beQpress
Pressmeddelanden
beQuoted nyheter: Guideline köper Malå Geoscience som är världsledande inom markradar 
beQuoted nyhetsbrev 5 december 2007
Guideline köper Malå Geoscience som är världsledande inom markradar
- Vd ser betydande synergieffekter

Guideline kommer att förvärva det norrländska företaget Malå Geoscience. Förvärvet passar väl in i Guideline nuvarande verksamhet och bör skapa starka synergier både inom teknikutveckling och på marknadssidan.

Malå Geoscience världsledande inom markradar
Malå Geoscience har funnits i sin nuvarande form som privat aktiebolag sedan början av 1990-talet, men har rötter i Statens Geologiska Undersökningar som startade verksamhet i Malå för 70 år sedan.

Huvudkontoret finns i Malå i norra Sverige och säljkontor finns också i USA, Kina och Malaysia. Försäljning sker även globalt via ett nätverk av cirka 80 distributörer som täcker samtliga kontinenter.

Malå är världsledande inom sin nisch, radarteknologi med fokus på markradar och borrhålsradar. Marknadsandelen uppskattas till drygt 20 procent. Företaget utsågs 2005 till Sveriges bästa elektronikföretag av branschtidningen Elektronik i Norden.

Företaget är välskött och vinstgivande med cirka 40 medarbetare. Bolaget har de senaste åren växt med cirka 10 procent per år. Under 2006 uppgick omsättningen till 64 miljoner kronor och rörelseresultatet till drygt 9 miljoner kronor före jämförelsestörande poster.

Guidelines vd Peter Hjorth ser en fin framtid i Malås verksamhet, förutom i kärnverksamheten ser han även en stor potential i bolagets militära och säkerhetsapplikationer. Värdet på order inom dessa applikationsområden kan uppgå till flera miljoner kronor varför det är intressant att växa inom segmenten.

Positiva synergieffekter
Affären innebär en breddning och komplettering av Guidelines nuvarande verksamhet. Även om bolagen kommer att drivas som två separata dotterbolag bör förvärvet ge positiva synergieffekter.

- Jag ser betydande synergieffekter inom teknikutveckling och marknadsbearbetning, säger Peter Hjorth till beQuoted.

Förvärvet passar väl in i Guidelines strategi att skapa ett ledande företag inom geoteknik med fokus på visualisering av objekt under marken. Malå sysslar precis som Guideline med tolkning av signaler.

Att nu kunna använda specialistkunskap inom företaget istället för externa konsulter skapar ökad stabilitet och kostnadseffektivare verksamhet. Malå Geoscience har en kompetent organisation inom teknikutveckling och delar av Guidelines utvecklingsarbete kan förmodligen förläggas dit.

Förvärvet ger båda företagen tillgång till varandras kundbaser. Bland Malås kunder är till exempel LKAB och SKB även intressanta för Guideline. Försäljning av Malås borrhålsradar mot oljeservicesektorn via Guideline kan också bli aktuell.

- Nu får vi än bättre möjlighet att bearbeta dessa kunder, säger Peter Hjorth förhoppningsfullt.

Rent ekonomiskt skapar förvärvet ett stabilare bolag. Tillsammans med ökande intäkter i Guideline från bland annat Tesco Corporations bedömer Peter Hjorth att koncernen kommer visa vinst och positivt kassaflöde i slutet på 2008.

GPR - Ground Penetraing Radar
Kärnverksamheten i Malå Geosciences stavas GPR - Ground Penetraing Radar. Det är en geoteknisk metod som använder radarpulser för att detektera ett objekt eller en struktur under mark.

Den oförstörande metoden använder elektromagnetiska mikrovågor för att tyda signaler från det undersökta området. GPR kan användas i flera olika material som sten, jord, is, vatten, byggnader med mera.

GPR använder två olika antenner, en som sänder ut en signal ner i marken och en som tar emot information om markens variation. På så sätt kan intressanta objekt i marken lokaliseras.

Olika antenner används för olika användningsområden. Låga frekvenser används för att hitta stora föremål på stora djup. Små objekt nära markytan detekteras med hjälp av antenner med höga frekvenser.

Köpeskillingen maximalt 100 miljoner kronor
Guideline betalar i ett första steg 50 miljoner kronor kontant. Därutöver kan en tilläggsköpeskilling om maximalt 30 miljoner kronor utgå (hälften kontant och hälften i aktier) om en resultatprognos på 10 miljoner kronor nås för 2007. Det innebär att Guideline betalar 8 gånger rörelseresultatet eller ungefär p/e 11 på 2007 års vinst.

Ytterligare maximalt 20 miljoner kronor kontant betalas om resultatet för 2008 och 2009 blir minst 20 respektive 30 miljoner kronor. beQuoted anser att priset verkar rimligt även om det inte är något fynd.

