beQpress
Pressmeddelanden
beQuoted nyheter: Regeringen öppnar dörrar åt FormPipe Software 
beQuoted nyhetsbrev 19 december 2007
Regeringen öppnar dörrar åt FormPipe Software
- Förvärvet av danska EFS Technology kan göra 2008 mycket intressant

FormPipe har nu integrerat det danska förvärvet i sin egna verksamhet och ser flera synergier framöver. Samtidigt har bolaget breddat kompetensen inom styrelsen för att kunna möta den nationella och internationella expansionen.

Regeringsbeslut ger synergier i Sverige under våren 2008
Som beQuoted tidigare skrivit om (se nyhetsbrev nr 31 2007) införs en skyldighet för statliga myndigheter att hantera inkommande och utgående fakturor elektronisk från och med den 1 juli 2008.

EFS Technology som förvärvdes av FormPipe under tredje kvartalet 2007 är ett danskt bolag med en produkt som har funktionalitet för att underlätta just denna hantering.

Bolagen arbetar nu intensivt med att integrera varandras produkter för att kunna möta efterfrågan under våren. Vd Christian Sundin berättar för beQuoted att detta bara är en av många synergier mellan bolagen:

- I första skedet handlar det att nå ut till så många kunder som möjligt och låta dem ta del av våra produkter för att hantera sina fakturor enligt regeringsbeslutet.

Kärnverksamheten stärks av förlängt Verva-avtal
Viktigt att komma ihåg är att FormPipes kärnverksamhet fortfarande är dokument- och ärendehantering, via sin produkt W3D3.

Det är även här de största intäkterna kommer att ligga i framöver, medan de nya produkterna får en positiv inverkan på bolagets hävstång.

FormPipe har länge varit starkt mot kommuner och offentliga verksamheter, och genom att få ett förlängt ramavtal med Verva (Verket för förvaltningsutveckling, beQuoteds anm) ser Christian Sundin en fortsatt stor möjlighet på den marknaden:

- Verva-avtalet ger oss möjligheten att sälja direkt mot kommuner och myndigheter utan att gå den långa vägen via offentliga upphandlingar. Detta spar tid och pengar för båda parter.

- W3D3 är vår absolut viktigaste produkt och marknaden är långt ifrån mättat inom området.

Förbereder en internationell breddning
EFS har även ett stort internationellt nätverk med partners som säljer och implementerar företagets produkter på sina respektive hemmamarknader.

beQuoted ser en stor möjlighet för FormPipe att kunna utnyttja dessa kanaler framöver för sina egna produkter och då främst W3D3, vilket bekräftas av Christian Sundin:

- Med etablerade försäljningskanaler kan vi snabbare nå ut till andra marknader. Det handlar i många fall om värdeskapande återförsäljare som redan vunnit förtroende på hemmaplan.

Den första effekten av detta räknar beQuoted med att vi kommer få se under hösten 2008.

Erfarna namn till styrelsen
Vid en extra bolagsstämma i början av december bestämdes att styrelsen skulle bestå av fyra personer. Två nya personer valdes in och en har avgått.

De nya namnen tyder på att bolaget håller på att förbereda sig inför noteringen på Stockholmsbörsen, men också att man skall fortsätta växa via förvärv.

Lennart Pihl är 57 år och har bland annat arbetat som vd för Bong Ljungdahl. Han är styrelseordförande i MultiQ och har även styrelseuppdrag i Duroc, Readsoft och Effnet.

Jon Pettersson är 42 år och har bland annat arbetat som partner vid Öhrlings PricewaterhouseCoopers. Han driver idag verksamhet inom corporate finance och management. Han har även styrelseuppdrag i Swedol, Deflamo med flera bolag.

beQuoted skulle därför inte bli allt förvånad om FormPipe under 2008 kommer genomföra ytterligare ett par förvärv inom ECM-området för att bredda sig. Vi tror att bolag med produkter inom webbpublicering och / eller projekthantering kan bli ett bra komplement.

I samband med årsbokslutet kommer FormPipe att gå över till IFRS-redovisning, som medför att resultatet inte längre kommer belastas med avskrivningar för goodwill. beQuoted tror detta kan få en god effekt på aktiekursen då det faktiska resultatet tydliggörs på ett enklare sätt.

Tredje kvartalet i nivå med våra förväntningar
FormPipe har vuxit kraftig under året och intressant att notera är att de repetitiva intäkterna nu uppgår till över 22 miljoner kronor på årsbasis. Då är inte EFS samtliga repetitiva intäkter inkluderade.

Tredje kvartalets siffror blev i stort sett i nivå med våra förväntningar:

      • Nettoomsättning: 13,3 Mkr (11,9), +12%
      • EBITA: 1,9 Mkr (4,0)
      • EBITA-marginal: 15,1% (35,6)
      • Resultat efter finansnetto: 0,55 Mkr (3,27)
      • Vinst per aktie: 0,01 kr (0,23)

Bolaget poängterade i rapporten att motsvarande kvartal föregående år var ett extremt bra kvartal, vilket berodde på en enskild licensaffär på 4,6 miljoner kronor.

