beQpress
Pressmeddelanden
beQuoted nyheter: Confidence sätter nya mål för tillväxten 
beQuoted nyhetsbrev 30 augusti 2007
Confidence sätter nya mål för tillväxten
- Förvärv och försäljning fortsatt i fokus

Confidence strävar efter att bli en ledande systemintegratör inom nätverksbaserade säkerhetssystem. Nya kommunicerade mål och en något svårtolkad halvårsrapport är aktuella nyheter och visar både på risk och potential i bolaget.

Nytt halvår, nya tillväxtmål
Confidence rapport för andra kvartalet 2007 har trillat in härom veckan. Den organiska tillväxten, som skall stå för hälften av den totala tillväxten, har haltat under våren. Dock förvärvas mer än väntat så det finns fortfarande goda möjligheter att nå tillväxtmålen.

Bolaget har bland annat flaggat för ett stort samarbetsavtal med Relacom och två potentiella förvärv i Storbritannien som kommer ge omsättningen en rejäl skjuts.

Avtalet med Relacom innebär en kraftigt ökad installationskapacitet och ger Confidence utrymme att fortsätta fokusera på den viktiga försäljningen.

Den försäljningsökning som skett de senaste åren har lett till flaskhalsar inom installation och service. Detta avhjälper man nu med det nya avtalet. Med Relacoms personal blir Confidence nu även rikstäckande på installation och service.

Försäljning och resultat andra kvartalet 2007

För andra kvartalet 2007 blev siffrorna enligt följande:

      • Omsättning: 31,7 Mkr (23,9)
      • Resultat efter finansnetto: -3,3 Mkr (2,3)

För första halvåret blev siffrorna:

      • Omsättning: 66,1 Mkr (43,4), +52%
      • Resultat efter finansnetto: -3,1 Mkr (2,3)
      • Vinst per aktie -0,02 Kr (0,02)

I sommar har vi fått ta del av nya avtal både inom hotellbranschen och den offentliga sektorn. Även produktnyheter har lanserats i form av säkerhetslösningar för idrottsarenor. Dessa nya möjligheter borde bära med sig tillväxtpotential, men någon tillväxt för året är svår att se i siffrorna som Confidence presenterat.

Den omsättningstakt som kommunicerades vid årsskiftet på 140 - 150 miljoner kronor på årsbasis har lett fram till på en omsättning 132 miljoner kronor på årsbasis under första halvåret.

Eventuellt kan detta bero på en svagare vårsäsong, något även studien av den organiska tillväxten pekar på. Confidence marknadschef Mats Wahlgren förklarar för beQuoted att de haft en svagare period i april och maj, men avslutningsvis en mycket stark juni.

Resultatet påverkas även av en jämförelsestörande post på 3,4 miljoner kronor som bland annat härrör från äldre garantiåtaganden samt effektiviseringskostnader.

Organiska tillväxten under luppen
Jämfört med första halvåret 2006 innebär omsättningen i år en ökning med 52 procent, men hur mycket av den är egentligen organisk tillväxt? För att se detta måste vi bortse från det gångna årets förvärv. Det Storbritannienbaserade Vidionics förvärvades i december 2006 och hade en årsomsättning på 27,6 miljoner kronor.

Antar vi som räkneexempel att Vidionics helt saknar tillväxt 2007 och vi drar av deras andel av halvårsomsättningen landar vi på en omsättning på 52,3 miljoner kronor. Jämför vi detta med halvårsskiftet 2006 erhålls en organisk tillväxt på 18 procent det senaste året. Detta är en god tillväxt men det krävs mer för att motsvara hälften av tillväxten fram till en omsättningstakt på 300 miljoner kronor på årsbasis.

Den organiska tillväxten skall enligt bolaget stå för hälften av tillväxten till årsskiftet 2007 / 2008 då den årliga omsättningstakten skall nå 300 miljoner kronor. Räknar vi från den kommunicerade omsättningstakten på 140 - 150 miljoner kronor med en linjär tillväxt hade vi väntat oss en omsättning runt 90 miljoner kronor för halvåret (bortsett från förvärv). Detta visar att det tar tid att få fart på försäljningen.

