beQpress
Pressmeddelanden
beQuoted nyheter: Förlorad process mot Semper drog ned Midelfart Sonessons resultat 
beQuoted nyhetsbrev 7 september 2007
Förlorad process mot Semper drog ned Midelfart Sonessons resultat
- Bör kunna tjäna 25 miljoner kronor före skatt på helåret

Midelfart Sonesson förlorade en process mot Semper under andra kvartalet, vilket kostade 17 miljoner kronor. Resultatet är fortsatt minus och företaget verkar ha en bit att gå innan verksamheten löper stabilt. beQuoted tror att aktien har en begränsad potential i nuläget.

Förlorat skiljedomsfall med Semper
Midelfart Sonesson har det inte lätt. Så snart ett extraordinärt problem är över dyker det upp ett nytt. Under det senaste året har det rört sig om lagernedskrivningar i Vitamex, oegentligheter i samma företag och nu alltså en förlorad tvist med Semper om ett försäljningsavtal.

- Bakgrunden är att vi efter övertagandet av Friggs från Semper, hade ett försäljningsavtal med Semper där deras säljkår skulle sälja Friggs, förklarar Lennart Nylander, vd för Midelfart Sonesson.

- Men vi var inte nöjda med den distributionstäckning som de uppnådde och tyckte därför att vi hade skäl att säga upp avtalet.

- Våra advokater har hela tiden sagt att detta är ett vunnet fall, så därför är det en mycket stor överraskning att vi nu förlorat. Eftersom det rör sig om en dom från en skiljenämnd går den inte att överklaga, utan vi får acceptera att betala 17 miljoner kronor till Semper.

Hela omsättningsökningen förvärvad
Sammanslagningen mellan Wilh. Sonesson och Midelfart gör att omsättningen får ett lyft med 46 procent under första halvåret 2007.

      • Omsättning: 870 Mkr (595)
      • Resultat efter finansnetto: -4 Mkr (10)
      • Vinst per aktie: -0,08 kr (0,29)

All tillväxt är dock förvärvad, den organiska tillväxten är noll. För andra kvartalet isolerat blir siffrorna enligt följande:

      • Omsättning: 424 Mkr (294)
      • Resultat efter finansnetto: -20 Mkr (2)
      • Vinst per aktie: -0,29 kr (0,03)

- Försäljningsutvecklingen och resultatet är något sämre eftersom vi tappat försäljning i Norge inom hälsokostdetaljister, förklarar Lennart Nylander.

Men framför allt tyngs resultatet av engångskostnaderna för tvisten med Semper:

- Lite olyckligt är det att så fort vi löst problemen på ett ställe, har det dykt upp nya problem på ett annat håll, säger Lennart Nylander.

- Men min bedömning är att Midelfart Sonesson har kapacitet att långsiktigt kunna nå upp till en rörelsemarginal på 7 - 8 procent.

Aktien har fallit tillbaka under året och handlas för närvarande till en kurs runt 15 kronor. Börsvärdet är 820 miljoner kronor.

För 2007 tror beQuoted på en omsättning på 1,7 miljarder kronor och ett resultat efter finansnetto runt 25 miljoner kronor. Per aktie kan vinsten hamna på 0,33 kronor, vilket ger ett p/e-tal på 45.

beQuoted intar neutral hållning till aktien
beQuoted tror att det kommer att ta tid innan företaget når en sådan struktur och stabilitet att man kan räkna med en rörelsemarginal på 7 - 8 procent, alltså efter engångskostnader och omstruktureringar.

Fusioner är svåra att genomföra, i synnerhet när de går över landsgränserna, trots att norrmän och svenskar är broderfolk. Vem minns inte den tänkta fusionen mellan Telia och Telenor för några år sedan?

beQuoted vågar av försiktighetsskäl inte räkna med mer än en modest tillväxt och en rörelsemarginal på 5 - 6 procent under de närmaste åren.

Ett mer normalt resultat med en prognostiserad rörelsemarginal på 6 procent och ett finansnetto på minus 30 miljoner kronor kan ligga på 72 miljoner kronor, eller 0,95 kronor per aktie.

Utifrån beQuoteds realistiska scenario (som alltså inte gäller för 2007) handlas Midelfart Sonesson vid en aktiekurs på 15 kronor till ett p/e-tal på 16. Det är inte särskilt billigt och beQuoted intar en neutral hållning till aktien.

CHRISTER JÖNSSON
[email protected]

Tidigare publicerade artiklar om Midelfart Sonesson:
» Framgångsrikt fusionsarbete stärker Midelfart Sonesson
» Midelfart Sonesson köper Vitalas
» Trist avslutning för gamla Wilh. Sonesson
» Säker nyemission i Wilh. Sonesson för att förvärva norska Midelfart
» Midelfart bästa tänkbara partner för Wilh. Sonesson
» Lagerrensning gav oväntad förlust i Wilh. Sonesson
» Wilh. Sonesson ökar med 50 miljoner kronor
» Wilh. Sonesson med näsa för affärer



Marknadsplats
Stockholmsbörsen
 
 
 


Lennart Nylander
VD Midelfart Sonesson

 
 
 
 
Peter Åsberg har utsetts till ny vd efter Lennart Nylander.
 
 
Peter Åsberg är 40 år och vd för Cloetta Sverige AB. Dessutom är han Skandinavien-chef för Cloetta Fazer-koncernen.
 
 
Han har tidigare arbetat på Coca-Cola och Procter & Gamble Scandinavia.
 
 
Vd-bytet kommer att ske i februari 2008.
 
 
 

 
En förlorad tvist med Semper kostar Midelfart Sonesson 17 miljoner kronor.
 
 
 

 
Fusionen mellan Naturpost och Vitalas innebär att Naturpost verksamhet i Norrköping läggs ner och flyttas till Vitalas i Malmö. 
 
 
Sammanslagningen beräknas leda till synergivinster i storleksordningen 5 miljoner kronor på årsbasis.
 
 
Uppsägningskostnader för det knappa 25-tal personer som sägs upp från Naturpost i Norrköping kommer dock att påverka resultat under främst andra halvåret 2007.
 
 
 
 
 

Nästa händelse
2007-10-25
Delårsrapport Q3 2007

Mer info
Läs mer på beQuoted

Hemsida

  
Om beQuoted

beQuoted publicerar nyheter och bolagsfakta för journalister och investerare.

Uppdragsgivarna är noterade företag som vill att allmänheten ska få mer och bättre information om den egna verksamheten.

Målgrupperna är nyhetsbyråer, finansiell press, aktiemäklare, riskkapitalister, institutionella och privata investerare.

beQuoted väljer självständigt vad som skrivs och publiceras och garanterar att nyheter, analyser, bedömningar och slutsatser alltid görs oberoende av erhållen ersättning.

beQuoted AB
Sveavägen 31
111 34 Stockholm
Tel 08-692 21 90
Fax 08-506 533 99
[email protected]
www.beQuoted.com
Prenumeration

Om du vill prenumerera på beQuoteds nyhetsbrev klicka här

Om du vill avsluta din prenumeration klicka här

E-postadresser hanteras omsorgsfullt genom vår Privacy policy

Synpunkter och kommentarer uppskattas
Om du har synpunkter på innehåll, tips eller andra kommentarer att ge - hör då gärna av dig