beQpress
Pressmeddelanden
beQuoted nyheter: Börsentré för uppmärksammat Scandinavian Healthy Brands 
beQuoted nyhetsbrev 8 augusti 2007
Börsentré för uppmärksammat Scandinavian Healthy Brands

Efter en övertecknad nyemission har Scandinavian Healthy Brands (SHB) börjat handlas på Nordic MTF. Lagom till börsintroduktionen har företagets preparat mot baksmälla ifrågasatts av tre läkare från Göteborg. Företaget kan dock räkna med uppmärksamhet även från annat håll, nyligen slöts ett sponsoravtal med löparstjärnan Johan Wissman som är högaktuell inför VM i Osaka.

En ny aktör på marknaden av kosttillskott
Scandinavian Healthy Brands är en svensk leverantör av kosttillskott. Företaget är mest känd för sin produkt ReVigör, kosttillskottet mot baksmälla. Företaget har 6 anställda och personalstyrkan beräknas öka med ytterligare några personer under året.

ReVigör lanserades i december 2006 och är en trestegsmetod för att slippa alkoholrelaterade dagen-efter-besvär. Försäljningen har enligt bolaget gått över förväntan och cirka 1.000 återförsäljare har etablerats, däribland stora kedjor som 7-Eleven, Pressbyrån, Life, Axfood och ICA.

Utöver ReVigör äger och driver SHB bolaget Alocost som har ett 80-tal egna preparat i produktportföljen. Det är främst kosttillskott som idag säljs till terapeuter. Ett tiotal av Alocosts produkter kommer framöver att säljas i andra distributionskanaler under nytt varumärke.

Förvärvsstrategi och nya produkter
Scandinavian Healthy Brands ska växa såväl organiskt samt via företagsförvärv. Tidigare i år förvärvades Alocost och nyligen e-handelsaktören Hälsokostgrossisten.

Hälsokostgrossisten är en webbutik för produkter inom hälsokost och kraftsport. Hälsokostgrossistens omsättning för 2006 låg på 2,5 miljoner kronor.

Avsikten med sommarens nyemission och bolagets notering på Nordic MTF är framförallt att göra det enklare att växa genom företagsförvärv.

I den förra artikeln (se beQuoted nyhetsbrev nr 26 2007) nämnde vi att bolaget har som mål att förvärva ytterligare minst ett företag innan slutet av 2007. Detta mål kvarstår.

Sponsoravtal med idrottsstjärnor
Under sommaren skrev företaget ett sponsoravtal med längdskidåkaren Mathias Fredriksson. Avtalet innebär att Mathias Fredriksson ska delta i vidareutvecklingen av befintliga kostillskott samt i utvecklingen av nya hälsoprodukter för såväl elitidrottare som den breda allmänheten.

Inför DN-galan har även ett sponsoravtal ingåtts med Johan Wissman, Sveriges för närvarande starkast lysande friidrottsstjärna. Sponsoravtalet innebär bland annat att sprintern, kommer vara en aktiv ambassadör för bolaget och dess produkter under de kommande två åren. Dessutom kommer Johan Wissman att delta i produktutvecklingen.

ReVigör får negativ uppmärksamhet i media
Tre läkare (Staffan Svensson, Daniel Carlzon och Fredrik Spak) debatterade i Göteborgs-Posten den 11 juli och kallade ReVigör för ett "samvetslöst lurendrejeri".

De tre läkarna påstår att det inte finns någon vetenskaplig forskning bakom preparatet och att det i värsta fall kan leda till ökad alkoholkonsumtion. De ifrågasätter även mannen bakom ReVigör, Olle Haglund, eftersom han inte har publicerat något om alkohol i vetenskapliga sammanhang.

Läkarna hävdar också att ReVigör består av ett antal alldagliga ingredienser som kan konsumeras billigare genom att skölja ner ett vitamin- / mineralpiller med en burk energidryck.

Vd Claes Julin svarar på kritiken
Den 31 juli fick vd Claes Julin tillfälle att besvara kritiken i Göteborgs-Posten. Han konstaterar att en så kallad dubbelblind placebokontrollerad studie genomförd av forskare från bland annat Karolinska Institutet visat på ReVigörs positiva effekter vid baksmälla och att detta också bekräftas av de många positiva vittnesmål från konsumenter som återköper produkten. Anledningen att de tre läkarna inte fick ut studien var att de inte hade varit öppna med vilka de var och deras syfte.

Olle Haglund, som ifrågasattes, instiftade och ansvarade för ämnet beroendelära på Uppsala Universitet 1981 och femton år framåt. Han har även arbetat många år på alkoholkliniken på Ulleråkers sjukhus med förebyggande behandling av alkoholpatienter. Olle Haglund har även skrivit ett antal böcker i ämnet alkohol.

Angående produktens sammansättning så konstaterar Claes Julin att ReVigör består av 18 olika substanser (vitaminer, mineraler, salter, aminosyror samt quercetin som har antihistamina, antioxidanta och antiinflammatoriska egenskaper). Denna mix kompenserar för de obalanser som uppstår i kroppen vid alkoholintag.

Risker och potential finns
Lanseringen av ReVigör sedan december förra året har varit lyckad och varumärket har uppnått en monopolliknande position på nischmarknaden för dagenefterpiller. Debatten i media kan dock komma att påverka varumärket och försäljningen i både negativ och positiv riktning.

Om det dessutom är sant som de tre läkarna påstår att ReVigör-effekten kan uppnås med billigare vitamin- / mineralpiller tillsammans med energidryck, finns risken att nya substitut kommer ut på marknaden. I synnerhet om det blir allmänt accepterat att ta preparat mot baksmälla.