Större förvärv än väntat
Nu har inte Confidence alla ägg i samma korg och förvärvssidan av tillväxten ser positiv ut med de två planerade förvärven i Storbritannien (due diligence pågår).

120 - 150 miljoner kronor skall dessa tillföra i omsättning på årsbasis. Under förutsättning att dessa inkluderas innan årets slut borde man kunna uppnå en omsättning på 260 - 290 miljoner kronor, räknat med den organiska tillväxten på 18 procent på helårsbasis. Har vårens utveckling endast varit en temporär svacka kan vi se en omsättning som faktiskt uppnår målet på 300 miljoner kronor.

Det tar tid att bryta mark
Som beQuoted tidigare nämnt har Confidence en hel del nytt på gång. Vi tar en titt på sommarens nyheter och ser fram emot en ökande orderingång under hösten.

Confidence känner fortfarande vind i seglen, enligt marknadschef Mats Wahlgren:

- Äntligen har kunderna börjat inse vikten av IP-teknik och en helhetssyn inom säkerhet. Förut upphandlades varje separat funktion som ett enskilt system. Integrerade system är mer omfattande och måste därför beslutas högre upp i organisationen. Detta tar både tid och personalresurser i anspråk, vilket gjort det jobbigt att bryta mark.

- Det senaste halvåret har däremot vårt budskap gått fram och kunderna har insett det värdeskapande i en helhetssyn. Förhoppningsvis innebär detta en ökad orderingång och bättre omsättningssiffror för andra halvåret.

Som exempel tar Mats Wahlgren upp avtalet som strategisk partner med Haninge kommun från juni. Ett "spjutspetsavtal" där Confidence teknik och metodik utnyttjas till en ytterlighet. Allt skall integreras, bland annat brandskydd, larm och låssystem.

Från entrésystem till övervakning
En av sommarens nyheter beskriver företagets nya lösningar för övervakningssystem för idrottsarenor. Bolaget har med sin verksamhet i Confidence Entry Event redan ett starkt produktutbud inom biljetthantering. Här har man valt att gå vidare inom segmentet idrottsarenor och siktar nu på kameraövervakning.

- Confidence utbud inom kameraövervakning kan revolutionera säkerheten på idrottsarenan hävdar, vd Fredrik Hiort af Ornäs.

Lösningarna för att övervaka idrottsarenor skall säljas som ett kostnadseffektivt alternativ till utökning av vaktstyrkan. Skalbarheten genom Confidence IP-teknologi är det som gör detta möjligt.

Hur stor marknaden är för övervakning på idrottsplatser är svårt att spekulera i, men i och med de stora problem som existerar idag ter det sig mycket rimligt att den är omfattande och kan öka Confidence tillväxt i framtiden.

Fler hotellkunder
Även på hotellfronten går det framåt. Under sommaren avslöjades tre nya tecknade avtal. Två av dessa är utökningar av tidigare uppdrag; Ritz Carlton i Dublin samt Scandic Grand Hotel Örebro.

I fallet Ritz Carlton gällde det en komplettering av det tidigare installerade låssystemet med kameraövervakning.

När det gäller Scandic Hotell har man nu efter en längre tids samarbete installerat säkerhetsutrustning hos sitt 50:e hotell under våren. Totalt har Scandic 129 hotell i 9 länder, något som pekar på goda möjligheter till ytterligare utökning av samarbetet.

Båda avtalen visar att Confidence fokus på ett komplett utbud är något som verkar gå hem hos kunderna.

- Det finns en allt större efterfrågan på säkerhetsprodukter från hotellbranschen, säger Fredrik Hiort af Ornäs.

- Det blir en värdeskapande säkerhet för kunden och för oss ger varje installerat system en möjlighet till merförsäljning över en lång tidsperiod.

Framtidsutsikter
Confidence räknar med att nå ett positivt resultat och en omsättningstakt på 300 miljoner kronor vid årsskiftet och en omsättning på 500 miljoner kronor år 2010. För att detta skall lyckas krävs en stark tillväxt, både organisk och via förvärv.

