beQpress
Pressmeddelanden
beQuoted nyheter: Önskefoto på önskelistan 
beQuoted nyhetsbrev 3 december 2007
Önskefoto på önskelistan
- Årets sista kvartal blir i särklass årets starkaste

Önskefoto har sedan introduktionen på First North den 16 april 2007 gått ned med 60 procent, från introduktionspriset 4 kronor till 1,70 kronor. Vi tycker att det är för mycket. Marknaden har missat säsongsmönstret.

Önskefoto finns på beQuoteds önskelista
Med ett p/e-tal runt 9 på 2007 års förväntade vinst och en kassa på 12 miljoner och en aktievärdering på 24,5 miljoner anser beQuoted att Önskefoto borde finnas på allas önskelista.

Önskefoto är Sveriges ledande aktör inom försäljning av personifierade bildprodukter baserade på digital tryckteknik som är den mest kostnadseffektiva produktionsprocessen vid framställning av moderna bildprodukter.

70 procent av försäljningen via internet
Önskefoto är ett företag som drar full nytta av internet. Av bolagets försäljning kommer 70 procent genom internet.

Marknaden för digitaltryck växer. Företaget håller på och breddar utbudet med nya tryckprodukter. Dessutom prövar man konceptet i Storbritannien, Holland och Frankrike. Etableringarna har låg risk eftersom allt sker genom internet.

Den största svagheten är den kraftiga säsongsvariationen, eftersom de största produkterna fotokalendrar och fotoböcker säljs under sista kvartalet. Det gör det svårt för aktieägare att prognostisera utvecklingen i början av året. Något som företaget försöker ändra på genom att introducera nya produkter.

Premiumprodukter är kärnan i företaget
Önskefoto erbjuder främst personifierade bildprodukter som kunderna inte kan tillverka själva med en vanlig skrivare, så kallade premiumprodukter. Dessa ska inte jämföras med vanlig utskrift av digitala foton som också andra tryckerier kan göra.

Det är just prioriteringen av premiumprodukter som skiljer Önskefoto från de flesta konkurrenterna. Andra tryckerier erbjuder visserligen också premiumprodukter, men har dessa som en biprodukt till den övriga verksamheten.

Produkterna som Önskefoto erbjuder är följande:

      • Fotokalendrar
      • Fotoböcker
      • Planeringskalendrar
      • Anteckningsblock
      • Hälsningskort / Julkort
      • Fototapeter
      • Tackkort
      • Fotohäften
      • Studentplakat
      • Framkallning av digitala bilder

Automatiserad produktion
All produktion är förlagd till Sölvesborg. Produktionen är helt automatiserad, från att kunden skickat in sin beställning fram tills produkten kommer ut från maskinerna. Därefter sker efterbearbetning och levereras till kund.

Kapaciteten är tillräcklig för att även ta hand om en ökad efterfrågan. Just nu arbetar man med tvåskift, men det finns plats för treskift om det skulle behövas.

Stor aktör på den svenska marknaden
Önskefoto är idag det ledande företaget inom försäljning av personifierade kalendrar och studentplakat i Sverige. Marknadsandelen uppgår till cirka 50 procent för kalendrar och mer än 60 procent för studentplakat.

Företaget har en egen kundbas med runt 100.000 aktiva kunder. Vd Peter Norrhede uppger för beQuoted att kunderna som köper premiumprodukter beräknas ha en återköpsgrad på över 50 procent.

- Vi ökar vår kundbas i år, och därmed basen för våra intäkter. Samtidigt ökar återköpen av premiumprodukter, fortsätter Peter Norrhede.

- Till exempel är många av kunderna föräldrar som ger bort kalendrar i julklapp till mor- och farföräldrar under flera år.

Växa genom utökat utbud och export
Önskefoto räknar med att 70 procent av alla hem i västvärlden kommer att äga en digitalkamera under 2008, allt som behövs för att bli en potentiell kund.

