beQpress
Pressmeddelanden
beQuoted nyheter: Central Asia Gold startar utvärdering i Kopylovskoye 
beQuoted nyhetsbrev 29 oktober 2007
Central Asia Gold startar utvärdering i Kopylovskoye
- Siktar på att bevisa minst 1 miljon uns guldreserver

I Kopylovskoye har utvärderingsprogrammet nu startat, med målet att bevisa en miljon uns guldreserver i första steget. I Tardan har anrikningsverket i princip nått full kapacitet. Guldpriset kan komma att stiga framöver och det gör Central Asia Gold till en långsiktigt intressant aktie.

Fyndigheten Kopylovskoye utvärderas i tvåskift
Utvärderingsprogrammet i Kopylovskoye skall kartlägga den fyndighet som geologiskt påminner om Rysslands största guldfält, Suchoy-Log, och som även geografiskt är placerad i samma område.

Arbetet med utvärderingen är omfattande och kostnadskrävande. För att finansiera det valde Central Asia Gold att sälja 25 procent av projektet till externa finansiärer för 10 miljoner dollar. Därmed slapp man ta in pengar genom nyemission och späda ut aktieägarna.

- För närvarande arbetar ett femtiotal personer i tvåskift för att göra utvärderingen. Av dessa är ett tjugotal geologer och resten stödpersonal, berättar vd Torbjörn Ranta för beQuoted.

- Vårt primära mål är att bevisa en miljon uns guldreserver enligt de ryska C1+C2 kategorierna. Då kan vi börja skissa på en produktionsanläggning som vi räknar med kommer att bli mellan 5 - 10 gånger större än i Tardan (100.000 ton malm per år).

- Utvärderingen av Kopylovskoye kommer att ta mellan ett och två år, och antagligen snarare två år än ett år. Men när vi kan starta produktionen vet vi inte. Tidigast 2009, men det kan lika gärna bli senare.

Utvärdering som att lägga pussel
Således är det ett stort arbete som påbörjats i Kopylovskoye. Torbjörn Ranta kompletterar bilden av hur utvärderingsarbetet går till:

- Att kartlägga fyndigheten är som att lägga ett pussel. Man lägger en bit klart av pusslet där, och en annat bit där, och till slut framträder en bild av hela pusslet allt tydligare.

- Kärnborrning och RC-borrning görs ner till 250 meters djup i ett rutnät, inledningsvis med ett avstånd på cirka 40 meter mellan borrningspunkterna. Dessa metoder kompletteras av mätpunkter från dikesgrävning, ytligare borrning och andra insatser.

- De resulterande proverna eller indata analyseras sedan inledningsvis i ett eget laboratorium. Redan tidigare har alla historiska data på fyndigheten och från närliggande områden digitaliserats i företagets databas.

- Förutom att bevisa guldreserver är ett mål med utvärderingen också att fastslå vilken typ av produktionsanläggning som är mest lämplig. Att ha rätt produktionsupplägg kan ha stor betydelse för hur lönsam brytningen blir i slutänden.

Anrikningen i Tardan går i princip i full kapacitet
I Tardan har anrikningsverket kommit igång och går i princip med full kapacitet. Den används för att utvinna guld ur den höggradiga malmen, som krossas, mals till sand och blandas med vatten innan guldet skakas ur.

Genom anrikningen tas omkring 50 procent av guldet om hand. Resten (upp till 90 procent utvinning) skall lakas ur i syrabad. Från början hade Central Asia Gold planerat att bygga slutna tankanläggningar för urlakningen, men det ser inte ut att behövas.

- Testresultat visar att det är möjligt att gå direkt på urlakning med syra i öppna bassänger, så kallad "heap leaching". Det bedöms ge tillräckligt god utvinning, vi behöver inte bygga slutna tankar där guldsanden får ligga och dra i syran, berättar Torbjörn Ranta.

- Därmed sparar vi tills vidare in en investering på cirka 10 miljoner dollar för tankanläggningen. Å andra sidan kommer vi inte att starta heap leaching förrän vi bevisat och fått godkänt de låghaltiga reserverna som finns i Tardan.

- Utvärderingen av de låghaltiga reserverna är ett arbete som förväntas bli klart under 2008. Vi kan säga att mot att vi inledningsvis sparar tio miljoner dollar i capex (capital expenditures) får vi acceptera ett års senareläggning av urlakningssteget och lägre produktion under 2008 än tidigare prognostiserat.

Heap leaching billig utvinningsmetodik
Torbjörn Ranta förklarar hur heap leaching går till i praktiken:

- Heap leaching innebär att malm krossas till malmkulor med en diameter på cirka 0,5 - 1 cm, som läggs ut på en yta stor som en fotbollsplan. Där vattnas sedan malmkulorna med syra via ett sprinklersystem och lakar ur guldet.

