beQpress
Pressmeddelanden
beQuoted nyheter: Xtracom kan bli två bolag 
beQuoted nyhetsbrev 29 november 2007
Xtracom kan bli två bolag
- Orderboken för 2008 ser mycket bra ut

Xtracoms ledning och största aktieägare ser stora dolda värden i bolaget. Ett möjligt sätt att synliggöra detta är att dela ut konsultverksamheten till aktieägarna. Rapporten för tredje kvartalet belastades av ytterligare kostnader för förvärvet av CTCS, men exklusive engångskostnaderna visar Xtracom ett svagt positivt resultat.

Nytt avtal värt minst 20 miljoner under 2008
I samband med tredje kvartalsrapporten 2007 kunde Xtracom presentera ett nytt avtal som innebär att man mot avrop kommer att kunna utföra installationsarbeten för minst 20 miljoner kronor under 2008.

Uppdraget har man erhållit via Netel, ett dotterbolag till Peab Industri. Netel genomför en omfattande utbyggnad av fibernätet för Stockholms stad. Arbetet kommer att påbörjas i januari 2008 och pågå fram till 2010.

- Att vi återigen erhåller ett stort uppdrag av Netel visar på att samarbetet fungerar bra. Fokus ligger också mer och mer på kvalificerade uppdrag med högre marginal, berättar Xtranets vd Per Meurling för beQuoted.

Xtracom har sedan tidigare erhållit ett uppdrag via Netel på 21 miljoner kronor och option på ytterligare 27 miljoner kronor (se beQuoted nyhetsbrev nr 31 2007). 

Installationsverksamheten har under hösten plockat uppdrag för totalt 50 miljoner kronor, samt en option på 27 miljoner kronor. Beläggningen ser därför bra ut inför de sista månaderna och 2008.

Förvärvet av CTCS gick inte smärtfritt
När alla korten i CTCS-affären lagts på bordet visar det sig att bolaget haft större problem än man tidigare trott. CTCS belastar därför Xtracom med 2,6 miljoner kronor, som uppstod i bolaget innan integrationen med Xtracom slutfördes.

Det är alltså en förlust som uppstod i andra kvartalet i CTCS som bokföringstekniskt belastar Xtracoms tredje kvartal. CTCS faktiska resultat under tredje kvartalet 2007 visar ett positivt resultat på 0,5 miljoner kronor.

För beQuoted berättar Xtracoms vd Per Hallerby att alternativet hade varit att försätta CTCS i konkurs:

- Vi har diskuterat detta tillsammans med majoritetsägare för Xtracom och beslutade att agera som en långsiktig aktör på marknaden. Därför valde vi istället att genomföra en rekonstruktion av CTCS.

Om Xtracom istället hade valt att sätta CTCS i konkurs hade de sluppit förlusterna, men goda relationer och spetskompetensen inom bolaget kommer att behövas framöver.

- Att sätta bolaget i konkurs hade skadat våra långsiktiga relationer med underleverantörer och anställda. Vi ser ett behov av dessa relationer framöver för att möta orderingången.

Ett positivt resultat justerat för engångskostnader
Resultatet har under tredje kvartalet dels påverkats av CTCS, men Xtracom har även avsatt ett par konsulter att räkna på de senaste stororderna. Detta har i sin tur fört med sig att man inte kunnat använda dessa resurser för extern debitering.

Siffrorna för tredje kvartalet 2007 blev:

      • Omsättning: 18,9 Mkr (4,5), +320%
      • Resultat efter finansnetto: -2,55 Mkr (0,36), neg
      • Rörelseresultat: -2,76 Mkr (0,36), neg
      • Vinst per aktie: -3,17 öre (0,81), neg

Ackumulerade siffror för de senaste nio månaderna:

      • Omsättning: 49,8 Mkr (11,0), +353%
      • Resultat efter finansnetto: -3,87 Mkr (1,00), neg
      • Rörelseresultat: -4,07 Mkr (1,00), neg
      • Vinst per aktie: -4,46 öre (1,6), neg

Resultatet skulle ha hamnat strax ovan plusstrecket om koncernen inte hade behövt ta CTCS tidigare förluster och arbetet med storavtalen.

Lågt värderat bolag kan bli två
beQuoted har tidigare ansett att aktien varit lågt värderad. Men kursen har fortsatt att sjunka och idag värderas bolaget till 28 miljoner kronor.

Även Xtracoms ledning och största aktieägare tycker att det finns dolda värden i bolaget som måste tydliggöras.

- Vi ser att våra två huvudverksamheter var för sig har ett högre värde än Xtracom värderas till. Därför tittar vi nu på möjligheten att separera verksamheterna genom att dela ut konsultverksamheten till aktieägarna, uppger Per Hallerby.

beQuoted tror dock att det krävs ytterligare något förvärv eller sammanslagning för att konsultverksamheten skall vara tillräckligt stor för att bära sig som ett separat noterat bolag.

Att aktien sjunkit beror på att dotterbolagen inte nått sina tillväxtmål och marginaler, viket har fått marknaden att misstro aktien. Vi bedömer att Xtracom måste visa att marginalerna är realistiska för att marknaden ska värdera upp bolaget.

JOHAN SKÅRBRATT
[email protected]

 
 
Marknadsplats
AktieTorget
 
 
 
 


Per Hallerby
VD Xtracom

 
 
 
 

 
 
 
 
Netel (Peab Industri) är en av anbudsgivarna när
Stockholms Stads nätbolag, STOKAB, ska genomföra en omfattande utbyggnad av fibernätet.
 
 
Samarbetspartnern Xtranet (Xtracom) räknar med att affären ska ge en volym på cirka 20 miljoner kronor under 2008.
 
 
 
 
Xtranet projekterar, installerar, driftsätter och servar nätverk och infrastruktur för datakommunikation.  
 
 
 
 
 
CTCS är leverantör av kommunikationsnät med inriktning på fibrer.
 
 
Förluster på 2,6 miljoner kronor i CTCS från tiden innan förvärvet har belastat Xtracoms resultat under tredje kvartalet 2007.
 
 
 
 
Börsvärdet är idag endast 28 miljoner kronor.
 
En särnotering av konsultverksamheten utreds av styrelsen.
 
Konsultverksamheten består av Xtracom Consulting och Systemering.
 
Infrastrukturdelen består av Xtranet, D&W Teknik och CTCS.
 
 
 
 
Nästa händelse
2008-02-15
Bokslutskommuniké 2007

Mer info
Läs mer på beQuoted

Hemsida
  
Om beQuoted

beQuoted publicerar nyheter och bolagsfakta för journalister och investerare.

Uppdragsgivarna är noterade företag som vill att allmänheten ska få mer och bättre information om den egna verksamheten.

Målgrupperna är nyhetsbyråer, finansiell press, aktiemäklare, riskkapitalister, institutionella och privata investerare.

beQuoted väljer självständigt vad som skrivs och publiceras och garanterar att nyheter, analyser, bedömningar och slutsatser alltid görs oberoende av erhållen ersättning.

beQuoted AB
Sveavägen 31
111 34 Stockholm
Tel 08-692 21 90
Fax 08-506 533 99
[email protected]
www.beQuoted.com
Prenumeration

Om du vill prenumerera på beQuoteds nyhetsbrev klicka här

Om du vill avsluta din prenumeration klicka här

E-postadresser hanteras omsorgsfullt genom vår Privacy policy

Synpunkter och kommentarer uppskattas
Om du har synpunkter på innehåll, tips eller andra kommentarer att ge - hör då gärna av dig