beQpress
Pressmeddelanden
beQuoted nyheter: Regeringsproposition kan ge sänkta arbetsgivaravgifter för restauranger (Nordic Service Partners) 
beQuoted nyhetsbrev 23 november 2007
Regeringsproposition kan ge sänkta arbetsgivaravgifter för restauranger
- Grönt ljus krävs från EU, finansminister Anders Borg är optimistisk

Nordic Service Partners (NSP) har haft ytterligare ett framgångsrikt kvartal, även om en viss avmattning märkts i Danmark. Aktien har backat sedan tredje kvartalsrapporten, men en sänkt arbetsgivaravgift samt flytten till Stockholmsbörsen kan bli triggers för aktiekursen.

Delårsrapporten visar på fortsatt tillväxt

För 2007 års första nio månader blev siffrorna som följer:

      • Omsättning: 400,5 Mkr (262,9), +52 %
      • EBITDA: 26,2 Mkr (13,3)
      • Resultat efter finansnetto: 6,1 Mkr (5,2)
      • Vinst per aktie: 0,05 kr (0,04)

Av omsättningsökningen på 52 procent var 18 procentenheter organisk tillväxt och 34 procentenheter kom via förvärv. Rörelsemarginalen låg på 3,6 procent mätt sedan årsskiftet (3,1), och på 4,9 procent mätt under tredje kvartalet (5,7).

Under tredje kvartalet, som förvisso brukar vara ett av de starkaste, uppnådde bolaget en EBITDA-marginal på cirka 8 procent (8). Detta trots kostnader för nyetableringar av så kallade food courts.

Räknar med att omsätta 565 miljoner kronor
NSP:s prognos för helåret 2007 är en omsättning på cirka 565 miljoner kronor. Resultatet före avskrivningar (EBITDA) bedöms nå ungefär 40 miljoner kronor, exklusive kostnaderna för OMX-noteringen.

Det är en liten justering sedan halvårsrapporten då helåret bedömdes hamna omkring 575 miljoner kronor, med ett resultat före avskrivningar överstigande 40 miljoner kronor.

Sedan halvårsskiftet 2007 redovisar bolaget försäljningssiffrorna varje månad. Den 13 november kom oktoberuppgifterna. Omsättningen blev 50,5 miljoner kronor, en ökning med 35 procent jämfört med samma månad förra året. För jämförbara enheter ökade försäljningen med 2 procent (hittills i år +8 procent).

Proposition lagd om sänkta arbetsgivaravgifter
I slutet på oktober kom regeringens proposition om sänkta arbetsgivaravgifter för bland annat restauranger. Regeringen vill minska avgifterna med drygt 22 procentenheter. Ändringen är tänkt att gälla från årsskiftet, men först krävs ett godkännande från EU-kommissionen.

Finansminister Anders Borg är optimistisk efter sitt besök i Bryssel och hoppas att ett positivt beslut därifrån ska komma före årsskiftet.

Genomförs förändringen är det mycket positivt för NSP. Det får dock inte "full" effekt för bolaget, de anställda som är mellan 18 och 25 år har ju redan en reducering med cirka 10 procentenheter. beQuoted tror att det ger en ökad vinst före skatt nästa år med mer än 20 miljoner kronor.

Noteringsprocessen till Stockholmsbörsen löper enligt plan
Förberedelserna för flytten av aktien till Stockholmsbörsen går som beräknat.

- Vi planerar att ansöka om listning på OMX i december, förtydligar vd Ulf Wahlstedt.

Som ett led i förberedelsen för noteringen på Stockholmsbörsen kommer en sammanläggning av bolagets aktier att genomföras (så kallad omvänd split). Varje 40-tal av befintliga aktier kommer att ersättas av en ny aktie (eventuell avrundning kommer att göras uppåt).

Som ytterligare ett steg i börsförberedelserna valdes Niklas Midby till ny styrelseledamot vid en extra bolagsstämma den 30 oktober. Niklas Midby har stor erfarenhet från den finansiella sektorn och börsen.

Viss avmattning i Danmark
Företaget har märkt en viss avmattning på marknaden, framför allt i Danmark. Det är dock inget som bara drabbat NSP.

- Konsumtionen har gått ner överlag i Danmark, berättar Ulf Wahlstedt, som tror att det kan bero på att priserna på bostäder i bland annat Köpenhamn har fallit mycket det senaste halvåret.

