beQpress
Pressmeddelanden
beQuoted nyheter: Guideline en dubblare enligt amerikanskt analyshus 
beQuoted nyhetsbrev 1 november 2007
Guideline en dubblare enligt amerikanskt analyshus
- Avtalet med Tesco en avgörande faktor

Det amerikanska analysföretaget Khandaker Partners & Co har gjort en analys av Guideline Oil Drilling Technology. Analysföretaget ger aktien en riktkurs på 44 kronor på 12 - 18 månaders sikt. Det innebär nästan en fördubbling av dagens värdering. Vi har läst analysen.

Stor marknad för styrd oljeborrning
Guideline har utvecklat en patentskyddad metod för att i realtid ange positionen för var borren befinner sig under borrning efter exempelvis olja.

Borrens positions bestäms genom att ljudsignaler från borrspetsen avlyssnas och analyseras. Spetsens koordinater kan därigenom beräknas.

Den stora finessen är att man inte behöver avbryta borrningen utan kan bestämma positionen utan onödiga avbrott. Den möjliga besparingen är uppemot 30 procent av den totala borrtiden. Om effektiviteten kan höjas med bara ett par procent ger detta stora besparingar för operatören, speciellt med tanke på dagens uppdrivna kostnadsläge i oljeindustrin.

Marknaden för styrd oljeborrning 2007 uppgår till 50 miljarder kronor. Fördelarna med teknologin innebär att Guideline har stora möjligheter att ta en stor del av markanden, anser Khandaker.

Mer om teknologin och om bolaget kan du läsa i beQuoted nyhetsbrev nr 21 2007.

Genombrottsavtal med Tesco
I juni 2007 tecknade Guideline ett avtal om sin borrmätningsteknik med det amerikansk-kanadensiska teknologi- och oljeservicebolaget Tesco Corporation.

Tesco är ett världsledande företag inom teknologibaserade lösningar för energisektorn, med mer än 1.800 medarbetare i 23 länder.

Bolaget utvecklar och kommersialiserar innovativa produkter som reducerar kostnaderna för oljeborrning samt förbättrar säkerheten och effektiviteten. Ett exempel är Tescos (revolutionerande) process för oljeborrning med foderrör vilken möjliggör 20 - 30 procent snabbare borrning.

Guidelines aktiekursen har stigit kraftigt sedan beskedet i somras, men amerikanska Khandaker anser att hela potentialen långt ifrån är inbakad i dagens kurs.

Enligt avtalet ska tester av tekniken efterföljas med en gemensam marknadslansering, både inom konventionell styrd oljeborrning och inom Tescos specialområde, borrning med foderrör.

Khandaker bedömer att detta kan innebära flera hundra miljoner kronor i försäljning med goda marginaler för Guideline. Avtalet kommer att ge värdefull kunskap om hur teknologin fungerar i praktiken.

Khandaker tror att företaget tack vare avtalet kommer att kunna lansera en fungerande teknik för styrd oljeborrning vid slutet av 2008.

Kassaflödesvärdering av Guideline
Spears & Associates, Inc. bedömer att den totala marknaden för styrd borrning 2007 uppgår till cirka 50 miljarder kronor, samt att marknaden växer med cirka 22 procent per år. Guideline är verksamma i området mätning under borrning, som utgör 40 procent av den globala styrda borrningsmarknaden.

Genom att använda sig av dess siffror visar Khandakers beräkningar att Guidelines omsättning kommer att växa från 26 miljoner 2008 till 860 miljoner kronor 2012.

Med en diskonteringsränta på 13 procent, baserad på en ränta på 4 procent, ett riskpåslag på 6 procent och ett extra specifikt riskpåslag med 3 procent, beräknar Khandaker bolagets nuvärde till 1.460 miljoner kronor, vilket är lika med 79 kronor per aktie.

Khandaker har gjort följande antaganden vid beräkningen av Guidelines framtida omsättning:

  • Den patenterade teknologin kommer att visa sig fungera för styrd olje- och gasborrning. Bolagets intäkter är dock endast beräknade från den här typen av verksamhet.
     
  • Teknologin kommer att vara tillgänglig för kommersiellt bruk vid slutet av 2008.
     
  • Bolaget kommer till en början att ha en mindre del av den globala marknaden. Marknadsandelen kommer att öka till 1,5 procent 2012.
     
  • Detta möjliggörs genom att bolaget lyckas utvidga sitt patent till fler länder och starta samarbeten med fler ledande oljeserviceföretag.

En kul krydda i portföljen
Khandaker bedömer att vinsten per aktie blir 0,46 kronor 2008. Genom att använda det genomsnittliga p/e-talet för oljeindustrin på 20 blir riktkursen drygt 9 kronor för 2008.