Malå Geoscience är på egen hand är ett mycket intressant bolag med god utvecklingspotential, men framförallt bör man beakta de starka synergier både inom teknikutveckling och på marknadssidan. Guideline har efter förvärvet både en bättre finansiell situation och en starkare organisation att bearbeta marknaden med.

- I Malå Geosciences fina produktportfölj finns särskild potential i nylanserade plattformen MIRA som är ett avancerat system för professionella användare. Första miljonorden var redan tagen och levererad innan officiell lansering skedde i november och intresset för produkten är mycket stort, berättar Peter Hjorth.

Ingen utspädning
Aktiekursen har sjunkit kraftigt sedan förvärvet av Malå annonserades. beQuoted tror att emissionskursen på 12 kronor tillsammans med den allmänna börsoron har tyngt kursen.

Många placerare verkar anse att kursen är ett riktmärke på den korrekta bolagsvärderingen. Motargumentet till detta resonemang är bland annat att man inte har rätt att köpa några aktier för 12 kronor om man inte redan är aktieägare.

Köpet sker kontant där alla aktieägare hade rätt att teckna sig för nya aktier. Den som tecknar nya aktier kommer alltså inte att bli utspädd, vilket annars är vanligt vid riktade emissioner.

Dagens värdering tar inte hänsyn till Malå
beQuoted tycker att det är ett fint bolag som Guideline kommer att köpa och som på flera sett förstärker värdet. För att göra en korrekt värdering bör Malås verksamhet och potentialen för Guidelines teknik värderas separat.

Innan förvärvet värderade marknaden Guideline till drygt 400 miljoner kronor. Dagens värdering inklusive förvärvet av Malå är ungefär 340 miljoner kronor räknat på en aktiekurs på 14 kronor.

beQuoted tycker att Malå är värt minst 80 miljoner kronor. Allt annat lika borde dagens aktiekurs vara drygt 20 kronor (justerat för emissionen). Investeraren som var beredd att betala 25 kronor för Guideline innan förvärvet kan med andra ord göra ett riktigt fynd på dagens kursnivåer.

I likhet med beQuoteds senaste artikel om Guideline vågar vi oss inte på någon exakt riktkurs. Bolaget är dock helt klart mer köpvärt nu med nästan halverad kurs och ett intressant förvärv i bagaget.

ANDERS WRIGHT
[email protected]

Tidigare publicerade artiklar om Guideline:
» Guideline en dubblare enligt amerikanskt analyshus
» En position i Guideline Oil Drilling Technology

 
 
Marknadsplats
NGM
 
 
 


Peter Hjorth
VD Guideline Oil Drilling Technology

 
 
 
 

 
Malå Geoscience har funnits i sin nuvarande form sedan 1990-talet, men har rötter i Statens Geologiska Undersökningar från 1930-talet.
 
Idag har företaget cirka 40 medarbetare.

 
 
Malå Geoscience hemsida
 
 
 
 

 
 
Malås produkter är möjliga att använda även i mer otillgängliga miljöer. 
 
 

 
 
 
Malå är världsledande inom markradar.
 
Marknadsandelen uppskattas till drygt 20 procent.
 
 
 

 
Branschtidningen Elektronik i Norden utsåg Malå till Sveriges bästa elektronikföretag 2005.
 
 
 
Principskiss

GPR
Ground Penetrating Radar
(Klicka bilden för större bild)
 
GPR använder två olika antenner, en som sänder ut en signal ner i marken och en som tar emot information om markens variation. 
 
 
 
 
Nästa händelse
2007-12-20
Nyemission
Teckningstid 6 december till 20 december 2007

Mer info
Läs mer på beQuoted

Hemsida
  
Om beQuoted

beQuoted publicerar nyheter och bolagsfakta för journalister och investerare.

Uppdragsgivarna är noterade företag som vill att allmänheten ska få mer och bättre information om den egna verksamheten.

Målgrupperna är nyhetsbyråer, finansiell press, aktiemäklare, riskkapitalister, institutionella och privata investerare.

beQuoted väljer självständigt vad som skrivs och publiceras och garanterar att nyheter, analyser, bedömningar och slutsatser alltid görs oberoende av erhållen ersättning.

beQuoted AB
Sveavägen 31
111 34 Stockholm
Tel 08-692 21 90
Fax 08-506 533 99
[email protected]
www.beQuoted.com
Prenumeration

Om du vill prenumerera på beQuoteds nyhetsbrev klicka här

Om du vill avsluta din prenumeration klicka här

E-postadresser hanteras omsorgsfullt genom vår Privacy policy

Synpunkter och kommentarer uppskattas
Om du har synpunkter på innehåll, tips eller andra kommentarer att ge - hör då gärna av dig