Motsvarande siffror för de första tre kvartalen 2007 tillsammans blev:

      • Nettoomsättning: 43,4 Mkr (27,4), +58%
      • EBITA: 5,6 Mkr (5,8)
      • EBITA-marginal: 13,5% (22,6)
      • Resultat efter finansnetto: 1,82 Mkr (4,02)
      • Vinst per aktie 0,06 kr (0,31)

En tuff prognos att nå, men bolaget står rustat för 2008
FormPipe har under 2007 haft en prognos att omsätta 75 miljoner kronor med en EBITA-marginal överstigande 20 procent. beQuoted har frågat Christian Sundin hur han ser på möjligheten att nå prognosen:

- Vi har ett stort antal offerter ute som vi har möjlighet att stänga under december. Vi hoppas fortfarande på att nå prognosen, även om det förstås är mycket svårprognostiserat då en eller ett par större licensaffärer kan göra hela skillnaden.

beQuoted tycker att marknadens fokus på prognosen tagit allt för stora proportioner. Marknaden har missat den faktiska tillväxten och bolagets strategiska förvärv under året.

Christian Sundin poängterar också att FormPipe utvecklas starkt och att framtiden ser ljus ut:

- Faktum är att vi växer ordentligt och ökar våra repetitiva intäkter månad för månad. Vi har i och med förvärvet av EFS också skapat en stabil grund att växa vidare på, genom olika synergier.

- Jag är också övertygad om att våren 2008 kommer bli mycket intressant då de svenska myndigheterna skall förbereda sig på hanteringen av elektroniska fakturor.

Tillväxten i bolaget har under året varit stark, men som Christian Sundin berättar så har fokus utifrån mer legat på prognosen än på tillväxten. Faktum är att bolaget genomfört ett riktigt intressant förvärv, med hög lönsamhet och stora repetitiva intäkter under året.

På längre sikt bör tillväxten fortsätta vara hög och inom en inte allt för avlägsen framtid kommer hävstången i FormPipes affärsmodell ge den effekt som marknaden väntat på.

JOHAN SKÅRBRATT
[email protected]

 
 
Marknadsplats
First North
 
 
 


Christian Sundin
VD FormPipe

 
 
 
 
 
Danska EFS Technology förvärvades i september.
 
 
 
EFS är stora inom hantering av elektroniska fakturor samt indata- och utdatahantering.
 
EFS hemsida
 
 
  
 
EFS är även etablerade England och Tyskland.
 
 
 
 


 
Ramavtalet med Verva har förlängts till och med 30 juni 2009.

Verva står för Verket för förvaltningsutveckling.
 
Ramavtal inom it-området är en av verkets uppgifter, som går ut på att hjälpa myndigheter, kommuner och landsting att utveckla sina verksamheter.
 
Medborgare och företag ska uppleva kontakten med förvaltningen som enkel, effektiv och ändamålsenlig.
 
 
 
 
Repetitiva intäkter
rullande 12 mån
 

(Klicka bilden för större bild)
 
 
 
Omsättning och EBITA
 

(Klicka bilden för större bild)
 
 
 
 
Ny styrelse. Vid en extra bolagsstämma den 10 december 2007 bestämdes att styrelsen skulle bestå av följande personer:
 
 • Tomas Julin (omval, ordf.)
 • Staffan Torstensson (omval)
 • Lennart Pihl (nyval)
 • Jon Pettersson (nyval)
 
 
 
Lennart Pihl
 
Ordförande i MultiQ och ledamot i bl.a. Duroc, Readsoft och Effnet.

 
Ny ledamot

 
 
Jon Pettersson

Ledamot i Swedol, Deflamo med flera bolag.


Ny ledamot

 
 
 
 
 
Nästa händelse
2008-01-31 Bokslutskommuniké 2007

Mer info
Läs mer på beQuoted

Hemsida
  
Om beQuoted

beQuoted publicerar nyheter och bolagsfakta för journalister och investerare.

Uppdragsgivarna är noterade företag som vill att allmänheten ska få mer och bättre information om den egna verksamheten.

Målgrupperna är nyhetsbyråer, finansiell press, aktiemäklare, riskkapitalister, institutionella och privata investerare.

beQuoted väljer självständigt vad som skrivs och publiceras och garanterar att nyheter, analyser, bedömningar och slutsatser alltid görs oberoende av erhållen ersättning.

beQuoted AB
Sveavägen 31
111 34 Stockholm
Tel 08-692 21 90
Fax 08-506 533 99
[email protected]
www.beQuoted.com
Prenumeration

Om du vill prenumerera på beQuoteds nyhetsbrev klicka här

Om du vill avsluta din prenumeration klicka här

E-postadresser hanteras omsorgsfullt genom vår Privacy policy

Synpunkter och kommentarer uppskattas
Om du har synpunkter på innehåll, tips eller andra kommentarer att ge - hör då gärna av dig