- Guldet följer med syran ner i kanaler och samlas upp för att guldet skall kunna skiljas av från syran via ett kemiskt absorptionssteg.

- Heap leaching är en billig metod, där man slipper stora investeringskostnader. Man får även ganska låga opex (operating expenditures) då man slipper att först mala malmen till sand, vilket annars drar väldigt höga energikostnader.

Så här långt går utvecklingen i Tardan enligt plan:

- Anläggningen i Tardan är tänkt att kunna gå i 15 - 20 år. Sett över hela den tidsperioden så ser vi ut att kunna nå klart konkurrenskraftiga produktionskostnader.

- Dock behöver vi steget med bassängurlakning för att kunna nå tillfredsställande lönsamhet, eftersom den gravimetriska anrikningen bara ger en utvinningsgrad på cirka 50 procent.

Licens för prospektering i Tardan
Dessutom kan det bli ytterligare brytning av nya fyndigheter. På en auktion har nämligen Central Asia Gold ropat in en licens för att göra ytterligare prospekteringsarbete i Tardan-regionen:

- Tardan är egentligen en guldförande dal. Arealen som vi bryter i är 3,3 kvadratkilometer, men det omkringliggande området vi fått licens för är 520 kvadratkilometer och vi vet att det finns ytterligare mineraliseringar där.

- Den nya licensen som vi nu fått rörande hela Tardan-dalen gäller under 25 år och innefattar både rätt att prospektera och att producera guld, förklarar Torbjörn Ranta.

Viktigt steg i pågående konsolidering av rysk guldindustri
Ryska guldbranschen är vid sidan av det största företaget Polyus, som är Norilsk Nickels gulddivision, väldigt fragmenterad med bortåt 500 företag. Potentialen till konsolidering har allmänt ansetts vara stor. Nu kan ett nytt stort steg vara taget.

- Det man pratar om i guldbranschen just nu är att Severstal Resources, som är del av det mycket stora ryska stålföretaget Severstal och finansiellt välkonsoliderat, har lagt ett bud 50 procent över börskurs på noterade Celtic Resources, berättar Torbjörn Ranta.

- Celtic Resources bryter guld i Ryssland och Kazakstan och är noterat på AIM-listan i London. Styrelsen avråder dock sina aktieägare från att sälja, då de anser att priset är för lågt.

- Därtill berättade ryska media nyligen att samma Severstal Resources även inlett förhandlingar med det ryska riskkapitalbolaget Arlan om ett övertygande av Arlans guldtillgångar. De har cirka 30 ton guldreserver och en årsproduktion om för närvarande två ton.

Torbjörn Ranta menar att detta är ett viktigt steg i en konsolidering:

- Severstal Resources verkar ha en ambition att snabbt bli en mycket viktig aktör på den ryska guldmarknaden. Fortsatta köp lär vara att vänta.

- På Central Asia Gold ser vi positivt på den här utvecklingen eftersom det även kan skapa ökad uppmärksamhet kring vårt eget företag.

Guldpriset kan nå 1.000 dollar
Annars är naturligtvis det lättrörliga guldpriset alltid ett talesämne i branschen.

- Även om jag inte är någon guru när det gäller guldpriset, så tror jag att sannolikheten är hög att vi kan nå 1.000 dollar per uns inom ett par år. Kanske även över det, säger Torbjörn Ranta.

Framför allt är det två orsaker som ligger bakom förväntningarna på ett högre gulpris:

  • Att guldproduktionen sjunker samtidigt som efterfrågan stiger, så att det idag finns ett produktionsunderskott
     
  • Att vi kan vara på väg att lämna det utpräglade låginflationssamhälle som vi befunnit oss i sedan 1990

Torbjörn Ranta fortsätter:

- Guldgruvor är en ändlig resurs. För andra året i rad minskade den globala produktionen, särskilt i de stora guldproducerande länderna. Guldproduktionen var 2006 nere på 2.400 ton, medan förbrukningen var 3.300 ton.

- En del av produktionsunderskottet har täckts via utförsäljningar från centralbanker, men det är naturligtvis ingen uthållig dämpningsmekanism.

- Dessutom har vi haft en utpräglad låginflationsekonomi. Med ökande global brist på arbetskraft kan vi övergå till en ekonomi med åtminstone viss inflation. Då kan guldets egenskap som värdesäkrad tillgång komma att återupptäckas.

Central Asia Gold köpvärd aktie
beQuoted håller med Torbjörn Ranta i analysen. Sannolikheten för en prischock uppåt är större än sannolikheten för en prischock neråt.

Central Asia Gold är knepigt att räkna på. Bedömningen är dock att bolaget är på rätt väg och att de långsiktiga förutsättningarna är goda. Något riktigt intressant kan vara på väg att byggas upp, där fyndigheten Kopylovskoye särskilt skall betonas.

