beQpress
Pressmeddelanden
beQuoted nyheter: Efterlängtat genombrott för Axlon 
beQuoted nyhetsbrev 10 december 2007
Efterlängtat genombrott för Axlon
-
Ramavtal tar säker kontanthantering till servicebutiker över hela landet

Med en strategiskt viktig genombrottsorder och en nyligen genomförd nyemission har Axlon tagit sin produkt för sluten kontanthantering flera steg närmare kommersialisering. Serietillverkning av det modulbaserade systemet har påbörjats vid dotterbolaget HGL.

Genombrottsorder med Direkten
Axlon har tecknat ett ramavtal med butikshandelskedjan Direkten. Avtalet avser installation av företagets slutna kontanthanteringssystem AxlonRS och omfattar Direktens samtliga 180 butiker i Sverige. Axlon betecknar ramavtalet som ett strategiskt viktigt steg i linje med bolagets marknadsstrategi.

Nytankad sedelenhet
Nyligen genomfördes en nyemission för att trygga kapitalförsörjningen under resten av 2007 och 2008. Vid full teckning beräknades emissionen tillföra bolaget 62 miljoner kronor före emissionskostnader. Teckningsgraden nådde 70 procent och beQuoted frågar vd Peter Fischer om kapitalet kommer att räcka:

- Vi hoppas på det. Vi ska inte behöva göra några större avkall på strategin som vi har lagt fram, svarar Peter Fischer innan han ger sig iväg till Arlanda och flyget till Hong Kong.

Bråda dagar på HGL i Guangdong
Kontraktstillverkaren HGL förvärvades i oktober 2006 i syfte att skapa förutsättningar för en kostnadseffektiv produktion av kontanthanteringssystemet AxlonRS.

- Det är en fabrik som ska stå på egna ben med sina egna kunder. Vi ser möjlighet till en bra omsättningstillväxt med god lönsamhet. Det ska vi ha och det ska vara grunden i bolaget. Sedan ska vi se till att Axlon-produkten kan tillverkas där på ett billigt och effektivt sätt så att vi kan tjäna pengar i båda ändar, förklarar Peter Fischer.

Utvecklingen av AxlonRS har pågått sedan 2002. Produkten lanserades i början av året och under hösten har serietillverkning av de första beställningarna inletts. HGL levererar komponenter och har också påbörjat montering av modulerna som ingår i systemet.

Och det är bråda dagar hos HGL. Bolaget har sedan tidigare kontrakt med bland andra Atlas Copco och upplever just nu stor efterfrågan på sina tjänster från bolag i Kina och Västeuropa.

Den ökande efterfrågan har tagit mer resurser i anspråk än väntat och höjt trycket på organisationen, men Peter Fischer försäkrar att det inte finns någon risk att AxlonRS hamnar i skymundan av kontraktstillverkningen.

HGL står för hela omsättningen hittills
Utvecklingen i HGL återspeglas i rapporten för det tredje kvartalet. I väntan på att försäljningen av AxlonRS ska ta fart står HGL ensam för koncernens intäkter.

Ackumulerat för de nio första månaderna 2007 visade bolaget följande siffror:

      • Omsättning: 33,1 Mkr (0)
      • Resultat efter finansnetto: -28,2 Mkr (-29,4)
      • Vinst per aktie: -0,07 kr (-0,10)

Årets siffror har utvecklats svagare än förväntat till följd av att två större kundprojekt hos HGL har försenats. Bolaget har vidtagit åtgärder för att förbättra lönsamheten, vilket väntas börja få effekt under det första halvåret 2008.

Enligt en analys av Redeye omsatte HGL cirka 40 miljoner kronor under 2006, med ett rörelseresultat på 3 miljoner kronor. Analysfirmans prognos för helåret 2007 är att HGL kommer att omsätta drygt 43 miljoner kronor med ett nollresultat (prognosen gjordes innan rapporten för tredje kvartalet hade offentliggjorts).

Koncernresultatet tyngs dock av avskrivningar på aktiverade utvecklingskostnader för AxlonRS samt marknadsbearbetningar.

Det är insidan som räknas
Efter den första installationen hos en Vi-handlare i Älvsjö i april 2007 fortsätter arbetet med att integrera AxlonRS mot flera kassasystem. Ett mindre antal pilottester pågår och nyligen tillkännagavs två beställningar som kommer att installeras under sista kvartalet i år.

Kontanthanteringssystemets stora utmaning är kommunikationen med butikens övriga system. Produktens mjukvara måste integreras mot varje enskilt butikssystem, vilket görs på plats. Därför har Axlon gjort ansträngningar att utveckla en mer kundanpassad organisation.

- Vi måste integrera AxlonRS mot kassa, värdetransportör och bank för att få till loopen över den säkra kontanthanteringen. När flera system ska kopplas ihop får man barnsjukdomar. Vi har jobbat på detta och nu fungerar systemet i huvudsak bra, berättar Peter Fischer.

I takt med försäljningen kommer systemets tillförlitlighet och Axlons förmåga att möta kundernas behov att sättas på prov.

Peter Fischer förklarar att bolaget kommer att försöka gå med egna resurser i Sverige och vid lanseringar utomlands söka partnerskap. Men partnerskap kan även bli aktuellt i Sverige, till exempel via värdetransportbolag som servar sina kunder med att ta hand om kontanthantering.

Marknaden vill köpa trygghet
Enligt Axlons bedömningar är bara några få procent av Sveriges mer än 100.000 kassaarbetsplatser försedda med ett system för hantering av kontanter. Motsvarande siffra för Europa är betydligt lägre. Marknaden är således långt från mättad.

