beQpress
Pressmeddelanden
beQuoted nyheter: Micro Bildelar startar samarbete med Preem 
beQuoted nyhetsbrev 18 september 2007
Micro Bildelar startar samarbete med Preem
- 400.000 kortkunder erbjuds rabatt

Micro Holding gör ett mycket svagt resultat under första halvåret. Rörelsemarginalen blev minus 23 procent. Under ytan pågår dock ett förändringsarbete som bör ge resultat på sikt. beQuoteds bedömning är att chansen till en turnaround kvarstår, men det lär ta lång tid.

Mycket svag rörelsemarginal första halvåret
För första halvåret har Micro Holding en rörelsemarginal på minus 23,3 procent. Då har vi rensat för att reserver på sammanlagt 2,5 miljoner kronor har lösts upp (förbättrat resultatet).

Så här blev första halvåret 2007:

      • Omsättning: 74,7 Mkr (70,5)
      • Resultat efter finansnetto: -15,1 Mkr (-1,5)
      • Vinst per aktie: -0,09 kr (-0,02)

Jämförelsesiffror mellan 2007 och 2006 är inte relevanta. Vid köpet av Micro Bildelar från Bilia fick Micro Holding på köpet med sig ekonomiska reserver, då Micro Bildelar gjort uthålligt svaga resultat.

Upplösta reserver har förbättrat resultatet för 2006 med 7,5 miljoner kronor. 2007 har ytterligare 2,5 miljoner kronor lösts upp under första kvartalet.

För andra kvartalet 2007 isolerat blev siffrorna enligt följande:

      • Omsättning: 41,3 Mkr (40,4)
      • Resultat efter finansnetto: -7,0 Mkr (-1,3)
      • Vinst per aktie: -0,04 kr (-0,01)

Resultatförbättring genom ökad affärsvolym
För att vara en etablerad detaljhandelskedja som Micro Bildelar är en rörelsemarginal på minus 23 procent överraskande svagt.

Frågan inställer sig naturligtvis vad som görs för att vända detta:

- Vi har redan gjort nedskärningar, framför allt i den centrala administrationen. Att resultatet fortfarande är svagt beror på att våra kostnader är anpassade till en större affärsvolym, förklarar Kristina Jarring, vd för Micro Bildelar.

- Den overhead vi har kvar skall kunna bära 25 butiker (mot 14 butiker idag). Vårt mål är att ha så många butiker år 2010. Genom att inte behöva öka overhead skall täckningsbidraget från en fördubblad försäljning ge en rejäl resultatförbättring.

- Framöver kommer fokus att ligga på att öka affärsvolymerna genom våra fyra marknadskanaler: Micros befintliga butiker, e-handel, shop-in-shop Vianor samt via samarbetet med Preem.

Förbättrat inköp ger bättre marginal
Men en rörelsemarginal på minus 23 procent indikerar ändå att det måste finnas mer att göra på kostnadssidan.

- Närmast ligger ökad centralisering av inköp och uppstramning av sortimentet ute i butikerna, berättar Kristina Jarring.

- Allt för mycket av inköp och lager har organiserats på butiksnivå. Genom att istället låta butikerna beställa mot vårt utbyggda centrallager skall vi få kunna ner inköpskostnaderna och förbättra våra bruttomarginaler.

Samarbete med Preem
Micro Bildelar har inlett ett samarbete med bensinkedjan Preem, som har 400.000 kortkunder att jämföra med Micro Bildelars 32.000 kunder med Micro-kort.

- Preems kortkunder kommer att kunna betala med sitt Preem-kort i Micro-butikerna. Sedan får de räkningen på sin vanliga bensinfaktura, berättar Kristina Jarring.

- Dessutom får privatkunderna 5 procent rabatt för alla inköp som de gör med sitt Preem-kort. Företagskunderna kommer att få 10 procent rabatt. Rabatterna kommer att dras direkt på fakturan.

Ökad satsning på e-handel från 2008
E-handeln växer kraftigt i Sverige. För Micro Bildelar, med många kunder som har långt till närmaste Micro-butik, skall ökad e-handel ge ett rejält försäljningsstillskott på sikt.