Samtidigt är guldexploatering i Ryssland alltid en högriskverksamhet. Men vill man ha en exponering mot guldsektorn är Central Asia Gold ett klart intressant alternativ, särskilt på lång sikt.

CHRISTER JÖNSSON
[email protected]

Tidigare publicerade artiklar om Central Asia Gold:
» Central Asia Gold växer sig större i Ryssland
» Central Asia Gold kan ha gjort ytterligare starkt förvärv
» Guldkantat förvärvserbjudande för Central Asia Gold
» Kraftigt ökat guldpris gynnar Central Asia Gold
» Central Asia Gold är snart en producent att räkna med
» Mellanrapport från Central Asia Gold
» Ökad guldproduktion genom förvärv, utbyggnad och intrimning



Marknadsplats
NGM
 
 
 


Torbjörn Ranta
VD Central Asia Gold

 
 
 
- Vårt primära mål är att bevisa en miljon uns guldreserver. Då kan vi börja skissa på en produktionsanläggning som vi räknar med kommer att bli mellan 5 - 10 gånger större än i Tardan.
 
 
- Utvärderingen av Kopylovskoye kommer att ta mellan ett och två år, och antagligen snarare två år än ett år. Tidigast 2009 kan vi starta produktionen.
 
 
 
 

Karta som visar var Central Asia Golds fyndigheter är belägna.
(Klicka bilden för större bild) 

 
 
 
Halvårsrapporten
januari till juni 2007 gav följande siffror:
 
 • Omsättning: 31,6 Mkr (10,0)
 • Resultat efter finansnetto: -25,4 Mkr (-12,7)
 • Vinst per aktie: -0,066 kr (-0,055)
 
 
Under perioden
januari - juni 2007 har 246 kilo guld (7.900 uns) producerats.
 
 
Inräknat
juli och augusti har 620 kilo guld (20.000 uns) producerats.
 
 
Främst
är det den alluviala brytningen (huvudsakligen Artelj Lena) som har sin topp i produktionen under sommartid.
 
 
 
 

Licensområdet i Tardan
(klicka bilden för större bild)

 
 
 
Central Asia Gold
bygger successivt ut med nya fyndigheter.


Licensen i Tardan
ger rätt till prospektering och produktion under 25 år i ett område som är 520 kvadratkilometer stort.
 
 
Central Asia Gold
ropade in licensen på en auktion till priset 200.000 USD.
 
 
 
 

 

Krossverk från den nya fabriksanläggningen i Tardan

 
 
 
Tardans anrikningsverk har en kapacitet för 100.000 ton malm per år.
 
 
Först krossas malmen, därefter mals den, innan den separeras i det gravimetriska anrikningsverket.
 
 
Genom gravimetrisk anrikning nås en utvinningsgrad på cirka 50 procent.
 
 
Genom efterföljande heap leaching nås en total utvinningsgrad på cirka 90 procent.
 
 
 
 

 

Minianrikningsverk som används till fält vid utvärderingen i Kopylovskoye
 
 
 
Central Asia Golds
geologer har stor hjälp av mobila anrikningsverk, där de kan köra prov på plats på 16 kg malm per gång och få svar direkt på guldinnehåll.
 
 
Målet med utvärderingen i Kopylovskoye är att bevisa guldreserver motsvarande 1 miljon uns.
 
 
Central Asia Gold räknar då med att kunna anlägga en gruva som minst skall kunna producera guld i 15 - 20 år
 
 
 
 
Nästa händelse
2007-11-28
Delårsrapport Q3 2007

Mer info
Läs mer på beQuoted

Hemsida
  
Om beQuoted

beQuoted publicerar nyheter och bolagsfakta för journalister och investerare.

Uppdragsgivarna är noterade företag som vill att allmänheten ska få mer och bättre information om den egna verksamheten.

Målgrupperna är nyhetsbyråer, finansiell press, aktiemäklare, riskkapitalister, institutionella och privata investerare.

beQuoted väljer självständigt vad som skrivs och publiceras och garanterar att nyheter, analyser, bedömningar och slutsatser alltid görs oberoende av erhållen ersättning.

beQuoted AB
Sveavägen 31
111 34 Stockholm
Tel 08-692 21 90
Fax 08-506 533 99
[email protected]
www.beQuoted.com
Prenumeration

Om du vill prenumerera på beQuoteds nyhetsbrev klicka här

Om du vill avsluta din prenumeration klicka här

E-postadresser hanteras omsorgsfullt genom vår Privacy policy

Synpunkter och kommentarer uppskattas
Om du har synpunkter på innehåll, tips eller andra kommentarer att ge - hör då gärna av dig