beQpress
Pressmeddelanden
beQuoted nyheter: Julvanor förändras genom betallösningar från West International 
beQuoted nyhetsbrev 21 december 2007
Julvanor förändras genom betallösningar från West International
- Övertecknad nyemission säkerställer tillväxtplan

I oktober noterades West International på First North. Trots höstens bistra börsklimat övertecknades emissionserbjudandet 1,8 gånger. Vem och vad är det som gömmer sig bakom det anonyma namnet? frågade sig beQuoted och åkte ut till bolagets huvudkontor i Järfälla.

Från importör till kreatör
West må vara en nykomling på börsen, men bolaget har varit verksamt i snart 20 år. Detta märks redan i lobbyn där besökare kan utforska en samling aptitretande och färgglada apparater ur bolagets repertoar.

West startade i Uppsala som importör och distributör av artiklar för PC- och kassasystem. Under 1990-talet kom verksamheten att specialiseras alltmer mot kassasystem och 1999 avvecklades PC-divisionen. Det efterföljande året tog företaget över Banqits globala försäljning av teknisk kringutrustning till banker. 

Bank- och kontantterminaler utgör alltjämt stommen i verksamheten, men bolaget arbetar kontinuerligt med att expandera sin produktportfölj.

Försäljning sker genom ett inarbetat internationellt nätverk av partners och distributörer. Bland kunderna återfinns några av världens stora multinationella företag. 

Smarta betallösningar
Vd Göran Sparrdal blickar ut över sitt skrivbord och sträcker sig efter ett pappersark. Det är en räkning. Sparrdal vädrar räkningen i luften, betraktar den och berättar för beQuoted att han förklarat krig mot OCR-nummer: 

- Folk ska inte behöva trassla med sånt här, säger han.

Och det visar sig vara ett hot att ta på allvar, för West har nu ett färdigt koncept för inläsning och betalning av räkningar. Produkten är ytterligare en i raden av smarta betalningslösningar som bolaget tagit fram för det kortbetalande samhället.

Lättare att skänka pengar i jul
West har under ett antal år arbetat upp ett affärsområde för så kallade transaktionsterminaler. Det är automater vid vilka kunder kan göra alla möjliga typer av transaktioner med sitt kontokort. Transaktionsterminalerna kan enkelt utformas för olika ändamål.

Kollektomaten är ett exempel på hur specifikt ett sådant ändamål kan vara. Den gör det möjligt för kyrkobesökare att med sitt kontokort ge kollekt och skänka pengar till insamlingar.

Företrädare för Svenska Kyrkan som beQuoted varit i kontakt med bekräftar nyttan med Kollektomaten och säger även att den här typen av lösningar kommer att vara ett naturligt inslag i kyrkorna i framtiden.

Lagom till jul kommer nu också en Givomat för ideella organisationer. I likhet med Kollektomaten baseras den på Wests teknik. Komponenterna importeras från låglöneländer och mjukvaran levereras av partners i Sverige. Slutmontering och service utförs vid företagets anläggning i Järfälla utanför Stockholm.

- Vår styrka är att ta fram kundanpassade hårdvarulösningar. Det ska vara enkelt att betala, betonar Göran Sparrdal, samtidigt som beQuoteds reporter ägnar parkeringsautomaten utanför en tanke.

Bakgrunden till noteringen

West bedömer att efterfrågan på automatiserade betalningslösningar kommer att växa kraftigt de närmsta åren. Den stundande avvecklingen av Svensk Kassaservice är en bidragande faktor, liksom utvecklingen inom detaljhandeln.

För att kunna möta marknaden har den årsgamla styrelsen tagit fram en tillväxtplan som fokuserar på ett utökat produktutbud inom automatiserade betalningslösningar, en starkare försäljningsorganisation och tillväxt genom förvärv. Nyemissionen gjordes för att säkerställa att bolaget har tillräckliga finansiella resurser att fullfölja den.

Försäljning och resultat första kvartalet 2007 / 2008
West International har ett brutet räkenskapsår som löper från juli 2007 till juni 2008. Den första kvartalsrapporten (1 juli - 30 september) visade följande siffror:

      • Omsättning: 11,2 Mkr (10,1)
      • Resultat efter finansnetto: 978 Tkr (699)
      • Vinst per aktie: 0,10 kr (0,10 omräknat för split)

Bokslutet för föregående helår (juli 2006 - juni 2007) visade följande siffror:

      • Omsättning: 50 Mkr (63)
      • Resultat efter finansnetto: 2 Mkr (1,8)
      • Vinst per aktie: 0,40 kr (0,37)

- Svängningarna i omsättningen beror på att banksektorns beställningar kommer stötvis. De är i regel stora och påverkar våra jämförelsesiffror när beställningarna hamnar strax före eller efter bokslutsdatumen, förklarar Göran Sparrdal.

