beQpress
Pressmeddelanden
beQuoted nyheter: Eurocine Vaccines utökar den kliniska studien av influensavaccinet 
beQuoted nyhetsbrev 20 december 2007
Eurocine Vaccines utökar den kliniska studien av influensavaccinet
- Starten senareläggs cirka ett år

Eurocine Vaccines har upptäckt att det adjuvans som tidigare testats tillsammans med DNA-vaccin ger en bredare immunrespons i möss än det hittills använda adjuvanset. Man beslutade därför att utöka sin fas I / II-studie av influensavaccinet.

Nya rön inom influensavaccinstudien
Eurocine har hittills använt ett anjoniskt (negativt laddat) adjuvans (tillsatsämne) i sitt influensavaccinprojekt. I slutet av november upptäckte man att det katjoniska (positivt laddade) adjuvans som tidigare använts i DNA-vaccinteknologin ger bättre resultat i musförsök.

- Det har inte framkommit några brister i det anjoniska adjuvanset. Men vi ser att det katjoniska adjuvanset ger en bredare immunologisk respons i musförsök, säger vd Hans Arwidsson till beQuoted.

Någon närmare förklaring av vari skillnaden ligger vill Hans Arwidsson inte ge, eftersom Eurocine utreder möjligheterna att söka ytterligare patent på teknologin.

Även om det katjoniska adjuvanset används i DNA-teknologin, så har det i sig ingen DNA-påverkan. Det består av lipidaminer (fettämnen), som dock, till skillnad från det anjoniska adjuvanset, inte är kroppsegna.

- I praktiken har det ingen större betydelse att adjuvanset inte är kroppseget, menar Hans Arwidsson. Läkemedelsverket ställer inte högre dokumentationskrav på det katjoniska adjuvanset än det anjoniska.

- Och vi tror inte heller att det kommer att inverka negativt på intresset från andra vaccinbolag att licensiera in vårt adjuvans. De ser främst till dokumentationen samt till sannolikheten för att problem ska uppstå, fortsätter Hans Arwidsson.

Studien utökas till att omfatta bägge adjuvanserna
I början av december beslutade Eurocine att låta den planerade fas I / II-studien av det nasala influensavaccinet omfatta både det anjoniska och det katjoniska adjuvanset. Studien beräknas starta kring årsskiftet 2008 / 2009, vilket innebär en senareläggning på ungefär ett år.

- Gissningsvis innebär detta ökade kostnader på 5 - 6 miljoner kronor, främst för preklinisk forskning och dokumentation. I höstens företrädesemission tog vi in lite mer pengar än vi trodde skulle behövas, så kassan räcker även för den utökade studien, berättar Hans Arwidsson.

- När beslutet om den utökade studien togs, beaktade vi också att patenttiden för det katjoniska adjuvanset löper ut sju år senare än det anjoniska, påpekar Hans Arwidsson.

- Vår styrelse, med bred erfarenhet inom såväl vaccinutveckling som läkemedelsindustrin, har varit till ovärderlig hjälp med hur vi skulle tackla situationen som uppkom i november, säger Hans Arwidsson.

Ingen direkt påverkan på övriga projekt
I nuläget går det ej att säga om de rön som gjorts inom influensavaccinprojektet är överförbara på andra nasala vacciner.

Beträffande vaccinet mot lunginflammation så löper projektet enligt plan, och man får framöver välja vilket adjuvans man ska använda.

I samarbetsprojektet med norska Bionor Immuno, som vill utveckla ett nasalt terapeutiskt HIV-vaccin, är planen att fortsätta med det ursprungliga anjoniska adjuvanset.

Första kvartalsrapporten 2007 / 2008 ingen överraskning
Eurocine Vaccines har ännu ingen försäljning, och kvartalsrapporterna bjuder inte på någon dramatisk läsning. Så här blev det första kvartalet (1 juli - 30 september) under det brutna räkenskapsåret 2007 / 2008:

      • Omsättning: 0,0 Mkr (0,0)
      • Resultat efter finansnetto: -3,0 Mkr (-0,2)
      • Vinst per aktie: -0,44 kr (-0,06)

Företrädesemission genomförd i oktober - november
Den tidigare annonserade nyemissionen blev större än beQuoted förväntat sig. 1.692.500 aktier emitterades till kursen 16 kronor, vilket inbringade 27,1 miljoner kronor före emissionskostnader. Emissionen övertecknades.