NSP kommer som tidigare meddelat att starta två större Burger King-restauranger i Danmark i slutet på året. Ulf Wahlstedt tror att de kommer att ge ett betydande tillskott till omsättningen under 2008.

Förseningar i köpcentrumbyggen
Etableringen av två nya food courts som är planerade under slutet av året har försenats, beroende på att de aktuella köpcentrumen inte byggts färdigt i tid.

- Alla anstränger sig till det yttersta för att bli färdiga till julhandeln, säger Ulf Wahlstedt. Så NSP kommer förhoppningsvis att kunna öppna sina nya food courts innan årsskiftet.

Risk för höjda livsmedelspriser
Som man kunnat läsa i pressen nyligen förväntas livsmedelspriserna gå upp framöver på grund av ökade världsmarknadspriser på spannmål. Ulf Wahlstedt tror inte att det får någon större inverkan på NSP, och att man i så fall kan kompensera sig med höjda priser.

- Taco Bar har en hel del inköp i dollar, och där gynnas vi i stället av dollarkursens nedgång, tillägger Ulf Wahlstedt.

Aktiekursen har sjunkit omotiverat mycket
Fastän resultatet för tredje kvartalet var i stort sett i enlighet med beQuoteds förväntningar, har aktien ändå sjunkit märkbart. Om vi ska gissa så är det främst avmattningen i Danmark och kanske förseningen med food courts som förorsakat nedgången.

Det kan också vara så att kursnedgången i sig har gett fortsatt nedgång samtidigt som börsklimatet i allmänhet har varit dåligt. beQuoted tycker att det därmed har uppstått ett utmärkt köptillfälle, åtminstone när börsoron har lagt sig.

GÖRAN OFSÉN
[email protected]

Tidigare publicerade artiklar om Nordic Service Partners:
» Nordic Service Partners har etablerat nya koncept
» Nordic Service Partners serverar ännu en vinstökning
» Nordic Service Partners fortsätter att ta marknadsandelar
» Full fart i detaljhandeln gynnar Nordic Service Partners
» Nordic Service Partners satsar på Öresundsregionen
» Snabb mat, snabb tillväxt för Nordic Service Partner

 
 
Marknadsplats
First North
 
 
 


Ulf Wahlstedt
VD Nordic Service Partners

 
 
 
NSP expanderar organiskt för tillfället. Man integrerar ett antal förvärv. Detta löper enligt plan.
 
40 restauranger och 3 food courts hade NSP vid utgången av oktober.
 
Food corts är restauranglösningar för köpcentrum, gallerior och arenor.
 
 
 
 

Omsättning per kvartal

(klicka bilden för större bild)

 
 

Resultat per kvartal

(klicka bilden för större bild)

 
 
 
 

 
Niklas Midby har valts in i styrelsen, vid en extra bolagsstämma.
 
Han har stor erfarenhet från den finansiella sektorn och börsen.
 
 
 
 

Hushållens matinköp

Försäljning av snabbmat och färdiglagad mat, i förhållande till den totala konsumtionen av livsmedel
(klicka bilden för större bild)
 
 
 
 
 
 
Nästa händelse
2008-02-21
Bokslutskommuniké 2007

Mer info
Läs mer på beQuoted

Hemsida
  
Om beQuoted

beQuoted publicerar nyheter och bolagsfakta för journalister och investerare.

Uppdragsgivarna är noterade företag som vill att allmänheten ska få mer och bättre information om den egna verksamheten.

Målgrupperna är nyhetsbyråer, finansiell press, aktiemäklare, riskkapitalister, institutionella och privata investerare.

beQuoted väljer självständigt vad som skrivs och publiceras och garanterar att nyheter, analyser, bedömningar och slutsatser alltid görs oberoende av erhållen ersättning.

beQuoted AB
Sveavägen 31
111 34 Stockholm
Tel 08-692 21 90
Fax 08-506 533 99
[email protected]
www.beQuoted.com
Prenumeration

Om du vill prenumerera på beQuoteds nyhetsbrev klicka här

Om du vill avsluta din prenumeration klicka här

E-postadresser hanteras omsorgsfullt genom vår Privacy policy

Synpunkter och kommentarer uppskattas
Om du har synpunkter på innehåll, tips eller andra kommentarer att ge - hör då gärna av dig