beQpress
Pressmeddelanden
beQuoted nyheter: Miris teknik gör analys av vätskor snabbare och enklare 
beQuoted nyhetsbrev 8 november 2007
Miris teknik gör analys av vätskor snabbare och enklare
- Ökad medvetenhet om bröstmjölkens fördelar kan ge skjuts åt försäljningen

Uppsalaföretaget Miris utvecklar och säljer ett instrument för analys av vätskor. Målgrupperna är mejerier, lantbruk, laboratorium och sjukhus. Tack vare nya forskningsrön och ökad medvetenhet om bröstmjölkens betydelse för spädbarns utveckling upplever Miris just nu ett kraftigt växande intresse för sin produkt.

Unik patenterad produkt
Miris portabla analysinstrument är patenterat i USA och har patentsökts i EU och Indien. Instrumentet har hittills sålts till 25 länder och blev nyligen IVD-godkänt (in vitro diagnostik). Detta öppnar för försäljning till hela medicinsegmentet inom EU.

Det som skiljer Miris instrument från konkurrenternas är att mjölken inte behöver homogeniseras innan analys. På så vis kan fett- och proteininnehåll bestämmas innan mjölken nått mejeriet.

Satsar på länder med stark utveckling
Miris har valt att fokusera sina försäljningsaktiviteter inom livsmedelsområdet till länder med stark ekonomisk utveckling,
främst Indien, Kina och Turkiet. Marknaderna anses intressanta därför att deras mjölkinsamling fortfarande är kraftigt decentraliserad.

Enligt företaget görs mer än 600 miljoner mjölkanalyser årligen i världen. Som världens största mjölkproducent med mer än 90.000 centraler för mjölkinsamling, görs ett stort antal av dessa i Indien. Men kvaliteten på analyserna är ojämn och så många som 15.000 av insamlingscentralerna saknar någon form av analysutrustning.

- Det finns behov av tillförlitlig lokal mätning när mjölken köps från bönderna. Detta segment kan leda till stora volymer, men priskänsligheten är hög, förklarar vd Tony Malmström för beQuoted.

Indien
Miris analysinstrument är godkänt i Indien och företaget har sedan en tid förhandlat med en part i landet avseende ett större samarbete kring produktion, distribution och support. Svenska exportrådet uppskattar marknadspotentialen för Miris produkt till mer än 5.000 analysinstrument årligen.

Kina
I kontrast till Indiens enorma mjölkproduktion står Kinas blygsamma men växande. De kinesiska politikerna har nyligen uppmärksammat de folkhälsofrämjande effekterna av mjölkdrickande och formulerat ett långsiktigt mål att få upp den nationella produktionen och konsumtionen.

Miris har tidigare sålt analysinstrument till Kina och har närvaro i landet genom en distributör.

Turkiet
Mer närliggande Turkiet har idag en ganska låg kvalitet på sin mjölk relativt sett andra EU-länder. Med ett närmande till EU tvingas landet harmonisera sin livsmedelskontroll med unionens, en modernisering som kan innebära möjligheter för Miris.

Mer än bara mjölk
Företagets satsningar på läkemedelsområdet har börjat ge utdelning. Nyligen meddelades att ett större läkemedelsbolag inlett en utvärdering av analysinstrumentet. Faller utvärderingen väl ut kan det innebära ökat intresse från mindre priskänsliga aktörer.

Än så länge blygsam försäljning
Miris kom i veckan med rapporten för tredje kvartalet 2007. Ackumulerat från årets början blev siffrorna följande:

      • Omsättning: 629 Tkr (249)
      • Resultat efter finansnetto: -3,5 Mkr (-3,7)
      • Vinst per aktie: -0,46 kr (-0,69)

För det tredje kvartalet isolerat blev motsvarande siffror:

      • Omsättning: 342 Tkr
      • Resultat efter finansnetto: -0,9 Mkr
      • Vinst per aktie: -0,11 kr

Styrelsen planerar en nyemission i storleksordningen 10 till 20 miljoner kronor för att kunna öka takten på bolagets aktiviteter. Marknadsvärdet uppgår till 95 miljoner kronor, vid aktiekursen 12,50 kronor.

