beQpress
Pressmeddelanden
beQuoted nyheter: ICT Fastigheter gör storförvärv i Örebro 
beQuoted nyhetsbrev 16 januari 2008
ICT Fastigheter gör storförvärv i Örebro
- Förutspår rejäl vinstökning 2008

ICT Norden Fastigheter, eller bara ICT Fastigheter som bolaget brukar kallas, förutspår en kraftig resultatförbättring under 2008. Bolaget har dessutom förvärvat ett fastighetsbestånd i Örebro för 165 miljoner kronor. Värdet på bolagets fastigheter är nu 255 miljoner kronor.

Förvärv som ökar bolagets storlek dramatiskt
Den 22 december 2007 gjordes ICT Fastigheters hittills ojämförligt största förvärv, ett fastighetsbestånd i Örebro. Priset var 165 miljoner kronor, vilket är mer än dubbelt så mycket som värdet på bolagets tidigare innehav.

Finansieringen av förvärvet kommer troligen, liksom tidigare, att bestå av olika delar. För bolaget står olika alternativ till buds, och man undersöker hur finansieringen bäst ska genomföras. Beslut väntas tas i februari.

Förvärvet är en blandning mellan bostäder, garage och kommersiella fastigheter. De centralt belägna fastigheterna är i mycket gott skick. Tillsammans omfattar de drygt 15.000 kvadratmeter. Tillträde sker den 1 april 2008.

-
Jag betraktar detta som ett genombrott. Vi har nu visat att vi kan vara med i lite större affärer, och vi tror att köpet kommer att ge oss stor uppmärksamhet, säger vd Matti Lilljegren till beQuoted.

-
Direktavkastningen blir lägre än vårt mål på 9 - 13 procent. Men den ligger över den normala nivån i centrala Örebro på cirka 4,5 procent, fortsätter Matti Lilljegren.

- Vi tror att det går att få ett högre pris genom att sälja fastigheterna en och en, tillägger Matti Lilljegren.

Prognos om starkt 2008
Enligt en försiktig prognos väntas resultatet efter finansnetto nå 35 - 40 miljoner kronor. Värdet på fastighetsbeståndet vid 2008 års slut väntas nå det tidigare satta målet på 660 - 680 miljoner kronor. Hyresintäkterna väntas samtidigt uppgå till 70 - 75 miljoner kronor på årsbasis.

Några fastigheter beräknas också att säljas under året, med positivt bidrag till resultatet.

Tredje kvartalet blev bättre än prognostiserat

Delårsrapporten för de första nio månaderna 2007 gav följande siffror:

      • Omsättning: 3,3 Mkr (jämförelsesiffror saknas)
      • Resultat efter finansnetto: 10,3 Mkr
      • Vinst per aktie: 23,7 öre

Vinsten per aktie är beräknad på antalet aktier i slutet av perioden.
Det bör noteras att större delen av vinsten utgörs av upplösning av badwill samt uppskrivning av fastighetsvärden. Båda är gjorda utifrån externa värderingar av fastigheterna.

beQuoted betvivlar inte att det finns övervärden i ICT Fastigheters fastighetsbestånd, eftersom förvärven gjorts på höga direktavkastningsnivåer. De 18 procent som gällde för förvärvet i Hällefors tror vi dock blir svårslaget.

I rapporten upprepar styrelsen sin ambition att börja lämna utdelning redan 2008. Bokslutskommunikén för hela 2007 kommer den 3 mars.

Extra bolagsstämma gav emissionsbemyndigande
På extra bolagsstämman i oktober 2007 gavs bemyndigande till styrelsen att emittera upp till 17 miljoner nya aktier. Avsikten är främst att kunna finansiera nya fastighetsköp.

Det beslutades också om byte av firma, det vill säga namn. Investor Capital Trust Sweden Holding AB ändrades till ICT Norden Fastigheter AB, vilket bland annat bättre speglar bolagets verksamhet. Bytet registrerades av Bolagsverket i december.