- Generellt ser vi en stor potential i e-handeln. Vi kan framför allt nå kunder som har långt till närmaste butik. Vi har till exempel idag många e-handelskunder från Norrland, berättar Kristina Jarring.

- Därtill kan vi ge kunder möjlighet att inför ett butiksbesök se ut vad de vill ha. Därtill ge kunder med begränsat med tid möjlighet att kunna köpa vad de vill ha utan att lägga tid på att åka till butiken.

- Vi kommer under resten av 2007 att förbättra vår e-handelslösning så att den blir mer anpassad till det högt specialiserade sortiment som vi har. Den nya e-handelslösningen vill vi lansera senast i början av 2008, inför starten av bilfixarsäsongen.

beQuoted tror fortfarande på turnaround
beQuoted tror fortfarande att det kan gå att vända Micro Bildelar. Konceptet är friskt, men butikskedjan har varit försummad under så många år att stora insatser krävs innan vändningen är en realitet.

Bedömningen är att 2007 blir mycket svagt och att förbättringen kan inträda gradvis från 2008 och framåt. Problemet är att förlusttakten är så hög att emissionslikviden på knappt 30 miljoner kronor från november 2006 rinner ur företaget i en hög takt.

beQuoteds prognos är att det kommer att krävas ytterligare ett stort kapitaltillskott, troligtvis mot slutet av 2008, för att orka vändningen.

Vid en aktiekurs på 37 öre är börsvärdet 61,4 miljoner kronor. Eget kapital per aktie ligger på 19 öre.

För investerare som inte har nerver att tåla utdragna förluster innan det vänder, eller som saknar tålamod att vänta, lär det tills vidare finnas säkrare aktier att satsa på.

CHRISTER JÖNSSON
[email protected]

Tidigare publicerade artiklar om Micro Holding:
» Micro Bildelar i nisch mellan Biltema och Mekonomen
» Micro Bildelar satsar på turnaround från svaga år

 
 
Marknadsplats
First North
 
 
 
 


Kristina Jarring
VD Micro Holding

 
 
- Framöver skall vi öka genom våra fyra marknadskanaler: Micros befintliga butiker, e-handel, shop-in-shop Vianor samt via samarbetet med Preem.
 
 
- Den overhead vi har kvar skall kunna bära 25 butiker (mot 14 butiker idag).
 
 
- Genom att inte behöva öka overhead skall täckningsbidraget från en fördubblad försäljning ge en rejäl resultatförbättring.

 
 
 
 
 
 
Inköp på Micro Bildelar skall centraliseras, från att delvis ha organiserats på butiksnivå.
 
 
Därmed skall inköpskostnaderna kunna sänkas.
 
 
 

 
Framöver kommer Preems 400.000 kortkunder att kunna betala med sitt Preem-kort i Micro Bildelars butiker.
 
 
Privatkunder får fakturan från Micro Bildelar på sitt Preem-kort och får dessutom 5 procent rabatt.
 
 
Företagskunder med Preem-kort får 10 procent rabatt. 
 
 
 

 
Tillsammans med Vianor har Micro Bildelar startat samarbetet shop-in-shop Vianor.
 
 
 
 
Nästa händelse
2007-11-16
Delårsrapport Q3 2007

Mer info
Läs mer på beQuoted

Hemsida
  
Om beQuoted

beQuoted publicerar nyheter och bolagsfakta för journalister och investerare.

Uppdragsgivarna är noterade företag som vill att allmänheten ska få mer och bättre information om den egna verksamheten.

Målgrupperna är nyhetsbyråer, finansiell press, aktiemäklare, riskkapitalister, institutionella och privata investerare.

beQuoted väljer självständigt vad som skrivs och publiceras och garanterar att nyheter, analyser, bedömningar och slutsatser alltid görs oberoende av erhållen ersättning.

beQuoted AB
Sveavägen 31
111 34 Stockholm
Tel 08-692 21 90
Fax 08-506 533 99
[email protected]
www.beQuoted.com
Prenumeration

Om du vill prenumerera på beQuoteds nyhetsbrev klicka här

Om du vill avsluta din prenumeration klicka här

E-postadresser hanteras omsorgsfullt genom vår Privacy policy

Synpunkter och kommentarer uppskattas
Om du har synpunkter på innehåll, tips eller andra kommentarer att ge - hör då gärna av dig