beQpress
Pressmeddelanden
beQuoted nyheter: SRAB seglar mot successivt bättre resultat 
beQuoted nyhetsbrev 9 oktober 2007
SRAB seglar mot successivt bättre resultat
- Har tagit leverans av nytt fartyg

Första halvåret 2007 gjorde SRAB ett riktigt svagt resultat. Viktigaste anledningen är att förlusthärden M/T Skagica fasats ut ur flottan, vilket orsakat en realisationsförlust. Men fram seglar ett mer intressant SRAB som successivt kommer att förbättra resultatet.

Resultatet svagt efter försäljning av M/T Skagica
För första halvåret 2007 blev det ett riktigt svagt resultat. Fartyget Skagica, som stod inför en kostsam 30-årsklassning, såldes till Energymaster Global Services Ltd i Lagos, Nigeria.

Genom försäljningen har SRAB fått ett likviditetstillskott på drygt 10 miljoner kronor, men samtidigt understeg försäljningspriset bokfört värde med 8,5 miljoner kronor.

Totalt, inklusive driftsförluster, orsakade Skagica ett underskott för första halvåret på 13,5 miljoner kronor.

Övriga förluster kommer av att det nya fartyget Pakri Victory hade inkörningskostnader som översteg de budgeterade under det första kvartalet, men nu fungerar fartyget väl.

Så här blev första halvåret 2007:

      • Omsättning: 34,2 Mkr (26,8)
      • Resultat efter finansnetto: -17,0 Mkr (-1,7)
      • Vinst per aktie: -0,67 kr (-0,07)

För andra kvartalet isolerat blev motsvarande siffror:

      • Omsättning: 17,0 Mkr (13,7)
      • Resultat efter finansnetto: -13,2 Mkr (-0,4)
      • Vinst per aktie: -0,52 kr (-0,02)

M/T Pakri Victory första fartyget i ny flotta
beQuoted har tidigare berättat om att SRABs mål är att bygga upp en flotta av sex - sju moderna fartyg, så att rederiet kan betjäna en portfölj av volymkontrakt med egen transportkapacitet. Pakri Victory är det första fartyget i denna nya flotta.

- Pakri Victory genererar en omsättning på cirka 12 miljoner kronor per halvår med ett resultat för första halvåret på 1,6 miljoner kronor, berättar Rolf Hollmén, vd i SRAB Shipping.

- Men med den finansieringslösning som vi valt, där båten till 90 procent ägs av preferensaktieägarna under de första fem åren, blir det endast ett blygsamt överskott till moderbolaget. Det kommer dock att stiga i takt med att kassaflödet från båten används till att betala av lånen.

Andra fartyget M/T Pakri Glory levererad
Nybygge nummer två, Pakri Glory, har levererats i slutet av september och har därefter gått på sin femåriga timecharter med Pakri Tankers Oü. Fartyget har finansierats på samma sätt som det första (se beQuoted nyhetsbrev nr 24 2006), det vill säga genom en emission av högavkastande preferensaktier.

- Sedan vi beställde båtarna har fartygspriserna stigit med mellan 15 - 20 procent, berättar Rolf Hollmén. Det betyder en mindre reavinst när vi säljer in båten till preferensaktiebolaget SRAB Kemtank 2.

Ny flotta kan öka till sex fartyg på drygt ett år
Målet är som sagt att expandera flottan ytterligare. Rolf Hollmén utvecklar tidsplanen för detta:

- Vid utgången av 2007 skall vi ha tre båtar i den nya flottan. Vid utgången av 2008 är vår ambition att vi skall kunna ha dubblerat flottan ännu en gång, upp till sex fartyg.

- Hittills har vi övertagit pågående nybyggnadsprojekt genom att beställaren och tillika ägaren till det turkiska varvet, som är ett rederi, valt att sälja nybyggnadskontrakten till SRAB. Ofta fungerar det så att varven i Turkiet bygger på spekulation, och om man inte lyckas sälja båten så övertar rederiet som äger varvet båten och driver den själv.

- De goda relationer vi byggt upp med det turkiska varvet och dess ägare ger oss en möjlighet att vid fortsatt expansion vara med och påverka fartygsbyggen redan vid ritningsbordet. Ett alternativ för vår expansion är att vi hyr in fartyg på långa perioder med option att förvärva fartygen efter hyresperiodens slut.

beQuoted förväntar sig att resultatet långsamt kommer att förbättras och att aktien kan värderas upp när så sker. Men det lär ta tid och SRAB är därför en placering som man bör se på längre sikt.

CHRISTER JÖNSSON
[email protected]

Tidigare publicerade artiklar om SRAB Shipping:
» SRAB Shipping skall expandera vidare
» SRAB Shipping beställer kemtanker nummer tre
» SRAB Shippings nya kemikalietanker finansierad
» Preferensaktie i SRAB Kemtank ger över 10 procents årlig avkastning

 
 
Marknadsplats
First North
 
 
 


Rolf Hollmén
VD SRAB Shipping

 
 
- Vid utgången av 2007 skall vi ha tre båtar i den nya flottan.
 
 
- Vid utgången av 2008 är vår ambition att vi skall kunna ha dubblerat flottan ännu en gång, upp till sex fartyg.
 
 
- Skall man nå lönsamhet måste man ha fartyg som kan komplettera varandra och då behövs åtminstone sex - sju fartyg i samma storleksklass.
 

 

M/T Pakri Victory
 
Nybyggnadsprojekt nummer två, Pakri Glory, är en olje- och kemikalietanker på 7.000 dödviktston, alltså samma specifikation som Pakri Victory.
 
Finansieringen sker på samma sätt som med Pakri Victory, via ett ägarbolag, SRAB Kemtank 2, som har kapitaliserats upp med preferensaktier.
 
Emissionen övertecknades, totalt 45 miljoner kronor emitterades genom preferensaktier i SRAB Kemtank 2.
 
 
 
 
 
Nästa händelse
2007-10-24
Delårsrapport Q3 2007

Mer info
Läs mer på beQuoted

Hemsida
  
Om beQuoted

beQuoted publicerar nyheter och bolagsfakta för journalister och investerare.

Uppdragsgivarna är noterade företag som vill att allmänheten ska få mer och bättre information om den egna verksamheten.

Målgrupperna är nyhetsbyråer, finansiell press, aktiemäklare, riskkapitalister, institutionella och privata investerare.

beQuoted väljer självständigt vad som skrivs och publiceras och garanterar att nyheter, analyser, bedömningar och slutsatser alltid görs oberoende av erhållen ersättning.

beQuoted AB
Sveavägen 31
111 34 Stockholm
Tel 08-692 21 90
Fax 08-506 533 99
[email protected]
www.beQuoted.com
Prenumeration

Om du vill prenumerera på beQuoteds nyhetsbrev klicka här

Om du vill avsluta din prenumeration klicka här

E-postadresser hanteras omsorgsfullt genom vår Privacy policy

Synpunkter och kommentarer uppskattas
Om du har synpunkter på innehåll, tips eller andra kommentarer att ge - hör då gärna av dig