelare som spelar denna typ av enklare spel.

- Precis som på YouTube är det en varierande kvalitet på det som läggs upp och det är användarna som avgör vad som är bra. Det är detta som är kärnan i användardrivet innehåll, avslutar han.

Användargenererat innehåll skapar kostnadseffektivitet
Att låta användarna styra över webbplatsen skapar inte bara ett konstant flöde av nytt material, det minskar även driftkostnaderna. På liknande webbplatser är användarna inte bara producent av materialet, de agerar även moderatorer i de kommentarfunktioner som finns och kvalitetsgranskar de andra användarnas material. 

Detta leder självklart till låga personalkostnader och enkel drift. Det som kostar är en liten del administration men främst marknadsföring och vidareutveckling samt eventuella betaltjänster. Här har Digital PS tänkt till, det tidigare nämnda förvärvet som emissionslikviden ska gå till är betaltjänstföretaget Apaydo. 

Integrerar vertikalt med betaltjänstföretaget Apaydo
I december 2007 avtalades om förvärvet av Apaydo. Förvärvet är villkorat till att den nu aktuella nyemissionen i Digital PS blir framgångsrik och att noteringen sker planenligt.

Apaydo är aktivt inom det som kallas mikrobetalningar, det vill säga betalningar upp till 200 kronor via SMS eller telefon. Anledningen till att man vill utnyttja detta på sina webbplatser är att det är något i princip alla användare har och är även enkelt att använda.

Omsättningstakten är 1,6 miljoner på årsbasis med en förväntad vinst på 200.000 kronor före skatt för 2007.

Köpeskillingen utgörs av 1,2 miljoner kronor samt 300.000 nyemitterade aktier, vilket med emissionskursen 4 kronor landar på 2,4 miljoner kronor, eller 12 gånger vinsten. Helt klart en rimlig köpeskilling för en växande verksamheten under förutsättning att den rullar på som den ska. Det ser dock lovande ut då Apaydo har runt 300 kunder och alltså står på mer än ett ben.

Förvärvet kan ses som ett steg på vägen mot vertikal integrering, då Digital PS genom detta får kontroll över betalningsflödet från kunderna och inte bara är leverantör av webbplatsen. Att själva kontrollera detta är ett viktigt steg och nästan en förutsättning för att nå framgång i konsoliderandet av fler webbplatser på internet och även andra tjänster som använder betalningar via mobiltelefon.

Värt att notera är att flera av garanterna i emissionen är tidigare associerade till Apaydo och har således en tilltro till förvärvet samt Digital PS affärsidé.

Tillväxt och marknadsföring i fokus under 2008
Det som är centralt i Digital PS affärsidé är tillväxt av användare på de olika webbplatserna. Detta ska på sikt generera intäkter via reklam och betaltjänster. Christian Lövstedt tar ett exempel från webbplatsen Multigames:

- Allt går att använda gratis och även ringsignaler kan laddas ner till datorn, men vill man slippa det besväret och få den direkt till mobiltelefonen får man betala ett par extra kronor.

Kanske ingen raketforskning direkt, men människor är lata till naturen och de enkla affärsidéerna tenderar också att vara de bästa.

När det gäller målgruppen är denna helt klart intressant. Datorspelare blir inte färre och tillgängligheten som erbjuds på webbplatserna Scorehunt och Multigames gör att man kan nå ut till de flesta. Dessutom bör de som är intresserade av webbspel vara en relativt teknisk kompetent grupp som enkelt kan hantera betalning via mobiltelefon.

Marknadsföringen för webbplatserna kommer ske genom digitala media. Sökmotoroptimering och viral marknadsföring är två ord man svänger sig med i memorandumet.

Viral marknadsföring är helt enkelt att användarna själva rekommenderar den för sina vänner genom e-post och annat som underlättas via "tipsa en vän" funktioner. Funktioner för att länka till sina favoritspel på sin MySpace- eller Facebook-sida är självklara delar av denna marknadsföring. Funktioner som redan finns i dagsläget. 

Sökmotoroptimering eller SEO som det även kalas är betydligt mycket mer avancerat område där man fortfarande har en del att arbeta med.

- Sökmotoroptimering har växt fram till en riktig vetenskap de senaste åren. I dagsläget är vår webbplats Kontantkort den bäst optimerade, något som skall göras på de andra webbplatserna också, berättar Christian Lövstedt för beQuoted.

- Kompetensen inom SEO är något vi vill bygga upp internt. Detta är ett viktigt framgångselement där ett sätt kan vara att förvärva kompetensen i samband med köp av nya webbplatser.

