beQpress
Pressmeddelanden
beQuoted nyheter: New Nordic fortsätter frisk expansion 
beQuoted nyhetsbrev 11 september 2007
New Nordic fortsätter frisk expansion
- Försäljningsprognos 220 miljoner kronor för helåret

Hälsokostföretaget New Nordic fortsätter sin friska expansion. Modellen att starta egna landkontor som marknadskanal i allt fler länder verkar fungera bra. För helåret 2007 blir vinsten ganska mager, men från och med 2008 blir det bättre med ett p/e-tal på 12.

Expansion in i nya länder
Under de närmaste åren är siktet inriktat på expansion för New Nordic. Under juni kom försäljningen igång i Turkiet och Holland. Länder som därefter står på tur är Ryssland, Frankrike och Mexiko.

Som beQuoted tidigare berättat om går expansionsstrategin ut på att anställa en landschef, som har möjlighet att bli direktör efter två år, vid en framgångsrik etablering.

Hittills har den kostnadseffektiva strategin fungerat väl och det har gjort att New Nordic finns etablerade på 22 marknader och får ut sina produkter via 30.000 försäljningsställen.

Vinstökning under andra kvartalet
För första halvåret 2007 har företaget sålt för knappt hundra miljoner kronor:

      • Omsättning: 97,0 Mkr
      • Resultat efter finansnetto: 3,4 Mkr
      • Vinst per aktie: 0,21 kr

Vinstmarginalen ligger alltså på 3,5 procent och den har tyngts under första halvåret av etableringskostnader på nya marknader.

Även sammanslagningar bland detaljhandelskedjorna på de viktiga hemmamarknaderna i Skandinavien har lett till rationaliseringar i produktsortimenten, vilket har hållit tillbaka resultatet.

EBITDA-resultatet (resultatet före avskrivningar, finansnetto och skatt) ligger på 4,9 miljoner kronor, vilket ger en EBITDA-marginal på 5,0 procent och ett EBITDA per aktie på 0,83 kronor.

För andra kvartalet isolerat syns en liten förbättring. Här stiger EBITDA-marginalen till 6,6 procent och vinstmarginalen blir 5,0 procent.

      • Omsättning: 51,9 Mkr
      • Resultat efter finansnetto: 2,6 Mkr
      • Vinst per aktie: 0,18 kr

New Nordic tror att man på helåret skall nå en försäljning på 220 miljoner kronor och ett EBITDA-resultat på 11 miljoner kronor (EBITDA-marginal 5,0 procent). Således torde vinstmarginalen hamna på cirka 3,5 procent och vinsten per aktie efter skatt bli 0,48 kronor.

P/e-talet vid dagens aktiekurs på 26 kronor blir således 54, vilket kan låta högt, men resultatet bör ses på lite längre sikt.

P/e-talet kan falla under 12 under 2008
beQuoted har tidigare berättat om att målet för New Nordic är att föra ut sina egna varumärken (företaget har bara egenutvecklade produkter inom hälsokost, se beQuoted nyhetsbrev nr 19 2007) brett i världen och nå en omsättning på 1 miljard kronor till 2011.

Utgår vi från en omsättningssiffra på 220 miljoner kronor för 2007 och räknar framåt kräver det en årlig omsättningstillväxt på 46 procent. För 2008 räknar vd Karl Kristian Jensen med en rejäl omsättningsökning:

- Vi har tidigare sagt att vi vill nå en omsättning på 400 miljoner kronor. Det är inte säkert att vi når ända dit, men 350 miljoner skall vi definitivt klara av.

- EBITDA-marginalen tror jag kan ligga på 9 procent under de närmaste åren då vi expanderar, men på sikt när vi når en stabilare fas i vår utveckling skall vi kunna ligga på 10 - 15 procent.

beQuoted tror att det kan bli lite tufft att gå från 5 procent till 9 procent på ett år. Men om vi räknar med att en EBITDA-marginal på 7 procent motsvarar en vinstmarginal på 5,5 procent skulle vinsten per aktie efter skatt inte understiga 2,23 kronor under 2008.

I så fall faller p/e-talet till betydligt mer humana 11,7. Skulle det bli verklighet, får det anses vara lågt för ett grundarlett, snabbväxande företag i den långsiktigt heta hälsokostbranschen.

CHRISTER JÖNSSON
[email protected]

Tidigare publicerade artiklar om New Nordic:
» Öppning i fem nya länder för New Nordic
» New Nordic vill sälja kosttillskott för en miljard år 2011



Marknadsplats
First North
 
 
 


Karl Kristian Jensen
VD New Nordic

 
 
- EBITDA-marginalen tror jag kan ligga på 9 procent under de närmaste åren då vi expanderar.
 
- På sikt när vi når en stabilare fas i vår utveckling skall vi kunna ligga på 10 - 15 procent.
 
 

 

 
Blue Berry innehåller naturligt lutein och är för ögats vitalitet.
 
 

 

 
Cran Berry (Tranbär) med sea-majs och timjan mot urinvägsproblem.
 
 
Seamajs har visat sig ha mycket positiv effekt på slemhinnorna i urinvägarna och timjan är välkänd som en desinficerande ört.
 
 
 
Nästa händelse
2007-11-22
Delårsrapport Q3 2007

Mer info
Läs mer på beQuoted

Hemsida
  
Om beQuoted

beQuoted publicerar nyheter och bolagsfakta för journalister och investerare.

Uppdragsgivarna är noterade företag som vill att allmänheten ska få mer och bättre information om den egna verksamheten.

Målgrupperna är nyhetsbyråer, finansiell press, aktiemäklare, riskkapitalister, institutionella och privata investerare.

beQuoted väljer självständigt vad som skrivs och publiceras och garanterar att nyheter, analyser, bedömningar och slutsatser alltid görs oberoende av erhållen ersättning.

beQuoted AB
Sveavägen 31
111 34 Stockholm
Tel 08-692 21 90
Fax 08-506 533 99
[email protected]
www.beQuoted.com
Prenumeration

Om du vill prenumerera på beQuoteds nyhetsbrev klicka här

Om du vill avsluta din prenumeration klicka här

E-postadresser hanteras omsorgsfullt genom vår Privacy policy

Synpunkter och kommentarer uppskattas
Om du har synpunkter på innehåll, tips eller andra kommentarer att ge - hör då gärna av dig