beQpress
Pressmeddelanden
beQuoted nyheter: I väntans tider för Glycorex 
beQuoted nyhetsbrev 5 september 2007
I väntans tider för Glycorex

Ett godkännande från FDA i USA för transplantationsprodukten Glycosorb-ABO låter vänta på sig ännu ett tag. Under tredje kvartalet förväntas besked, efter att FDA bett om smärre kompletteringar som lämnades in i juni. USA är en klart viktigare marknad än Europa.

Försäljningen av Glycosorb-ABO upp 63 procent
Efter en stark försäljningsökning visade andra kvartalet 2007 ett positivt rörelseresultat, precis som första kvartalet. Så här blev siffrorna för första halvåret 2007:

      • Omsättning: 13,1 Mkr (7,1), +85 %
      • Resultat efter finansnetto: -1,7 Mkr (-7,4)
      • Vinst per aktie: -0,03 kr (-0,14)

Avskrivningar enligt plan på tidigare produktutvecklingskostnader uppgår till 2,9 miljoner kronor (2,8). Resultatet före avskrivningar uppgår således till 0,8 miljoner kronor (-4,4).

Noteras skall att 1,5 miljoner kronor (0,0) av intäkterna för första halvåret 2007 (varav 1,0 miljoner under första kvartalet) kommer från försäljning av Glycorex Transplantations teknikplattform. Det gör att underliggande ökning för Glycosorb-ABO stannar vid 63 procent.

Andra kvartalet 2007 blev i linje med första kvartalet, dock med något lägre tillväxt:

      • Omsättning: 5,7 Mkr (3,4), +68 %
      • Resultat efter finansnetto: -1,3 Mkr (-3,8)
      • Vinst per aktie: -0,02 kr (-0,07)

Kompletteringar till FDA i USA
I beQuoted nyhetsbrev nr 19 2007 berättade vi att bolaget då (i april) trodde på ett besked från FDA för godkännande av Glycosorb-ABO inom några veckor. Men ännu låter det vänta på sig.

I maj bad FDA nämligen om kompletterande uppgifter, om detaljfrågor kring produktens funktion och säkerhet. I omfattning väsentligt mindre än tidigare lämnade uppgifter. Glycorex bedömning är att FDA skall kunna lämna besked under tredje kvartalet.

USA klart större transplantationsmarknad än Europa
USA är en större marknad för transplantationer än Europa eftersom man i större utsträckning arbetar på att förmå levande givare, företrädesvis släktingar till den sjuke, att ställa upp och lämna organ.

Särskilt för denna typ av transplantationer lär Glycosorb-ABO ha sitt största värde. Organ finns, vilja att hjälpa den anhörige finns, men hindret har varit att personerna haft olika blodgrupper. Glycorex löser det problemet med Glycosorb-ABO.

Därtill har USA, som förbrukar en klart större andel av sin BNP på hälso- och sjukvård än andra industriländer, press på sig att få ner sjukvårdskostnaderna. Att göra en transplantation är en samhällsekonomisk vinst eftersom andra behandlingar (inte minst dialys vid njurtransplantationer) är dyrare.

I Sverige har inbesparingen beräknats till 5 miljoner kronor per patient, eller 600.000 kronor per år. Detta att jämföra med att en behandling med Glycosorb-ABO ger Glycorex en intäkt på runt 130.000 kronor, till vilket dock operationskostnaderna kommer.

Marknad på 1,4 miljarder kronor
Totalt beräknas över 120.000 patienter stå i kö för njurtransplantation i Europa och USA. Siffran i USA ökar och antalet där uppgår snart till 100.000 patienter.

Antalet transplantationer är varje år 35.000 (många patienter hinner dö i kön). Glycorex bedömning är att man med Glycosorb-ABO skulle kunna öka antalet med cirka 30 procent, eller 10.500 stycken (se beQuoted nyhetsbrev nr 23 2006). Det ger en marknadspotential på 1,4 miljarder kronor, varav en stor del i USA.

Även om Europa är en tillräckligt stor marknad för Glycorex för att lönsamhet, visar dessa siffror varför det skulle ha ett stort värde om Glycosorb-ABO blev godkänt i USA.

Börsvärdet för Glycorex vid aktiekurs 21 kronor uppgår till 1,1 miljarder kronor, så förväntningarna på ett godkännande får sägas vara ganska höga.

Lungtransplantationer nytt område
Under andra kvartalet har även en lyckad transplantation av en lunga gjorts, i Tyskland närmare bestämt. Detta är dock ett betydligt mindre område, eftersom det är svårt att hitta en lunga från en donator i tid.

Till Nyhetsbyrån Direkt säger Glycorex vd Kurt Nilsson att hans bedömning är att lungtransplantationer kan stå för 10 procent av företagets omsättning på 5 - 6 års sikt.

CHRISTER JÖNSSON
[email protected]



Marknadsplats
NGM
 
 
 


Kurt Nilsson
VD Glycorex

 
 
 
Glycosorb-ABO är namnet på Glycorex huvudprodukt.
 
Med Glycosorb-ABO möjliggörs transplantationer över blodgruppsgränserna.
 
Produkten är baserad på kolhydrater. Den fungerar genom att patientens blod före och efter transplantationen behandlas med produkten.
 
 

 

 
På så vis avlägsnas de antikroppar som är specifika för en viss blodgrupp.
 
 
Därigenom kan transplantation genomföras med lyckas resultat även då blodgrupperna inte är kompatibla.
 
 

 
  

Antal patienter i Europa.
(klicka bilden för större bild)

 
 
Antalet patienter i kö för transplantation ökar snabbare än antalet som transplanteras.
 
 
Nästa händelse
2007-10-23
Delårsrapport Q3 2007
 
Mer info
Läs mer på beQuoted

Hemsida
  
Om beQuoted

beQuoted publicerar nyheter och bolagsfakta för journalister och investerare.

Uppdragsgivarna är noterade företag som vill att allmänheten ska få mer och bättre information om den egna verksamheten.

Målgrupperna är nyhetsbyråer, finansiell press, aktiemäklare, riskkapitalister, institutionella och privata investerare.

beQuoted väljer självständigt vad som skrivs och publiceras och garanterar att nyheter, analyser, bedömningar och slutsatser alltid görs oberoende av erhållen ersättning.

beQuoted AB
Sveavägen 31
111 34 Stockholm
Tel 08-692 21 90
Fax 08-506 533 99
[email protected]
www.beQuoted.com
Prenumeration

Om du vill prenumerera på beQuoteds nyhetsbrev klicka här

Om du vill avsluta din prenumeration klicka här

E-postadresser hanteras omsorgsfullt genom vår Privacy policy

Synpunkter och kommentarer uppskattas
Om du har synpunkter på innehåll, tips eller andra kommentarer att ge - hör då gärna av dig