Antalet rån mot butiker och värdetransporter har ökat mer eller mindre konstant sedan mitten av 1970-talet. Utvecklingen har fört upp säkerhetsfrågorna på handelns agenda och arbetsmiljöverket ställer numera krav på att utsatta butiker med nattöppet installerar slutna system för kontanthantering.

Fördelarna med slutna system som AxlonRS är emellertid inte enbart att risken för rån och stöld minimeras. Systemen ger även en säkrare intern hantering och effektivare betjäning av kunderna. I förlängningen därmed också en tryggare arbetsmiljö för de butiksanställda.

Axlon menar därför att de tagit hänsyn till marknadens reella behov när de utformat sitt system. Genom att i första hand rikta sig till mindre och medelstora butiker (med ofta långa öppettider) vill bolaget skapa en marknadsnärvaro och trovärdighet för sin produkt. Det långsiktiga målet är att nå de stora kedjeföretagen.

Försäljningen visar vägen
Vid en aktiekurs på 11 öre har Axlon Group ett börsvärde på 96 miljoner kronor. Med hänsyn till nyemissionen som inbringade knappt 30 miljoner kronor, efter emissionskostnader och kvittning av lån, värderas därmed AxlonRS och HGL till cirka 66 miljoner kronor.

HGL förvärvades genom en apportemission där priset fastställdes till 33,6 miljoner kronor. Vi bedömer att HGL försvarar detta värde och kanske lite till, årets omsättningstillväxt till trots. Redeye har genom en relativvärdering skattat värdet på HGL till cirka 35 miljoner kronor, en bedömning beQuoted således anser rimlig men försiktig.

Om vi räknar av kapitaltillskottet och HGL värderas då AxlonRS till högst 33 miljoner kronor. Sedan utvecklingen av systemet inleddes 2002 har totalt omkring 140 miljoner kronor investerats i det. Rådande värdering ter sig därmed aningen blygsam vilket möjligen kan förklaras av att systemet ännu inte bevisat sin tillförlitlighet fullt ut.

Redeye har i sin analys värderat bolaget till 182 miljoner kronor vid en fulltecknad emission. Hade emissionen fulltecknats hade bolaget haft ytterligare 16 miljoner kronor på banken. Om vi justerar för dessa pengar blir bolagets värde 166 miljoner kronor.

Det motsvarar 19 öre per aktie. Vid fullteckning hade värdet blivit 17,5 öre per aktie (teckningskursen var 10 öre varför en ökad teckningsgrad hade medfört större utspädning).

För ett bolag som är under utveckling betingar reda pengar alltid ett högt värde. Därför hade det varit berättigat att göra en ännu större neddragning än krona för krona i ovanstående räkneövning, och kalkylen ska endast ses som ett räkneexempel.

HGL står alltjämt för koncernens intäkter, men med ett par beställningar av AxlonRS i produktion kan den trenden komma att brytas under det fjärde kvartalet.

Mot bakgrund av utvecklingen inom HGL:s kontraktstillverkning, de första orderna på kontanthanteringssystemet och det nyligen kommunicerade ramavtalet med Direkten är beQuoteds samlade intryck att Axlon Group idag är ett intressantare bolag än då vi analyserade det i januari. Det är därför med stor förväntan vi ser fram mot att följa utvecklingen i bolaget.

JOHAN NYGREN
[email protected]

Tidigare publicerade artiklar om Axlon:
» Axlon går från utveckling till försäljning

 
 
Marknadsplats
First North
 
 
 
 


Peter Fischer
VD Axlon Group

 
 
 
 
Ett system för hantering av kontanter förenklar och gör arbetet i butikskassan mer effektivt.
 
 
AxlonRS-systemet är modulbaserat och kombineras ihop efter kundens önskemål.
 
 
 
 

Myntenheten TC4

 
 
 
 
Konkurrenterna är CashGuard, Gunnebo
SafePay och Wincor iCash.
 
 
 
 

 

Sedelenhet TB7

 
 
 
 
 


 
 
 

 
 
Direkten är Axfood Närlivs profil för kiosker.
 
 
Direkt butikerna
är en kedja bestående av 180 fullservicebutiker med fokus på spel och tjänster.
 
 
Utöver de typiska kiosktjänsterna tillhandahåller även butikerna olika former av betalningstjänster.
 
 
Butikernas geografiska spridning är stor. De återfinns över hela landet, från Piteå i norr till Trelleborg i söder.
 
 
 
 


Fredrik Bister
CFO Axlon Group
Tf VD HGL Hong Kong

 
 
 
 
 

 
 
Det kinesiska bolaget HGL Global Ltd förvärvades i oktober 2006.
 
 
Företaget är specialiserat på finmekanisk bearbetning och montage.
 
 
 
 
Nästa händelse
2007-02-27
Bokslutskommuniké 2007

Mer info
Läs mer på beQuoted

Hemsida
  
Om beQuoted

beQuoted publicerar nyheter och bolagsfakta för journalister och investerare.

Uppdragsgivarna är noterade företag som vill att allmänheten ska få mer och bättre information om den egna verksamheten.

Målgrupperna är nyhetsbyråer, finansiell press, aktiemäklare, riskkapitalister, institutionella och privata investerare.

beQuoted väljer självständigt vad som skrivs och publiceras och garanterar att nyheter, analyser, bedömningar och slutsatser alltid görs oberoende av erhållen ersättning.

beQuoted AB
Sveavägen 31
111 34 Stockholm
Tel 08-692 21 90
Fax 08-506 533 99
[email protected]
www.beQuoted.com
Prenumeration

Om du vill prenumerera på beQuoteds nyhetsbrev klicka här

Om du vill avsluta din prenumeration klicka här

E-postadresser hanteras omsorgsfullt genom vår Privacy policy

Synpunkter och kommentarer uppskattas
Om du har synpunkter på innehåll, tips eller andra kommentarer att ge - hör då gärna av dig