Intressanta steg tagna
Bolagets målsättning för 2007 är att nå en omsättning på 14,3 miljoner kronor, med ett resultat före skatt på 4,5 miljoner kronor.

beQuoted konstaterar att försäljningen hittills inte motsvarat företagets förhoppningar, men ett antal intressanta händelser är värda att nämna:

- Under tredje kvartalet levererades ett instrument till världens största mejeri, det Nya Zeeländska Fonterra. Utvärderingen föll väl ut och ytterligare ett instrument har beställts, berättar Tony Malmström.

- Ett flertal instrument har även beställts av strategiskt viktiga kunder inom bröstmjölksanalys, fortsätter Tony Malmström.

Miris meddelade nyligen att man inlett ett samarbete med ett globalt läkemedelsbolag för att utvärdera om teknologin kan användas för analys av innehållet i flytande läkemedelsprodukter.

- Läkemedel är ett marknadssegment som präglas av goda marginaler. Vi betecknar detta som ett viktigt steg in i ett nytt affärsområde, avslutar Tony Malmström.

beQuoted anser att Miris är ett intressant företag i ett mycket spännande läge. Ett genombrott i de indiska förhandlingarna skulle kunna leda till en snabb kommersialisering av analysinstrumentet. Lägger vi till öppningen inom läkemedelsområdet är bolaget väl värt att bevaka.

PETER NYGREN
[email protected]

 
 
Marknadsplats
AktieTorget
 
 
 
 

 
Tony Malmström
VD Miris

 
 
- Det känns roligt att konstatera att Miris instrument för analyser av bröstmjölk ligger rätt i tiden.
 
 
 
Affärsidén är att utveckla, tillverka och sälja analysinstrument som används för analys av vätskor, framförallt av mjölk.
 
 
Målgrupperna är mejerier, centraler för mjölkuppsamling, lantbruk, laboratorium, universitet och sjukhus. 
 
 
 
 

 
 
Miris analysinstrument
kan analysera små mängder vätska till låg kostnad.
 
 
Teknologin bygger på mid infraröd transmission-spektroskopi (MIR).
 
 
 
 

 
 
Intresset för bröstmjölk och dess betydelse för spädbarns utveckling har på senare tid ökat kraftigt i USA och EU, något som gynnar Miris.
 
 
 
 
Styrelsen består av följande personer:
 
 • Kerstin Svennersten-Sjaunja (ordf.)
 • Tony Malmström (vd)
 • Thomas Halvorsen
 • Dan Lindqvist
 • Mikael Nyström
 • Lars-Ove Sjaunja
 
 
 
 
Nästa händelse
2008-02-19
Bokslutskommuniké 2007
 
Läs mer på beQuoted
 
Hemsida
  
Om beQuoted

beQuoted publicerar nyheter och bolagsfakta för journalister och investerare.

Uppdragsgivarna är noterade företag som vill att allmänheten ska få mer och bättre information om den egna verksamheten.

Målgrupperna är nyhetsbyråer, finansiell press, aktiemäklare, riskkapitalister, institutionella och privata investerare.

beQuoted väljer självständigt vad som skrivs och publiceras och garanterar att nyheter, analyser, bedömningar och slutsatser alltid görs oberoende av erhållen ersättning.

beQuoted AB
Sveavägen 31
111 34 Stockholm
Tel 08-692 21 90
Fax 08-506 533 99
[email protected]
www.beQuoted.com
Prenumeration

Om du vill prenumerera på beQuoteds nyhetsbrev klicka här

Om du vill avsluta din prenumeration klicka här

E-postadresser hanteras omsorgsfullt genom vår Privacy policy

Synpunkter och kommentarer uppskattas
Om du har synpunkter på innehåll, tips eller andra kommentarer att ge - hör då gärna av dig