Genom att ta det aritmetiska medelvärdet av kassaflödesberäkningen och p/e-talsberäkningen, kommer Khandaker fram till en riktkurs på 44 kronor för aktien.

beQuoted tycker inte att man kan beräkna riktkursen som ett genomsnitt av två värderingsmodeller när modellerna ger så extremt olika värden. Vi tycker inte heller att oljeindustrins genomsnittliga p/e-tal är tillämplig på ett företag som befinner sig i snabb tillväxt, vilket kommer att vara fallet om Khandaker får rätt.

Observera att Khandakers analys endast är giltig om Guidelines teknologi blir kommersiellt gångbar. Som aktieägare måste man räkna in möjligheten för ett misslyckande och justera förväntningsvärdet därefter.

Men vi håller med Khandaker om att Guideline inte behöver ta någon större del av totalmarkanden för att aktien ska bli en bra placering.

Några faktorer som beQuoted anser kommer att styra värdet på aktien framöver:

  • Sannolikheten för att tekniken når acceptans av marknaden
  • När i tiden tekniken kommer att kommersialiseras
  • Inom vilka områden bolaget blir framgångsrikt
  • Eventuell framtida konkurrerande teknik för styrd borrning
  • Antalet hål som kommer att borras med tekniken
  • Tidsåtgången per borrat hål (främst beroende på djupet)
  • Hyreskostnaden för borr- och mätutrustning
  • Framtida kapitalbehov för att hantera kommersialiseringsfasen

Risken vid en investering i Guideline är hög, men sannolikheten för en lyckad kommersialisering har ökat efter avtalet med Tesco, beQuoted tycker att aktien kan vara en riktigt kul krydda för den riskvillige placeraren.

ANDERS WRIGHT
[email protected]

Tidigare publicerade artiklar om Guideline:
» En position i Guideline Oil Drilling Technology

 
 
Marknadsplats
NGM
 
 
 


Peter Hjorth
VD Guideline Oil Drilling Technology

 
 
 
 

 
 
Khandaker Partners är ett amerikanskt analyshus, som fått i uppdrag av Guideline att göra en analys av bolaget.
 
Analyshuset startades 2001, av vd Tanvir A Khandaker. Företaget har åtta analytiker och rådgivare.
 
Metaller och energi är två av de områden som Khandaker specialiserat sig på.
 
 
 
 
Styrd borrning

(Klicka bilden för större bild)
 
 
Styrd borrning behövs för att till exempel precisionsborra in i tunna oljefickor.
 
 
 
 
Metoden

(Klicka bilden för större bild)
 
 
Borren positionsbestäms genom att ljudsignaler från borrspetsen avlyssnas, analyseras och dess koordinater beräknas.
 
 
Ingen mätutrustning behöver skickas ner i borrhålet.
 
 
All inmätning görs i markplanet vilket är mindre kostsamt.
 
 
Oljesand finns i stora mängder främst i Kanada och Venezuela.
 
 
Kostnaderna för att utvinna oljesand är höga, därför är det först under senare år som utvinning har blivit lönsam.
 
 
Oljesanden i Kanada ligger i ett sluttande plan från markytan och ned till flera tusen meters djup.
 
 
Guideline har genomfört tester 400 - 600 meter ned i marken.
 
 
Resultaten från testerna utanför Uppsala betraktar Peter Hjorth som ett genombrott. Noggrannheten är väl under en meter i samtliga tre koordinater. 
 
 
 
 
Nästa händelse
2007-11-26
Delårsrapport Q2 2007

Mer info
Läs mer på beQuoted

Hemsida
  
Om beQuoted

beQuoted publicerar nyheter och bolagsfakta för journalister och investerare.

Uppdragsgivarna är noterade företag som vill att allmänheten ska få mer och bättre information om den egna verksamheten.

Målgrupperna är nyhetsbyråer, finansiell press, aktiemäklare, riskkapitalister, institutionella och privata investerare.

beQuoted väljer självständigt vad som skrivs och publiceras och garanterar att nyheter, analyser, bedömningar och slutsatser alltid görs oberoende av erhållen ersättning.

beQuoted AB
Sveavägen 31
111 34 Stockholm
Tel 08-692 21 90
Fax 08-506 533 99
[email protected]
www.beQuoted.com
Prenumeration

Om du vill prenumerera på beQuoteds nyhetsbrev klicka här

Om du vill avsluta din prenumeration klicka här

E-postadresser hanteras omsorgsfullt genom vår Privacy policy

Synpunkter och kommentarer uppskattas
Om du har synpunkter på innehåll, tips eller andra kommentarer att ge - hör då gärna av dig