Å andra sidan kan nya produkter öka uppmärksamheten och driva på försäljningen i kategorin, vilket vanligtvis gynnar den som är marknadsledare, det vill säga ReVigör i det här fallet.

ReVigör beräknas att stå för en tredjedel av koncernens samlade försäljning under 2007 och för en fjärdedel under 2008, för att därefter minska i betydelse. Vi är inte säkra på om kritiken medför att försäljningen försämras även om det känns troligast just nu. Uppmärksamheten ökar ju samtidigt kännedomen om varumärket, vilket vanligtvis leder till ökad försäljning. Vi får se vad som händer.

Scandinavian Healthy Brands är relativt nystartat och risken är naturligtvis mycket högre än i de etablerade kosttillskottsföretagen som finns noterade på börsen. Målsättningarna att förvärva ytterligare företag samt att utveckla nya produkter innebär både risker och möjligheter.

Scandinavian Healthy Brands värdering
Efter nyemissionen finns det 8.677.876 aktier i företaget. Priset per aktie var vid nyemissionen 4 kronor och företaget värderades därmed till 34,7 miljoner kronor. Senast kostade aktien 3,61 kronor vilket ger en värdering på 31,3 miljoner kronor.

Företaget räknar med att omsätta 13,4 miljoner kronor under 2007. Prognosen baseras på de företagsförvärv som hittills genomförts plus de som är tänkta att genomföras. Resultatet efter skatt ska uppgå till 0,95 miljoner kronor.

Baserat på dessa prognoser värderas företaget till p/s 2,3 respektive p/e 33 vid dagens aktiekurs på 3,61 kronor på 2007 års försäljning och resultat.

SHB har som mål att omsätta 30 miljoner kronor under 2008, med ett resultat efter skatt på 3,7 miljoner. Under 2009 är målet att omsätta 61,5 miljoner kronor med ett resultat efter skatt på 6,6 miljoner kronor.

Dessa siffror ger ett p/s-tal på 1,0 och ett p/e-tal på 8,5 för 2008, respektive p/s 0,5 och p/e 4,8 för 2009.

Företaget är ungt vilket innebär hög risk. Eventuella oväntade motgångar mot ReVigör kommer att ha en negativ inverkan på företagets prognoser. Som aktieägare får man betrakta Scandinavian Healthy Brands som en krydda portföljen.

beQuoted står kvar vid sitt tidigare uttalande och anser att en aktiekurs på 12 kronor kan motiveras vid årsskiftet 2009/2010 om företaget uppnår sina prognoser och ett bra börsklimat fortskrider.

PETER NYGREN
[email protected]

Tidigare publicerade artiklar om Scandinavian Healthy Brands:
» Scandinavian Healthy Brands gör nyemission för att förvärva fler företag

 
 
Marknadsplats
Nordic MTF
 
 
 
 


Claes Julin
VD Scandinavian Healthy Brands

 
 
 
 

 
ReVigör är ett kosttillskott som ska minska alkoholrelaterade dagen-efter-besvär.
 
 
Metoden är utvecklad av forskaren och medicine doktor Olle Haglund.
 
 
ReVigör beräknas stå för en tredjedel av försäljningen under 2007, för att sjunka till en fjärdedel under 2008.
 
 
Därefter beräknas ReVigörs försäljning plana ut och stå för en allt mindre andel av koncernens sammanlagda försäljning.
 
 
ReVigörs hemsida
 
 
 
 

 
Alocost är främst kosttillskott som används vid terapeutisk behandling.
 
 
Det finns cirka 12.000 terapeuter i Sverige som behandlar patienter och ger råd i bland annat hälsokost och kosttillskott.
 
 
Totalt finns ett 80-tal produkter under varumärket Alocost.
 
 
Alocost hemsida
 
 
 
 

Hälsokost
grossisten

 
E-handelsaktören Hälsokostgrossisten är bolagets senaste förvärv.
 
 
Hälsokostgrossisten har en årlig omsättning på 2,5 miljoner kronor.
 
 
Hälsokostgrossistens hemsida
 
 
 
 

 
Sällskapsteer. Alocost säljer svarta, röda och gröna tesorter.
 
 
 
 

 
Scandinavian Healthy Brands noterades på Nordic MTF den 1 augusti 2007.
 
 
 
 
 
Nästa händelse
2008-02-25
Bokslutskommuniké 2007

Mer info
Läs mer på beQuoted

Hemsida
  
Om beQuoted

beQuoted publicerar nyheter och bolagsfakta för journalister och investerare.

Uppdragsgivarna är noterade företag som vill att allmänheten ska få mer och bättre information om den egna verksamheten.

Målgrupperna är nyhetsbyråer, finansiell press, aktiemäklare, riskkapitalister, institutionella och privata investerare.

beQuoted väljer självständigt vad som skrivs och publiceras och garanterar att nyheter, analyser, bedömningar och slutsatser alltid görs oberoende av erhållen ersättning.

beQuoted AB
Sveavägen 31
111 34 Stockholm
Tel 08-692 21 90
Fax 08-506 533 99
[email protected]
www.beQuoted.com
Prenumeration

Om du vill prenumerera på beQuoteds nyhetsbrev klicka här

Om du vill avsluta din prenumeration klicka här

E-postadresser hanteras omsorgsfullt genom vår Privacy policy

Synpunkter och kommentarer uppskattas
Om du har synpunkter på innehåll, tips eller andra kommentarer att ge - hör då gärna av dig