beQpress
Pressmeddelanden
beQuoted nyheter: New Nordic förvärvar iQmedical med kosttillskottet eye q 
beQuoted nyhetsbrev nr 41 2007
beQuoted nyhetsbrev 26 oktober 2007
New Nordic förvärvar iQmedical med kosttillskottet eye q
- Nya kliniska tester av eye q kan öka försäljningen ytterligare

År 2006 blev omega 3-tillskottet eye q utsett till årets hälsotillskott i Sverige. Nu finns det i New Nordics portfölj, efter att iQmedical förvärvats. Baserat på prognostiserat resultat för kommande tolvmånadersperiod motsvarar köpeskillingen cirka p/e 8.

Kliniska studier visar eye q förbättrar inlärningen hos barn
eye q innehåller fettsyrorna omega 3 och omega 6, som är essentiella fettsyror. Att en fettsyra är essentiell innebär att kroppen inte klarar av att framställa den själv utan måste få den via kosten.

Ett för litet intag av omega 3 och omega 6 kan innebära att hjärnan får problem med koncentration, inlärning och närminnet. Även ögats näthinna behöver fettsyror som en strukturellt viktig byggsten. Ett dagligt intag av eye q hjälper till att upprätthålla rätt fettsyrenivå.

- Vi är väldigt nöjda med att få överta rättigheterna för eye q, som har en stark position och varumärke. Det är den bäst dokumenterade produkten, berättar vd Karl Kristian Jensen för beQuoted.

Kliniska tester utförda på eye q har hittills fokuserat på barn och ungdomar. Till exempel har positiva effekter för inlärning kunnat konstateras. Men ytterligare kliniska tester är aktuella.

- Faktiskt är ett tiotal kliniska studier antingen igång eller planeras att starta, berättar Karl Kristian Jensen, bland annat på gravida, barn och även vuxna.

Positiva resultat från kliniska studier kan naturligtvis ge ytterligare stöd åt marknadsföringen mot nya kundgrupper och på så vis underhålla försäljningstillväxten.

Bra förvärvspris för iQmedical
Preparatet eye q har funnits i Sverige sedan år 2000. För 2006 nådde iQmedical en försäljning på 21,7 miljoner kronor (där försäljningen av eye q stod för ungefär 80 procent) med ett resultat före skatt på 2,0 miljoner kronor.

Framöver tillkommer även Norge. Prognosen är att iQmedical under den närmaste tolvmånadersperioden skall omsätta 30 miljoner kronor, varav 8 miljoner i Norge, med ett resultat på 3,0 miljoner kronor före skatt. Efter skatt motsvarar det 0,35 kronor per aktie i New Nordic.

Köpeskillingen för iQmedical uppgår till 12 miljoner kronor plus en tilläggsköpeskilling på maximalt 5,5 miljoner kronor, alltså totalt 17,5 miljoner kronor. Lyckas iQmedical nå sina mål skulle köpeskillingen på ett års sikt motsvara ett p/e-tal på drygt 8, vilket låter fördelaktigt.

Fortsatt försäljningstillväxt väntas
Förhoppningen är inte minst att de nya kliniska studierna skall få ytterligare fart på försäljningen. Dessutom erfar beQuoted att New Nordic kan få försäljningsrättigheterna för eye q på ytterligare marknader, som kan nås via New Nordics lokala säljbolag.

- Vi har diskuterat detta med Galenica (som är det schweiziska företag som utvecklat eye q, beQuoteds anm), men inget är klart. Det kan i så fall röra sig om länder utanför Europa, säger Karl Kristian Jensen.

- Dessutom har Galenica ytterligare tillkommande produkter som New Nordic redan har fått rättigheterna för i Norden, och eventuellt ytterligare tillkommande produkter som är under utveckling.

beQuoted har varit positiva till New Nordic ett bra tag. Men trots att vi i nyhetsbrev nr 19 2007 utfärdade en köprekommendation har aktien utvecklats svagt och handlas idag runt 23 kronor.

Förvärvet av iQmedical med eye q stärker dock vår positiva uppfattning om New Nordic och det är inga problem att utfärda en långsiktig köprekommendation för aktien.

CHRISTER JÖNSSON
[email protected]

Tidigare publicerade artiklar om New Nordic:
» New Nordic fortsätter frisk expansion
» Öppning i fem nya länder för New Nordic
» New Nordic vill sälja kosttillskott för en miljard år 2011



Marknadsplats
First North
 
 
 


Karl Kristian Jensen
VD New Nordic

 
 
iQmedical marknadsför egenvårdsprodukter inom Sverige och Norge.
 
 
eye q är en naturlig fiskolja framställd av sardin, ansjovis och pilchard (en större form av sardin) samt ekologisk nattljusolja.
 

 

 
eye q är det vetenskapligt mest undersökta omega 3-tillskottet när det gäller hjärna och öga.
 
Kosttillskottet gör att man får rätt nivå av EPA, DHA och GLA, som är de fettsyror som vi måste äta, eftersom kroppen inte själv kan producera dem.
 
30 procent av vävnaden i hjärna och öga består av EPA, DHA och GLA, så det är livsviktiga fettsyror.
 
 
Nästa händelse
2007-11-22
Delårsrapport Q3 2007

Mer info
Läs mer på beQuoted

Hemsida
  
Om beQuoted

beQuoted publicerar nyheter och bolagsfakta för journalister och investerare.

Uppdragsgivarna är noterade företag som vill att allmänheten ska få mer och bättre information om den egna verksamheten.

Målgrupperna är nyhetsbyråer, finansiell press, aktiemäklare, riskkapitalister, institutionella och privata investerare.

beQuoted väljer självständigt vad som skrivs och publiceras och garanterar att nyheter, analyser, bedömningar och slutsatser alltid görs oberoende av erhållen ersättning.

beQuoted AB
Sveavägen 31
111 34 Stockholm
Tel 08-692 21 90
Fax 08-506 533 99
[email protected]
www.beQuoted.com
Prenumeration

Om du vill prenumerera på beQuoteds nyhetsbrev klicka här

Om du vill avsluta din prenumeration klicka här

E-postadresser hanteras omsorgsfullt genom vår Privacy policy

Synpunkter och kommentarer uppskattas
Om du har synpunkter på innehåll, tips eller andra kommentarer att ge - hör då gärna av dig