beQpress
Pressmeddelanden
beQuoted nyheter: SRAB satsar på att bygga upp substansen i flottan 
beQuoted nyhetsbrev 11 december 2007
SRAB satsar på att bygga upp substansen i flottan
- Fler båtar beställs från varvet i Turkiet

SRAB bygger upp substans. Tredje kvartalet 2007 tog man emot sin andra båt i satsningen på nya moderna tankfartyg. Första kvartalet 2008 kommer tredje båten, som befraktas hos Preem. Båtarna nummer fyra till sex är beställda för leverans under 2008 - 2009.

Leverans av M/T Pakri Glory genomförd
Under tredje kvartalet kom leveransen av SRABs andra nya fartyg, Pakri Glory. Det är ett led i företagets satsning på att förnya flottan mot moderna tankfartyg. Det aktuella fartyget har isklass 1A och är på 7.000 dödviktston.

Pakri Glory finansieras till 75 procent med bankfinansiering. Eget kapital har tagits in via en övertecknad emission av preferensaktier till ett trettiotal ägare i ägarbolaget SRAB Kemtank 2.

Det är samma koncept som användes vid förvärvet av M/T Pakri Victory, och som presenterades i beQuoted nyhetsbrev nr 24 2006.

Tredje båten till Preem
Tredje båten i samma serie kommer att levereras mot slutet av första kvartalet 2008. Bankfinansieringen är klar, medan finansieringen med eget kapital inte är färdigmejslad.

- Exakta utformningen är inte klar, berättar vd Rolf Hollmén för beQuoted. Vi har mandat att genomföra en företrädesemission till aktieägarna eller en riktad emission till externa ägare. Det kan även bli en liknande finansiell lösning som för de två första fartygen, det vill säga ett SRAB Kemtank 3 AB.

Befraktningen är dock klar. Båten kommer att gå på ett längre timecharteravtal med oljebolaget Preem. Båten kommer att få namnet M/T Prima och är utrustad med katalytisk avgasrening.

På Stockholm Corporate Finance kapitalmarknadsdag, som arrangerades i tillsammans med Financial Hearings i slutet av november, berättade Rolf Hollmén att avtalet är en fjäder i hatten. Preem tecknar nämligen sällan externa timecharteravtal.

Fler fartyg ska förbättra siffrorna
Samarbetet med det turkiska varvet Eregli Shipyard som bygger båtarna har fungerat väl. Så pass väl att SRAB nu har bestämt sig för att beställa ytterligare tre något större båtar, på 8.400 dödviktston vardera.

Det totala förvärvsvärdet för de tre båtarna är drygt 500 miljoner kronor. De ska levereras under 2008 och 2009. Särskilt positivt är att SRAB bara behöver betala 5 procent i handpenning. Resten betalas vid leverans.

Dessutom har rederiet fått en option att beställa ytterligare två båtar under 2010. På kapitalmarknadsdagen förklarade Rolf Hollmén att det ökade antalet båtar efterhand ger ekonomiska stordriftsfördelar.

När flottan utökats ska också en marknadsorganisation byggas upp eller förvärvas. SRAB planerar själv att befrakta båtarna gentemot transportköpare som tecknar volymkontrakt.

Substansökning i sikte
Så här blev de första tre kvartalen 2007:

      • Omsättning: 45,5 Mkr (42,0)
      • Resultat efter finansnetto: -9,2 Mkr (-1,2)
      • Vinst per aktie: -0,27 kr (-0,04)

Resultatet är alltså klart minus, men enligt Rolf Holmén är det ingen överraskning och förlusten härrör sig i huvudsak till M/T Skagica, ett äldre fartyg som såldes vid halvårsskiftet.

- Vad vi gör är att bygga substans för att sedan kunna bygga resultat. I takt med att flottan expanderar kommer resultatet att förbättras.

För tredje kvartalet isolerat blev motsvarande siffror:

      • Omsättning: 11,3 Mkr (15,2)
      • Resultat efter finansnetto: 7,8 Mkr (0,5)
      • Vinst per aktie: 0,16 kr (0,02)

Reavinst från Pakri Glory lyfter resultatet
För tredje kvartalet har resultatet dragits upp av att fartyget Pakri Glory sålts in till ägarbolaget SRAB Kemtank 2.

