beQpress
Pressmeddelanden
beQuoted nyheter: Bröstmjölksboom kan ge fart åt Miris försäljning 
beQuoted nyhetsbrev 24 januari 2008
Bröstmjölksboom kan ge fart åt Miris försäljning
-  Analysinstrumentet synliggörs på internationell bröstmjölkskonferens

Miris har sitt säte i Uppsala och utvecklar, tillverkar och säljer ett portabelt instrument för analys av vätskor inom områdena livsmedel och läkemedel. Företaget har idag fem anställda och kunderna är främst lantbruk, mejerier, universitet, sjukhus och läkemedelsföretag.

Produktskydd och godkännanden
Miris portabla analysinstrument är patenterat i USA och patentsöks i EU och Indien. De delar som är patentskyddade är kalibreringen, mjukvara och vissa delar av instrumentets process.

Produkten blev nyligen IVD-godkänd av Läkemedelsverket. IVD står för in vitro diagnostik och innebär att instrumentet är godkänt för undersökning av prover från människokroppen. Läkemedelsverkets godkännande öppnar för försäljning inom medicinsegmentet inom hela EU.

Företaget kommer att söka FDA-godkännande i USA, vilket krävs för att Miris ska få sälja sina produkter anpassade för bröstmjölksanalys på den amerikanska marknaden. FDA står för Food and Drug Administration och är USA:s motsvarighet till Läkemedelsverket.

Att få ett FDA-godkännande beräknas enligt vd Tony Malmström ta mellan ett halvt och ett år från ansökningsdatum.

Olika priser för olika segement
Priserna för Miris analysinstrument skiljer sig beroende på om de är anpassade för komjölk, bröstmjölk eller läkemedel. Instrumentet för komjölk kostar från 80.000 kronor, medan instrumenten som är anpassade för bröstmjölk kostar mellan 100.000 och 120.000 kronor, medan läkemedelsanpassade instrument kostar mellan 150.000 kronor och uppåt.

- Det som skiljer produkterna åt är kalibreringen och mjukvaran, berättar Tony Malmström i en intervju med beQuoted.

- Det är något som kunden inte själv kan ändra på. Det innebär att en kund inte kan köpa ett billigare instrument för komjölk och kalibrera om det för läkemedel, förklarar Tony Malmström.

Stort intresse för bröstmjölk
Det pågår en bröstmjölksboom i världen som handlar om hur kvaliteten på mjölken påverkar förtidigt födda barn och sjuka spädbarn.

- På sjukhusens neonatalkliniker måste de förtidigt födda barnen ha rätt mängd protein och fett för att kunna överleva och utvecklas normalt, berättar Tony Malmström.

- Skälet att man måste analysera näringsinnehållet är den enorma variationen i främst fett- och proteinhalt i mjölk mellan olika kvinnor, förklarar Staffan Polberger, som är bröstmjölksforskare vid Lunds Universitet.

- Dålig mjölk avspeglar sig i ämnessammansättningen i mjölken som instrumentet mäter. Har man inte något instrument eller metod att kontrollera till exempel proteinhalten så finns ingen möjlighet att ge barnen rätt näring, säger Tony Malmström.

Bröstmjölkskonferens
I mitten av februari 2008 kommer Staffan Polberger och två andra internationellt ledande forskare inom bröstmjölksområdet att medverka vid en konferens i Australien som handlar om bröstmjölk. Enligt Tony Malmström använder sig alla tre forskarna av Miris analysinstrument vid sina studier.

Tony Malmström hoppas att konferensen kommer att leda till ett genombrott för företaget på bröstmjölksfronten. Bland annat kommer man att ha annonser och produktblad på plats i Australien.

Marknaden för bröstmjölk
Miris startade i september 2007 att marknadsföra och sälja sina analysinstrument anpassade för bröstmjölksanalys i och med IVD-godkännandet från Läkemedelsverket.

Marknaden är fortfarande ganska ny och outforskad för Miris del, men företaget har påbörjat sin försäljning av analysinstrument för bröstmjölk och har idag sålt 7 instrument bland annat till tre universitetssjukhus i Sverige.

- De konkurrerande substituten som finns på marknaden är väsentligt dyrare i inköp och har ett högre styckpris per analys. Dessutom är precisionen något sämre, samtidigt som de kräver större provvolymer och tar mycket längre tid på sig, säger Staffan Polberger.

Potentiella kunder för analysinstrument anpassade för bröstmjölk är främst mjölkbanker och sjukhusens neonatalkliniker.

Enligt Tony Malmström finns det omkring 1.500 neonatalklinker i EU och 1.200 stycken  i USA, som företaget ser som potentiella kunder.

- Det finns en marknad som på sikt kan innebära analysutrustning på alla större neonatalavdelningar i västvärlden, tror Staffan Polberger.