Ökande omsättning med ett nollresultat som mål
Resultatmässigt tror Christian Lövstedt att man under 2008 landar på ett nollresultat för att därefter successivt öka resultatet i och med att användarbasen på de olika webbplatserna växer. Detta är under förutsättning att inga förvärv görs.

- Vi vill inte ställa för höga prognoser då användarantalet är något svårprognostiserat, dessutom vill vi hellre ge positiva överraskningar än tvärtom.

Detta är ett av osäkerhetsmomenten i Digital PS. Mycket av den framtida intjäningsförmågan är knuten till sidvisningar på webbplatserna. För Multigames ritar de upp tre scenarion där intäkterna varierar från strax över en miljon kronor i botten till 36 miljoner kronor om det slår rätt ut. Om detta är realistiskt är svårt att säga men möjligheterna ser onekligen lockande ut. Det hela kommer handla om att hitta rätt användare i början och att lyckas bra i marknadsföringen.

Resultat och värdering inför notering

Följande siffror finns att hitta för 2007 och 2006:

      • Omsättning: 482 Tkr (148 Tkr)
      • Resultat efter finansnetto: -21 Tkr (-0,8 Tkr)

De tidigare nyckeltalen är inte mycket att jämföra med efter förvärv av framför allt Apaydo, men även Scorehunt. Tillsammans med den uppgivna omsättningstakten för Apaydo på 1,6 miljoner kronor på årsbasis bör ett konsoliderat Digital PS med alla element starta 2008 med en omsättningshastighet på i alla fall 2,1 miljoner kronor.

Efter fulltecknad nyemission och förvärvet av Apaydo kommer Digital PS att ha 2.600.000 aktier vilket med emissionskursen 4 kronor värderar företaget till 10,4 miljoner kronor. Före emission ger samma siffror ett värde på 6,2 miljoner kronor vilket är mycket blygsamt för ett företag med de möjligheter Digital PS har.

Vad beQuoted kan alltså se innehåller denna värdering fyra intressanta bitar:

  • Apaydo - betaltjänstföretag med ett positivt kassaflöde
     
  • Multigames och Scorehunt - två webbplatser med en egenutvecklad teknisk plattform som går med förlust men har stor tillväxtpotential
     
  • Kontantkort - webbplats med ett positivt kassaflöde
     
  • Likvida medel på strax över 1,35 miljoner kronor

Förutom detta har företaget möjligheter ytterligare konsolideringar vilket ska ge samordningsvinster i framtiden. Växer webbplatserna som de ska och rätt kompetens rekryteras och bibehålls i företaget ser värderingen riktigt intressant ut.

Listning på AktieTorget 
Emissionen som är på blygsamma 3 miljoner kronor är dock garanterad till 100 procent, så det är spridningen som är det intressanta.

Emissionsgarantin innebär att om Digital PS inte uppnår full teckning vid det allmänna erbjudandet så tecknar garanterna resten av emissionen. Bland emissionsgaranterna finns bland annat tidigare ägare av Scorehunt och Apaydo.

Företaget är godkänt för listning på AktieTorget och siktar på notering i början av mars. Detta är under förutsättning att man når den ägarspridning som krävs.

Förutom de aktier investeraren tecknar sig för får man även teckningsoptioner till teckningskursen 5 kronor som gäller till slutet av 2008, plus teckningsoptioner om 6 kronor som löper till slutet av 2009.

Anledningen till detta är enligt Christian Lövstedt att man vill ge investerare som går in tidigt en extra krydda.

- Vi vill premiera tidiga investerare och ge dem en extra möjlighet att följa med i en framtida kursuppgång. 

Det är även ett sätt för investerare att skydda sig mot ökad utspädning när Digital PS kommer igång med sin förvärvsstrategi. 

beQuoted tycker att vara Digital PS ligger rätt i tiden och i en bransch med tydliga stordriftsfördelar där konsolideringsstrategin kan löna sig. Sedan är konkurrensen utbredd och inträdeströsklarna relativt låga för konkurrenter så allt kommer till slut handla om marknadsföring och att hitta rätt användare.

MARTIN STRÅHLE
[email protected]

 
 
Marknadsplats
Onoterat
 
 
 


Christian Lövstedt
VD Digital PS

 
 
 
 
Digital PS vill förvärva mindre webbplatser och utveckla dem mot en global marknad.
 
 
 
 

 
Webbplatsen
Multigames lanserades i augusti 2007 och erbjuder webbspel och ringsignaler.
 
 
 
 

 
På Scorehunt
kan användarna spela webbspel och vinna priser genom att slå poängrekord.
 
- Vi har planer på en ny affärsmodell för Scorehunt och vill marknadsföra webbplatsen i flera länder utanför Sverige.
 
 
 
 

 
Kontantkort ägs
av Digital PS men drivs av en extern leverantör. 
 
