beQpress
Pressmeddelanden
beQuoted nyheter: Två miljarder kronor milstolpe för Björn Borg 
beQuoted nyhetsbrev 6 december 2007
Två miljarder kronor milstolpe för Björn Borg
- Första steget mot USA har tagits

Björn Borg passerade under tredje kvartalet en rullande omsättning i konsumentledet på två miljarder kronor. Den fantastiska utvecklingen återspeglas även i resultatet och humöret i bolaget. beQuoted ser också att företaget vågar satsa lite extra för att kunna växa vidare.

Resultatet för tredje kvartalet kom in över vår prognos
I vår tidigare prognos för tredje kvartalet 2007 räknade vi med ett resultat efter finansnetto på runt 45 miljoner kronor. Utfallet blev 49 miljoner kronor, mycket tack vare en extremt stark bruttomarginal på 54,6 procent (46,9).

Tredje kvartalets siffror i korthet:

      • Omsättning - Varumärket: 657 Mkr (409), +60%
      • Omsättning - Företaget: 148,6 Mkr (93,4), +59%
      • Resultat efter finansnetto: 48,9 Mkr (24,0), +104%
      • Vinst per aktie: 1,41, kr (0,74), +91%

Ackumulerade siffror för årets första nio månader:

      • Omsättning - Varumärket: 1.584 Mkr (920), +72%
      • Omsättning - Företaget: 355,6 Mkr (216,0), +64%
      • Resultat efter finansnetto: 71,8 Mkr (34,2), +110%
      • Vinst per aktie: 2,92 kr (1,48), +97%

Orsaken till den höga bruttomarginalen är att dollarn tappat mot den svenska kronan och att försäljningen i Sverige därför får en väldigt hög bruttomarginal.

Köpet av varumärket Björn Borg har också bidragit till en högre bruttomarginal, eftersom delar av köpet bokförs som en tillgång under immateriella tillgångar istället för en direkt kostnad.

Expansionen går vidare mot Spanien och USA
Ledningen annonserade också att man skrivit avtal för etablering i Spanien och försäljningen beräknas påbörjas under 2008. Den stora nyheten var dock att man nu aktivt lyft blickarna mot USA.

- Vi har anställt en person som kommer arbeta med vår USA-satsning på heltid. USA är en stor marknad och det är viktigt att vi gör en ordentlig analys innan vi ger oss in mer aktivt, berättar vd Nils Vinberg.

beQuoted tycker detta är en sund inställning då den amerikanska marknaden är stor och tuff att ta sig in på. Samtidigt är tennisspelaren Björn Borg ett av de mest välkända svenska namnen i USA, vilket säkerligen kommer att underlätta för bolaget.

Etablering på nya marknader tar tid
I England flyter arbetet på bra och man börjar komma in i allt fler betydelsefulla varuhus som skapar en bra grund för att nå ut till fler återförsäljare. Den tyska marknaden är svårare och man har ännu bara nått ut i ett 50-tal butiker med sina produkter.

beQuoted vill därför ytterligare poängtera att det tar tid att etablera sig på nya marknader och att det krävs mycket arbete innan några betydande mängder frukt kan börja skördas.

Björn Borg i tiden
Även om storhetstiden för tennisspelaren Björn Borg går tillbaka till 70-talet verkar bolaget Björn Borg hänga med i trenden. Under 2008 eller senast 2009 kommer man att lansera en helt ny ekologisk kollektion. 

- Arbetet tar tid och vi vill se till att hela produktionskedjan är ekologisk inte enbart materialet, berättar Nils Vinberg.

beQuoted ser flera fördelar i satsningen då klimatfrågan blir allt viktigare. Har man väl lyckats bygga upp en produktion för en klädserie, kan man i framtiden bredda produktionen om behovet skulle uppstå.

Förväntningar på framtiden
Björn Borg har vuxit fantastiskt under de senaste åren och har en försäljning i konsumentledet på två miljarder kronor under de senaste tolv månaderna.

Detta gör förstås att det blir allt svårare att växa i samma procentuella takt.

- Vi växer starkt, men jämförelsetalen blir allt tuffare att matcha allt eftersom, säger Nils Vinberg.