- Försäljningen av bank- och kontantterminaler är dock fortsatt stabil. Våra nya automater har dessutom ett mer kontinuerlig flöde med successiva leveranser, vilket kommer att ge en jämnare takt på försäljningen framöver, avslutar Göran Sparrdal.

Nya produkter på väg ut
En ny interaktiv ljudboksterminal började levereras under senaste rapportperioden. Bolagets prognos för helåret är 300 enheter, värt drygt 20 miljoner kronor. Prognosen för Kollektomat är till antal och värde likartad. Därtill ska läggas en stabil utveckling för kontant- och bankterminalerna. 

Avvecklingen av Svensk Kassaservice
Avvecklingen av Svensk Kassaservice kommer med stor sannolikhet innebära affärsmöjligheter för West, såväl direkt som indirekt. Den påbörjas under andra halvåret 2008. Konsumenterna kommer att få anpassa sig till en ny verklighet där handlare och serviceställen erbjuder olika alternativ för att utföra betaltjänster.

I ett längre perspektiv är det även troligt att avvecklingen av Svensk Kassaservice kommer att tvinga fram en normalisering av automatiserade betalningsalternativ. Detta eftersom samtliga aktörer inom handeln redan idag gör stora ansträngningar för att reducera sin kontanthantering.

Lyckad nyemission bromsar eventuella nedgångar i aktien
West listades i oktober 2007. Noteringen skedde genom att 2.210.000 aktier emitterades à 7 kronor styck. Styrelsen beslutade att nyttja övertilldelningsoptionen om 700.000 aktier. Totalt inbringade emissionen drygt 20 miljoner kronor före emissionskostnader.

Totala antalet utestående aktier efter nyemissionen är 7.910.000 som vid aktuell kurs 5,50 kr ger ett marknadsvärde på drygt 43 miljoner kronor.

Aktien har tappat mer än 20 procent sedan introduktionen trots att inga negativa nyheter kommunicerats. beQuoted uppfattar nedgången som en följd av höstens bistra börsklimat, snarare än som en misstro mot bolaget.

Med en spännande, tidsenlig och växande produktportfölj anser beQuoted att West är ett bolag i framkant av sin nisch. Den lyckade nyemissionen öppnar för förvärv som kan stärka portföljen samtidigt som kapitaltillskottet sannolikt bromsar upp eventuella nedgångar i aktien. Vid dagens nivå anser vi att aktien är köpvärd.

JOHAN NYGREN
[email protected]

 
 
Marknadsplats
First North
 
 
 
 


Göran Sparrdal
VD West International 

 
 
 
 
West International utvecklar och säljer artiklar och totallösningar för detaljhandeln och bank- och postväsendet.
 
 
 
Systemen säljs via systemintegratörer och distributörer. Bland referenskunderna märks Fujitsu, HP, Volvo, Saab, HM, Citibank och HSBC.
 
 
 
 
 

 
 
Banqit är en global leverantör av kontantlogistiska lösningar för bankvärlden.
 
 
West tog över Banqits globala försäljning av teknisk kringutrustning till banker år 2000.
 
 
 
 

 

 
 
Kollektomat är en transaktions-terminal för kollekt och gåvor, utformad som en predikstol.
 
 
 
 

 

 
 
Givomat
är i allt väsentligt en Kollektomat utan dess sakrala utformning.
 
 
 
 
Styrelsen består av följande personer:
 
 • Hans Johansson (ordf.)
 • Göran Sparrdal (vd)
 • Göran Nordlund
 • Malte Roggentin
 • Sten Lindstedt
 
 
 
 
 
 
Nästa händelse
2008-02-21
Delårsrapport Q2

Mer info
Läs mer på beQuoted

Hemsida
  
Om beQuoted

beQuoted publicerar nyheter och bolagsfakta för journalister och investerare.

Uppdragsgivarna är noterade företag som vill att allmänheten ska få mer och bättre information om den egna verksamheten.

Målgrupperna är nyhetsbyråer, finansiell press, aktiemäklare, riskkapitalister, institutionella och privata investerare.

beQuoted väljer självständigt vad som skrivs och publiceras och garanterar att nyheter, analyser, bedömningar och slutsatser alltid görs oberoende av erhållen ersättning.

beQuoted AB
Sveavägen 31
111 34 Stockholm
Tel 08-692 21 90
Fax 08-506 533 99
[email protected]
www.beQuoted.com
Prenumeration

Om du vill prenumerera på beQuoteds nyhetsbrev klicka här

Om du vill avsluta din prenumeration klicka här

E-postadresser hanteras omsorgsfullt genom vår Privacy policy

Synpunkter och kommentarer uppskattas
Om du har synpunkter på innehåll, tips eller andra kommentarer att ge - hör då gärna av dig