Utöver de cirka 2.700 neonatalkliniker som finns i EU och USA, finns det även andra marknader och intressenter som kan vara intresserade av produkten:

- I ett vidare perspektiv kan man även tänka sig instrumentet ute på mödravårdscentraler, berättar Tony Malmström.

Nollresultat första halvåret 2008
Miris värderas idag till strax över 60 miljoner kronor vid en aktiekurs på 8 kronor.

Omsättningen låg under 2007 års inledande tre kvartal på 629.000 kronor, varav 342.000 kronor fakturerades under tredje kvartalet. Resultatet var negativt och låg på -3,5 miljoner kronor efter finansnetto, varav tredje kvartalet isolerat stod för -0,9 miljoner kronor. Se även beQuoted nyhetsbrev nr 43 2007.

För att nå break-even i verksamheten behöver företaget sälja 5 - 7 analysinstrument i månaden.

- Målet är att göra ett nollresultat innan första halvåret 2008, avslöjar Tony Malmström.

Brutal bruttomarginal
Idag tillverkas produkten som halvfabrikat av två svenska underleverantörer mot order. Den monteras och kalibreras hos Miris i Uppsala.

Vid en anpassad produktion av analysinstrument i Sverige är tillverkningskostnaden cirka 10.000 kronor, men det finns planer på att tillverka produkten i Indien. Produktionskostnaden skulle minska med cirka 50 procent, enligt Tony Malmström.

Om vi räknar med att varje sjukhus har en potential att köpa ett instrument från Miris uppskattar vi marknaden för analysinstrument anpassade för bröstmjölk till 325 miljoner kronor. Företaget har en bruttomarginal mellan 91,5 procent och 96 procent beroende på om produkten tillverkas i Sverige eller i Indien.

Bröstmjölk och läkemedel ger fler ben
beQuoted anser att Miris är ett intressant företag i ett mycket spännande läge. Ett genombrott inom bröstmjölk eller läkemedel kan på kort sikt ge pengar i kassan och vända resultatet från förlust till vinst.

Därmed har Indienprojektet, som tidigare känts som Miris "allt eller inget", inte längre samma avgörande betydelse för företagets framgång.

Analys av läkemedel och bröstmjölk har båda en stor försäljningspotential och erbjuder bättre marginaler än analysinstrument för komjölk. Därför anser beQuoted att Miris är väl värt att bevaka.

PETER NYGREN
[email protected]

Tidigare publicerade artiklar om Miris:
» Miris teknik gör analys av vätskor snabbare och enklare

 
 
Marknadsplats
AktieTorget
 
 
 

 
Tony Malmström
VD Miris

 
 
 
 
Affärsidén är att utveckla, tillverka och sälja analysinstrument som används för analys av vätskor, framförallt av mjölk.
 
 
 
 

 
Boom för bröstmjölk ska sätta fart på Miris försäljning.

Bröstmjölkens betydelse för spädbarns utveckling har på senare tid ökat kraftigt i USA och EU.
 
 
 
 

IVD-godkännande från Läkemedelsverket 
 
Miris analysinstrument blev IVD-godkänt i september 2007.
 
IVD står för in vitro diagnostik och innebär att instrumentet är godkänt för undersökning av prover från människokroppen.
 
 
 
 

Forskningsresultat från Staffan Polberger, bröstmjölksforskare vid Lunds Universitet
(Klicka bilden för större bild)

 
 
 
 

Annons i informationen till deltagarna på bröstmjölkskonferensen
(Klicka bilden för större bild)

 
 
 
 

 
Miris analysinstrument
kan analysera innehållet med lägre provvolymer än dagens befintliga metoder.
 
Teknologin bygger på mid infraröd transmission-spektroskopi (MIR).
 
Målgrupperna är mejerier, centraler för mjölkuppsamling, lantbruk, laboratorium, universitet och sjukhus.
 
 
 
 
Nästa händelse
2008-02-19
Bokslutskommuniké 2007
 
Läs mer på beQuoted
 
Hemsida
  
Om beQuoted

beQuoted publicerar nyheter och bolagsfakta för journalister och investerare.

Uppdragsgivarna är noterade företag som vill att allmänheten ska få mer och bättre information om den egna verksamheten.

Målgrupperna är nyhetsbyråer, finansiell press, aktiemäklare, riskkapitalister, institutionella och privata investerare.

beQuoted väljer självständigt vad som skrivs och publiceras och garanterar att nyheter, analyser, bedömningar och slutsatser alltid görs oberoende av erhållen ersättning.

beQuoted AB
Sveavägen 31
111 34 Stockholm
Tel 08-692 21 90
Fax 08-506 533 99
[email protected]
www.beQuoted.com
Prenumeration

Om du vill prenumerera på beQuoteds nyhetsbrev klicka här

Om du vill avsluta din prenumeration klicka här

E-postadresser hanteras omsorgsfullt genom vår Privacy policy

Synpunkter och kommentarer uppskattas
Om du har synpunkter på innehåll, tips eller andra kommentarer att ge - hör då gärna av dig