Enligt vår prognos kommer omsättning för helåret öka med knappt 200 miljoner kronor vilket motsvarar en tillväxt på drygt 60 procent.

Skulle man under 2008 kunna öka omsättningen med ytterligare 200 miljoner kronor ger det en tillväxt på drygt 35 procent. Jämförelsetalen blir som vd säger, svårare och svårare att matcha.

Eftersom försäljningen till distributörerna utanför Sverige sker i dollar bör man även ta hänsyn till dollarfallet på drygt tio procent under året.

Dollarkursen påverkar inte bolagets bruttomarginal på den internationella försäljningen då även inköpen sker i dollar. Men täckningsbidraget blir lägre när det räknas om till svenska kronor.

Den sjunkande dollarn påverkar även omsättningen negativt när den räknas om. Det gör det än tuffare att öka omsättningen i samma hastighet som tidigare.

Köprekommendationer och värdering
Omedelbart efter rapporten kom SEB med en uppdaterad köprekommendation på 165 kronor. beQuoted tycker också det finns en potential för aktien att nå denna nivå på sikt. Börsläget gör dock att vi tror det kan dröja ytterligare ett tag innan aktien orkar sig ända upp.

För att göra en bra värdering av bolaget är det viktigt att se till helheten. Björn Borg har vuxit under lönsamhet vilket innebär att kassan är proppfull, redan i år kan bolaget betala av hela köpet av varumärket som man köpte för 125 miljoner kronor i fjol.

Vi väljer därför att exkludera kassan minus skulderna i vår värdering av bolaget. På vår prognos för helåret värderas bolaget till p/e 24 - 25, medan värderingen för 2008 ligger runt p/e 14.

Även om tillväxten procentuellt kommer att sjunka framöver är det troligt att man även under 2008 kommer att hålla en vinsttillväxt som motiverar en mycket hög värdering. Vi ser senaste tidens nedgång i kursen som en möjlighet att komma in i aktien på en fördelaktig nivå.

JOHAN SKÅRBRATT
[email protected]



Marknadsplats
Stockholmsbörsen
 
 
 


Nils Vinberg
VD Björn Borg

 
 
 

Omsättning och resultat per kvartal

(Klicka bilden för större bild)

 
 
 
 
  
 
Spanien och USA är nya marknader för Björn Borg.
 
 
 
  
 
England flyter på bra, där har man kommit in på rätt varuhus.
 
Tyskland går trögare, där finns man endast i ett 50-tal butiker hittills.
 
 
 

Nya marknader är än så länge marginella.
 
Befintliga marknader dominerar.
 
Holland är den största marknaden.
 
 
 

Försäljning av Björn Borg-produkter i konsumentledet per land

Sverige 26% (33)
Holland 40% (34)
Danmark 15% (14)
Norge 15% (15)
Övriga 4% (4)

 
 

Försäljning av Björn Borg-produkter i konsumentledet per produktområde

Kläder 81% (73)
Skor 7% (12)
Väskor 8% (10)
Glasögon och parfym 4% (5)

 
 
 
 

 
 
 
 
 
Nästa händelse
2008-02-13
Bokslutskommuniké 2007

Mer info
Läs mer på beQuoted

Hemsida
  
Om beQuoted

beQuoted publicerar nyheter och bolagsfakta för journalister och investerare.

Uppdragsgivarna är noterade företag som vill att allmänheten ska få mer och bättre information om den egna verksamheten.

Målgrupperna är nyhetsbyråer, finansiell press, aktiemäklare, riskkapitalister, institutionella och privata investerare.

beQuoted väljer självständigt vad som skrivs och publiceras och garanterar att nyheter, analyser, bedömningar och slutsatser alltid görs oberoende av erhållen ersättning.

beQuoted AB
Sveavägen 31
111 34 Stockholm
Tel 08-692 21 90
Fax 08-506 533 99
[email protected]
www.beQuoted.com
Prenumeration

Om du vill prenumerera på beQuoteds nyhetsbrev klicka här

Om du vill avsluta din prenumeration klicka här

E-postadresser hanteras omsorgsfullt genom vår Privacy policy

Synpunkter och kommentarer uppskattas
Om du har synpunkter på innehåll, tips eller andra kommentarer att ge - hör då gärna av dig