Årsstämman avhölls den 12 december
På en mycket välbesökt stämma fattades beslut i enlighet med styrelsens förslag. Mats Lidgard nyvaldes som styrelseledamot och blev även vald till ordförande. Styrelsen bemyndigades att emittera 2 miljoner aktier.

Aktien har tagit mycket stryk
Marknadens reaktion på meddelandet att Eurocine Vaccines övervägde att modifiera influensavaccinet var inte nådig. Kursen halverades på kort tid, för att senare hämta sig något i samband med informationen om den breddade studien.

beQuoted väljer att inte göra någon förnyad värdering av aktien utan står tillsvidare kvar vid sin tidigare (positiva) uppfattning.

Vi anser att bolagets information kunde ha varit tydligare, men tycker ändå att marknadens dom varit alldeles för hård. Visserligen försenas influensavaccinstudien med ett år, men samtidigt ökar chansen för en lyckad studie väsentligt.

Ponera att sannolikheten för att vaccinet med respektive adjuvans ska klara fas I / II är 50 respektive 40 procent. Eftersom dessa är oberoende av varandra blir sannolikheten att lyckas (med minst ett) betydligt högre än om man bara hade det ena. Faktum är att sannolikheten blir 70 procent i exemplet, alltså ganska mycket högre än vart och ett för sig.

- Min helhjärtade tro på bolaget är oförändrad, avslutar Hans Arwidsson, som med ovanstående exempel åtminstone har ett matematiskt underbyggt stöd för sitt uttalande.

GÖRAN OFSÉN
[email protected]

Tidigare publicerade artiklar om Eurocine Vaccines:
» Eurocine Vaccines har förutsättningar för en kraftig uppvärdering
» Eurocine Vaccines vill vara med och förändra vaccinindustrin

 
 
Marknadsplats
AktieTorget
 
 
 
 


Hans Arwidsson
VD Eurocine Vaccines

 
 
 
 
Likvida medel uppgick till 16,5 miljoner den 30 september.
 
 
Nyemissionen gav ett ytterligare nettotillskott i november på preliminärt 23,6 miljoner kronor.
 
 
 
 


Mats Lidgard
Ny ordförande
Eurocine Vaccines

 
 
Mats Lidgard
är jurist med 20 års erfarenhet från läkemedelsindustrin, bland annat inom Pharmacia.
 
 
 
 
Karl-Olof Borg berättade på årsstämman om tillkomsten av Astras Losec.
 
Liksom Eurocine hittade Astra i ett sent prekliniskt skede en bättre substans (omeprazol) än den ursprungliga. Att Losec blev en stor succé vet vi alla.
 
 
 
 
 
 
Nasal vaccinering
ger förutsättningar för korsskydd. Det innebär att man får skydd även mot andra virusstammar än vad man vaccinerar mot.
 
Musförsök och tester på människa av nasala vacciner har tidigare visat god överensstämmelse.
 
 
 
 

 
 
Pharma Consulting Group i Uppsala ska genomföra den kliniska studien på Eurocines nasala influensavaccin.
 
 
 
 
Nästa händelse
2008-02-12
Delårsrapport Q2

Mer info
Läs mer på beQuoted

Hemsida
  
Om beQuoted

beQuoted publicerar nyheter och bolagsfakta för journalister och investerare.

Uppdragsgivarna är noterade företag som vill att allmänheten ska få mer och bättre information om den egna verksamheten.

Målgrupperna är nyhetsbyråer, finansiell press, aktiemäklare, riskkapitalister, institutionella och privata investerare.

beQuoted väljer självständigt vad som skrivs och publiceras och garanterar att nyheter, analyser, bedömningar och slutsatser alltid görs oberoende av erhållen ersättning.

beQuoted AB
Sveavägen 31
111 34 Stockholm
Tel 08-692 21 90
Fax 08-506 533 99
[email protected]
www.beQuoted.com
Prenumeration

Om du vill prenumerera på beQuoteds nyhetsbrev klicka här

Om du vill avsluta din prenumeration klicka här

E-postadresser hanteras omsorgsfullt genom vår Privacy policy

Synpunkter och kommentarer uppskattas
Om du har synpunkter på innehåll, tips eller andra kommentarer att ge - hör då gärna av dig