ICT Fastigheter växlar upp
ICT Fastigheter har vuxit betydligt, vilket ger synergieffekter inom drift och administration. Bolaget har nu kapacitet att göra fler förvärv i minst 100-miljonersklassen.

- Vi vill göra ännu större förvärv än så, berättar Matti Lilljegren. Men då krävs en annan finansieringslösning, vilket är något vi tittar på.

- När det rör sig om så stora bestånd är det svårt att få en direktavkastning inom våra mål som är 9 - 13 procent, fortsätter Matti Lilljegren. Sannolikt hamnar vi strax under det intervallet.

Bolaget delas upp i regioner
Det finns planer på att under 2008 dela upp ICT Fastigheter i tre regioner; en i norra Sverige, en i Mellansverige och en i södra delen av landet.

- I slutet av 2008 räknar jag med att vi kommer att ha fastigheter värda omkring 150 - 200 miljoner kronor i norr och cirka 500 miljoner kronor i Mellansverige, avslöjar Matti Lilljegren.

- Köp i södra regionen blir det nog inte förrän 2009, avslutar Matti Lilljegren.

Aktien har mer att ge
ICT Fastigheter är duktiga på att hitta lågt värderade fastigheter. Vi tycker att Matti Lilljegren är en skicklig förhandlare som för det mesta får säljarna att acceptera aktier, värderade klart över noteringskurs, som dellikvid. Det visar också att säljarna har en positiv inställning till aktien.

Om bolaget fortsätter på den inslagna vägen med förvärv som ökar intjäningsförmågan per aktie, och inget tyder på något annat, ser beQuoted en klar uppsida i aktien.

GÖRAN OFSÉN
[email protected]

Tidigare publicerade artiklar om ICT Sweden Holding:
» ICT Sweden Holding fördubblar vinstprognosen för 2007
» ICT Sweden Holding är ett fastighetsbolag i en attraktiv nisch



Marknadsplats
AktieTorget
 
 
 
 

 
Matti Lilljegren
VD ICT Fastigheter

 
 
 
 
 
Jan Wilhelmsson valdes i oktober 2007 till ny styrelseledamot i bolaget.
 
 
Han har lång erfarenhet från fastighetsbranschen och är även den näst störste ägaren i ICT Fastigheter.
 
 
 
Diskussioner förs om förvärv av fastigheter med en sammanlagt yta på cirka 20.000 kvadratmeter.
 
 
 
 

 
En bostadsfastighet från förvärvet i Örebro. 
 
 
 
Bolaget mål var att äga ett fastighetsbestånd på 220 - 240 miljoner kronor vid årsskiftet 2007 / 2008.
 
 
Det målet har nu uppnåtts och även överträffats något.
 
 
 
 

 
Även denna Örebrofastighet ingår i det senaste förvärvet.
 
 
 
 

 
Liksom denna fastighet på Oskarsvägen i Örebro.
 
 
 
 
Nästa händelse
2008-03-03
Bokslutskommuniké 2007
 
Läs mer på beQuoted
 
Hemsida
  
Om beQuoted

beQuoted publicerar nyheter och bolagsfakta för journalister och investerare.

Uppdragsgivarna är noterade företag som vill att allmänheten ska få mer och bättre information om den egna verksamheten.

Målgrupperna är nyhetsbyråer, finansiell press, aktiemäklare, riskkapitalister, institutionella och privata investerare.

beQuoted väljer självständigt vad som skrivs och publiceras och garanterar att nyheter, analyser, bedömningar och slutsatser alltid görs oberoende av erhållen ersättning.

beQuoted AB
Sveavägen 31
111 34 Stockholm
Tel 08-692 21 90
Fax 08-506 533 99
[email protected]
www.beQuoted.com
Prenumeration

Om du vill prenumerera på beQuoteds nyhetsbrev klicka här

Om du vill avsluta din prenumeration klicka här

E-postadresser hanteras omsorgsfullt genom vår Privacy policy

Synpunkter och kommentarer uppskattas
Om du har synpunkter på innehåll, tips eller andra kommentarer att ge - hör då gärna av dig