 
 
Användargenerat innehåll leder till låga personalkostnader och enkel drift. 
 
 
 
 

 
Emissionslikviden
skall till viss del gå till förvärvet av betaltjänstföretaget Apaydo. 
 
  
Apaydo är aktivt inom mikrobetalningar via SMS eller telefon.
 
 
Företaget har en omsättningstakt på 1,6 miljoner kronor med en förväntad vinst på 200.000 kronor.
 
 
 
 
Förvärvet ger Digital PS även kontroll över betalningsflödet och är alltså inte bara leverantör av webbplatsen längre.
 
 
 
  
Tillväxt
av användare skall på sikt generera intäkter via reklam och betaltjänster.
 
 
 
Målgruppen
består av Datorspelare som är en växande publik och sannolikt även enkelt kan hantera betalningstjänster via mobiltelefon.
 
 
 
Marknadsföringen
kommer att ske digitalt genom bland annat sökmotoroptimering och viral marknadsföring.
 
 
 
 


I det användardrivna gränssnittet finns funktioner för att länka sina favoritspel till sin MySpace- eller Facebook-sida.

 
 
- I dagsläget är vår webbplats Kontantkort den bäst optimerade, något som skall göras på de andra webbplatserna också.
 
- Kompetensen inom SEO är något vi vill bygga upp internt.
 
 
Resultatmässigt tror man på ett nollresultat för 2008 för att därefter se tillväxt i samband med att användarbasen växer.
 
 
 
I de scenarier man målat upp varierar intäkterna mellan 1 och 36 miljoner kronor från webbplatsen Multigames.
 
 
 
Ett konsoliderat Digital PS bör starta 2008 med en omsättningshastighet på 2,1 miljoner kronor.
 
 
  
En fulltecknad nyemission värderar med emissionskursen 4 kronor Digital PS till 10,4 miljoner kronor.

Före emissionen
värderas företaget till 6,2 miljoner kronor.
 
 
Digital PS innehåller fyra intressanta bitar värderingsmässigt. 
 
 
 
Växer webbplatserna som de ska och rätt kompetens rekryteras ser värderingen riktigt intressant ut.
 
 
 
 

 
Digital PS är godkända för en listning på AktieTorget under förutsättning att man uppnår tillräcklig ägarspridning.
 
 
För varje aktie som tecknas och tilldelas får investeraren även två teckningsoptioner med olika löptid.
 
 
- Vi vill premiera tidiga investerare och ge dem en extra möjlighet att följa med i en framtida kursuppgång.
 
 
 
 
 
 
 
 
Nästa händelse
Mars 2008 (preliminärt)
Notering på AktieTorget

Mer info
Läs mer på beQuoted

Hemsida

Fakta om nyemissionen

Sista dag för teckning är fredagen den 15 februari


Emissionen i korthet:

  • Teckningstid 31 januari - 15 februari
  • Teckningskurs 4 kr per aktie
  • Minsta teckningspost är 1.000 aktier (4.000 kronor)
  • Emissionen uppgår till 3 miljoner kronor
  • Hela emissionen är garanterad (ersättning 10 procent)
  • Totalt 750.000 nya aktier emitteras
  • De nya aktierna motsvarar 28,8 procent av företaget
  • Styrelsen har åsatt företaget ett marknadsvärde om 6,2 miljoner kronor före emissionen och 10,4 miljoner kronor efter fulltecknad emission och förvärv av Apaydo genom apportemission (varav aktier 1,2 miljoner kronor)
  • De nya aktierna medför rätt till vinstutdelning från och med räkenskapsåret 2008
  • Handel på AktieTorget beräknas kunna starta i början av mars
  
Om beQuoted

beQuoted publicerar nyheter och bolagsfakta för journalister och investerare.

Uppdragsgivarna är noterade företag som vill att allmänheten ska få mer och bättre information om den egna verksamheten.

Målgrupperna är nyhetsbyråer, finansiell press, aktiemäklare, riskkapitalister, institutionella och privata investerare.

beQuoted väljer självständigt vad som skrivs och publiceras och garanterar att nyheter, analyser, bedömningar och slutsatser alltid görs oberoende av erhållen ersättning.

beQuoted AB
Sveavägen 31
111 34 Stockholm
Tel 08-692 21 90
Fax 08-506 533 99
[email protected]
www.beQuoted.com
Prenumeration

Om du vill prenumerera på beQuoteds nyhetsbrev klicka här

Om du vill avsluta din prenumeration klicka här

E-postadresser hanteras omsorgsfullt genom vår Privacy policy

Synpunkter och kommentarer uppskattas
Om du har synpunkter på innehåll, tips eller andra kommentarer att ge - hör då gärna av dig