I dagsläget har Confidence 159.195.461 aktier vilket till en aktiekurs på 56 öre ger ett marknadsvärde på 89 miljoner kronor vilket trots förväntad utspädning kan ses som blygsamt för ett företag som kan omsätta 300 miljoner kronor på årsbasis vid årsskiftet.

Förvärv är som sagt på gång vilket kommer medföra en rejäl omsättningsökning men samtidigt sannolikt stor utspädning. Rätt förvärv kan bära med sig viktiga synergieffekter för att förbättra marginalerna och försäljningen på den lättbearbetade brittiska marknaden.

beQuoted kan i alla fall konstatera att det kommer bli ett händelserikt andra halvår 2007.

MARTIN STRÅHLE
[email protected]



Marknadsplats
NGM
 
 
 


Fredrik Hiort af Ornäs
VD Confidence

 
 

Avtalet med Relacom innebär en kraftigt ökad installationskapacitet.
 
 
 

 

 
 
 
 
 
I sommar har Confidence tecknat avtal både inom hotellbranschen och den offentliga sektorn.
 
 
 
 
 
April och maj har varit svagare än vanligt men juni har varit mycket starkt. 
 
 
 
 
 
 
 
Confidence omsättning
har under första halvåret 2007 ökat med 52% jämfört samma period 2006.
 
 
 
Det krävs en hög tillväxt för att nå målet på en  omsättningstakt på 300 Mkr vid utgången av 2007.
 
 
 
 
 
 
 
 
Due diligence
pågår i de två planerade förvärven i Storbritannien.
 
 
 
Förvärven skall tillföra en omsättning på 120 - 150 Mkr på årsbasis.
 
 
 
 
 
Mats Wahlgren,
marknadschef:
 
- Integrerade system är mer omfattande och måste därför beslutas högre upp i organisationen.
 
 
 
Kunderna inser vikten av IP-teknik och en helhetssyn inom säkerhet.
 
 
Avtalet med Haninge kommun är ett "spjutspetsavtal" där Confidence kompetens utnyttjas till fullo.
 
 
Övervakningssystem för idrottsanläggningar är en ny produkt från Confidence.
 
 
Fredrik Hjort af Ornäs:
 
- Confidence utbud kan revolutionera säkerheten på idrottsarenan.
 
 
 
 

 
 
 
 
På hotellfronten har tre nya avtal tecknats varav två är utökningar av befintliga avtal.
 
 
 
 
Confidence har installerat säkerhetsutrustning på sitt 50:e Scandic Hotell under våren 
 
 

 

 
 
 
De båda avtalen visar att Confidence fokus på ett komplett utbud verkar gå hem hos kunderna.
 
 
 
 
Confidence kan ses som blygsamt värderat om bolaget kan uppnå en omsättning på 300 Mkr utan större utspädning.
 
 
 
beQuoted konstaterar att det kommer att bli ett händelserikt andra halvår 2007.
 
 
 
 
 
 

Nästa händelse
2007-10-31
Delårsrapport Q3 2007

Mer info
Läs mer på beQuoted

Hemsida
  
Om beQuoted

beQuoted publicerar nyheter och bolagsfakta för journalister och investerare.

Uppdragsgivarna är noterade företag som vill att allmänheten ska få mer och bättre information om den egna verksamheten.

Målgrupperna är nyhetsbyråer, finansiell press, aktiemäklare, riskkapitalister, institutionella och privata investerare.

beQuoted väljer självständigt vad som skrivs och publiceras och garanterar att nyheter, analyser, bedömningar och slutsatser alltid görs oberoende av erhållen ersättning.

beQuoted AB
Sveavägen 31
111 34 Stockholm
Tel 08-692 21 90
Fax 08-506 533 99
[email protected]
www.beQuoted.com
Prenumeration

Om du vill prenumerera på beQuoteds nyhetsbrev klicka här

Om du vill avsluta din prenumeration klicka här

E-postadresser hanteras omsorgsfullt genom vår Privacy policy

Synpunkter och kommentarer uppskattas
Om du har synpunkter på innehåll, tips eller andra kommentarer att ge - hör då gärna av dig