beQpress
Pressmeddelanden
beQuoted nyheter: Stark tillväxt i Danmark för Björn Borg 
beQuoted nyhetsbrev 23 oktober 2007
Stark tillväxt i Danmark för Björn Borg
- Nu ska även konceptbutiker öppnas på den danska marknaden

Försäljningen av Björn Borg-kläder har ökat lavinartat hos våra nordiska grannar. Danmark tar nu steget mot att öppna upp en rad egna konceptbutiker. beQuoted har försökt ta pulsen på både den svenska och danska marknaden.

Tre konceptbutiker är planerade i Danmark
beQuoted har tidigare skrivit om SOS Distribution Network som är Björn Borgs danska distributör, se nyhetsbrev nr 11 2006. Framgångsfaktorn i Danmark är ett faktum. Man har lyckats öka försäljningen med runt 100 procent årligen under de senaste åren.

Den kraftiga expansionen har gjort att man haft fullt upp med att distribuera ut kläder till sina återförsäljare. Ole Damm, vd för SOS, berättar för beQuoted att man nu känner sig redo att ta nästa steg.

- Försäljningen via återförsäljare har vuxit kraftigt under de senaste åren så vi har lagt all vår energi på att göra ett bra jobb där. Vi känner oss nu redo att öppna upp egna konceptbutiker för att kunna visa upp ett fullständigt sortiment.

För beQuoted avslöjar Ole Damm att tre butiker är planerade att öppnas under hösten 2008. Förhandlingar har inletts att öppna en butik på Kastrups flygplats och i två varuhuskedjor i centrala Köpenhamn som kan jämföras med svenska NK.

- Tre butiker är planerade och beroende på mottagandet ser vi en möjlighet att öppna betydligt fler butiker framöver, om det sedan blir 5 eller 20 stycken får tiden och mottagandet utvisa.

93 procents tillväxt i Danmark
Den danska verksamheten har under första halvåret 2007 växt med fantastiska 93 procent mätt i konsumentledet. Ole Damm ser mycket ljust på framtiden och någon avmattning ser han inte.

- Vi har haft ett väldigt starkt första halvår och allt tyder på att andra halvåret kommer utvecklas lika starkt. Det går helt enkelt fruktansvärt bra.

Omsättningen för distributörens Björn Borg-verksamhet bör enligt dessa uppgifter hamna runt 120 miljoner danska kronor för 2007. beQuoted tror dock det krävs en breddad kollektion för att kunna fortsätta öka tillväxten i samma procentuella takt, vilket bekräftas av Ole Damm:

- För att fortsätta växa kommer vi självklart behöva bredda vår kollektion och där ser vi våra konceptbutiker som ett första steg.

- Jag kan också säga så mycket som att 2008 ser ut att börja mycket starkt. Våra återförsäljare har ökat sina förbeställningar med 25 procent mot föregående år.

beQuoted tolkar detta som om tillväxten i Danmark kommer att fortsätta vara stark ett bra tag framöver.

Full fart i de svenska konceptbutikerna
Det tredje kvartalet ser även ut att bli ett starkt kvartal på den svenska marknaden. Enligt beQuoteds mätningar i en av konceptbutikerna ser försäljningen ut att slå alla rekord.

Antalet kunder under kvartalet ser till och med ut att slå förra årets julförsäljning. Det har också öppnats ett par nya butiker under året samt att sortimentet har breddats, vilket gör att vi förväntar oss en stark tillväxt även på den svenska marknaden.

Tillväxten kan bli bättre än vi vågat tro
beQuoted har tidigare räknat med en omsättning strax under 500 miljoner kronor för helåret. I och med en bekräftad kraftig tillväxt i Danmark, parallellt med att den svenska marknaden ser ut att växa starkt, tror vi att omsättningen snarare kommer att hamna en bit över.

Vi väljer därför att justera upp vår prognos, och för tredje kvartalet förväntar vi oss en omsättning på 152 miljoner kronor (93,4), vilket innebär en tillväxt på 63 procent. Resultatet efter finansnetto tror vi hamnar runt 45 miljoner kronor (24,0), vilket skulle motsvara en vinst per aktie på 1,30 kronor.

Dollarkursen viktig
Dollarkursen är en viktig faktor att ta hänsyn till när försäljningen till marknaderna utanför Sverige ökar så kraftigt. Alla Björn Borgs inköp och försäljningar sker i valutor knutna till den amerikanska dollarn.

Dollarn har på ett år försvagats med drygt 10 procent, vilket troligen innebär att marginalerna på den svenska marknaden ökat. Samtidigt innebär det att omsättningen i de utländska marknaderna, mätt i svenska kronor, inte ökat i samma takt som försäljningen i antalet varor.

beQuoted drar slutsatsen att Björn Borg kommer att fortsätta utvecklas mycket starkt och så länge som bolaget inte åker på någon modemiss, tror vi även aktien kommer utvecklas bättre än index.

JOHAN SKÅRBRATT
[email protected]



Marknadsplats
Stockholmsbörsen
 
 
 


Ole Damm
VD SOS Distribution Network
 
Fristående distributör för Björn Borg i Danmark

 
 
 
 

 
 
Den danske distributören har ökat försäljningen med 93% under första halvåret, mätt i konsumentledet.
 
Idag har man inga egna butiker, men det vill man ändra på. 
 
 
 

 
 
I Danmark säljs Björn Borg-kläder genom cirka 600 detaljister.
 
 
I år blir det omkring 1,5 miljoner Björn Borg-plagg.
 
 
 

16% av marknaden
Den danska marknaden utgör cirka 16% av försäljningen av Björn Borg-produkter, mätt i konsumentledet.
 


Sverige 26% (34)
Holland 39% (33)
Danmark 16% (15)
Norge 15% (14)
Övriga 4% (5)

 
 
 
 
Nästa händelse
2007-11-15
Delårsrapport Q3 2007

Mer info
Läs mer på beQuoted

Hemsida
  
Om beQuoted

beQuoted publicerar nyheter och bolagsfakta för journalister och investerare.

Uppdragsgivarna är noterade företag som vill att allmänheten ska få mer och bättre information om den egna verksamheten.

Målgrupperna är nyhetsbyråer, finansiell press, aktiemäklare, riskkapitalister, institutionella och privata investerare.

beQuoted väljer självständigt vad som skrivs och publiceras och garanterar att nyheter, analyser, bedömningar och slutsatser alltid görs oberoende av erhållen ersättning.

beQuoted AB
Sveavägen 31
111 34 Stockholm
Tel 08-692 21 90
Fax 08-506 533 99
[email protected]
www.beQuoted.com
Prenumeration

Om du vill prenumerera på beQuoteds nyhetsbrev klicka här

Om du vill avsluta din prenumeration klicka här

E-postadresser hanteras omsorgsfullt genom vår Privacy policy

Synpunkter och kommentarer uppskattas
Om du har synpunkter på innehåll, tips eller andra kommentarer att ge - hör då gärna av dig