Med en breddad produktportfölj och en internationell satsning skall företaget fortsätta att växa. Själva uppskattar Önskefoto att de kommer att växa med 15 - 20 procent per år under de närmaste 3 - 5 åren. Under denna period är målet att uppnå en genomsnittlig rörelsemarginal på minst 10 procent.

Idag finns Önskefoto i Sverige, Norge, Storbritannien, Holland och Frankrike. De sista tre länderna, Storbritannien, Holland och Frankrike, har tillkommit under den senare delen av 2007.

De varumärken som används över internet är följande:

      • onskefoto.se, Sverige
      • önskefoto.se, Sverige
      • onskefoto.no, Norge
      • allfoto.no, Norge
      • snapsend.no, Norge
      • mijnfotokalender.nl, Holland
      • myphotokalender.co.uk, Storbritannien
      • mojfotokalendarz.pl, Polen (används ej för tillfället)
      • foto-kalendarz.pl, Polen (används ej för tillfället)

Nya marknader som Önskefoto undersöker är Belgien, Polen, Österrike och Schweiz.

Starka säsongsvariationer
Företaget har en våldsam säsongsvariation. Av försäljningen kommer 70 procent in under sista kvartalet. Det innebär att man under resten av året går med förlust.

Önskefoto jobbar aktivt med att göra kvartalen vinstgivande genom att öka försäljningen av nya produkter som är mindre säsongsberoende.

Även etableringen på nya geografiska marknader hjälper till eftersom de generellt bidrar med att höja volymerna.

Billig aktie med tillväxtpotential
beQuoted anser att Önskefoto är en billig aktie med tillväxtpotential. Under 2006 omsatte bolaget 48,4 miljoner kronor med ett resultat efter skatt på 3,3 miljoner kronor. Företaget har en kassa på 12 miljoner och värderas idag till 24,5 miljoner kronor vid en aktiekurs på 1,70 kronor.

Fotoboken går visserligen långsammare än vad företaget hade förväntat och skrev i prospektet. Men bortsett från det har allt gått enligt plan uppger Peter Norrhede.

Önskefoto har som mål att omsätta 51 miljoner kronor under 2007, vilket motsvarar en tillväxt på 5 procent. Under de tre första kvartalen uppgick omsättningen till 12,3 miljoner kronor, det vill säga 25 procent av helårsförsäljningen. Säsongsmönstret är tydligt, sista kvartalet förväntas således stå för 75 procent och omsätta runt 39 miljoner kronor.

beQuoted intar dock en något mer försiktig inställning och räknar med en oförändrad försäljning under 2007, det vill säga omkring 48 miljoner kronor. Detta på grund av hittills svagare kvartalsrapporter än föregående år samt att fotoboken inte har utvecklats i den takt som företaget hade räknat med.

Resultatet efter finansnetto tror vi kommer att hamna på 3,7 miljoner kronor. Under de tre första kvartalen uppgick resultatet efter finansnetto till -7,3 miljoner kronor. Sista kvartalet förväntas således bidra med 11 miljoner kronor.

Vi har räknat med att rörelsemarginalen kommer att sjunka något 2007 till 8 procent i förhållande till 11 procent förra året. Minskningen beror på utlandsetableringarna som har kostar pengar. Förhoppningen är att satsningarna ska ge ökad omsättning och bättre resultat på sikt.

- Inte minst ser vi den effekten på kundsidan. Den största kostnaden kommer första året när vi värvar kunder. Men sedan tjänar vi pengar på dem under efterföljande år, berättar Peter Norrhede.

- Eftersom vi har kapacitet i vårt tryckeri kan vi också växa ytterligare utan nämnvärda produktionsinvesteringar. Därmed kommer marginalerna att stiga allteftersom försäljningen ökar, fortsätter Peter Norrhede.