Sedan SRAB gjorde beställningen har fartygspriserna stigit. Eftersom överföringen till SRAB Kemtank 2 innebär en försäljning av en del av båten till externa ägare uppstår en reavinst på 12,4 miljoner.

Reavinster vid fartygsförsäljningar är en normal del av ett rederis verksamhet. Men det underliggande resultat under tredje kvartalet exklusive reavinster blev ändå -4,6 miljoner kronor.

- Tredje kvartalet är av tradition svagt, förklarar Rolf Hollmén. Ryssland brukar dra ner på exporten av oljeprodukter, då de har en hög inhemsk efterfrågan i jordbruket i samband med skördesäsongen. Det blir bättre inför vintern.

Fallande tankrater gäller ej SRAB
Under tredje kvartalet 2007 har det varslats om lägre fraktrater på tankmarknaden. Men det berör inte SRAB:

- Stora svängningar i fraktrater gäller i första hand stortank det vill säga fartyg av storleken VLCC (Very Large Crude Carrier, 260.000 dödviktston, beQuoteds anm), säger Rolf Hollmén. För småtank är raterna mycket mer stabila.

- Däremot kan vi påverkas indirekt genom att en del investerare inte är bekanta med de här förhållandena. Faller tankraterna för stortank så tror de att även SRAB påverkas negativt, och det kan göra dem mindre benägna att investera.

Således rullar verksamheten på enligt plan. beQuoted förväntar sig en successiv resultatförbättring under 2008 - 2009 i samband med att flottan expanderar upp till första målet på sex moderna kemikalietankers.

CHRISTER JÖNSSON
[email protected]

Tidigare publicerade artiklar om SRAB Shipping:
» SRAB seglar mot successivt bättre resultat
» SRAB Shipping ska expandera vidare
» SRAB Shipping beställer kemtanker nummer tre
» SRAB Shippings nya kemikalietanker finansierad
» Preferensaktie i SRAB Kemtank ger över 10 procents årlig avkastning

 
 
Marknadsplats
First North
 
 
 


Rolf Hollmén
VD SRAB Shipping

 
 
- Vad vi gör nu är att bygga substans för att sedan kunna bygga resultat. I takt med att flottan expanderar kommer resultatet att förbättras.
 
 

 

M/T Pakri Glory
 
Nybyggnadsprojekt nummer två, Pakri Glory, är en olje- och kemikalietanker på 7.000 dödviktston.
 
 
Finansieringen har skett på samma sätt som med Pakri Victory, via ett ägarbolag, SRAB Kemtank 2, som har kapitaliserats upp med preferensaktier.
 
 
 

Union Moon
 
Fem torrlastfartyg av fartygstypen "River Sea" på vardera 2.400 dödviktston ägs av SRAB.
 
 
 

 
Tredje nya tankfartyget, Prima, kommer att gå på långtidskontrakt hos Preem.
 
 
Under 2008 och 2009 kommer ytterligare tre fartyg att levereras från det turkiska varvet Eregli Shipyard.
 
 
 
 

 
Stockholm Corporate Finance arrangerade nyligen en kapitalmarknadsdag där SRAB deltog.
 
 
 
 
Nästa händelse
2008-02-14
Bokslutskommuniké 2007

Mer info
Läs mer på beQuoted

Hemsida
  
Om beQuoted

beQuoted publicerar nyheter och bolagsfakta för journalister och investerare.

Uppdragsgivarna är noterade företag som vill att allmänheten ska få mer och bättre information om den egna verksamheten.

Målgrupperna är nyhetsbyråer, finansiell press, aktiemäklare, riskkapitalister, institutionella och privata investerare.

beQuoted väljer självständigt vad som skrivs och publiceras och garanterar att nyheter, analyser, bedömningar och slutsatser alltid görs oberoende av erhållen ersättning.

beQuoted AB
Sveavägen 31
111 34 Stockholm
Tel 08-692 21 90
Fax 08-506 533 99
[email protected]
www.beQuoted.com
Prenumeration

Om du vill prenumerera på beQuoteds nyhetsbrev klicka här

Om du vill avsluta din prenumeration klicka här

E-postadresser hanteras omsorgsfullt genom vår Privacy policy

Synpunkter och kommentarer uppskattas
Om du har synpunkter på innehåll, tips eller andra kommentarer att ge - hör då gärna av dig