Attraktiva nyckeltal
2007 års förväntade omsättning och resultat ger följande nyckeltal, vid en aktiekurs på 1,70 kronor:

      • P/s: 0,51
      • P/e: 9,1
      • P/e efter avdrag för kassan: 4,6

Företagets mål från prospektet är att öka omsättningen med 15 - 20 procent per år med en rörelsemarginal på minst 10 procent. Detta nås inte under 2007, men ledningen menar att målet är oförändrat för kommande år.

Dessa mål ger följande nyckeltal för 2008:

      • P/s: 0,44
      • P/e: 6,1
      • P/e-tal med avdrag för kassa: 3,0

Som investerare bör man vara medveten om företagets kraftiga säsongsvariationer, samt att den framtida aktiekursen är beroende av att företagets nya produkter och expanderingen utomlands blir framgångsrika.

Önskefoto jobbar hårt med att utveckla nya produkter som är mindre säsongsvarierande. Eftersom sista kvartalet är det i särklass starkaste anser beQuoted att aktien borde finnas på allas önskelista inför bokslutskommunikén, då många troligtvis kommer att uppmärksamma företagets låga värdering.

PETER NYGREN
[email protected]

 
 
Marknadsplats
First North
 
 
 
 


Peter Norrhede
VD Önskefoto

 
 
 
- Vi ökar vår kundbas i år, och därmed basen för våra intäkter. Samtidigt ökar återköpen av premiumprodukter. 
 
 
 
Önskefoto är Sveriges ledande aktör inom försäljning av personifierade bildprodukter baserade på digital tryckteknik.
 
 
 
 
 

 
 
Hemsidan är en central del av verksamheten.
 
 
70 procent av försäljningen sker via internet.
 
 
Produktionen är helt automatiserad, från att kunden skickat in sin beställning fram tills produkten kommer ut från maskinerna.
 
 
 
 

 
 
Fotokalendrar är populära gåvor till släkten.
 
 
 
 

 
 
Fotoböcker skapas genom att kunden laddar upp sina digitala bilder till Önskefotos hemsida.
 
 
 
 

 
 
Studentplakat levereras i färdiga paket inklusive hållare och pappskiva.
 
 
Säljs även i några butiker via samarbetspartners.
 
 
 
 
 

Starkt säsongsmönster

 
 
Man kan inte värdera Önskefoto baserat på årets första tre kvartal, de står för en mindre del av försäljningen.
 
 
En stark säsongsvariation präglar således Önskefotos verksamhet.
 
 
Sista kvartalet står för 65 - 75 procent av försäljningen.
 
 
 

Omsättning per kvartal

(Klicka bilden för större bild)

 
 
 
 
Resultatmässigt genereras all vinst under sista kvartalet.
 
 
Övriga tre kvartal uppvisar förlust.
 
 
 

Resultat per kvartal

(Klicka bilden för större bild)

 
 
 
 
 
Nästa händelse
2008-02-26
Bokslutskommuniké 2007

Mer info
Läs mer på beQuoted

Hemsida
  
Om beQuoted

beQuoted publicerar nyheter och bolagsfakta för journalister och investerare.

Uppdragsgivarna är noterade företag som vill att allmänheten ska få mer och bättre information om den egna verksamheten.

Målgrupperna är nyhetsbyråer, finansiell press, aktiemäklare, riskkapitalister, institutionella och privata investerare.

beQuoted väljer självständigt vad som skrivs och publiceras och garanterar att nyheter, analyser, bedömningar och slutsatser alltid görs oberoende av erhållen ersättning.

beQuoted AB
Sveavägen 31
111 34 Stockholm
Tel 08-692 21 90
Fax 08-506 533 99
[email protected]
www.beQuoted.com
Prenumeration

Om du vill prenumerera på beQuoteds nyhetsbrev klicka här

Om du vill avsluta din prenumeration klicka här

E-postadresser hanteras omsorgsfullt genom vår Privacy policy

Synpunkter och kommentarer uppskattas
Om du har synpunkter på innehåll, tips eller andra kommentarer att ge - hör då gärna av dig